Ο Χρήστος Σπίρτζης μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί για ποιους λόγους θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε μια εκ βαθέων συζήτηση για τα αίτια της ήττας, πριν οδηγηθεί στην αναζήτηση νέου προέδρου.
Ταυτόχρονα εξαπολύει βολές στο εσωκομματικό πεδίο κάνοντας λόγο για μια κομματική γραφειοκρατία που είναι υπαίτια για το γεγονός ότι πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι που δεν είναι αριστεροί αποχώρησαν από τον
● Περιμένατε την παραίτηση Τσίπρα; Θεωρείτε ότι έπραξε σωστά κάνοντας στη άκρη για να έρθει αυτό το «νέο κύμα», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε;
Ούτε το περίμενα, ούτε θεωρώ ότι έπραξε σωστά. Αν με τον όρο «νέο κύμα» εννοεί την ανανέωση, δεν αποτελούσε ο ίδιος πρόβλημα. Το ανάποδο θα έλεγα.
Εδωσε ευκαιρίες και πριμοδότησε πολλούς νέους ανθρώπους και αρκετές φορές με τόση εμπιστοσύνη και τέτοια στήριξη που κάποιοι δεν κατανόησαν τι σημαίνει να υπηρετείς σε θέση υπουργού, τι σημαίνει να κατανοείς την κοινωνική πραγματικότητα, τι σημαίνει να μην κινείσαι με δογματισμούς θεωρώντας ότι καθοδηγείς τον λαό, τι σημαίνει να έχεις επιτυχίες που τις καταλαβαίνουν και τις βιώνουν οι πολίτες, τι σημαίνει να δίνεις πολιτικούς αγώνες μαζί με την κοινωνία.
Υπήρξαν νέοι άνθρωποι που κόπιασαν, τα κατάφεραν και το έργο τους αναγνωρίζεται από τους πολίτες και άλλοι που απέτυχαν στο έργο τους αλλά υπερτιμήθηκαν. Είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου.
● Πολύς κόσμος από τη βάση δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα μετά την παραίτηση Τσίπρα. Πόσο σωστό είναι να ταυτίζεται ένας πολιτικός φορέας με ένα πρόσωπο, όσο ικανό και αν είναι αυτό; Η πολιτική και οι ιδέες δεν έχουν συνέχεια;
Ακριβώς επειδή η πολιτική και οι ιδέες έχουν συνέχεια, έπρεπε να βρεθούν οι πολιτικές συγκολλητικές ουσίες και εγγυήσεις μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων που εμπεριέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήρθαν, στήριξαν, έδωσαν ανιδιοτελώς μάχες, αφήνοντας στην άκρη καριέρες, αφήνοντας το προσωπικό τους συμφέρον, αφήνοντας τους πολιτικούς χώρους όπου εντάσσονταν.
Ηρθαν και έμειναν παρά τις προκλήσεις και τις συνεχείς προσβλητικές συμπεριφορές μέρους του κόμματος, που δυστυχώς συνεχίζονται, με εντεινόμενη αθλιότητα. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν γιατί εμπνεύστηκαν και εμπιστεύτηκαν τον Αλέξη. Δεν ασπάστηκαν τις αρχές ή την ιδεολογία της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στις αποφάσεις του Συνεδρίου, που περιέλαβε στις ταυτοτικές του θέσεις μεγάλο εύρος του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, από το δημοκρατικό Κέντρο, τη σοσιαλδημοκρατία, τους σοσιαλιστές, την ευρωπαϊκή Αριστερά και τη ριζοσπαστική Αριστερά.
Οταν μετά από αυτή την πορεία, τη συνεχιζόμενη αναντιστοιχία της πλειοψηφίας του κόμματος με τα όργανα, την επιλογή και στήριξη στελεχών από τη μειοψηφία, στην τακτική της αέναης ισορροπίας, δεν άφησαν αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν, αλλά και πάρα πολλούς από όσους έχουν μείνει, να αισθανθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι τους, έληξαν την επίσκεψη ως μουσαφίρηδες, με την αποχώρηση του Αλέξη από τη θέση του προέδρου.
Είναι προφανές ότι τα κείμενα, τα λόγια και οι διακηρύξεις δεν επαρκούν, όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες πράξεις και από τα πρόσωπα που τις εκπροσωπούν. Η αναντιστοιχία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόμματος και κυρίως των κοινωνικών δυνάμεων με αναντίστοιχες επιλογές στελεχών ήταν μία από τις αιτίες που πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν.
Οι συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις διαφοροποίησης στελεχών καθ’ όλη την τετραετία 2019-2023 έδωσαν την εικόνα μιας ομάδας χάους, που δεν έχει το σχέδιο και τη συνεκτικότητα διακυβέρνησης της χώρας. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα, αν υπάρχει πραγματικά η θέληση και η βούληση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να παραμείνει ένα μεγάλο κόμμα που θα διεκδικεί σοβαρά τη διακυβέρνηση της χώρας.
● Πριν από λίγες μέρες δηλώσατε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει κουμάντο η «κομματική γραφειοκρατία». Τι εννοείτε ακριβώς με αυτό; Ισχυε και επί εποχής Τσίπρα αυτή η κατάσταση;
Ισχυε και διατηρήθηκε, αλλά έμπαινε στην άκρη από την εμβέλεια και την προσωπικότητα του Αλέξη. Τελικά επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα… Δυστυχώς οι αποφάσεις του Συνεδρίου δεν εφαρμόστηκαν και όσες επιχειρήθηκε να υλοποιηθούν βρήκαν σθεναρές αντιστάσεις και μεγάλη καθυστέρηση ώστε τελικά να ακυρωθούν στην πράξη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η καθυστέρηση συγκρότησης του δικτύου αυτοδιοίκησης και της μη λειτουργίας του στο τέλος λόγω των εθνικών εκλογών. Η ηλεκτρονική λειτουργία του κόμματος, τα δημοψηφίσματα, η μετατροπή του κλειστού κόμματος σε κόμμα των μελών και της κοινωνίας, το μητρώο μελών και το μητρώο φίλων μπήκαν σε βαθιά κατάψυξη.
Δεν αξιοποιήθηκε καν η πλειοψηφία των νέων μελών, που ψήφισαν τον Αλέξη για πρόεδρο. Δυστυχώς η αναντιστοιχία των οργάνων με τη βάση του κόμματος, ιδιαίτερα όσων λειτουργούσαν και προέκυπταν με κοπτάτσια, υπήρξε καταστροφική.
● Ταχθήκατε υπέρ των όποιων διαδικασιών για εκλογή νέου προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και υπέρ μιας εκ βαθέων συζήτησης. Συνήθως τέτοιες συζητήσεις επιδίωκαν τα μέλη της Ομπρέλας, την ώρα που το κόμμα έδειχνε πως ήθελε να αποφύγει τέτοιες διαδικασίες. Τι έχει αλλάξει τώρα;
Η Ομπρέλα το ζητούσε δίκαια και γι’ αυτό γινόταν πάντα αποδεκτό από όλους. Το προηγούμενο Συνέδριο, παρά την πανδημία, προέβλεπε εξαντλητικές διαδικασίες, σε κάθε οργάνωση μελών, σε κάθε νομαρχιακή. Δεν είναι παράξενο σήμερα που έχουμε μια στρατηγική ήττα του προοδευτικού κόσμου, να επιθυμεί να εκλέξουμε πρόεδρο του κόμματος με διαδικασίες-fast track, μέσα στον Αύγουστο;
Δεν είναι λογικό οι πολιτικές προτάσεις των υποψήφιων προέδρων να συζητηθούν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και εντός της κοινωνίας, για να δώσουμε ξεκάθαρα μηνύματα και να εξαλείψουμε τις γκρίζες ζώνες και την κακή εικόνα στον ελληνικό λαό;
Δεν είναι τραγική επιλογή όταν φτάσαμε κάτω από το 18% οι διαδικασίες μας να μην απευθύνονται στην κοινωνία; Να γίνει μια συνεδρίαση στις 25 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 Σεπτέμβρη; Δεν είναι ανακολουθία να γίνει Συνέδριο απολογισμού, θέσεων και νέας στοχοθεσίας τον Νοέμβρη και να εκλέξεις πρόεδρο μερικούς μήνες νωρίτερα, από τις πολιτικές αποφάσεις;
Με ποια κριτήρια θα καλέσεις τα μέλη σου και άλλους προοδευτικούς πολίτες να επιλέξουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Με την εικόνα που πιθανά να έχει προετοιμαστεί από κάποιους υποψήφιους ή με το πολιτικό πλαίσιο και τα μέλη που θα κληθούν να το υπηρετήσουν;
Δεν είναι αναγκαιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μετά την απομάκρυνση του Αλέξη από τη θέση του προέδρου, να γίνει μια ειλικρινής, σε βάθος συζήτηση και σύνθεση, ώστε να οικοδομηθούν η συνεκτικότητα του κόμματός μας, η ζητούμενη και ελλιπής συντροφικότητα, η πολιτική συμφωνία των διαφορετικών ρευμάτων που εμπεριέχονται, η απάντηση στο ερώτημα σε ποια πολιτική κατεύθυνση θα πάμε, με ποιες ξεκάθαρες θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα;
Αν συνεχίσουμε μια πολιτική λειτουργία που απευθύνεται σε όσους περικλείουν τα ντουβάρια των κομματικών γραφείων και όχι στην κοινωνία, θα βαίνουμε σε φθίνουσα κατεύθυνση.
● Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά τον Οκτώβριο, σε ένα σενάριο βαριάς ήττας στις αυτοδιοικητικές και χωρίς να έχει εκλέξει νέο πρόεδρο; Αν επαληθευτεί αυτό, πώς θα περιγράφατε το μέλλον του κόμματος;
Ο κίνδυνος νέας βαριάς ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εξαρτηθεί τόσο από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μιας και ο νέος εκλογικός νόμος περιορίζει έως εξαφανίζει στενές κομματικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις, όσο και από την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά όλων των δυνάμεων του κόμματός μας και των δυνάμεων που πιθανόν να συνεργαστούμε.
Η εκλογή νέου προέδρου και οι διαδικασίες τις επόμενες ημέρες ώς τον Σεπτέμβρη, δηλαδή εντός της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών, δυσχεραίνουν και ελαχιστοποιούν την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεών μας για τη συγκρότηση συμμαχιών ευρέων αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων και τη μαζική συμμετοχή, ιδιαίτερα των πολιτών αλλά και των μελών που θέλουμε να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Επομένως, το ερώτημα πρέπει να το σκεφτούν και να το απαντήσουν όσοι επιλέγουν τις διαδικασίες fast track, εντός του καλοκαιριού, εντός της περιόδου συγκρότησης αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων και εντός της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών.