Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Χρήστου Σπίρτζη στο in.gr και τον δημοσιογράφο, Βασίλη Κανέλλη.
Εικονοληψία: Δημήτρης Μιχαλάκης – Αλέξανδρος Γαστεράτος
Μοντάζ : Μάριος Φώτος
Γραφικά : Νίκος Χατζηευθυμίου
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Σταύρος Παπαϊωάννου
Ευθεία επίθεση στο «καθεστώς Μητσοτάκη» για τις παρακολουθήσεις, την Παιδεία, την τραγωδία στα Τέμπη, εξαπολύει ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης. Τονίζει ότι είναι «τιμή μου και καμάρι μου που είμαι ΠΑΣΟΚ», αλλά το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Ανδρέα Παπανδρέου
Απολύτως υπεύθυνο για την τραγωδία στα Τέμπη, χαρακτηρίζει το «καθεστώς Μητσοτάκη» ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αν. Αττική, Χρήστος Σπίρτζης. Όπως και η Ολγα Γεροβασίλη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in, έτσι και ο κ. Σπίρτζης προαναγγέλλει Ειδικό Δικαστήριο τόσο για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, όσο και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ο πρώην υπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Ντογιάκο, αλλά και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις του κ. Σπίρτζη για την Παιδεία και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο που ευνοεί τους ιδιώτες.
Ο κ. Σπίρτζης τονίζει ότι είναι «τιμή μου και καμάρι μου που είμαι από το ΠΑΣΟΚ» κι ότι αν χάσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν πρόκειται να επιστρέψει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ που δεν έχει τα χαρακτηριστικά που καθόρισε ο ιδρυτής του, Ανδρέας Παπανδρέου.
Τέλος, για τους λεγόμενους Harvard-ίστας, δηλαδή τους «άριστους» που επέλεξε και ο Αλέξης Τσίπρας να βάλει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Δεν είναι κακό να σπουδάζει κανείς στο Χάρβαρντ. Κακό είναι κάποιοι να πουλάνε αριστεία που δεν αξίζουν.
Δεν μπορεί η ιδιωτική ανώτατη παιδεία να είναι προϊόν εμπορίου, όπως δεν μπορεί να είναι η ασφάλεια, η υγεία, το νερό
Για την τραγωδία στα Τέμπη: Το δίκτυο ήταν ασφαλές μέχρι το 2019
«Αν αισθανόμουν υπεύθυνος δεν θα ζητούσα μόνο συγγνώμη αλλά δεν θα ήμουν καν υποψήφιος».
Ο κ. Σπίρτζης εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για εγκληματική αδιαφορία και αποδόμηση του σιδηρόδρομου.
«Υπάρχουν κι άλλες δομές που το κράτος Μητσοτάκη άφησε να αποδομηθούν. Έγινε με σκοπιμότητα». Ο ίδιος αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όχι τα τρένα, ούτε τα ακίνητα κι ότι ο ΟΣΕ αποδομήθηκε από το 2019 και μετά.
«Το δίκτυο ήταν ασφαλές. Μέχρι το 2019 είχαμε δικλείδες ασφαλείας. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, κανονισμό ασφαλείας που αν τηρούνταν δεν θα είχαμε το δυστύχημα. Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που έχει δώσει 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις να μην έχει δώσει 10-15 χιλιάδες για να υπάρχει το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης;»
Για τη Δικαιοσύνη: Το καθεστώς Μητσοτάκη κάνει παρεμβάσεις
«Η υπόθεση των Τεμπών είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν θα κάνουμε τις παρεμβάσεις που έκανε το καθεστώς Μητσοτάκη. Όμως, εδώ πρέπει να βγάλουμε και ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα.
Δεν μπορεί ο γιος του εισαγγελέα, κ. Ντογιάκου, που προΐσταται όλων των ερευνών να είναι συνεργάτης του απερχόμενου υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή. Τι παρεμβάσεις γίνονται στη Δικαιοσύνη, ειδικά τον τελευταίο καιρό; Αυτά θα τα βρει η κανονική Δικαιοσύνη, όχι αυτή που βρίσκεται πέριξ του Μαξίμου για καφέ και παρεμβάσεις του υπουργού Επικρατείας. Όχι η Δικαιοσύνη που έχει τα παιδιά της σε υπουργούς. Όχι η Δικαιοσύνη που αποδέχεται Επιτροπή που ορίστηκε από την κυβέρνηση και ζητά να γίνει μέρος της Δικαιοσύνης.
Σε ποια ευρωπαϊκή αστική δημοκρατία τα έχουμε δει όλα αυτά τα φαινόμενα; Πώς διασφαλίζει το καθεστώς Μητσοτάκη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης;»
Ο κ. Σπίρτζης τονίζει ότι η «κανονική Δικαιοσύνη» θα ερευνήσει την υπόθεση και αν υπάρξουν στοιχεία, ναι θα μπορούσε να στηθεί Ειδικό Δικαστήριο.
Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Πόσο ηθικό είναι να αποκλείεις παιδιά από το Πανεπιστήμιο;
«Εμείς ζητάμε να γίνεται η επιλογή μέσα στα Πανεπιστήμια. Δεν πρέπει να αποκλείουμε τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν; Πόσο ηθικό είναι να αποκλείεις τα παιδιά από το Πανεπιστήμιο;»
Επιτίθεται στην κυβέρνηση για την εξομοίωση των πτυχίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων. «Είναι αποκατάσταση της αδικίας η κατάργηση της βάσης άμεσα. Γιατί; Διότι χαλάει η δουλειά των φίλων του κ. Μητσοτάκη στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Όπως υπογραμμίζει: «Το καθεστώς Μητσοτάκη κάνει το ίδιο στην παιδεία, όπως στον σιδηρόδρομο, στις αστικές συγκοινωνίες. Η δημόσια παιδεία πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβαση στα παιδιά ανεξαρτήτως της τάξης κάποιου.
Δεν μπορεί η ιδιωτική ανώτατη παιδεία να είναι προϊόν εμπορίου, όπως δεν μπορεί να είναι η ασφάλεια, η υγεία, το νερό».
Για τους Harvard-ίστας: Το πρόβλημα είναι όσοι «πουλάνε» το Χάρβαρντ
«Δεν είναι καθόλου κακό να σπουδάζει κανείς στο Χάρβαρντ. Είμαι λάτρης του Ανδρέα Παπανδρέου που έχει διδάξει σε όλα αυτά τα Πανεπιστήμια και μακάρι να είχαμε ανθρώπους που έχουν σπουδάσει εκεί. Το κακό είναι ότι δεν μπορούν οι Harvard-ίστας να έρχονται και να πουλάνε αριστεία.»
Για το δημόσιο πανεπιστήμιο τονίζει ότι κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν ως άνδρο ανομίας που «εμείς που τελειώσαμε εκεί είμασταν τουλάχιστον »μπαχαλάκια» που διακινούσαμε ναρκωτικά, πουλούσαμε λαθραία, είμασταν φασίστε που εμποδίζαμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.»
Αυτή είναι η δαιμονοποίηση με σκοπιμότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων ήθελαν να προωθήσουν τις λογικές των ιδιωτικών ΙΕΚ και της ισοπέδωσης της παιδείας μας»
Για το ΠΑΣΟΚ: «Τιμή μου και καμάρι μου…»
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρει: «Τιμή μου και καμάρι μου που είμαι από το ΠΑΣΟΚ».
Αρνείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει το μοντέλο Ανδρέα Παπανδρέου. «Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να έχει διαγράψει τον μισό ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει.
Όπως λέει, το νέο που έφερε στον πολιτικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας είναι η συναντίληψη στον προοδευτικό χώρο.
Δυνάμεις από τη σοσιαλιστική Αριστερά, δυνάμεις από την ευρωπαϊκή αριστερά, από τη σοσιαλδημοκρατία, από ανθρώπους που προέρχονται από το ΚΚΕ, κι έχουν μια άλλη αντίληψη για το πώς θα πάμε σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια άλλη Δικαιοσύνη μαζεύτηκαν σε έναν πολιτικό σχηματισμό».
Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Αν χρειαστεί και Ειδικό Δικαστήριο
Ο κ. Σπίρτζης τονίζει ότι και ο ίδιος παρακολουθούταν διότι θεώρησαν ότι «συνομιλούσα με συγκεκριμένα στελέχη της ΕΥΠ και ήθελαν να ανιχνεύσουν με ποιους. Είχαν στρεβλή αντίληψη με το ποιους θα έπρεπε να επικοινωνούμε».
Χαρακτηρίζει αρρώστια του συστήματος Μητσοτάκη να παρακολουθούν υπουργούς, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ.λπ. ενώ και στην περίπτωση αυτή μιλά για Ειδικό Δικαστήριο.
«Δεν πρόκειται να βάλουμε ούτε μία σκιά. Αν προκύψουν στοιχεία, βεβαίως θα πάμε σε ειδικό δικαστήριο. Περιμένουμε τον κ. Ντογιάκο ο οποίος δύο χρόνια τώρα δεν έχει κάνει κάτι. Οι υποκλοπές γίνονταν στο διπλανό γραφείο του Κ. Μητσοτάκη. Θα ψάξει η Δικαιοσύνη;»