H συνέντευξη στην Αχελώος Τηλεόραση και την εκπομπή “Δεύτερη Ματιά” του Παντελή Κούτσικου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, απόψε έχουμε την χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε στο στούντιο της τηλεόρασης του Αχελώου τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Καλησπέρα και καλώς ήρθατε κ. Σπίρτζη, Να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησης και ελπίζω να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και για την πολιτική επικαιρότητα, αλλά και για θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες σας στο Υπουργείο. Άλλωστε οι Υποδομές ήταν και παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για τη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι αναγκαίο να υπάρχουν Υποδομές που θα καλύπτουν και τις κοινωνικές ανάγκες και θα είναι στο πλάι των υγιών παραγωγικών δυνάμεων. Είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα μας για δεκαετίες, γιατί έλειπε και ο στρατηγικός σχεδιασμός, το στρατηγικό σχέδιο για να δεσμεύει και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά για να έχουμε και μια ιεράρχηση των έργων. Όχι στη λογική του παλαιοκομματισμού που υπήρχε παλιά, αλλά στη λογική των πραγματικών αναγκών που έχουμε σαν κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζοντας και το ενδιαφέρον, που έχετε για την περιοχή, για την Αιτωλοακαρνανία -άλλωστε συνεργαστήκατε, στο επιτελείο σας είχατε ανθρώπους από την Αιτωλοακαρνανία- ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και πολλούς φίλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε, με το Συνέδριο που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, το Διεθνές Συνέδριο των δημοσιογράφων, όπου κηρύξατε την έναρξη του Συνεδρίου. Ζητούμενο είναι να μπει η Αιτωλοακαρνανία στον τουριστικό χάρτη και γενικότερα η ανάπτυξη και το νέο παραγωγικό μοντέλο στην περιοχή. Οι υποδομές που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα πιστεύετε ότι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή και τι άλλο απαιτείται από εδώ και πέρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πιστεύω, ότι μετά από πολλές δεκαετίες η Αιτωλοακαρνανία, η Δυτική Ελλάδα γενικά και η Ήπειρος βγήκαν από την απομόνωση. Θυμόμαστε όλοι το εφιαλτικό ταξίδι, του να ξεκινήσει κάποιος από την Αθήνα και να φτιάσει σε οποιοδήποτε προορισμό στην Δυτική Ελλάδα ή στην Ήπειρο, το φόρο αίματος που πλήρωσε η περιοχή και οι κάτοικοι της περιοχής.
Θυμόμαστε πόσο δύσκολο ήταν να μεταφερθούν προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και από τον πρωτογενή τομέα και από τη μεταποίηση και όλος αυτός ο αποκλεισμός συνέβαλλε στο να απαξιωθεί η περιοχή. Θεωρώ ότι το μικρό χρονικό διάστημα, που παραδόθηκαν οι οδικοί άξονες, η περιοχή μπορεί να εκτιμήσει περισσότερο από τον καθένα πόσο έχει διευκολυνθεί, πως έγινε το Αγρίνιο, η Αιτωλοακαρνανία, η Ήπειρος περιοχές που ήταν δυσπρόσιτες, έγιναν τουριστικοί προορισμοί. Πως οι παραγωγικές μονάδες μπορούν επιτέλους να έχουν μια εύκολη πρόσβαση σε αστικά κέντρα και στο να μετακινηθούν τα προϊόντα τους, πως μπορούν να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες.
Όλοι μας ξέρουμε, ότι πλέον από την Αθήνα ή από τη Θεσσαλονίκη, για να φτάσεις στο Αγρίνιο ή στα Γιάννενα ή στην Πάτρα, το κάνεις όπως έκανες παλιά από τη μια συνοικία της Αθήνας, στην άλλη. Κάνεις τον ίδιο χρόνο.
Είναι προφανές λοιπόν, το πλεονέκτημα που δόθηκε στην περιοχή, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εδώ και πέρα, ποια άλλα βήματα πιστεύετε ότι χρειάζονται για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και στην Δυτική Ελλάδα; Γιατί οι δείκτες είναι χαμηλοί για την περιοχή, παραμένουν χαμηλοί.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι προφανές ότι είναι χαμηλοί οι δείκτες, όταν τόσα χρόνια έχει και τουριστικά και παραγωγικά απαξιωθεί η περιοχή. Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και για τη συμπλήρωση των Υποδομών, αλλά και για να μπορέσει η περιοχή να φτάσει στο επίπεδο που επιθυμούμε.
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά». Και το «αλλά» είναι ότι η περιοχή έχει και το ανθρώπινο δυναμικό, έχει και τα φυσικά πλεονεκτήματα, που μπορεί να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Μπορεί δηλαδή να αναπτύξει ξανά τους παραγωγικούς τομείς, την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση. Μπορεί με τον σχεδιασμό, που έχει γίνει για τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα και τη χωροθέτησή τους, αυτά να αξιοποιηθούν για να συνδεθούν με την τοπική παραγωγή με τις τοπικές μονάδες, με τις κοινωνικές ανάγκες.
Είναι σε μια προνομιακή θέση και πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Επομένως, ο σχεδιασμός που κάνουμε και το πρόγραμμα που έχουμε, δεν θα βασιστεί όπως βασιζόταν στο παρελθόν σε μικρά αποσπασματικά έργα για να αιτιολογούν τα Κόμματα ή οι Δήμαρχοι, ή οι Περιφερειάρχες την υποψηφιότητά τους πριν τις εκλογές. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι ολοκληρωμένο και θα δοθεί το Ολιστικό Σχέδιο για τις Μεταφορές της χώρας.
Είναι ένα Εθνικό Σχέδιο που προβλέπει και προγραμματίζει και τα έργα Υποδομών στις μεταφορές για την επόμενη 20ετία, επομένως ωριμάζουμε και σαν χώρα και σαν πολιτικό σύστημα. Δεν θα μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός να εντάσσει κάποια έργα, γιατί είναι φίλος του ο βουλευτής ή κάποια στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Σχέδιο θα είναι ιεραρχημένο, θα υπάρχει η προτεραιότητα σε αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία, σαν παραγωγή. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ξέρω ότι δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα για τη χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κ. Υπουργέ είναι αποτέλεσμα και μιας διαβούλευσης που προηγήθηκε με κατά τόπους φορείς;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι αποτέλεσμα όλων των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων που έγιναν, όπου καταγράφηκαν οι ανάγκες που ζήτησαν οι φορείς τοπικά δημοκρατικά, σε ανοιχτές διαδικασίες, που έχουν αποτυπωθεί τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και πως τα αξιοποιούμε και σε ποιους τομείς.
Επομένως, οι δεσμεύσεις που έχουμε πάρει σε αυτά τα Αναπτυξιακά Συνέδρια θα υλοποιηθούν και πέρα από αυτό θα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο σχέδιο Υποδομών στην ίδια λογική που σας είπα, γιατί το θέμα δεν είναι να εξαγγέλλουμε έργα. Το θέμα είναι να έχουμε ένα σχέδιο, να ωριμάζουμε αυτά τα έργα και να αναζητούμε τους βέλτιστους τρόπους, για να υλοποιηθούν και την οικονομική χρηματοδότησή τους.
Επειδή η χώρα μας ήταν στην κατάσταση που γνωρίζουμε όλοι, με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δημοσιονομικά, ήμασταν σε δυσχερή θέση στο να βρούμε χρηματοδότηση. Σήμερα είναι μια άλλη εποχή για την Ελλάδα, όπου γίνεται ένας διαγωνισμός είτε σύμπραξη με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είτε παραχώρησης είναι πάρα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι από την Ευρώπη, από το διεθνές περιβάλλον πολύ μεγάλοι οίκοι και αυτό πιστεύω ότι είναι η καλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.
Δηλαδή, οι θυσίες του ελληνικού λαού με την έξοδο από τα Μνημόνια, επιτέλους δείχνουν ότι έχουμε γυρίσει σελίδα, είμαστε σε μια άλλη εποχή, απλά δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει αυτά που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν, να γίνουν, είτε αφορούν τα έργα Υποδομών, είτε αφορούν κυρίως τις παραγωγικές μονάδες την παραγωγική δομή που πρέπει να κάνουμε, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να σταθούμε δηλαδή στα δικά μας πόδια, να παράξουμε προϊόντα και πλούτο, να επιστρέψουν πίσω οι Έλληνες επιστήμονες, που χάθηκαν στον καιρό της κρίσης και να καλύψουμε και τις κοινωνικές υποδομές, που η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιοχή που έχει υποστεί τις συνέπειες της μη ολοκλήρωσής τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή ανοίξατε το θέμα κατά κάποιο τρόπο στη συζήτηση με το παραγωγικό μοντέλο, με την υπάρχουσα φορολογία που υπάρχει με όλο αυτό το οικονομικό περιβάλλον, είναι εύκολο για κάποιο νέο άνθρωπο και όχι μόνο για ένα νέο άνθρωπο, να μπει στην παραγωγική διαδικασία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Πιστεύω, ότι εύκολο δεν είναι. Εύκολο δεν ήταν ποτέ. Ακόμη και τις εποχές που το τραπεζικό σύστημα τηλεφωνούσε για να δώσει δάνεια για να πας διακοπές, ή εορτοδάνεια. Θυμάστε όλη αυτή την εποχή που την πληρώσαμε πολύ άσχημα στη συνέχεια.
Όχι, δεν είναι εύκολο. Αλλά πάντα τέτοιοι καιροί, καιροί κρίσης, είναι χρόνοι ευκαιρίας, είναι χρόνοι που γεννάς ιδέες. Είμαστε σε μια εποχή, που επιτρέπει στην ευρηματικότητα να γεννήσει νέες ιδέες και να μπορέσουμε να δομήσουμε παραγωγικές δομές, που έχει ανάγκη όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη.
Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός είναι σε τέτοιο δρόμο έτσι κι αλλιώς. Απλά έπρεπε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες και πιστεύω τις έχουμε δημιουργήσει, όχι όσο θα θέλαμε αλλά έγινε μια καλή προσπάθεια, να μπορέσει ένας επιχειρηματίας ένας νέος επιστήμονας να δοκιμάσει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχει αλλάξει δηλαδή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Τι είναι καλύτερο αυτή τη στιγμή; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς είμαστε σε μια πορεία, σε μια προσπάθεια του να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, που έγιναν στο παρελθόν. Παραδείγματος χάριν για να μιλήσω για τον κλάδο που υπηρέτησα και δούλεψα σαν μηχανικός, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες γενικά είχαν επιφορτιστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ασφαλιστικού συστήματος, με πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές.
Εξηγείται αυτό; Αιτιολογείται; Ήταν άδικο; Ήταν άδικο. Θα μπορούσε να είναι χαμηλότερες οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπαλλήλων εργαζομένων και να μειωθούν οι συντάξεις. Και καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλο κοινωνικό κόστος –όχι πολιτικό, κοινωνικό κόστος- θα έχει αυτό στη μέση ελληνική οικογένεια μέσα στην κρίση.
Επομένως ήρθε η ώρα και ψηφίστηκε στη Βουλή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτές τις κατηγορίες και το αντίστοιχο, με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σε μια σειρά από μέτρα, είτε αυτό αφορά την φορολόγηση, είτε το ΦΠΑ, είτε το ΕΝ.Φ.Ι.Α.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν κ. Υπουργέ ότι ακόμη και με τις μειώσεις, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτσι είναι. Για να μειωθούν περαιτέρω θα πρέπει η κοινωνική μηχανή, η παραγωγική μηχανή της χώρας να πάρει μπρος. Και πιστεύω ότι έχει πάρει μπρος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν κοινωνία να δανειζόμαστε και να καταναλώνουμε. Πρέπει να παράγουμε, πρέπει να έχουμε σχέδιο, πρέπει να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ του πλούτου που παράγεται, επομένως και της μείωσης αντίστοιχα αυτών των επιβαρύνσεων και ταυτόχρονα να ξαναφτιάξουμε και να γίνει και πολύ καλύτερο, ένα κράτος που θα έχει κοινωνική προστασία στους πιο αδύνατους, που θα στηρίζει τους συνταξιούχους, τους άνεργους. Ήταν πράγματα που δεν υπήρχαν πριν.
Η πρώτη φορά που επετράπη ελεύθερα να μετακινούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης οι άνεργοι συμπολίτες μας ήταν τις μέρες που ξεκίνησαν τα capital controls. Αυτό για μια κοινωνία είναι τραγικό. Όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ποια ήταν η κατάσταση το ’10, το ’11, το ’12 για τους συμπολίτες μας, που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.
Εγώ σαν Πρόεδρος του ΤΕΕ ήμουν αποδέκτης πολλών παραπόνων καρκινοπαθών, ανθρώπων που είχαν παιδιά με βαριές ασθένειες, που δεν μπορούσαν καν να έχουν πρόσβαση στην δημόσια Υγεία, στα νοσοκομεία μας. Αυτά ακόμη και μέσα στα χρόνια της κρίσης ξεπεράστηκαν και θεωρώ ότι βήμα – βήμα θα οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος, που θα επιτρέπει η Ελλάδα και οι Έλληνες να είναι περήφανοι και να συνεχίσουν να είναι πρωτοπόροι στην κοινωνική μέριμνα, στην προστασία σε όλη την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν αμφισβητεί κανείς την αναγκαιότητα και των επιδομάτων και της βοήθειας του κράτους σε αδύνατες κοινωνικές ομάδες. Από την άλλη όμως λένε ότι η Κυβέρνηση από τη μία έχει αυξήσει πάρα πολύ την φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή από τη μια πλευρά μαζεύει από την τσέπη του Έλληνα πολίτη και από την άλλη δίνει τα επιδόματα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για να το συζητήσουμε λίγο αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό σας ρώτησα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί θεωρείται ότι μαζεύει από την τσέπη του Έλληνα πολίτη οριζόντια; Δεν είναι όλοι οι πολίτες στο ίδιο οικονομικό επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη για τη διακοπή, υποστηρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι το 70% των εσόδων τους πηγαίνει σε υποχρεώσεις προς το κράτος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό το είπα εγώ πριν. Και τώρα νομοθετήθηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που τις εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, που υλοποιούνται κάθε εβδομάδα μία – μία και ψηφίζεται μία – μία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό δεν το έχει αρνηθεί κανείς.
Υπάρχει όμως και το άλλο μοντέλο: να αφανίζεις τη μεσαία τάξη και κάποιοι πολύ υψηλών εισοδημάτων να φοροδιαφεύγουν, να έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να δραστηριοποιούνται μέσω offshore. Υπάρχει δηλαδή ένα μοντέλο, το οποίο το ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει.
Αν θέλουμε να γίνει μια υποτυπώδης μια στοιχειώδης αναδιανομή του πλούτου προς τους αδύνατους, θα πρέπει να πάμε σε τέτοιου είδους λογικές και να επανορθώνουμε τις αδικίες που έγιναν, όπως είναι η υψηλή φορολόγηση στα μεσαία στρώματα, βήμα – βήμα και με σχεδιασμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι δηλαδή κ. Υπουργέ «ματωμένο» το πλεόνασμα που επικαλείται η Κυβέρνηση; Λέξη που την έχει χρησιμοποιήσει και η Αξιωματική αντιπολίτευση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η Αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι πιο σεμνή. Διότι ο ελληνικός λαός μάτωσε από τις επιλογές της, από τις πολιτικές της, από τη σπατάλη που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Από πολιτικές που δεν επέτρεψαν στη χώρα να έχει παραγωγικές δομές, οτιδήποτε παραγωγικό μικρό ή μεγάλο υπήρχε στη χώρα το διέλυσε. Έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες στο εξωτερικό, όπου έχουμε και πολύ μεγάλη απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και επιστημονικού δυναμικού. Άρα θα πρότεινα να ήταν πιο σεμνή στις διατυπώσεις της.
Εγώ είμαι αισιόδοξος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί πλέον οι παρασιτικές δραστηριότητες έχουν αρχίσει και μπαίνουν στη γωνία και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις έρχονται στο επίκεντρο και της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαφορά δηλαδή στην πολιτική σας σε σχέση με αυτά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από εδώ και πέρα ποια ακριβώς είναι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε ποιος είναι ο αναπτυξιακός νόμος και ποιες επενδύσεις πριμοδοτούνται, μικρές, μεσαίες, σε ποια κατεύθυνση. Θα δείτε ότι στηρίζεται η μεταποίηση, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες αυτά που επιτρέπουν δηλαδή στην χώρα να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
Πάμε να δούμε τα έργα Υποδομών …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν περάσουμε στα έργα Υποδομών …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι – όχι για να δείτε ποιους εξυπηρετούν και ποιους εξυπηρετούσαν, πως γινόταν ο σχεδιασμός και πως γίνεται.
Είμαστε στο Αγρίνιο, είχαμε ένα σχεδιασμό για την Ιόνια Οδό, χωρίς να συνδέεται κανένα μεγάλο αστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου -εκτός αν ήταν κοντά στην όδευση της Ιόνιας Οδού- με την Ιόνια Οδό.
Ποιον εξυπηρετούσε αυτός ο σχεδιασμός; Το Αγρίνιο που είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής δεν είχε σύνδεση με την Ιόνια Οδό. Ήταν μόνο στην Ιόνια Οδό αυτό το φαινόμενο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στο Μενίδι και στην Πρέβεζα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Δεν είναι μόνο ένας κακός σχεδιασμός για την Ιόνια Οδό. Πάρτε την Εγνατία. Η Εγνατία δεν έχει και δεν είχε σύνδεση ούτε με τη Θεσσαλονίκη, δεν είχε με κανένα λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, δεν είχε με καμία τουριστική περιοχή, δεν είχε με καμία Βιομηχανική Ζώνη. Αυτό ήταν μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή σχεδιασμού που το μόνο που εξυπηρετούσε, ήταν αυτόν που υλοποιούσε το έργο.
Θεωρώ, ότι έχουμε αλλάξει σελίδα, έχουμε πάει στην εποχή που τα έργα Υποδομών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πώς εξυπηρετούνται οι παραγωγικές δυνάμεις, πως εξυπηρετούνται οι κοινωνικές ανάγκες –δεν είναι μόνο η φορολόγηση, είναι μια σειρά από θέματα- και αυτό δείχνει και την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θυμάμαι την ημέρα που παραδίδατε το κομμάτι στην Πάτρα παρουσία του Πρωθυπουργού, υποστήριζαν τότε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτά τα έργα όταν είχαν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τα είχε καταψηφίσει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν θέλετε την άποψή μου, σωστά. Και αν θέλετε να το συζητήσουμε όποτε θέλετε.
Δηλαδή είναι ένα μοντέλο αυτό που είχε επιλέξει ο κ. Σουφλιάς τότε, η Κυβέρνηση Καραμανλή, που απέδωσε στη χώρα; Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα έργα παραχώρησης από το 2010 μέχρι το 2014, τα λέει όλα. Μιλάει για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, για πολύ μεγάλο βάρος και επιβάρυνση λόγω των καθυστερήσεων, για ελλιπείς μελέτες όχι μόνο σε αυτά που λέμε στη μη σύνδεση των αστικών κέντρων, ακόμη και στο φυσικό αντικείμενο του έργου, για απίστευτες καθυστερήσεις στις αρχαιολογικές εργασίες, στη μεταφορά δικτύων, στις απαλλοτριώσεις.
Σωστά είχαν καταψηφιστεί. Και βέβαια κι ένα μοντέλο το οποίο δεν έλαβε πουθενά υπόψη του την ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, ένα μοντέλο που είχε προβλέψει και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια αλλά είναι δύσκολο να αλλάξει τις πολύ μεγάλες χρεώσεις για τη χρήση των οδικών δικτύων. Δηλαδή τα διόδια και το ύψος των διοδίων.
Επομένως, ναι μεν έχουμε αυτοκινητόδρομους, που είναι ασφαλείς που έχουν τα πλεονεκτήματα που συζητήσαμε πριν, αλλά έχουν κι ένα μοντέλο το οποίο δεν έλαβε υπόψη του ούτε την γρήγορη ολοκλήρωση των έργων, ούτε το κόστος των έργων, ούτε στη συνέχεια αν μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα έργα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική στους αυτοκινητοδρόμους και πότε; Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχει βεβαίως. Ο πρώτος είναι άμεσος. Υπάρχει σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα, δίκαιο σύστημα για να πληρώνει κανείς για την απόσταση που έχει διανύσει, για να υπάρχουν κι άλλες λειτουργίες στους αυτοκινητόδρομους όπως το να έχουμε στοιχειωδώς δίκτυα, να μπορεί το κινητό μας και τα δεδομένα να έχουν πρόσβαση σε όλο το μήκος όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Να μπορεί να υπάρχει πιο γρήγορη παρέμβαση αν έχουμε ατυχήματα για την ασφάλεια των πολιτών.
Αλλά πέρα από αυτό θεωρώ, ότι το μεγάλο εγχείρημα που έχουμε ξεκινήσει είναι η επέκταση του φυσικού αντικειμένου των παραχωρήσεων, που σημαίνει ότι θα καλύψουμε σχεδόν το σύνολο των αναγκών του Εθνικού Οδικού Δικτύου και ταυτόχρονα η μείωση των διοδίων μέσω της επέκτασης του φυσικού αντικειμένου.
Άρα για την περιοχή, με την διαβούλευση που γίνεται με τους παραχωρησιούχους, η παραχώρηση της Γέφυρας μπορεί να υλοποιήσει το τμήμα από το Αντίρριο μέχρι τη Ναύπακτο, η Ιόνια Οδός μπορεί να κάνει τη σύνδεση με το Αγρίνιο και την επέκταση από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά, η Ολυμπία Οδός μπορεί να κάνει την παράκαμψη των οικισμών στην Κορινθία και μπορεί να κάνει και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου από το νομό Ηλείας μέχρι το νομό Αργολίδας.
Υπάρχουν μια σειρά από έργα που μπορούν να γίνουν και να αντισταθμιστεί αυτό με μείωση των διοδίων και ίσως με μια μικρή επέκταση του χρόνου των συμβάσεων. Αυτό κάνουμε τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη, αναφερθήκατε στο νέο μοντέλο που θέλετε να υλοποιήσετε όχι μόνο εδώ στην περιοχή αλλά συνολικότερα. Ήθελα να σας ρωτήσω ειδικότερα για κάποια θέματα που αφορούν και την Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα.
Θέμα πρώτο. Κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Τον Φεβρουάριο του 2018 ιδιώτης σας παρέδωσε παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου αν δεν κάνω λάθος, μια προμελέτη. Από τότε μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.
Κάνατε σήμερα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου κάποιες ανακοινώσεις οι οποίες θέλω να σημειώσω ότι προκάλεσαν την αντίδραση του Δημάρχου Αγρινίου, ο οποίος δήλωσε σε Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής ότι η κάθετη σύνδεση παραπέμπεται στις καλένδες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς, να δώσουμε συγχαρητήρια στον μελετητή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Χρήστο Ράδο. Να αναφέρουμε και τα ονόματα γιατί νομίζω ότι αξίζει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αξίζει τον κόπο όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές, να τις τιμάμε κιόλας. Δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα, απολύτως κανένα. Το έκανε για την οικογένειά του και στη μνήμη δικών του ανθρώπων και εδώ θα ήθελα να τον ευχαριστήσω. Μακάρι να βρει μια τέτοια συμπεριφορά μιμητές γενικότερα.
Από εκεί και πέρα, δεν παραδόθηκε τον Φεβρουάριο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να κάνω λάθος, μπορεί να ήταν την άνοιξη του 2018.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έγινε η συνάντηση πολύ αργότερα και για την ολοκλήρωση της μελέτης για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο να δημοπρατηθεί, τα ξέρει και ο Δήμαρχος Αγρινίου αυτά, πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό σημαίνει γεωτεχνικές μελέτες, σημαίνει στατικές μελέτες για τα τεχνικά έργα του αυτοκινητόδρομου, σημαίνει όλος ο φάκελος για την περιβαλλοντική μελέτη και την έγκρισή της, προκειμένου να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο. Ή, προκειμένου για να υλοποιηθεί το έργο να ενταχθεί στις επεκτάσεις της παραχώρησης της Ιόνιας Οδού.
Άρα, αυτό που εξήγγειλα πριν είναι ότι αυτές οι υπόλοιπες μελέτες θα προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του ’19 και η χρηματοδότηση γι’ αυτό θα γίνει τον Ιανουάριο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή όλες αυτές οι διαδικασίες που είπατε δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει το 2018;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει γιατί δυστυχώς οι οικονομικοί πόροι της χώρας μας δεν είναι άπειροι. Δεν υπήρχε προτεραιότητα ή σχεδιασμός για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, με ευθύνη του πολιτικού συστήματος των προηγούμενων Κυβερνήσεων αλλά και της περιοχής και είναι κάτι που το συνάντησα και εγώ.
Δηλαδή υπάρχουν ακόμη και σήμερα πάρα πολλοί που είναι στη λογική το Αγρίνιο να συνδέεται …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της αναβάθμισης του υπάρχοντος δρόμου.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε μια λογική, ότι αν ο δρόμος της σύνδεσης του Αγρινίου δεν διέρχεται μέσα από οικισμούς τα χωριά μας θα απαξιωθούν, θα χάσουν τη ζωντάνια τους και όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται, που επί της ουσίας και η ζωή η ίδια έχει δείξει ακριβώς το αντίθετο.
Έχει δείξει ότι όπου υπήρχαν περιοχές που διερχόταν το Οδικό Εθνικό Δίκτυο ή άλλοι δρόμοι μέσα από τους οικισμούς, αυτοί οι οικισμοί ήταν υποβαθμισμένοι, δεν αναπτύσσονταν, δεν εκμεταλλεύονταν τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και όταν το Εθνικό Οδικό Δίκτυο βγήκε έξω από αυτούς τους οικισμούς, είναι πολύ καλύτερα και για την ποιότητα της ζωής, αλλά και για την ανάπτυξή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ δεσμεύεστε ότι το 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη μελέτη;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν δεσμεύομαι γενικά για το 2019, δεσμεύομαι για τους πρώτους μήνες του 2019. Θα υπάρχει προένταξη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ωρίμανση της μελέτης και εύχομαι όλοι οι συντελεστές των παραχωρήσεων να συμβάλλουν στο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, που έχουμε ξεκινήσει και με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη χώρα μας, για την ένταξη των επεκτάσεων των παραχωρήσεων όσο το δυνατό πιο σύντομα και για την υλοποίησή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε απόλυτα βέβαιος ότι θα πετύχει, θα υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία; Και αν δεν υλοποιηθεί από ποιους άλλους πόρους μπορούν να χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Από το ΕΣΠΑ. Η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ από το 2020 δηλαδή και μετά, προβλέπει υπερδιπλάσιο ποσό για τις Υποδομές των Μεταφορών, επομένως αυτό είναι και έκκληση αν θέλετε, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ωριμάσει όσο περισσότερα έργα μπορεί, που σχετίζονται με τις μεταφορές, με τις Υποδομές των Μεταφορών, τα Οδικά Δίκτυα, με τις Σιδηροδρομικές Υποδομές, με τα Εμπορευματικά Κέντρα, με όλα αυτά που λέμε «Συνδυασμένες Μεταφορές».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είμαστε στο θέμα των συνδέσεων κι επειδή μας παρακολουθούν φαντάζομαι και στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές, υπάρχουν ακόμα δυο θέματα: Σύνδεση Μενιδίου και Σύνδεση Πρέβεζας – Ιονίας Οδού και σύνδεση Ιωαννίνων με την Κακαβιά αν δεν κάνω λάθος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, το Γιάννενα-Κακαβιά το ανέφερα και πριν. Δεν είναι μόνο αυτά. Είναι κι άλλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά καμία περιοχή δεν είχε συνδεθεί με την Ιόνια Οδό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για να δείτε την ανεπάρκεια των προβλέψεων και των μελετών που υπήρχε. Άρα, καλό θα είναι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μας κατήγγειλαν κιόλας όταν παραδώσαμε επιτέλους την Ολυμπία Οδό και την Ιόνια Οδό, να κάνουν την αυτοκριτική τους. Γιατί στην αρχή αν θυμάμαι καλά, το 2015, μας κατήγγειλαν ότι δε θα γίνουν αυτά τα έργα και θα ναυαγήσει η χώρα και οι εργοληπτικές εταιρείες, το 2016 μας κατήγγειλαν ότι δε θα προλάβουμε να τα παραδώσουμε και το 2017 που παραδόθηκαν, είπαν ότι κόβουμε κορδέλες και καλά που ήταν εκείνοι, για να τα είχαν ολοκληρώσει.
Τέλος πάντων, αυτό είναι μια παρένθεση. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη Υποδομών ακόμη περαιτέρω, άρα πρέπει να συνδεθεί η Ηγουμενίτσα με τη Σαγιάδα κι αυτό είναι ένα έργο που έχουμε στο σχεδιασμό για ωρίμανση, πρέπει να υλοποιηθεί το έργο Γιάννενα-Κακαβιά, πρέπει να τρέξουμε περισσότερο τις διαδικασίες για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ευρυτανία και στη συνέχεια με τη Λαμία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε στο έργο Πλατυγυάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία και στην ένωση ουσιαστικά του δυτικού με τον ανατολικό άξονα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα είναι στα έργα που αναφερθήκατε στην αρχή για το ολιστικό πρόγραμμα, στο σχεδιασμό αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, βεβαίως, η μελέτη από Λαμία μέχρι Καρπενήσι έχει χρηματοδοτηθεί από μέσα, έχουν τρέξει οι διαδικασίες, για ν’ αρχίσει να υλοποιείται, επιτέλους. Το ίδιο γίνεται κι από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει βέβαια και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία η εκκρεμότητα που αφορά τη σύνδεση του λιμανιού αλλά και της πόλης του Αστακού με την Ιόνια Οδό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και όχι μόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο ότι έχουν νομίζω ωριμάσει και οι δυο μελέτες…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε γιατί χαμογελάω; Είναι κάτι που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Κάποιοι έκαναν ένα αεροδρόμιο, το Άκτιο, ένα μεγάλο περιφερειακό αεροδρόμιο, αλλά ο δρόμος για το αεροδρόμιο δεν υπήρχε. Μετά είχαν ένα άλλο λιμάνι, του Αστακού, ένα υπέροχο λιμάνι..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο είναι αναξιοποίητο, ανήκει στις τράπεζες..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Επίσης ο δρόμος δεν υπήρχε και η γνώμη μου είναι ότι αν δεν υπάρξει, δε θα μπορέσει να αποδώσει αυτό που θα θέλαμε για την περιοχή. Είναι πραγματικά σαν ανέκδοτο, κάποιοι έκαναν έργα, έκαναν γέφυρες στην έρημο. Λοιπόν, δε γίνεται να συνεχιστεί αυτό.
Εδώ λοιπόν, πρέπει αυτό που ολοκληρώνουμε, το ολιστικό σχέδιο ιεραρχημένο για τις Υποδομές που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή, ο κάθε τόπος για ν’ αξιοποιήσει και αυτές τις Υποδομές που σήμερα δεν είναι αξιοποιημένες όπως έπρεπε αλλά και για να ολοκληρώσουμε επιτέλους κάποτε αυτά που για δεκαετίες έπρεπε να έχουν γίνει, να έχουμε ένα ιεραρχημένο σχέδιο να το προχωράμε βήμα, να μην εξαγγείλουμε έργα, αλλά να τα υλοποιούμε.
Θεωρώ ότι και σε θεσμικό επίπεδο έχουν γίνει πολύ μεγάλες τομές, αν υπήρχε η πολιτική βούληση από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις να ολοκληρωθούν τα έργα, θα είχαν θεσμοθετήσει αυτά που θεσμοθετήσαμε κι εμείς. Σήμερα, δε μπορεί να βγει ένας διαγωνισμός, ή να γίνει σύμβαση για έναν διαγωνισμό, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Δε μπορεί αν δεν έχουν στοιχειωδώς γίνει οι αρχαιολογικές εργασίες. Εντάχθηκαν οι μεταφορές των δικτύων κοινής ωφέλειας, στις συμβάσεις που εκτελούν και υλοποιούν τα έργα.
Αυτά είναι ξέρετε, τα στοιχειώδη, για να μη γίνεται η Ολυμπία Οδός ή η Ιόνια Οδός. Πόσα χρόνια ζούσαμε στον αποκλεισμό με τα κολωνάκια, πάνω από 10 χρόνια, να μην πληρώνει δισεκατομμύρια πανωπροίκια ο ελληνικός λαός, γιατί κάποιοι βιάζονταν ενόψει προεκλογικής περιόδου να βγάλουν διαγωνισμούς χωρίς μελέτες. Εμείς αυτά δεν τα κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το δρόμο Άκτιο –Αμβρακία, έχει βγει ανάδοχος, δρόμος ο οποίος θα έπρεπε κανονικά να έχει παραδοθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 5 χρόνια…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είχε βγει μαζί με την Ιόνια Οδό, την παραχώρηση, περίπου χρονικά, από το 2007, κάπου εκεί και προφανώς είναι στο χάλι αν θέλετε που ήταν. Εκεί η μία εργολαβία ολοκληρώνεται, εγώ θα έχω τη χαρά τις επόμενες μέρες να έρθω για να δοθεί στην κυκλοφορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί με τον Πρωθυπουργό να υποθέσουμε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα εξαρτηθεί από το βαρύ πρόγραμμα που έχει ο Πρωθυπουργός. Έχουμε σ’ εξέλιξή την εργολαβία-σκούπα για το υπόλοιπο τμήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει βέβαια μια εμπλοκή με την επιλογή του αναδόχου από ενστάσεις, από άλλες εταιρείες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάντα γίνονται αυτά, η πρόβλεψη η δική μας είναι ότι θα έχουμε σύμβαση τον Ιανουάριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πότε θα ολοκληρωθεί;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, βέβαια. Δε θυμάμαι τώρα, να μην πω κάποια ανακρίβεια, ποιο είναι ακριβώς το χρονοδιάγραμμα, αλλά προφανώς υπάρχει και πιστεύω ότι ακόμη και το κομμάτι που θα δοθεί είναι αρκετά χιλιόμετρα. Είναι πολύ μεγάλη ανακούφιση για την περιοχή, για τους επισκέπτες, όπως έχουμε μια στενή συνεργασία επιτέλους και με τη Λευκάδα, για να δούμε τί λύση θα βρεθεί εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από χρόνια, είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα προχωρήσει αυτό το έργο, στη συνέχεια νομίζω, όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση νομίζω ότι είχατε ένα άλλο μοντέλο σύνδεσης, τώρα μάλλον επανέρχεται το προηγούμενο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν επανέρχεται το προηγούμενο γιατί το προηγούμενο μοντέλο, προέβλεπε να γίνει στη Λευκάδα, εκεί που υπάρχει μια αρκετά μεγάλη και κορεσμένη, μαρίνα, να επεκταθεί. Αν θέλετε την άποψή μου, αυτό το έργο δεν θα γινόταν ποτέ, δεν θα έπαιρνε ποτέ περιβαλλοντική αδειοδότηση και θα κατέστρεφε και τη Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή. Επομένως πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις οι οποίες θα είναι συμπληρωματικές, για να μπορέσει ένα έργο σαν την υποθαλάσσια ή σαν οποιαδήποτε λύση επιλεγεί, να είναι βιώσιμη και να μπορεί να υλοποιηθεί. Αλλά με σεβασμό και στην περιοχή και στο περιβάλλον και σ’ αυτό που θέλουμε να έχουμε για να μην απαξιώνουμε τις περιοχές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο θέμα των υδατοδρομίων, προχωρήσατε σε κάποιες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Πού βρισκόμαστε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όπως γνωρίζετε, πριν λίγο καιρό ψηφίσαμε το νομοσχέδιο, τις επόμενες μέρες θα δώσουμε για διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο για τα υδρατοδρόμια όλης της χώρας. Θεωρώ, ότι τα Επτάνησα και η Δυτική Ελλάδα είναι προνομιακή περιοχή για υδατοδρόμια και πιστεύω ότι είναι τόσο πολλά τα πλεονεκτήματα που θα δώσει, θα ανεβάσει τόσο πολύ τη φέρουσα ικανότητα των κορεσμένων τουριστικά περιοχών, που θα δώσει ζωή σε περιοχές που δεν το περιμένουν.
Άρα, η Αιτωλοακαρνανία με την ομορφιά που έχει, πρέπει να δει πολύ προσεκτικά, εκτός από την πρόταση που θα κάνει το Υπουργείο, πού θα χωροθετηθούν τα υδατοδρόμια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Αμφιλοχία και στο Μεσολόγγι και εδώ στην περιοχή με τη λίμνη Τριχωνίδα, έχουν γίνει κάποιες προεργασίες..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς θα κάνουμε τον Εθνικό Σχεδιασμό, θα κάνουν οι τοπικοί φορείς τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια, σε περιοχές που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, θ’ αναλάβει το Υπουργείο και για να βγάλει και ν’ ακονίσει τις μελέτες και να βγουν οι άδειες και ίσως και την υλοποίησή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από δυο χρόνια ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κ. Δέδες είχε ανακοινώσει αντιπλημμυρικά έργα ανάντι και κατάντι του αυτοκινητοδρόμου. Όμως υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ότι αυτά δεν προχωρούν και ανησυχούν ενόψει και του χειμώνα, ότι θα παρουσιαστούν προβλήματα. Δεν ξέρω πού βρίσκεται αυτό το θέμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα τα δούμε ένα-ένα. Κατ’ αρχάς το Υπουργείο, παρ’ ότι δεν είναι και αρμοδιότητά του, αυτά ήταν και είναι αν θέλετε αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι την ψήφιση του «Κλεισθένη», ένα μέρος απ’ αυτά τα έργα ήταν στους Δήμους κι ένα άλλο μέρος στην Περιφέρεια….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πήγαν όλα στην Περιφέρεια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τώρα πήγαν όλα στην Περιφέρεια, αλλά είναι ένα ακόμη επιχείρημα για να καταλάβει κανείς πώς έγιναν τα μεγάλα οδικά έργα, χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν και τα αντιπλημμυρικά, τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, που έπρεπε να έχει γίνει ή χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν τις παθογένειες που είχε το σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν ρέματα που έχουν να καθαριστούν δεκαετίες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι καν οριοθετημένα..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν, γιατί πρέπει να τα λέμε όλα, υπάρχουν πιέσεις για να μη γίνουν μελέτες και στους Δήμους και στις Περιφέρειες, και να μη γίνει η οριοθέτηση αυτών των ρεμάτων, σε όλη την Ελλάδα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς για τις ιδιοκτησίες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς, για τις παράνομες κατά τη γνώμη μου, δραστηριότητες μέσα στα ρέματα. Αυτό που εμείς κάναμε, (αυτό που είχε εξαγγείλει ο κ. Δέδες), είναι εκτός από τα έργα που τρέχει το Υπουργείο, όπως ήταν η αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των αντιπλημμυρικών έργων στο Μεσολόγγι που είχαμε αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα, αναθέσαμε στους παραχωρησιούχους, σε όλη την όδευσή τους -και στην Αιτωλοακαρνανία είναι αν θυμάμαι καλά 16-17 σημεία-, τις μελέτες. Ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτές τις μελέτες έχει κατατεθεί και η περιβαλλοντική αδειοδότηση κι έχουμε διασφαλίσει τους πόρους προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα έργα και άμεσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ξεκινήσει δηλαδή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα ξεκινήσε,ι όταν επιτέλους οι παραχωρησιούχοι θα υλοποιήσουν αυτό που έχει συμφωνηθεί, αδαπάνως δηλαδή για το Ελληνικό Δημόσιο, να φέρουν τις μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων. Έχουν καθυστερήσει, να ξέρετε. Ξέρετε γιατί τα λέω αυτά; Γιατί αναφέρετε στην ερώτησή σας ότι ανησυχούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση τις εξαγγελίες που είχαν γίνει από το συνεργάτη σας, τον κ. Δέδε πριν από δυο χρόνια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν οι ίδιοι όμως ήταν υπεύθυνοι και δεν έχουν υλοποιήσει αυτά τα έργα. Άρα, μη μετακυλύουν και την ευθύνη. Εδώ είμαστε, να στηρίξουμε και τους Δήμους και να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια γιατί έχουμε μια άψογη συνεργασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνεργαστείτε και πολιτικά, για να κλείσουμε και τη συζήτηση, με τις αυτοδιοικητικές…..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν έχετε δίκιο σ’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε στηρίζετε τον κ. Κατσιφάρα στις εκλογές;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τον κ. Κατσιφάρα και ως χώρος τον στηρίζουμε κι εγώ προσωπικά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ ότι η πολιτική σας σχέση πέρασε κι από μια μικρή κρίση. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις σας στο εργοτάξιο στο Αντίρριο, πριν από δυο χρόνια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, ποτέ. Μάλλον θα αστειευόμαστε. Αλλά γιατί σας είπα όχι: Γιατί, και το έχουμε αποδείξει αυτό που θα σας πω, το μόνο κριτήριο της συνεργασίας στα έργα Υποδομών και στη χρηματοδότηση έργων, δεν είναι ποια είναι η πολιτική τοποθέτηση του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη. Θα σας παρακαλούσα να βρείτε Περιφερειάρχες που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και Δημάρχους που έχουν αναφορά στη Νέα Δημοκρατία, και αν βρείτε έναν να σας παραπονεθεί, ότι δεν ανταποκριθήκαμε και δεν συνεργαστήκαμε με άψογο τρόπο, θα ήθελα να μου το πείτε.
Με τον κ. Κατσιφάρα δεν είναι ότι έχουμε μια πολιτική σύγκληση, συνεργαστήκαμε προς τιμήν του για μεγάλα έργα Υποδομών, έργα σχεδιασμού στην περιοχή, για έργα που για δεκαετίες τα έπαιρνε η Δυτική Ελλάδα. Ήταν άψογη η συνεργασία και αυτό δεν έχει να κάνει επειδή ο Απόστολος Κατσιφάρας είναι στον προοδευτικό χώρο και μπορούμε να έχουμε πολιτική συνεργασία, έχει να κάνει γιατί προσέφερε αυτή η Περιφερειακή Διοίκηση, ένα πολύ σημαντικό έργο στην περιοχή. Ίσως από τις καλύτερες Περιφέρειες στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός είναι και ο λόγος που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το νυν Περιφερειάρχη στις εκλογές; Γιατί ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Φαρμάκης υποστηρίζει ότι είναι προϊόν συναλλαγής, που προηγήθηκε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία γιατί δε λέει ποια είναι η συναλλαγή; Τί θα πει «προϊόν συναλλαγής»; Να καταγγείλει τη συγκεκριμένη συναλλαγή, να τη γνωρίζουν οι πολίτες, για ν’ αξιολογήσουν και τις καταγγελίες που κάνει.
Ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από τότε που η Ακροδεξιά μετέχει στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, λέει πάρα πολύ εύκολα, πάρα πολλά λόγια και κατηγορίες χωρίς ποτέ να τα έχει τεκμηριώσει. Μα εδώ πρέπει κάποια στιγμή στο τραπέζι του διαλόγου, ακόμη και προεκλογικά που υπάρχει πόλωση, να μπουν συγκεκριμένα ερωτήματα και να δοθούν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις σε προβλήματα που αφορούν την κοινωνία, το παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης, τα προβλήματα της περιοχής, το κοινωνικό κράτος. Ο νεοφιλελευθερισμός…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η Νέα Δημοκρατία όμως, σας κατηγορεί ότι συγκυβερνάτε με τον Πάνο Καμένο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τον Πάνο Καμένο γιατί τον κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή λέτε εσείς για Ακροδεξιά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι Ακροδεξιά ο Πάνος Καμένος; Είναι μια είδηση αυτό. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία φτύνει τα μούτρα της, γιατί ο Πάνος Καμένος ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας για πάρα πολλά χρόνια και Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως σε κορυφαία ζητήματα, που θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση, είναι αντίθετος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό και πολλά άλλα. Άρα, από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η διαφορά σε βασικά θέματα, η ιδεολογική πολιτική διαφορά, ποιος ο λόγος…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με τον κ. Καμένο και τους ΑΝΕΛ, γιατί δεν ήταν προσωπική η συμφωνία με τον Πάνο Καμένο, είχε πολύ συγκεκριμένη στοχοθεσία. Είχε το να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο.. .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που τη βγάλατε θα ψάξετε να βρείτε άλλες συνεργασίες;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει μια προσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων, των πραγματικών προοδευτικών δυνάμεων, για συνεργασία όχι μόνο σε επίπεδο Κυβέρνησης, σε όλους τους φορείς, είτε αφορούν την Αυτοδιοίκηση είτε αφορούν το συνδικαλιστικό χώρο. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, στο συνδικαλισμό, στα Επιμελητήρια, στον επιστημονικό συνδικαλισμό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά πώς να υπάρξει συνεργασία κ. Σπίρτζη με τον προοδευτικό χώρο, με το Κίνημα Αλλαγής για παράδειγμα όταν κατηγορείτε συνεχώς; Λέτε ότι αυτές οι πολιτικές απέτυχαν, υπάρχει μια σκανδαλολογία η οποία δεν τελειώνει ποτέ..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Από την Κυβέρνηση υπάρχει σκανδαλολογία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ε, όχι, η κυβέρνηση δεν είναι ούτε Δικαστικές Αρχές ούτε Εισαγγελία. Καμία σκανδαλολογία δεν υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω από τη μία ασκείτε σκληρή κριτική στις πολιτικές που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ προέρχομαι ξέρετε από το ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το γνωρίζω και σαν Πρόεδρος του ΤΕΕ .Αλλά πώς μετά θα συνεργαστείτε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πώς έφυγε το μεγαλύτερο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ από το ΠΑΣΟΚ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως γιατί πίστεψε αυτό που λέγατε, ότι θα σκίσετε τα μνημόνια αλλά δεν τα σκίσατε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, γιατί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είχε εγκαταλείψει και τις κοινωνικές αναφορές που είχε και τις κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που στήριζε το ΠΑΣΟΚ και είχαν αναφοράς το ΠΑΣΟΚ, και βέβαια είχε εγκαταλείψει το δρόμο και την ορολογία του. Είχε υιοθετήσει ακραίες, κατά τη γνώμη μου, πολιτικές στην κατεύθυνση που ήταν έξω από τον προοδευτικό χώρο. Και ως αποκορύφωμα αυτού, ήταν η συνεργασία, η κυβερνητική συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να είναι στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ κ. Υπουργέ; Και σε ποια βάση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ, ότι μ’ ένα μεγάλο κομμάτι του ΚΙΝΑΛ οφείλουμε και να έχουμε διάλογο και να έχουμε κοινή πορεία συνεργασίας και όχι μόνο με το ΚΙΝΑΛ. Υπάρχουν αρκετοί χώροι και πολίτες που είναι ανένταχτοι κι ένα μέρος του Ποταμιού ή και όλο, κι άλλοι χώροι που μπορεί κανείς να συνεργαστεί, και οι προοδευτικές δυνάμεις που δεν είναι στο Κοινοβούλιο. Ακόμη και το ΚΚΕ σε πάρα πολλά πράγματα οφείλει κι εκείνο να καθίσει σ’ ένα τραπέζι διαλόγου και να συζητήσουμε και να βρούμε κοινούς τόπους και προοδευτικές πολιτικές.
Γιατί ξέρετε, οι εποχές δεν είναι σαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Έχουμε μια αύξηση των δυνάμεων της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Οφείλουμε λοιπόν να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι να βρούμε κοινές πολιτικές, να βρούμε ακόμη και πού διαφωνούμε και να βάλουμε φρένο σε τέτοιου είδους πολιτικούς χώρους, που και στη χώρα μας, λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, άρχισαν ν’ ανεβαίνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Aν υπήρχε αυτή η πολιτική συνεννόηση, υποστηρίζουν πολλοί ότι δε θα είχαμε φτάσει εδώ και δε θα χρειαζόταν τόσα χρόνια η Ελλάδα να είναι στις μνημονιακές πολιτικές. Και αυτό κυρίως το καταλογίζουν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ με την αντιμνημονιακή «σημαία» που υπήρχε πριν αναλάβει την κυβέρνηση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνη δηλαδή με το 5% και με το 12%, την ευθύνη που φτάσαμε στο μνημόνιο και δεν την είχαν αυτοί που έφεραν τη χώρα στο μνημόνιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συνεννόηση κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, ώστε να βγει η χώρα πιο γρήγορα από αυτή τη διαδικασία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς όχι. Θέλετε να σας θυμίσω τις διαφορές που υπήρχαν στα χρόνια του μνημονίου στην αρχή, στη συνέχεια, με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και επί ΣΥΡΙΖΑ; Τα είπαμε και πριν..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που πάρθηκαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο σκληρά από τα μέτρα που πάρθηκαν επί Κυβέρνησης Βενιζέλου – Σαμαρά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα ρωτήσετε τους καρκινοπαθείς που τους πετούσαν έξω από τα νοσοκομεία, θα ρωτήσετε τους άστεγους που δεν είχαν ένα πιάτο να φάνε, θα ρωτήσετε τους ανέργους που δεν είχαν ένα εισιτήριο να μετακινηθούν, θα ρωτήσετε όλους τους ανθρώπους που ήταν στις κοινωνικές ομάδες αποκλεισμένοι, γι’ αυτό που με ρωτάτε. Και θα δούμε τί είχε προβλεφθεί, αν θυμάμαι καλά Υπουργός ήταν ο κ. Βρούτσης τότε, για τις αυξήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Για το δικό μου κλάδο π.χ., ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος και ο μεγαλοεργολάβος πλήρωναν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και ο ένας συσσώρευε χρέη, ο άλλος πλήρωνε χαμηλότερα απ’ ό,τι πληρώνει σήμερα, για να δούμε και ποια είναι η πολιτική της δικαιοσύνης και στις ασφαλιστικές εισφορές και σε όλα τα υπόλοιπα.
Επομένως, δεν υπήρχε καμία σχέση, απολύτως καμία σχέση, όχι μόνο στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας αλλά και στις πολιτικές. Κι αν ήταν έτσι, γιατί αυτοί οι τόσο ικανοί άνθρωποι, που ταυτίζονται και σε πολιτική αντίληψη με το κομμάτι που επί της ουσίας επηρεάζει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έβγαλαν τη χώρα από το μνημόνιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί υποστηρίζουν ότι δεν τους αφήσατε εσείς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλήθεια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να ψηφίσετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην πάμε σε εκλογές. Σας λέω ένα από τα επιχειρήματα το οποίο έχετε ακούσει, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, το έχω ακούσει. Είστε δημοσιογράφος, άρα έχετε πλούσιο αρχείο. Θα δείτε ότι όταν μπήκαμε στο μνημόνιο η πρώτη εξαγγελία ήταν ότι σ’ ένα χρόνο βγαίνουμε, άρα βγαίναμε το ’11. Το ’11 ακούσαμε ότι βγαίνουμε το ’12, το ’12 ότι βγαίνουμε το ’13.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία Κυβέρνηση στα μνημονιακά χρόνια δεν τήρησε αυτά που έλεγε προεκλογικά, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας Κυβέρνησης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, είστε άδικος, γιατί εμείς τον Αύγουστο βγήκαμε από το μνημόνιο σαν χώρα. Και βγήκαμε γιατί επιδείξαμε σύνεση..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά όχι με τον τρόπο με τον οποίο ζητήσατε την ψήφο του ελληνικού λαού.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί λέτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ τί λέω;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εσείς έχετε κενό μνήμης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπατε κ. Σπίρτζη ότι θα σκίσετε τα μνημόνια;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια και τα σκίσαμε βγάζοντας τη χώρα έξω από τα μνημόνια. Φαντάζομαι ότι κι εσείς ξεχνάτε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τις ξεχνάω, απλά θυμάμαι τα μέτρα που ψηφίστηκαν…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Διότι το Σεπτέμβριο, δεν υπήρχε καμία πτυχή της συμφωνίας που έκανε η ελληνική κυβέρνηση ,που ήταν προφανώς σε αναντιστοιχία με τις εκλογές που έγιναν τον Ιανουάριο του ’15, το Σεπτέμβριο του ’15 αυτή η συμφωνία κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Η αλλαγή της δική μας πολιτικής δεν έγινε με κωλοτούμπα μένοντας στην κυβέρνηση, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς με τις εξαγγελίες στο Ζάππειο 1, 2, 3, 53 ή με το πρώτο μνημόνιο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Εδώ, η αλλαγή της πολιτικής και το έχουμε πει αυτό, δημόσια και ανοιχτά και ειλικρινέστατα, δοκιμάστηκε με εκλογές και την απόφαση την πήρε ο ελληνικός λαός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε τη συζήτηση με το άλλο θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα, με τη συνταγματική αναθεώρηση. Υποστηρίζουν πολλοί ότι κατά τη διάρκεια μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, δε μπορεί να συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα το οποίο απαιτεί συναίνεση, συνεργασία και μια σύνθεση για όλο το πολιτικό σύστημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς δεν είναι προεκλογική περίοδος. Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σίγουρος γι’ αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκεί ορίζει το Σύνταγμα. Άρα είναι μια χαρά ή περίοδος για να γίνει μια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το δεύτερο είναι, οι προτάσεις….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ακόμα κι αν γίνουν τον Οκτώβριο, γενικότερα το κλίμα δεν είναι ό,τι το καλύτερο, το βλέπουμε αυτό και στις συζητήσεις στη Βουλή και στην καθημερινότητα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εντάξει, όσο ακροδεξιά τμήματα μετέχουν στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων, αυτά θα έχουμε. Μην το λέτε σ’ εμάς αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο από τη μια πλευρά πολώνεται το κλίμα δηλαδή; Η δήλωση του κ. Πολάκη «να μπουν κάποιοι στη φυλακή για να πάρουμε τις εκλογές» βοηθάει το κλίμα συναίνεσης;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακούστε, θεωρώ ότι η δήλωση του Παύλου ήταν μια υπερβολή, που άλλο ήθελε επί της ουσίας να πει, Ήθελε να μιλήσει γι’ αυτό που είναι αν θέλετε λαϊκή απαίτηση και λαϊκή απαίτηση είναι να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένες αν θέλετε ιστορίες που έρχονται από το παρελθόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε Κυβέρνηση στον Εισαγγελέα και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εμείς θα λειτουργήσουμε ή θα πάμε να χρησιμοποιήσουμε την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως γινόταν κάποτε.
Να δούμε όμως για την συνταγματική αναθεώρηση που ρωτήσατε. Ο Πρωθυπουργός έχει πει για συγκεκριμένες προτάσεις, σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματός μας. Σε ποια διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία; Διαφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Μητσοτάκης λέει ότι το θέμα αυτό το είχε φέρει πολλά χρόνια πριν είχε μιλήσει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για τη Νέα Δημοκρατία μιλάω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αρχηγός της δεν την εκφράζει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Με συγχωρείτε, η Νέα Δημοκρατία έχει μετάσχει σε μια σειρά από συνταγματικές αναθεωρήσεις και κάποιοι ψήφισαν το νόμο που έχουμε σήμερα για την ευθύνη των Υπουργών και κάποιοι κρύβονται πίσω από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.
Δεν το βλέπετε εσείς πολύ ειλικρινές να είσαι Κυβέρνηση και να λες «θα αλλάξω το νόμο περί ευθύνης Υπουργών»; Για να το πει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, έπρεπε να περάσει ένας μήνας –όπως θυμάστε- στην αρχή είχε αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία και είχε πει εναντίον της συνταγματικής αναθεώρησης. Μετά κατάλαβε ότι επικοινωνιακά, γιατί αυτή είναι η πολιτική της μόνο επικοινωνιακή, προκειμένου να έρθει και να πει «θα αλλάξω τα μισά άρθρα του Συντάγματος» ως συζήτηση.
Στην ουσία τώρα. Διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών; Ότι επειδή είναι κάποιος Υπουργός δεν θα έχει την ασυλία που είχε προβλέψει η συνταγματική αναθεώρηση, που μετείχε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια;
Διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να προστατευτεί το νερό και το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό; Διαφωνεί σε όλες τις υπόλοιπες προτάσεις που έχουν παρατεθεί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτά μπορεί να μην διαφωνούν αρκετοί κ. Υπουργέ, αλλά διαφωνούν με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με θέματα που αφορούν την αξιολόγηση, την αξιοκρατία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μάλιστα. Έγινε συζήτηση και στη Βουλή για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Για πείτε μου το μοντέλο, γιατί εδώ ακούμε κάθε φορά και για πάρα πολλά χρόνια από τότε που ήμασταν μαθητές μέχρι σήμερα, διάφορα επιχειρήματα που δεν ευσταθούν.
Έλεγε η ΔΑΠ στα χρόνια μας, ρωτήστε και τον Γιώργο Παπαναστασίου γι’ αυτά, υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Έλεγε ότι θα έρθει το ΜΙΤ ή κάποιο πολύ μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού να κάνει εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Κυρίως απευθυνόμασταν στα μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής.
Δεν έχει έρθει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Σε καμία. Για να γίνουν οι υποδομές σε μια πολυτεχνική σχολή σε μια ιατρική σχολή, χρειάζονται δισεκατομμύρια. Δεν είναι μια επένδυση που είναι βιώσιμη, να το πούμε έτσι στους όρους των έργων και του εμπορικού κόσμου, άρα για ποιους μιλάει η Νέα Δημοκρατία;
Μιλάει για τα τριάρια στην πλατεία Κάνιγγος, για συγκεκριμένους μηχανισμούς, που θέλουν από ΙΕΚ να γίνουν Πανεπιστήμια χωρίς κανένα σύστημα αξιολόγησης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξάρτητα με το τι λέει η Νέα Δημοκρατία εσείς πιστεύετε ότι δεν το έχει ανάγκη αυτό η χώρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει ανάγκη η χώρα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη μια δημόσια Παιδεία, αναβαθμισμένη με ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, -όχι όπως είχε γίνει στο παρελθόν με δυο βαθμίδες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση-, με επαρκές επιστημονικό δυναμικό και σε όλη τη χώρα.
Εγώ θεωρώ ότι μια χαρά είναι τα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Φαίνεται από το αποτέλεσμα αυτό και το ερευνητικό αποτέλεσμα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι φεύγουν και πάρα πολλοί Έλληνες για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για πείτε μου από τη στιγμή που έχουμε τόσες καταγγελίες για τα Πανεπιστήμια της χώρας πως γίνονται αποδεκτοί οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό; Πως φτιάχνουμε από τους καλύτερους μηχανικούς, γιατρούς, επιστήμονες και είναι ανοιχτές οι πόρτες στο εξωτερικό, όταν η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει αυτό το δημόσιο σύστημα ανώτατης Παιδείας;
Γιατί εδώ ή θα είχαμε μια απαξιωμένη ανώτατη Παιδεία άρα και το αποτέλεσμα που είναι οι επιστήμονες της χώρας, δεν θα ήταν και τόσο εύκολο να πάνε στο εξωτερικό. Σαν Πρόεδρος του ΤΕΕ θυμάμαι, ότι είχαν έρθει φορείς από τη Γερμανία τουλάχιστον τρεις φορές για να συνεργαστούμε. Να πάμε χιλιάδες διπλωματούχοι μηχανικοί Έλληνες, από την αξιολόγηση που είχαν κάνει θεωρούσαν ότι είμαστε από τους καλύτερους από τους ευρωπαϊκούς λαούς, να πάμε να δουλέψουν στη Γερμανία.
Επομένως που είδε η Νέα Δημοκρατία ότι έχει αποτύχει το δημόσιο σύστημα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα ελληνικά Πανεπιστήμια, με όλα αυτά που ακούσαμε πριν μια εβδομάδα από τον κ. Μητσοτάκη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ για τη συνέντευξη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζω να κρατήσαμε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών που μας παρακολούθησαν και ελπίζω να έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να τα πούμε και πάλι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα τα πούμε σε λίγες μέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κλείσω με αυτό που είπατε όταν αρχίσαμε τη συνέντευξη, με το ενδιαφέρον σας για την Αιτωλοακαρνανία. Αρκεί αυτό να γίνεται και πράξη με έργα και υποδομές.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πιστεύω ότι έχουμε δώσει εξετάσεις γι’ αυτό και για την αποτελεσματικότητα, αλλά και για το όταν λέμε κάτι, το υλοποιούμε. Εμείς δεν θα μπούμε στον πειρασμό να εξαγγέλλουμε έργα, ούτε τώρα ούτε στην προεκλογική περίοδο, ούτε να παραπλανούμε τους πολίτες. Εμείς αυτά που λέμε τα κάνουμε και ολοκληρώνουμε τα έργα. Δεν τα ξεκινάμε χωρίς μελέτες, χωρίς ευθύνη για να μην ολοκληρωθούν ποτέ, ή για να ολοκληρωθούν με τριπλάσιο κόστος μετά από πάρα πολλά χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι φιλοξενήσαμε στο στούντιο της τηλεόρασης του Αχελώου, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε.