H συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 98.9» και στο δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχουμε κοντά μας έναν από τους πρωταγωνιστές της επικαιρότητας, τους λίγους σ’ αυτή τη βίαιη επικαιρότητα της ημέρας που υπάρχουν και μπορούν και δίνουν ευθέως απαντήσεις και δε βάζουν προϋποθέσεις στις συνεντεύξεις. Έτσι λοιπόν, μαζί μας έχουμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Καλώς ήρθατε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί εννοείτε προϋποθέσεις στη συνέντευξη;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μου συμβαίνει πολλές φορές, και με πρόσωπα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και με Βουλευτές να θέλουν ένα ερωτηματολόγιο, να ρωτούν περίπου πώς θα πάμε….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Α, ωραία συνέντευξη…
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μου συμβαίνει, δε μπορώ να μην το πω και συνήθως αποφεύγω, συνήθως δε γίνονται δηλαδή. Εσείς τουλάχιστον δε βάζετε καμία προϋπόθεση. Λέτε «μπορώ να έρθω» ή «δε μπορώ να έρθω» και αυτό οφείλω να το πω και δημόσια γιατί ο κόσμος είναι καχύποπτος. Τουλάχιστον ας είμαστε καχύποπτοι μ’ αυτά που είναι πραγματικά περιστατικά και πραγματικές συμπεριφορές.
Και θέλω να σας πω δημόσια γι’ αυτό, ότι νιώθω καλά κάθε φορά που συζητάμε γιατί συζητάμε τα πάντα, ακόμη κι αυτά που πολλοί θα περίμεναν να προκαλέσουν κι έναν καυγά μεταξύ δημοσιογράφου και πολιτικού προσώπου..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλά, δεν είναι κακό οι διαφωνίες.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ακριβώς. Λοιπόν, δεν είναι στο χαρτοφυλάκιό σας, όμως έχουμε άλλα 8 δέματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα, είναι μια διαρκής απειλή και για τη διεθνή εικόνα της χώρας αλλά κυρίως δε μπορώ να καταλάβω τί μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ αυτό, αν είναι μόνο η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ή αν είναι κάτι πιο σοβαρό που αφορά τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Όπως και να’ χει, υποθέτω, είμαι σίγουρος ότι έχετε ρεπορτάζ γι’ αυτό Υπουργέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εντάξει, τα δέματα δε νομίζω ότι θέτουν σε αμφισβήτηση την εικόνα της χώρας. Ιδιαίτερα όταν εντοπίστηκαν. Ένα δέμα μπορεί να το στείλει οποιοσδήποτε από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό, το θέμα είναι ότι υπάρχει ο μηχανισμός, υπάρχει ετοιμότητα απ’ ότι είδατε και πολλά από αυτά εντοπίστηκαν, χωρίς βέβαια ν’ αποκλείεται ποτέ και να γίνει κάποιος λάθος ή μια αβλεψία από τους αρμόδιους και να μην εντοπισθεί κάτι.
Χτες λειτούργησαν με μεγάλη υπευθυνότητα τα ΕΛΤΑ, εντόπισαν αυτά τα δέματα, επομένως πιστεύω ότι δεν έχουμε κάποιο θέμα ως χώρα. Από κει και πέρα τα φαινόμενα αυτά δεν είναι φαινόμενα που τιμούν την κοινωνία μας, είναι φαινόμενα που παρατηρούνται σε καιρούς σαν κι αυτούς που ζούμε, σε ακραίες εποχές και αυτά πρέπει να τα σκεφτούν κεντρικές χώρες, – όχι μόνο η δική μας χώρα ή περιφερειακές χώρες – ,που διαμορφώνουν και τη διεθνή σκηνή και την ευρωπαϊκή.
Όταν δηλαδή η διαμόρφωση της πολιτικής των τελευταίων χρόνων είναι μια πολιτική η οποία είναι μια υφεσιακή πολιτική, μια πολιτική που ρίχνει τους λαούς σε φτωχοποίηση και σε μιζέρια, με πολλούς περιφερειακούς πολέμους σαν κι αυτούς που παρακολουθούμε. Είναι προφανές ότι αυτό που πριμοδοτείται – και στο δυτικό κόσμο απ’ ό,τι βλέπουμε και μπορούμε να το παρατηρήσουμε και από την ίδια την ιστορία – είναι τα άκρα. Είτε τα άκρα είναι η Ακροδεξιά στην Ευρώπη είτε είναι άλλες δράσεις. Και σ’ αυτό κάποιοι έχουν τις δικές τους ευθύνες.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρα επισημαίνετε ότι το πεδίο των συγκρούσεων, δε δικαιολογείτε αυτές τις δράσεις.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς δεν τις δικαιολογώ, αλίμονο.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας το λέω γιατί όπως τοποθετηθήκατε, επειδή το κάνατε καλόπιστα, φαντάζομαι ότι κάποιος μπορούσε ν’ αποσπάσει κάτι απ’ αυτά που είπατε και να πει ότι «δικαιολογεί ο Σπίρτζης»..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε δικαιολογώ..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αν θέλετε να το κάνετε, κάντε το ευθέως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, αν τις δικαιολογούσα θα το έλεγα, δεν έχω κάποιο θέμα. Όχι, δεν τις δικαιολογώ και διαφωνώ και κάθετα μ’ αυτό τον τρόπο πάλης, αλλά από κει και πέρα πιστεύω ότι κάποιοι συνειδητά πριμοδοτούν τέτοιου είδους πολιτικές ενώ γνωρίζουν ότι θα πριμοδοτήσουν τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις, είναι επίσης δεδομένο.
Η Γερμανία και η πολιτική που ασκεί, οι ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης, ο κ. Σόιμπλε και οι δογματισμοί του, σπρώχνουν όλη την Ευρώπη – και η Γερμανία το έχει ξαναζήσει αυτό πολλές φορές, όχι μία, – σε ακραίες πολιτικές εκδοχές. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το δουν και οι λαοί ώστε να επιλέγουν πολιτικούς που δεν είναι αυτής της λογικής.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι περιβάλλον τρομοκρατίας στη χώρα μας το περιβάλλον αυτής της δραστηριότητας; Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είχε περιοριστεί, πολλοί μιλούν για νέα πρόσωπα που μπαίνουν σ’ αυτό το ιδιόμορφο κι επικίνδυνο «παιχνίδι».
Ο κ. Τόσκας απ’ την άλλη μίλησε για φακέλους που περιέχουν ένα ποσοστό ελαφράς πυρίτιδας που αντιστοιχεί σε μια φωτοβολίδα ή κάτι τέτοιο. Εμείς όμως θα πρέπει ν’ ανησυχούμε ή θα πρέπει να είμαστε καθησυχασμένοι; Είχαμε τραυματία στο Παρίσι. Σε τί έκταση πρέπει να οδηγηθούν ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι στο χειρισμό του θέματος κατά την κρίση σας αλλά και οι ακροατές μας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε νομίζω ότι η χώρα μας είναι από τους χώρες που αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων σ’ αυτές τις εκδηλώσεις των εξτρεμιστικών κύκλων, αλλά προφανώς δεν πρέπει να είμαστε και σε ύπνωση ή σε εφησυχασμό.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να ρωτήσω κάτι: Με τον κ. Τόσκα είστε σε συνεργασία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε συνεχή συνεργασία είμαστε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Για την περίπτωση για παράδειγμα των τρόλεϊ, τη γνωστή περίπτωση για τους εμπρησμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, έχετε κάποιο σχέδιο, κάποιο πλάνο που ενδεχομένως δεν έχει δημοσιευθεί, δεν το έχουμε συζητήσει δημόσια; Αν θα ήταν πρόσφορο να το συζητήσουμε, θα είχε ενδιαφέρον αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να σας πω πολύ ειλικρινά: Οι καταστροφές που γίνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολλών ειδών και δεν παρατηρούνται σήμερα ή το τελευταίο διάστημα. Κατ’ αρχάς αν κάνουμε μια ιστορική αναδρομή και δούμε τα στοιχεία, θα δείτε ότι δεν είναι λιγότερες αυτές που γίνονται σήμερα απ’ αυτές που γίνονταν στο παρελθόν, ακόμη και καμένα τρόλεϊ ή λεωφορεία ή ότι τέτοιο.
Υπάρχει μια ομάδα συμπολιτών μας, με ακραίες εκφράσεις που όχι σήμερα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ανάλογα με τη χρονική περίοδο και τη συγκυρία, προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Κατά τη γνώμη μου δε δικαιολογούνται. Δηλαδή δεν είναι τρόπος αντίστασης ή έκφρασης μιας ιδεολογικής κατεύθυνσης να καις ένα λεωφορείο ή ένα τρόλεϊ που μετακινούνται οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους ή οπουδήποτε. Γιατί δεν πηγαίνουν οι άνθρωποι που έχουν λεφτά με το τρόλεϊ. Είναι βέβαιο αυτό. Όχι στατιστικά, είναι βέβαιο. Έχουμε τέτοια φαινόμενα, δεν έχουμε όμως μόνο τέτοια φαινόμενα. Είχαμε φαινόμενα πολλοί συμπολίτες μας να καταστρέφουν τ’ ακυρωτικά μηχανήματα με διαφόρους τρόπους;..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και εξακολουθούν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε περιπτώσεις και ομάδες που προέρχονται από το χώρο του ποδοσφαίρου, που σπάνε έναν, δυο σταθμούς όποτε τελειώνει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Αυτά τα φαινόμενα, η γνώμη μου είναι ότι δε μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν με καταστολή.
Εκεί πρέπει να πάμε σε μια άλλη λογική, ν’ αντιμετωπίσουμε στη βάση τους και όχι μόνο σ’ αυτά τα θέματα, αλλά και σε άλλα, τέτοιου είδους προβλήματα. Και η βάση που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε είναι η πολιτική αντιπαράθεση και η παιδεία.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αλλά η σκέψη είναι μήπως πάρει χρόνο, με την έννοια ότι δεν είναι άμεσο δραστικό μέτρο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως θα πάρει χρόνο. Βεβαίως, δεν είναι ούτε άμεσο ούτε άμεσα δραστικό. Αλλά ούτε άμεσα δραστικό είναι να δημιουργείς σκληρούς κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς, δεν πρόκειται να πείσεις κανέναν.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Λέτε θα είναι μια μόνιμη εστία καυγά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ούτε μπορεί σε κάθε τρόλεϊ, σε κάθε λεωφορείο να υπάρχει μια διμοιρία Αστυνομικών για να φυλάνε μήπως κάποιος σπάσει το ακυρωτικό μηχάνημα ή κάψει ένα τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο. Υπάρχουν κατά τη γνώμη μου πιο ήπιες και ειρηνικές λογικές που δεν προκαλούν εντάσεις και από κει και πέρα υπάρχουν πρωτοβουλίες που πρέπει να παίρνει μια κοινωνία για να μην εκφράζονται ομάδες της μ’ αυτό τον τρόπο.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάνατε μια για μένα σοβαρότερη καταγγελία προ ημερών στη Βουλή, που είπατε ότι ξέρουμε περίπου ποιοι είναι αυτοί που καταστρέφουν τ’ ακυρωτικά μηχανήματα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν είπα ότι ξέρουμε, έκανα μια παρατήρηση την οποία μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε πολίτης. Μέχρι που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, το Φεβρουάριο του ’15, η προηγούμενη μάλλον, αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων.. .
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ήταν ιδιωτικές εταιρείες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπήρχε μια ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές και κυκλώματα στο χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εννοείτε με τους συνδικαλιστές μέσα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Προφανώς όχι. Οι συνδικαλιστές δεν έχουν καμία σχέση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μιλάτε για αμαρτωλές συμβάσεις; Τί;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μιλάω για κυκλώματα πλαστών εισιτηρίων..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτά που έχουμε αναδείξει και τα έχουμε ξαναπεί, κατάλαβα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για εργοστάσια που τυπώνουν εισιτήρια, για άλλους που διακινούν, μιλάω για συμπεριφορές και εκδοχές του πώς λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, διαφορετικές από αυτές που πρέπει να έχουμε..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, κάποιοι θα έκαναν τα στραβά μάτια όμως προφανώς για να συνέβαινε αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και τα’ χουμε αναδείξει και στη Βουλή.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι η μόνιμη κόντρα σας με τον κ. Χατζηδάκη αν δεν κάνω λάθος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, ο κ. Χατζηδάκης μάλλον ή δεν το έχει καταλάβει ή δε θέλει να το καταλάβει. Όταν ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη ΣΤΑΣΥ, στο μετρό, είχε στα χέρια του δυο εκθέσεις, μία από το ’12 και μία από το ’14 για τα κενά που υπάρχουν στο θέμα των ελέγχων και των εισιτηρίων και των καρτών και των χρημάτων που διακινούνται στους σταθμούς του μετρό υπηρεσιακά και δεν έκανε τίποτα, κάτι δεν πάει καλά, δε νομίζετε;
Ας πούμε καλοπροαίρετα ότι υπήρχε πολύ μεγάλη αβλεψία. Ε, δεν πρέπει να υπάρχει στη διαχείριση του κρατικού χρήματος, του χρήματος του πολίτη όταν δίνουμε τόσα εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο ως επιδότηση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αβλεψία σε τέτοιο μέγεθος δε μπορεί να δικαιολογήσει τη θέση του……
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό λέω κι εγώ.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εκτός και αν είχε περιορισμό από κάποιον ανώτερό του που του έλεγε «μη σε νοιάζει, άστο αυτό» και πάλι όμως θα μπορούσε να το καταγγείλει, γιατί είναι απιστία αυτό, καταλάβατε; Είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν ο κ. Χατζηδάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν μια εμμονή για το πώς θα κάνουμε πιο βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες, αυτό πρέπει να το δούμε όχι σε μια δογματική νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που έχει ο κ. Χατζηδάκης, γιατί η προϋπηρεσία του κ. Χατζηδάκη είναι να πουλάει δημόσιες εταιρείες ή Υπηρεσίες αντί να τις εξορθολογίζουμε.
Δηλαδή πούλησε την Ολυμπιακή, βλέπουμε το χάλι. Βλέπουμε πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια στη χώρα μας μ’ ένα ιδιωτικό ολιγοπώλιο, για να μην πω μονοπώλιο. Να δούμε τις αστικές συγκοινωνίες. Όταν υπάρχει ανοχή σ’ αυτό τον τομέα, όταν έχουμε εργολάβους για την καθαριότητα που έχει αποδειχθεί και στα λεωφορεία και σε άλλους τομείς, και στο χώρο της Υγείας και στα Υπουργεία ότι εκεί μιλάμε για μεσαίωνα εργασιακό και το αποτέλεσμα ελέγχεται, αν είναι αυτό που πρέπει να είναι..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μα και καλό αποτέλεσμα αν υπάρχει, άμα υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας είναι κάτι που δε θα το επιτρέψει κανείς. Δηλαδή αν πούμε ότι έχει καλό αποτέλεσμα, αλλά σκοτώνουμε και δέκα, δεν έχει νόημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι ένα καλό έγκλημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, είναι ένα καλοστημένο έγκλημα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Όπως το καταλαβαίνω εγώ σας το λέω, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τα ίδια συμβαίνουν στις εταιρείες φύλαξης. Να σας κάνω μια ερώτηση: Τόσα χρόνια που εγκατέστησε η Νέα Δημοκρατία εταιρείες φύλαξης ιδιωτικές στο μετρό και στις αστικές συγκοινωνίες γενικότερα, τί αποτέλεσμα είδαμε; Σταμάτησαν να γίνονται φθορές;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αν θέλετε να σας πω βιωματικά…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τώρα, σήμερα που γίνονται καταστροφές και τα σπάνε κτλ., δεν είναι ιδιωτικές..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Φθορές υπήρχαν όπως υπάρχουν και τώρα. Δεν ξέρω σε τί συχνότητα, αυτό δεν είμαι έτοιμος να το απαντήσω. Θυμάμαι όμως όχι μόνο φθορές, θυμάμαι και μαχαιρώματα σε αλλοδαπούς από τύπους με κουκούλες και μαύρα ρούχα σε χώρους που θα έπρεπε να φυλάσσονται.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι έτσι όπως το λέτε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ τα θυμάμαι αυτά γιατί τα έχω ζήσει στο ρεπορτάζ, καταλάβατε; Και η απειλή ανθρώπινης ζωή είναι ακόμη πιο σημαντική κι από το ακυρωτικό μηχάνημα, χωρίς να δικαιολογούμε το ακυρωτικό μηχάνημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτσι είναι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να σας πω ότι παρακολούθησα την τοποθέτησή σας στη Βουλή. Τί κατάλαβα εγώ και μπορεί να έχω καταλάβει λάθος: Κατάλαβα ότι ο Σπίρτζης αφήνει ή προειδοποιεί ομάδες ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, όχι όλες, ίσως μία, δύο, οι οποίες επειδή πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν από το Δημόσιο κάποιες συμβάσεις, εργολαβίες, συναινούν ή εν πάση περιπτώσει υποβοηθούν ή εν πάση περιπτώσει έχουν μια σχέση μ’ αυτή την παραβατική συμπεριφορά, σπάω τ’ ακυρωτικά μηχανήματα, ζημιώνω με το Δημόσιο και προκαλώ με τις φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ εικόνες δυσάρεστες για την κυβέρνηση.
Μου θύμισε αυτά που κάνω χρόνια στο ρεπορτάζ από το αστυνομικό που έκανα, μια δεκαετία σχεδόν, που πηγαίναμε σε απομακρυσμένες περιοχές, που έσπαγαν τα σπίτια κτλ. και μόλις έκλειναν μια συμφωνία με μια εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης κάπου κοντά στην περιοχή όλα ξαφνικά σταματούσαν, όλη η περιοχή είχε τον τρόμο, περνούσε ένα τζιπάκι κάθε δυο ώρες και τα έκανε πάνω του ο ληστής. Το καταλάβατε αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι μια διαπίστωση, κατάλαβα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρχισε κι εμένα το μυαλό να ταξιδεύει στο παρελθόν, σε παρόμοιες περιπτώσεις, μήπως ξέρει κάτι ο Υπουργός που θέλει να το φωτογραφίσει, να το περάσει, να προειδοποιήσει ή απλά είναι δική μου εντύπωση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ έκανα μια διαπίστωση και θα την επαναλάβω, είπα ότι εμείς δεν έχουμε καμία ανοχή σε συγκεκριμένα κυκλώματα που δρούσαν όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς, όταν προχωρήσαμε αυτές τις πολιτικές, είτε έχουν να κάνουν με τις εταιρείες φύλαξης, είτε έχουν να κάνουν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, άρχισαν μεγαλύτερες αν θέλετε, με έμφαση φθορές και φαινόμενα και στ’ ακυρωτικά μηχανήματα και στους σταθμούς.
Και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Είναι μια διαπίστωση. Δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Κοιτάξτε πότε έκανα τις δηλώσεις στη Βουλή πριν ενάμιση δυο χρόνια γι’ αυτά τα πράγματα και θα δείτε πότε ξεκίνησε όλο αυτό το πανηγύρι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Απλά πιστεύω ότι αν καταφέρναμε τη σύλληψη ενός δύο απ’ αυτούς ψάχνοντας από πού και πώς βρέθηκαν εκεί θα βοηθούσε πάρα πολύ στο να καταλάβουμε πολλά περισσότερα γιατί όλοι καταλαβαίνουμε τί περιγράφετε και καταλαβαίνουμε ότι έχετε μια πολιτική θέση που πρέπει να είστε περιορισμένοι στο λόγο γιατί υπάρχουν και τα έργα και υπάρχουν ενδεχομένως και ενέργειες οι οποίες δεν πρέπει να δημοσιεύονται, τουλάχιστον στην πρώτη τους φάση. Αλλά μια δυο συλλήψεις θα βοηθούσαν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάντως δε θα πάμε στη λογική που βρήκαμε από τη Νέα Δημοκρατία έτοιμη προς θεσμοθέτηση, να κάνουμε Αστυνομία Μεταφορών όπως είχε προβλέψει η Νέα Δημοκρατία, να πάρουμε ενοικιαζομένους εργαζομένους στους κρίσιμους τομείς των αστικών συγκοινωνιών, γιατί ήθελε να έχουμε εργολάβους και για οδηγούς. Φαντάζεστε να πάρουμε έναν εργολάβο που θα μας δίνει οδηγούς για τους συρμούς του μετρό;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θ’ αποφασίζει αυτός δηλαδή, με τα δικά του κριτήρια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μιλάμε για τρέλα τώρα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Για την ασφάλεια λέτε χιλιάδων επιβατών καθημερινά, να δώσουμε τυφλά δηλαδή..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Ή οδηγούς λεωφορείων… Αυτά βρήκαμε. Το σχέδιο που είχε διαπραγματευθεί και μας το είχε αφήσει ως προίκα η Νέα Δημοκρατία και η Διοίκηση που είχαν εγκαταστήσει στον ΟΑΣΑ και στις αστικές συγκοινωνίες, αυτά περιείχαν μέσα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πάμε λίγο στην προαναγγελθείσα σύμβαση ασφαλείας ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και τον ΟΑΣΑ. Περί τίνος πρόκειται;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γι’ αυτό που γίνεται πάρα πολλά χρόνια και έχει θεσμοθετηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Ελληνική Αστυνομία και όχι μόνο, έχει ένα συγκεκριμένο πεδίο δράσης και υποχρεώσεις, άρα λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Αν κάποιος φορέας, είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός, θέλει μια πρόσθετη παροχή, πληρώνει. Αυτό γίνεται πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας.
Είπαμε λοιπόν το εξής: Ότι θα πρέπει να φύγουμε από τη λογική των εταιρειών security γιατί δε μας δίνουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα απ’ ό,τι έχετε δει και να πάμε σε μια προγραμματική σύμβαση με την Ελληνική Αστυνομία. Μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να πληρώνεται με διαφόρους τρόπους. Μπορεί να πληρώνεται με τη μετακίνηση και τις υπηρεσιακές ανάγκες που έχουν τα στελέχη της στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να δίνετε δωρεάν εισιτήρια δηλαδή κτλ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δίνουμε 4 ή 4,5 εκατομμύρια το χρόνο σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Δεν καταλαβαίνω γιατί δε μπορούμε με πολύ λιγότερα λεφτά να το καλύψουμε αυτό από την Ελληνική Αστυνομία. Είναι πολύ απλό.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχω έναν προβληματισμό, αν θ’ αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ν’ αντιδράσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενάντια στην αστυνόμευση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θυμήθηκα σήμερα το πρωί και με εξυπηρέτησε μια συνάδελφος εδώ, της λέω «ψάξε να δεις τί είχε γίνει όταν είχε ανακοινώσει το ’14 η προηγούμενη κυβέρνηση για παροχή υπηρεσιών από την Ελληνική Αστυνομία προς ιδιώτες ή προς περιπτώσεις άλλες».
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά αυτό που λέμε τώρα ισχύει.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, μα τότε πέρασε. Αλλά τότε βέβαια, έχω εδώ μια ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή από την κα Καφαντάρη, τον κ. Τσουκαλά, την κα Διακάκη και τον κ. Στάθη Παναγούλη τότε που έλεγαν, αν θέλετε αντιδρούσαν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, σ’ αυτή αν θέλετε τη ρύθμιση και έλεγαν μάλιστα ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν εκπληρώνει το θεσμικό της ρόλο, δηλαδή την προστασία του πολίτη καθώς υπηρετεί μια ολιγαρχία. Για ιδιώτες τότε, έτσι; Τώρα βέβαια θα μου πείτε εδώ έχουμε να κάνουμε με δημόσια περιουσία, έχουμε να κάνουμε με εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αφ’ ενός.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Επειδή έχω μια πληροφορία ότι υπάρχει ένας αναβρασμός στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό, σε κάποιους αντιδρώντες μονίμως μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μας θυμίζει –γιατί ξέρετε, αυτή τη στιγμή η περίπτωση του Υπουργείου σας αποτελεί βιτρίνα για την κυβέρνηση, σε μια αιφνίδια πιθανότητα εκλογών, αυτό που θα πει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είναι ότι «κοιτάξτε εδώ, κοιτάξτε πού ταξιδεύετε, έτοιμα τα δημόσια έργα, είχαν κολλήσει…».
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, είναι πολλά Υπουργεία που έχουν κάνει φοβερό έργο.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το ρεπορτάζ το δικό μου είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ανησυχία για τον τρόπο που διαχειρίζεστε το Υπουργείο σας και το πώς καταφέρνετε να γλιστράτε και να είστε πάντα στην επιφάνεια με καλά αποτελέσματα. Αυτό είναι κάτι που το λέει το ρεπορτάζ, αλλά και φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που δε θέλουν κανείς να ξεφεύγει πάνω από ένα μέσο όρο δημοφιλίας και αποτελεσματικότητας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει αυτό.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρα πώς απαντάμε στις φωνές που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ και λένε «τί θέλει να κάνει ο Σπίρτζης;». Εδώ είναι Δημόσια Υπηρεσία και δημόσιο συμφέρον.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: ΑΦ’ ενός αυτό και αφ’ ετέρου η ερώτηση έχει μια άλλη κατεύθυνση και λογική. Δηλαδή όταν η Ελληνική Αστυνομία παρέχει σ’ Έλληνες επιχειρηματίες 10 Αστυνομικούς δεν πρέπει το κόστος αυτών των Αστυνομικών να καλύπτεται από τους επιχειρηματίες; Ή δεν πρέπει;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ συμφωνώ απόλυτα σ’ αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άλλο λέω. Ή δεν πρέπει να τους παρέχει; Αυτό να το συζητήσουμε. Ή αν τους παρέχει γιατί να μην τους παρέχει και σ’ εσάς; Εγώ δεν είμαι στη λογική η Ελληνική Αστυνομία να γίνει ιδιωτική εταιρεία security κι όποιος θέλει να λέει «δώσε μου δυο Αστυνομικούς να με φυλάνε», αλλά αυτό που κληρονομήσαμε επίσης από τη Νέα Δημοκρατία και τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι όποιος έχει φίλο τον Υπουργό, να έχει και 5-10 Αστυνομικούς και ας μην είναι ούτε πρόσωπο που κινδυνεύει ούτε πολιτικό πρόσωπο ούτε τίποτα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Με μια απλή καταγγελία…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Όσον αφορά διαφορετικές φωνές, κατ’ αρχάς δεν υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ, σας το λέω για να μην έχουμε άλλη ενημέρωση, άλλη αίσθηση του τί γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα προφανώς είναι ένας πολιτικός χώρος, ένα κόμμα όπου υπάρχουν διαφορετικές φωνές και αντιλήψεις σε διάφορα θέματα και θεωρώ ότι αυτό είναι υγεία. Αρκεί να μπορούμε να συνθέτουμε, και γίνεται αυτό και να βρίσκουμε τη συνισταμένη….
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ σας θέτω ερωτήματα γιατί ξέρετε ότι σήμερα είστε πρωτοσέλιδο..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το ξέρω, όχι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στον αντιπολιτευτικό Τύπο: «Μπαράζ βανδαλισμών και μανδύας του ακτιβισμού», «Η ΕΛΑΣ διαθέτει 300 Αστυνομικούς σε λεωφορεία, τρόλεϊ». Εσάς φωτογραφίζουν, εσάς θέλουν να πλήξουν. Τ’ άλλα είναι κομπόδεμα εντυπώσεων. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει τα μέλη της αν είναι μπαχαλάκηδες..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εντάξει, εντάξει. Να σας πω κάτι;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Άρα το Σπίρτζη θέλουν να χτυπήσουν εδώ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε θέλουν το Σπίρτζη. Μια συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου και η Νέα Δημοκρατία έχουν φτιάξει διάφορα στόρι, έχουν κάποιους επικοινωνιολόγους οι άνθρωποι, κατά τη γνώμη μου δεν είναι πετυχημένα. Και λένε, ένα που θα πλήξουμε το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, να δείξουμε στον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τους μπαχαλάκηδες είναι ένα πράγμα.
Το ότι επειδή έχεις άλλη αντιμετώπιση σε συγκεκριμένες ομάδες και δημοκρατική λειτουργία, που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε σχέση με τέτοια φαινόμενα, δε σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοχή ή ταυτίζεται με τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ των γνωστών επικοινωνιολόγων, τα έχουν μπερδέψει αυτοί, χρειάζεται να είναι και από διαφορετικούς χώρους συνήθως οι επικοινωνιολόγοι που πηγαίνουν στη Νέα Δημοκρατία, και έτσι δε μπορούν να έχουν κοινή την αστική αν θέλετε κουλτούρα που είχε παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ένα περιορισμό λέτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία σήμερα δε θυμίζει σε τίποτα τη Νέα Δημοκρατία του παρελθόντος. Αν παρατηρήσετε δηλαδή έχει τρικυμία πολιτική, ιδεολογική και στην επιχειρηματολογία και στις πράξεις της.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά λέτε από το παρελθόν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στο παρελθόν είχαμε μια Νέα Δημοκρατία που κυριαρχούσε αν θέλετε, μιλάμε για τη μεταπολίτευση και μετά, το πατριωτικό κομμάτι της Δεξιάς. Σήμερα βλέπουμε μια Νέα Δημοκρατία που έχει στην ηγετική της ομάδα, όχι στους κόλπους της, ένα μεγάλο κομμάτι της Ακροδεξιάς, ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της δογματικής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Αυτοί οι δυο χώροι…
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Χατζηδάκης – Γεωργιάδης λέτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το προσωποποιώ. Γιατί, ο Μητσοτάκης είναι από άλλο χώρο απ’ αυτούς που αναφέρατε; Αυτοί οι δυο χώροι δε μπορούν να βρουν συνισταμένη πορεία με το φωτισμένο κομμάτι της πατριωτικής Δεξιάς. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Αν ρωτήσετε έναν από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας του παρελθόντος σε μια πιο χαλαρή συζήτηση θα σας το πουν πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι το λέω εγώ αυτή τη στιγμή στο ραδιόφωνο.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πάμε σε τίτλους ειδήσεων και επανερχόμαστε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στα ερωτήματα να πάμε γρήγορα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο ρεπορτάζ που μπορούμε να δώσουμε, κάποια εξέλιξη κ. Υπουργέ στο θέμα των απαλλοτριώσεων.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με την υπερπροσπάθεια που έχει γίνει απ’ όλους τους συντελεστές των έργων για την ολοκλήρωσή τους
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί όλοι μιλάνε για το γίνεται, η αντιπολίτευση λέει «είναι δικά μας, μας τα παίρνει η κυβέρνηση», η κυβέρνηση λέει «εγώ τα ξεμπλόκαρα», έχουμε χάσει λίγο την ιστορία των απαλλοτριώσεων, πιστεύω ότι έχει πολύ ζουμί.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι μόνο των απαλλοτριώσεων, και όλων των παραγόντων που καθυστερούν διαχρονικά τα έργα και γεννούν αποζημιώσεις πρόσθετου κόστους κι όλα τα υπόλοιπα. Με την ευκαιρία των έργων αυτά τα είδαμε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είδατε δηλαδή και τεχνητές καθυστερήσεις; Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Για να φουσκώνουν λογαριασμό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Να πω συγκεκριμένα πράγματα. Κατ’ αρχάς αν θέλει την κηδεμονία των έργων η Νέα Δημοκρατία, να την πάρει, να πάει στα διόδια που θα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, να σταθεί και να κόβει και τα χαρτάκια. Αυτή είναι η κηδεμονία των έργων που μπορεί να διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Δηλαδή συμβάσεις άθλιες για το Ελληνικό Δημόσιο, υπέρογκα διόδια και καμία κοινωνική πρόβλεψη και καθυστερήσεις γύρω στα 8 χρόνια. Άρα, αν θέλει την πατρότητα και τη μητρότητα να την πάρει και να τη χαίρεται. Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για τα δημόσια έργα. Τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση και σε κανέναν Υπουργό, ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει. Οι πολιτικοί κρίνονται για άλλα πράγματα, για την αποτελεσματικότητά τους, τη διαφάνεια που έχουμε σ’ αυτό το χώρο…
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τώρα μ’ έχετε στην αναμονή για τις απαλλοτριώσεις και βράζω κι εγώ και οι ακροατές. Με πάτε σιγά-σιγά..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, θα σας πω και για το κόστος των έργων. Τα λέω όλα για να δούμε. Εσείς μου είπατε ότι διεκδικούν τη μητρότητα και την πατρότητα κι όλα αυτά. Τους τη χαρίζουμε και την πατρότητα και τη μητρότητα κι ό,τι άλλο θέλουν. Και τα διόδια. Και το σύστημα που υπολόγισαν αυτά τα έργα.
Πάμε τώρα να δούμε τί καθυστερούσε τα έργα εκτός των άλλων. Το πρώτο που καθυστερούσε τα έργα ήταν μια κακή προετοιμασία των έργων. Δηλαδή δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες. Το αντιμετωπίσαμε αυτό θεσμικά; Το αντιμετωπίσαμε. Δηλαδή πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε έργο πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής.
Τί άλλο καθυστερούσε τα έργα; Οι απαλλοτριώσεις. Το αντιμετωπίσαμε; Το αντιμετωπίσαμε. Θεσμοθετήσαμε να μη μπορεί να ξεκινήσει δημόσιο έργο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Τώρα οι απαλλοτριώσεις είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με τοπικά συμφέροντα και με μεγαλύτερα συμφέροντα. Έχει να κάνει με το ποια περιοχή θα επιλεγεί για να γίνει ένα δημόσιο έργο, ποια θα είναι η όδευση και η χάραξη του αυτοκινητόδρομου.
Υπήρχαν εποχές, θέλω να ελπίζω τις έχουμε ξεπεράσει, που επιλεγόταν να περάσει ένας αυτοκινητόδρομος από εκείνο το σημείο γιατί ο κ. Χαριτάτος ήταν φίλος του Υπουργού, βρήκαμε να έχουν μετακινηθεί στο σχεδιασμό σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων σε περιοχές που δεν είχαν καμία σχέση και επανακαθορίστηκαν και στη συνέχεια είδαμε διάφορα φαινόμενα που είναι έξω από τη λογική.
Δηλαδή είδαμε να έχει καθορίσει το Δικαστήριο μία τιμή, να έχει προσφύγει ο ιδιώτης και να έχει καθοριστεί διπλάσια ή τριπλάσια τιμή, να έχει προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο για να τη μειώσει και το αποτέλεσμα του Δικαστηρίου που είναι και τελεσίδικη απόφαση, να είναι να μεγαλώνει κι άλλο την αποζημίωση. Είδαμε ότι ενώ ο νόμος έλεγε να καθοριστεί σε ένα μήνα.. .
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Πώς γίνεται αυτό που λέτε; Δε μπορεί να υπάρξει απόφαση που να βαρύνει το δημόσιο συμφέρον και τα έσοδα του Δημοσίου ή και τα έξοδα που θα κάνει. Είναι σε βάρος του Δημοσίου αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό γίνεται. Να είναι σε βάρος του Δημοσίου εφ’ όσον ο πολίτης και η ιδιοκτησία που έχει άξιζε τόσο. Αλλά εδώ μιλάμε για πολύ μεγάλες διαφορές στις τιμές των απαλλοτριώσεων και μιλάμε για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να έχετε εντοπίσει και τις περιπτώσεις δικαστών που θεωρείτε ότι οι αποφάσεις που πήρανε στο παρελθόν εξυπηρετούσαν ιδιώτες χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη θεσμική θωράκιση του ιδιώτη με αποτέλεσμα να σηκώνει πολλή κουβέντα η απόφασή τους;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως, θα σας πω και συμπεριφορές και αν θέλετε παραλείψεις. Θα σας πω για τους τελευταίους μήνες, για να έχουμε όλοι μια εικόνα πώς γίνεται..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μιλάμε για έναν δικαστή τώρα ή μιλάμε για περιπτώσεις δικαστών;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δε μιλάμε για έναν δικαστή. Μιλάμε ότι έχουμε, σας λέω μια περίπτωση χαρακτηριστική που αυτό συμπαρασύρει ένα κομμάτι 20 χιλιομέτρων του έργου της Ιόνιας να μην παραδοθεί το Μάρτιο και να πάει το καλοκαίρι. Είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία μεν, αλλά για να ξέρουν και οι πολίτες γιατί ενώ δεν είναι κατασκευασμένα 3 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου δεν παραδίδονται 20.
Διότι εκεί υπήρχε ένας κύριος ο οποίος μετά τη δικαστική περιπέτεια, την Οδύσσεια αυτή, αποζημιώθηκε, πήρε την αποζημίωση, έχτισε καινούργιο σπίτι, πήρε κι ένα αυτοκίνητο και δεν επέτρεπε να μπουν μέσα στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο για να δουλέψουν τα συνεργεία. Ο Εισαγγελέας της περιοχής, για ένα χρόνο ανεχόταν αυτή την κατάσταση, δεν κοινοποίησε ούτε την απόφαση, ούτε ότι ήταν έξω, ούτε τίποτα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχετε βρεθεί σ’ επικοινωνία με την κα Θάνου γι’ αυτό που έχει και τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστών;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω: Μαζεύω όλο το φάκελο των απαλλοτριώσεων των έργων για να τον παραδώσω στην κα Θάνου και στα αρμόδια όργανα και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του αρμόδιου Εισαγγελέα. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις απαλλοτριώσεις, δε γίνεται.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ξέρετε, οι ύποπτες απαλλοτριώσεις ή οι αδικαιολόγητες απαλλοτριώσεις σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου με τη συνέργεια δικαστών, είναι ένα μεγάλο θέμα κ. Υπουργέ, δεν είναι απλό θέμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που για πάρα πολλά χρόνια έχουμε κλείσει τα μάτια και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Δηλαδή αυτό το θέμα θα έριχνε κυβερνήσεις για παράδειγμα σας λέω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί να πω; Ναι. Εμείς το εντοπίσαμε, προβλέψαμε τη μη αναπαραγωγή του φαινόμενου στα επόμενα δημόσια έργα, αλλά δε μπορεί σε τόσο μεγάλα έργα, – όταν κινδυνεύει η χώρα αν δεν τελειώσουν, να έχουμε να επιστρέψουμε χρήματα πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 4 δις, να πληρώσουμε 2,5 δις αποζημιώσεις, να πληρώσουμε άλλα 3 δις ρήτρες και όλα τα υπόλοιπα, – κάποιοι δικαστές να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και π.χ. να μην εκδικάζουν τις υποθέσεις και να λένε «σε τρεις μήνες», σε 4 μήνες, όταν ο νόμος λέει σ’ ένα μήνα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Όταν υποχρεώνεσαι ένα μήνα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν ο νόμος υποχρεώνει σ’ ένα μήνα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υποχρεώνει το δικαστή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Αυτά δεν είναι φαινόμενα που τιμούν την ελληνική Δικαιοσύνη και επειδή εμείς την εμπιστευόμαστε και έχει όργανα να δει αυτά τα θέματα, θα τους καταθέσουμε όλες αυτές τις μαρτυρίες και τα στοιχεία για να τα εξετάσουν.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχετε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τη συγκεκριμένη εξέλιξη;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ποια είναι η θέση η επίσημη του Πρωθυπουργού; Απλά να την ακούσω θέλω γιατί προφανώς δε θα κάνετε κάτι…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός μας έχει δώσει μια εντολή, έχει μια βασική αρχή: Δεν ανεχόμαστε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές και γενικά παραβατικές συμπεριφορές, αλλά όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τέτοια «κυκλώματα» δίνουμε τη μάχη μας για να σταματήσουν να υπάρχουν. Και αυτό ήταν κάτι που όφειλε να το κάνει η Ελληνική Δημοκρατία και οι κυβερνήσεις διαχρονικά αν θέλουμε να είμαστε μια αστική δημοκρατία ευρωπαϊκού τύπου.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τί να σας πω; Έχει πάει πίσω όποια άλλη επικαιρότητα γιατί αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν ήταν γνωστό, είναι πάρα πολύ σοβαρό και το πόσο σοβαρό είναι θα φανεί κι από τις αντιδράσεις που υπάρχουν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι πάρα πολύ γνωστό το θέμα στις τοπικές κοινωνίες, είναι πάρα πολύ γνωστό το πώς προσπαθούν κάποιοι να περάσει ο δρόμος από το οικόπεδο του Χαριτάτου και όχι κάποιου άλλου, είναι πάρα πολύ γνωστό ότι πάρα πολλές περιοχές επενδύουν να γίνει ένα έργο για να δοθούν πάρα πολλά χρήματα στις απαλλοτριώσεις, είναι γνωστά αυτά.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Με την Ολυμπία Οδό τί γίνεται και γκουκλάροντας στο διαδίκτυο λένε κάτι διαμαρτυρίες για την Ολυμπία Οδό; Εδώ ένα δημοσίευμα λέει «ο Τσίπρας παίρνει το κεφάλι του Σπίρτζη για το φιάσκο της Ολυμπίας Οδού». Να μη σας το διαβάσω;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα κάνω κι εγώ το αίτημα στον Πρωθυπουργό για να ξεκουραστώ λίγο. Αλλά δεν υπάρχει φιάσκο στην Ολυμπία Οδό, το Κόρινθος – Πάτρα θα παραδοθεί πριν το Πάσχα στον ελληνικό λαό για να το χρησιμοποιεί και να το χαίρεται, η Πάτρα επιτέλους θα γίνει πάλι Πάτρα και δε θα είναι η τρίτη πόλη της χώρας σε αποκλεισμό…
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ποιες είναι οι κορδέλες που κόβουμε δηλαδή; Γιατί είχα δει το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών προ ημερών….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχήν δεν κόβουμε κορδέλες, παραδίδουμε τα έργα στον ιδιοκτήτη τους, δηλαδή στον ελληνικό λαό.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι πιο σεμνά λοιπόν απ’ ό,τι γράφεται..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι πολύ πιο σεμνό, δεν είναι σεμνά τα έργα όμως. Δεν είναι σεμνά τα έργα ούτε για την υπερπροσπάθεια που έγινε απ’ όλους τους συντελεστές, θέλω να το τονίσω αυτό, για την ολοκλήρωσή τους, δεν είναι σεμνό το μέγεθος των έργων, δεν είναι σεμνές οι συμβάσεις που υπήρχαν γι’ αυτά τα έργα και στη δεύτερη φάση της λειτουργίας πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ν’ ανατρέψουμε τις τιμές των διοδίων και να μπορέσουμε σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους να τις μειώσουμε, διότι δε γίνεται να έχουμε αν θέλετε τόσο ωραίους αυτοκινητόδρομους και να μη μπορούν οι πολίτες να τους χρησιμοποιούν. Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτά που δε σχεδίασαν και είναι ν’ απορεί κανείς και να τα εντάξουν στα έργα των αυτοκινητόδρομων, δε μπορεί δηλαδή να έχουμε την Ιόνια Οδό και να μην έχει προβλεφθεί η σύνδεση με το Αγρίνιο, με την Πρέβεζα.
Αν τα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας δεν είναι συνδεδεμένα με την Ιόνια Οδό, δε νομίζετε ότι είναι έλλειμμα; Αυτό ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα κι εμείς αλλάζουμε σελίδα κ. Χαριτάτο τώρα. Το βλέμμα μας δεν είναι στις κορδέλες, το βλέμμα μας είναι στο να προχωρήσουμε τη νέα γενιά έργων για τη χώρα, που θα της δώσουν παραγωγικό πρόσημο, θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση, θα βοηθήσουν στις κοινωνικές υποδομές, θα βοηθήσουν στο ν’ ανεβάσουμε τη γεωπολιτική μας θέση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Έχω δυο ερωτήματα ακροατών. Πού έχουμε νέα διόδια, αναμένεται σε επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν νέα διόδια και τί γίνεται στη Θεσσαλονίκη με τα λεωφορεία, αν υπάρχει κάτι καινούργιο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Διόδια νέα με τη λογική ότι βάζουμε νέα διόδια εκεί που δεν προέβλεπαν οι συμβάσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν εκεί που προέβλεπαν οι συμβάσεις, πού είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Ο στόχος μας και οι υποχρεώσεις μετά τη διαπραγμάτευση που έγινε με τους παραχωρησιούχους, είναι μέσα στο ’17 να μας παραδώσουν τις μελέτες για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, το ’18 να εφαρμοστεί σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και να δουλέψουμε το μοντέλο που υπάρχει στους αυτοκινητόδρομους, προκειμένου εκτός από ένα δικαιότερο σύστημα, που είναι τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, να υπάρχουν μειώσεις στις τιμές των διοδίων.
Και υπάρχουν και άλλες δράσεις, όπως να γίνουν τ’ απαραίτητα συνοδά έργα, όπως αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως να έχουμε ένα αξιόπιστο δίκτυο, παράπλευρο οδικό δίκτυο για τοπικές μετακινήσεις και για όσους δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν…
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και τα δύο που σημειώνετε είναι τεράστιο σφάλμα, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια είναι τεράστιο σφάλμα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ότι δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα και ότι δεν υπάρχει υποβοηθητικό ασφαλείας δίκτυο που θα εξυπηρετεί οποιονδήποτε που για κάποιο λόγο θέλει να βγει ή να μπει ή να υποβοηθήσει σε κάτι έκτακτο την κύρια λεωφόρο, δηλαδή την εθνική οδό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και όπου υπάρχει μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείτο για τις μετακινήσεις των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων για να μην πληρώνουν διόδια.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Κακώς όμως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, μιλάμε για παράνοια. Δηλαδή πληρώνει ο πολίτης με ένα μικρό αυτοκίνητο τη διέλευση από τα διόδια και έχουμε τον παράδρομο για να περνάνε οι νταλίκες.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όλα, και σε οικισμούς και στους πολίτες που μετακινούνται από κει και σε πολλούς.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ακριβώς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτά προφανώς τελειώνουν. Έχουν θεσμοθετηθεί τα περισσότερα από αυτά και θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να έχουμε αυτοκινητόδρομους με χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αξιολόγηση: Μετά τα χθεσινοβραδινά, η αντιπολίτευση λέει «ζήσε Μάη μου, ζήσε Σεπτέμβρη μου, Νοέμβρη μου».
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί πρόβλημα έχει η αντιπολίτευση με το μη κλείσιμο της αξιολόγησης; Θα πρέπει να το χαίρεται. Το επιθυμούσε, το διακήρυττε. Έλεγε «δόξα σοι ο θεός, να μην κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση, να πάμε σ’ εκλογές, ν’ αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας» και αυτά λέει ακόμα. Τί πρόβλημα έχει; Τί καταγγέλλει;
Πρέπει κάποια στιγμή η αντιπολίτευση να σταθεροποιήσει τα ερωτήματα και τις θέσεις της. Θέλει να κλείσει η αξιολόγηση άνευ όρων χωρίς διαπραγμάτευση να δεχθούμε αυτά που είναι στη φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού; Δηλαδή να έχουμε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις, άρα να μειωθούν οι συντάξεις, να έχουμε την απόλυτη φιλελευθεροποίηση στο εργασιακό πλαίσιο, δηλαδή να μην έχουμε εργασιακό πλαίσιο. Να πουλήσουμε και τη ΔΕΗ στο σύνολό της, άρα θα είναι πολιτικά ικανοποιημένοι για να κλείσουμε την αξιολόγηση στη Νέα Δημοκρατία ή θα είναι ευχαριστημένοι να μην κλείσει η αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση να πάμε σ’ εκλογές. Ένα απ’ τα δύο.
Τώρα και τις δυο γραμμές που έχει, αυτοί οι επικοινωνιολόγοι που έχει, επειδή είναι από άλλο χώρο, πάλι λάθος συμβουλεύουν. Εγώ θα έλεγα, το καλύτερο που έχει να κάνει η Νέα Δημοκρατία, είναι να περιμένει όπως περιμένουμε όλοι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, – ελπίζουμε τουλάχιστον να αποδώσει η διαπραγμάτευση που κάνουμε,- το οποίο δε θα είναι ούτε στη μία λογική, ούτε στην άλλη. Η εκτίμηση είναι ότι προφανώς θα υπάρχουν σημεία που δε θα είναι ευχάριστα, αλλά θα υπάρχουν και σημεία με τη συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, που θα είναι ευχάριστα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Για τη Θεσσαλονίκη να επιστρέψουμε γιατί μου στέλνουν μήνυμα, δεν απαντήθηκε. Τα βρήκαμε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, τί να βρούμε; Την απόλυτη σπατάλη;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Συνεχίζεται λέτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Την επόμενη εβδομάδα θα στείλουμε, έχουμε αργήσει κιόλας, για ν’ απολογηθώ γι’ αυτό, το σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε ολοκληρώσει τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για ψήφιση.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Θα περάσουν τα λεωφορεία στα χέρια σας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, τα λεωφορεία δε θα περάσουν στα χέρια μας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι αυτό στο σχεδιασμό σας μελλοντικά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα γίνουν δυο δημόσιοι φορείς όπως είναι και στην Αθήνα, ο ένας θα έχει το σχεδιασμό των αστικών συγκοινωνιών, της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης άρα όλου του νομού και θα υπάρχει κι ένας φορέας λειτουργία επίσης δημόσιου χαρακτήρα, δημόσιος που θα έχει τη λειτουργία και λεωφορείων και το μετρό μια που θα τελειώσει το μετρό στη Θεσσαλονίκη επιτέλους, διότι τέλος Μαρτίου τελειώνει και η δεύτερη σήραγγα της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είστε τόσο αισιόδοξος ότι θα μπει σε συρμούς πότε δηλαδή ο κόσμος; Έστω ένα πρώτο δρομολόγιο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ’19 μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία, τέλος του ’19 γίνεται προσπάθεια, αρχές του ’20 το αργότερο, θα μπει κανονικά σε λειτουργία. Όχι μόνο η κύρια γραμμή, και η επέκταση για Καλαμαριά.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σ’ αυτά τα λεωφορεία δε φοβάστε πιθανές αντιδράσεις πάνω στα σχέδιά σας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί εννοείτε;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Από τους εργαζομένους, από τους συνδικαλιστές, απ’ όσους αντιδρούν ήδη. Τους έχετε κερδίσει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Απ’ τους εργαζομένους συνδικαλιστές ή τους ιδιοκτήτες;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Του ιδιοκτήτες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή, αν είναι απ’ τους εργαζομένους, να σας κάνω μια ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση ν’ αντιδράσει εργαζόμενος με τις συνθήκες που υπάρχουν, για να μείνουν σ’ έναν ιδιωτικό φορέα και ο φορέας του να είναι δημόσιος και ν’ αντιδράσει; Πώς το βλέπετε εσείς;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Εγώ το βλέπω δύσκολο αλλά ξέρετε, έχουν μια σχέση με τους ιδιοκτήτες, εμφανίζονται δεμένοι, καταλάβατε; Συσπειρωμένοι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό λέω κι εγώ, εμφανίζονται έτσι, μια γροθιά, διαχρονικά.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ισχύει κάτι; Τί ακριβώς συμβαίνει εκεί; Γιατί εσείς το έχετε ψάξει περισσότερο το θέμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το τί ακριβώς συμβαίνει..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ξέρετε, σταματάει ένα λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη, παγώνει όλη η πόλη γιατί είναι στην κουλτούρα των κατοίκων στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιούν συχνά το λεωφορείο και με το παραμικρό ξέρετε, είναι έμφραγμα κυριολεκτικά..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν υπάρχει δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη άλλο μέσο μεταφοράς. Αυτό θ’ ανατραπεί σε λίγα χρόνια με το που θα μπει το μετρό στη ζωή της πόλης. Εμείς ελπίζουμε να μπορέσουμε να ωριμάσουμε..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας κόβω. Χαμογελάσατε περίεργα όταν μίλησα για τη σχέση ιδιοκτητών εργαζομένων.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τί τους δένει τόσο πολύ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ότι κάποιοι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους που εργάζονται εκεί είναι και ιδιοκτήτες, και ίσως να τους δένει πάρα πολύ διαχρονικά. Δηλαδή το ’57 αυτός ο Οργανισμός ξεκίνησε ως «Συνεταιρισμός» των ιδιοκτητών των λεωφορείων. Στην πορεία των δεκαετιών αυτό έχει διατηρηθεί σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Υπάρχουν βέβαια και εργαζόμενοι που είναι απλοί εργαζόμενοι οι άνθρωποι.
Αλλά μπαίνει ένα θέμα, επειδή τα έχουμε ξαναπεί. Πώς γίνεται σ’ έναν Οργανισμό που είναι ιδιωτικός, άρα κατά τα λεγόμενα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων έχει καλύτερη διαχείριση και management, κι έχει το 1/3 των λεωφορείων, έχει το 1/3 των επιβατών, να κοστίζει περισσότερο από το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας; Είναι ένα θέμα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Να κάνω κι ένα τελευταίο ερώτημα και ολοκληρώνουμε την κουβέντα μας. Να γυρίσω στην αξιολόγηση, απλά βλέπω και τα μηνύματα των ακροατών. Επειδή η αξιολόγηση έχει ένα βασικό τείχος, ένα βασικό εμπόδιο που είναι τα εργασιακά..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί είναι εμπόδιο τα εργασιακά κ. Χαριτάτο;
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Γιατί ίσως χρειαστεί να κάνει υποχωρήσεις η κυβέρνηση που δε μπορεί να κάνει ως κυβέρνηση Αριστεράς. Επειδή μιλάτε με τον Πρωθυπουργό, μιλάτε μεταξύ σας οι Υπουργοί, έχετε αυτό τον προβληματισμό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς δεν έχουμε αυτή την περίοδο διακυβέρνησης, ή την επόμενη που θα έχουμε βγάλει τη χώρα από τις δανειακές δεσμεύσεις και το μνημόνιο, θα έχουμε μία πολιτική πιστεύω να μπορούμε να έχουμε μια πολιτική στη δική μας κατεύθυνση. Τώρα έχουμε μια πολιτική για να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο απ’ αυτή την περιπέτεια που τον έβαλε η Νέα Δημοκρατία και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Υπάρχει μια εντύπωση ότι δε μπορεί να περάσει το εμπόδιο των εργασιακών από την κυβέρνηση γιατί είναι σα ν’ αυτοκτονεί, σαν ομαδική αυτοχειρία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για να δούμε τί ισχύει στο ευρωπαϊκό εργασιακό πλαίσιο. Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει συλλογικές συμβάσεις; Υπάρχει; Υπάρχει στην Κεντρική Αφρική, στην Κεντρική Ασία κτλ. Αυτό κατάφερε η Νέα Δημοκρατία και δεν υπάρχει αυτό. Γιατί τόσο δογματικά πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξει λύση στο εργασιακό; Υπάρχουν οι ακραίες φωνές της Ευρώπης και σ’ αυτό το θέμα, βλέπε Σόιμπλε ή άλλοι, υπάρχουν και ακραίες φωνές και συμφέροντα στη χώρα μας που διαχρονικά διαβουλεύονται και εκπροσωπούν κάποιοι τα συμφέροντά τους δια της τρόικας, ώστε να μην έχουμε κανενός είδους θεσμοθετημένο εργασιακό πλαίσιο.
Ποιος είπε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία το επιτρέπει αυτό; Εγώ πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη που θα την κερδίσει σ’ αυτό το μέτωπο, ότι θα έχουμε καλές εξελίξεις, θα έχουμε και υποχωρήσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι θα έχουμε καλύτερο συνολικό εργασιακό πλαίσιο σε σχέση μ’ αυτό που παραλάβαμε από την Νέα Δημοκρατία, που δεν είχαμε καν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Το χαμηλό αφορολόγητο το φοβάστε, ότι μπορεί να πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης απέναντι στα κοινωνικά στρώματα που σας στηρίζουν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν υπάρχουν μέτρα που ισοσκελίζεται αυτή η απώλεια..
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Στα αντιμέτρα ή στην καθημερινότητα άμεσα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, στα αντιμέτρα και άμεσα αντιμέτρα. Δεν το φοβάμαι, όχι, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι σ’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες να επιστρέψουν στο εισόδημα που πιθανό να χαθεί. Γιατί εδώ μιλάμε για το ’19, δε μιλάμε για του χρόνου ή για φέτος, μιλάμε αν δεν πιάσουμε τους στόχους ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα, αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται και σε αυτή την περίπτωση προφανώς υπάρχουν ομάδες και σ’ αυτά τα χρόνια που πραγματικά να στηριχθούν και να υπάρχουν αντιμέτρα.
Εγώ δε διακηρύσσω ότι ξαφνικά σε ένα χρόνο ή σε δυο χρόνια τελείωσαν τα βάσανα του ελληνικού λαού και επιστρέφουμε σε μέρες ευημερίας, θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να τρέξουμε και να οικοδομήσουμε παραγωγική δομή. Πρέπει να τρέξουμε έργα για ν’ απορροφήσουμε το μεγάλο όγκο της ανεργίας που υπάρχει στη χώρα μας και να λύσουμε και το πρόβλημα του Ασφαλιστικού και των εσόδων του κράτους, αλλά από κει και πέρα αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει με μια κοινωνία εξαθλιωμένη, με πολύ χαμηλές συντάξεις χωρίς εργασιακό πλαίσιο. Αυτό δεν είναι Ευρώπη.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Απλά φοβούνται πολλοί ότι τα αντιμέτρα, επειδή είναι μετά από την επίτευξη ενός πλεονάσματος, μπορούν να καθυστερήσουν, να μην έρθουν ποτέ στην πραγματικότητα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δώσαμε τη 13η σύνταξη φέτος. .
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας έχουν κατηγορήσει γιατί είπατε και 14η.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είπα ότι αν έχουμε πλεονάσματα θα δώσουμε και 14η, ναι. Και το επαναλαμβάνω.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Επιμένετε σ’ αυτό .
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επιμένω, ναι.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Είναι διαπίστωση προσωπική ή το έχετε συζητήσει στην κυβέρνηση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Χαίρομαι πάρα πολύ όταν οι συγκεκριμένοι κύκλοι και άνθρωποι που πηγαίνουν στην τρόικα, πήγαιναν στο παρελθόν και πιθανά να πηγαίνουν και σήμερα απ’ ό,τι παρακολουθείτε και λένε «ο Χαριτάτος να μην προστατεύεται από μία συλλογική σύμβαση στην εταιρεία που δουλεύει, όταν βγει στη σύνταξη να υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος άρα αν δεν έχει το Ταμείο μηδέν σύνταξη», αυτά λέει η Νέα Δημοκρατία.
Γιατί τους βολεύει, στη δική τους λογική και αντίληψη για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη. Εμείς δεν είμαστε υπέρ αυτής της ανάπτυξης. Γι’ αυτό μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ναι, αλλά λέτε ότι η 14η σύνταξη δεν είναι επικοινωνιακό τρικ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν είναι. Γιατί, η 13η ήταν τρικ; Δε δόθηκε όταν είχαμε πλεονάσματα; Αυτό είπα για τη 14η. Αν έχουμε πλεονάσματα, γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι μόνο, έχει μια μόνιμη αστοχία στα νούμερα, δηλαδή αν έλεγε τυχαία νούμερα, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διάφοροι φωτισμένοι τεχνοκράτες στη χώρα μας, κάποιο θα είχαμε πετύχει. Αυτή είναι συνέπεια; Αποτυχαίνουν σε όλες τις προβλέψεις τους. Με συνέπεια. Δηλαδή τέτοια συνέπεια στην αποτυχία δεν έχει ξαναγίνει.
Τη μία έφταιγαν οι πολλαπλασιαστές, την άλλη έφταιγε κάτι άλλο, την άλλη ότι βγήκε ο ήλιος, την άλλη ότι έβρεξε, αλλά έχουν μια συνέπεια στο να μη μπορούν να προβλέψουν ένα νούμερο αξιόπιστα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας. Να ξέρετε ότι η κουβέντα που κάνετε για τις ύποπτες απαλλοτριώσεις με την εμπλοκή δικαστών, είναι κάτι που πιθανολογώ δημοσιογραφικά θα συζητηθεί. Πιθανό να υπάρχουν και αντιδράσεις των δικαστών.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είπα για την εμπλοκή δικαστών. Είπα ότι εμείς όπου δούμε παράξενη απαλλοτρίωση σε σχέση με το τίμημα και το χρόνο που βγήκε η δικαστική απόφαση, θα ενημερώσουμε τ’ αρμόδια δικαστικά όργανα.
Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ευχαριστώ, να είστε καλά.