Συνέντευξη του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα Παρασκήνιο και τον δημοσιογράφο, Γιάννη Παργινό.
ΕΡ: Γίνεται ευρεία συζήτηση περί τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ποια είναι η γνώμη σας; Μήπως οι τάσεις δημιουργούν περιχαρακώσεις και ομάδες;
Οι πολιτικές τάσεις, οι διαφορετικές απόψεις, οι άλλες οπτικές αποτελούν το πραγματικό οξυγόνο ενός πολιτικού φορέα, όταν υπάρχει η διάθεση σύνθεσης, τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια η ομογενοποίηση της πολιτικής στάσης μας. Αυτό που δεν είναι κατά τη γνώμη μου εποικοδομητικό και δημιουργεί στρεβλές εντυπώσεις είναι αυτός ο διάλογος να γίνεται δια του Τύπου και όχι εντός των θεσμοθετημένων δημοκρατικών διαδικασιών και οργάνων.
ΕΡ: Ταυτόχρονα με αυτές τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, φουντώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών… Με ποια πρόταση θα κατέλθει στον εκλογικό στίβο η παράταξη σας;
Αλέξης ή Μητσοτάκης; Προοδευτική κυβέρνηση ή σκληρή Δεξιά; Κοινωνικό κράτος ή βαρβαρότητα; Πολυδιάστατη ελληνοκεντρική εξωτερική πολιτική ή ακολούθημα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης; Δημοκρατία ή τρόμος και πάταξη; Στήριξη των υγειών παραγωγικών δυνάμεων ή των μεταπρατών; Οι αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που σε 19 μήνες έχει Βιώσει σκληρά ο ελληνικός λαός, όπως και ο κατάλογος των διλημμάτων που θα υπάρξει, όποτε και αν γίνουν εκλογές.
ΕΡ: Η παράταξη σας είναι έτοιμη να επικοινωνήσει το πρόγραμμα σας στην κοινωνία; Έχετε κάνει την αναγκαία αυτοκριτική σας για τις πολιτικές που σας έστειλαν στην αντιπολίτευση;
Οχι μόνο έχουμε κάνει αυτοκριτική, αλλά θεωρώ ότι δεν υπήρξε ποτέ κόμμα που να έκανε τόσες εξαντλητικές συζητήσεις και αυτοκριτική για πολιτικές που πλήγωσαν τον ελληνικό λαό και όλους μας, παρότι πολλές από αυτές επιβλήθηκαν και είχαν δεσμεύσει τη χώρα πολύ πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμπεριέχονται στις αποφάσεις των οργάνων μας, στις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των στελεχών μας, στην πορεία διαμόρφωσης του προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας. Ο στόχος που έχουμε είναι να μετέχει ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος στον πολιτικό μας φορέα και στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεών του. θεωρώ ότι οι εποχές που τα κόμματα καθοδηγούσαν την κοινωνία έχουν περάσει. Μαζί τους και οι δομές κομμάτων που αντιμετώπιζαν τα μέλη τους είτε ως εκλογικούς μηχανισμούς είτε ως μηχανισμούς εξυπηρέτησης παλαιοκομματικού τύπου, είτε ως δίκτυα διανομής εξουσίας. Η προσπάθειά μας για να δημιουργήσουμε ένα κόμμα με νέες δομές, άλλη λειτουργία, δημοψηφίσματα μελών, συζητήσεις, διαβούλευση και αποφάσεις όλων των μελών του με τη χρήση νέων τεχνολογιών θα είναι μια μεγάλη τομή για όλο το πολιτικό σύστημα και για τον απαξιωμένο στην κοινωνία θεσμό του κόμματος .
ΕΡ: Μια προοδευτική συγκυβέρνηση πώς την αντιλαμβάνεστε, με ποιους, προεκλογικά ή μετεκλογικά;
Νομίζω ότι αρκετά τραυματίστηκαν οι σχέσεις του προοδευτικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει, για όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού, πικρίες, λάθη και θυμοί να μπουν στην άκρη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυστυχώς για τη χώρα, είναι μια σκληρή Δεξιά, που μέσα σε 19 μήνες έχει καταπατήσει ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, έχει αποδομήσει το εργασιακό πλαίσιο, το κράτος δίκαιου, το κοινωνικό κράτος, έχει παρακάμψει νόμους και διαδικασίες που διασφάλιζαν τον έλεγχο και τη διαφάνεια, επιχειρεί να χειραγωγήσει θεσμούς όπως το ΑΣΕΠ, επιχειρεί να χειραγωγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους ομοϊδεάτες δημάρχους και περιφερειάρχες απαξιώνοντάς τη, δεν διστάζει να αφήσει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία και την ίδια στιγμή να προχωρά σε κούρεμα εκατοντάδων εκατομμυρίων συγκεκριμένων συμφερόντων. Ολα αυτά δεν μπορεί να τα ανεχθεί κανένας δημοκρατικός, προοδευτικός πολίτης, κανένα προοδευτικό κόμμα. Είναι αυτονόητο ότι απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη από το δημοκρατικό Κέντρο έως την Αριστερά για να συμπορευτούμε. Είναι επίσης αυτονόητο ότι καλούμε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό κόμμα να συνεργαστούμε σε προγραμματική βάση και για να απαλλαγούν ο λαός και η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση.
ΕΡ: Ποια η άποψή σας για τις πολιτικές της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις και την πανεπιστημιακή αστυνομία;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς γυρνά στο 1961. Προβλέπει με τον αντισυνταγματικό νόμο, που ήδη έχει ψηφίσει και δεν εφαρμόζεται, και με τις νέες διαδικασίες που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τον απόλυτο έλεγχο και τη χειραγώγηση της κοινωνίας. Είναι κατανοητός ο πανικός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις συνέπειες των πολιτικών της, τόσο στην υγειονομική κρίση όσο και στην οικονομία, και ας ευχηθούμε να μην περιλαμβάνονται στον καταστροφικό απολογισμό της και τα εθνικά θέματα. Είναι επίσης τραγικό όταν δεν υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, καθηγητές στα σχολεία, οδηγοί στα λεωφορεία και ενώ ήδη έχουν γίνει με αδιαφανείς, ρουσφετολογικές διαδικασίες προσλήψεις περίπου 3.000 αστυνομικών, με ανεπαρκέστατη εκπαίδευση και με τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους, να εξαγγέλλεται νέο Σώμα για τις διαδηλώσεις.