Έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας τόσο στην Ανατολική Αττική όσο και στη χώρα συνολικά άσκησε, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας για τη λειτουργία δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ανατολική Αττική ο Χρήστος Σπίρτζης.
O Xρήστος Σπίρτζης κάλεσε τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη να πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας της Ανατολικής Αττικής ώστε να διαπιστώσει ο υφυπουργός ιδίοις όμμασι την θλιβερή για τους κατοίκους της περιοχής πραγματικότητα, πρόσκληση όμως που δεν έλαβε ποτέ απάντηση από τον κύριο Κοντοζαμάνη.
Ο βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζοντας αρχικά την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος πανδημίας τόνισε πως: «η κατάσταση στη χώρα μας και το ΕΣΥ βρίσκονται σε φάση απώλειας ελέγχου. Αυτό αποδεικνύεται και από το τραγικό γεγονός να ανακοινώνονται καθημερινά περισσότεροι από εκατό θάνατοι συμπολιτών μας αλλά και από τα όσα απίστευτα αποκαλύπτονται κάθε ημέρα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ανετοιμότητα και την ελλιπέστατη προετοιμασία είναι βαριές».
«Πριν λίγο καιρό, στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν, πανηγυρίζοντας ότι αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν σπαταληθεί εκατομμύρια χωρίς λόγο. Σήμερα, βλέπουμε την κατάντια να στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας με σκηνές στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο. Βλέπουμε τον προϋπολογισμό για το υπουργείο Υγείας να προβλέπει μείωση κονδυλίων. Πριν από λίγο αποκαλύφθηκε ότι στο Ιπποκράτειο, ιδιώτης γιατρός κάνει επιλογή για το ποιοι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν σε ιδιωτική κλινική. Και όλα αυτά μόνο σήμερα…» συμπλήρωσε με έμφαση.
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας υγείας στην Ανατολική Αττική, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε με έμφαση πως: «o διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας για να υπάρχει αποσυμφόρηση. Στην Ανατολική Αττική, όμως, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, απομειώθηκαν οι δομές αυτές, για να ακολουθήσει το πρόγραμμά της και να ενισχυθεί το ιδιωτικό σύστημα υγείας».
Δίνοντας πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση στην εκλογική του περιφέρεια ανέφερε πως: «ανεστάλη η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων Αυλώνα, Λεγρενών, Περιγιαλίου και Αναβύσσου, η κυβέρνηση επανέφερε τη λειτουργία των ιατρείων της ΑΕΜΥ σε Αχαρνές και Κερατέα με οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, δεν υλοποιήθηκε η σύσταση δομής δημόσιας υγείας στην Παλλήνη, δεν αναζητήθηκαν τα 2.000.000 που εγώ είχα βγάλει ως υπουργός Υποδομών για την αναβάθμισή τους».
Καταλήγοντας την πρώτη τοποθέτησή του, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ρώτησε τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναλειτουργήσει τα προαναφερθέντα περιφερειακά ιατρεία, να συστήσει δημόσια δομή σε Παλλήνη και Κερατέα αλλά και να λειτουργήσει την ΑΕΜΥ με δωρεάν πρόσβαση και όχι με χρέωση των πολιτών όπως γινόταν επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Παράλληλα και προκείμενου να αποφευχθεί η θνησιμότητα από άλλες αιτίες, ο Χρήστος Σπίρτζης ρώτησε τον υφυπουργό: «Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας στα κέντρα υγείας της Ανατολικής Αττικής για τη στελέχωσή τους με ειδικότητες, για τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και την ένταξη του ιατρικού και του παραϊατρικού προσωπικού σε μόνιμη σχέση εργασίας στο ΕΣΥ;».
Κατά την τοποθέτησή του ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αφού υπερασπίστηκε το κυβερνητικό αφήγημα της επιτυχούς αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας τη στιγμή που οι νεκροί είναι δυστυχώς περισσότεροι από εκατό την ημέρα, δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα σαφή ερωτήματα για την Ανατολική Αττική.
Η αδυναμία παράθεσης συγκεκριμένων στοιχείων προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος στη δευτερολογία του τόνισε πως: «Είναι απορίας άξιο τι περιμένετε ακόμη για να παραδεχθείτε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο. Όσο αφορά την Ανατολική Αττική, έχετε πιθανόν λάθος ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς σας, οι δομές δεν λειτουργούν κανονικά, μπορούμε όποτε θέλετε να πάμε να τις επισκεφθούμε μαζί για να το διαπιστώσετε» για να συμπληρώσει πως δεν πρέπει να μπλέκονται τα δημοτικά ιατρεία με τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και τα κέντρα υγείας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσλάβει με διετείς συμβάσεις 197 επικουρικούς γιατρούς στην Ανατολική Αττική, εσείς προσλάβατε 15, 10 εκ των οποίων στη Ραφήνα. Και τους κρατάτε σε ομηρία αντί να τους μονιμοποιήσετε, τους δίνετε παρατάσεις λίγων μηνών ενώ η πανδημία είναι στη χειρότερη της φάση. Οι αποχωρήσεις από συνταξιοδοτήσεις και λήξεις συμβάσεων είναι πολύ περισσότερες. Σας καλώ να δώσετε τέλος στην ομηρία αυτών των γιατρών» τόνισε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ο οποίος προσέθεσε ότι έχει μπει εισιτήριο στις ΑΕΜΥ Αχαρνών και Κερατέας παρά το σύμφωνο συνεργασίας που αναφέρει ότι οι πολίτες πρέπει ισότιμα και δωρεάν να εξετάζονται.
Aξίζει να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη έβριθαν ανακριβειών, προφανώς λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία περιήλθε από τα στοιχεία που κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής για τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας στην Ανατολική Αττική με τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να είναι απόλυτες.
Ο υφυπουργός αρνήθηκε να παραδεχθεί την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής και επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα αυτή: τα περιφερειακά ιατρεία σε Λεγραινά, Περιγιάλι, Ανάβυσσο, Αυλώνα δεν λειτουργούν από τον Μάρτιο του 2020 ενώ τα ιατρεία Γέρακα και Ανθούσας στα οποία αναφέρθηκε είναι δημοτικά ιατρεία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσμετρώνται στις ενεργές δομές του ΕΣΥ στην Ανατολική Αττική.
Ανέφερε, επίσης, ο κύριος Κοντοζαμάνης ότι η πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας είναι δωρεάν. Στην πραγματικότητα – και ενώ με την προγραμματική σύμβαση που κατέθεσε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης προβλεπόταν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες στις ΑΕΜΥ (έγγραφο που κατατέθηκε στα πράκτικα) – η κυβέρνηση της ΝΔ, καταστρατηγώντας σκανδαλωδώς τη σύμβαση, επανάφερε την υποχρέωση των πολιτών να πληρώνουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια απλή επίσκεψη πολίτη στην ΑΕΜΥ στοιχίζει 10 ευρώ, μια επίσκεψη σε διατροφολόγο 20 ευρώ κ.ο.κ. Και όλα αυτά, εν καιρώ πανδημίας και τη στιγμή που όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών δομών παροχής υγείας.
Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας δεν είχε καμία πειστική απάντηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβλέπει μείωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2021, πρωτοφανής πολιτική επιλογή με τους επιστήμονες να προειδοποιούν και για τρίτο κύμα κορωνοϊού.