Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο newsit.gr και τη δημοσιογράφο, Ελένη Καλογεροπούλου παραχώρησε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΙΠΕ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Δεν ακολουθούμε την πεπατημένη του οχι σε όλα, ασκούμε σκληρή κριτική όπου χρειάζεται
Εμείς έχουμε πάρει μια απόφαση και αυτό εκτιμάται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μην ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Να μη λέμε “όχι σε όλα”, να μη ζητάμε εκλογές από τον δεύτερο μήνα όπως έκανε η ΝΔ, να στηρίζουμε τα θετικά, να συμβάλλουμε στη συγκρότηση εθνικού μετώπου για τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Ταυτόχρονα ασκούμε σκληρή κριτική εκεί που πρέπει. Το πρόβλημα που είχαμε ως κυβέρνηση το έχουμε και σήμερα: οι σχέσεις με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το πόσο προβάλλονται αυτά που λέμε. Παράλληλα, είναι προφανές ότι το δύσκολο εγχείρημα της συγκρότησης μιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για να αντιμετωπίσουμε τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης μας απορροφά αρκετό χρόνο αλλά βρίσκεται σε καλή πορεία.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Κρίσιμο για τη χώρα να πετύχει το εγχείρημα
Στη δεκαετία του 1970 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ενώσει τους προοδευτικούς πολίτες αλλά τότε η προοδευτική παράταξη έβγαινε από μια δικτατορία που τους είχε ενώσει. Σήμερα έχουμε τραυματικές εμπειρίες μεταξύ των δυνάμεων που προέρχονται από την κομμουνιστική αριστερά, την κεντροαριστερά, τη σοσιαλιστική αριστερά. Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο και πιστεύω πως έχουμε όλοι την πολιτική ωριμότητα να αντιληφθούμε το πόσο κρίσιμη είναι για τη χώρα και τον ελληνικό λαό η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού. Έχουμε έναν ηγέτη χαρισματικό τον οποίο δεν αμφισβητεί κανείς και έχει δώσει μια άλλη φρεσκάδα στην πολιτική ζωή της χώρας. Έχουμε όλοι την εμπειρία και τη διάθεση να συμβάλλουμε στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Δεν θέλουμε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, οπαδό αλλά διαμορφωτή των θέσεων του κόμματος
Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες δεν λείπουν και οι διαφωνίες, οι διαφορετικές οπτικές, δεν λείπουν οπτικές που σχετίζονται με την προσωπική πορεία του καθένα. Αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε μέσα από τις διαδικασίες και τον διάλογο. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να ανατρέψουμε την εικόνα που έχει ο θεσμός του κόμματος στην ελληνική κοινωνία. Την αντίληψη ότι το μέλος ενός κόμματος είναι οπαδός, είναι μέλος μιας εσωκομματικής ομάδας, μέλος ενός εκλογικού μηχανισμού. Εμείς δεν θέλουμε αυτό, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στη διαμόρφωση των θέσεων που θα έχει αυτό το κόμμα.
Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μιλάει απαξιωτικά για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Όποια πολιτική διαφωνία και να υπάρχει λύνεται στα όργανα του κόμματος με έναν ειλικρινή διάλογο. Έχουμε τόσο θωρακισμένες σχέσεις μεταξύ μας που εγώ προσωπικά δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συμβάλλει στο να φτάσουμε εδώ που είμαστε.
Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα, χαρισματικός ηγέτης ο Αλέξης Τσίπρας
Δεν νομίζω ότι υπάρχει από καμία πλευρά η άποψη να γίνουμε αρχηγικό κόμμα. Εκεί που υπάρχουν ενδεχομένως κάποιες διαφοροποιήσεις είναι στην αντίληψη – που προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι – ότι όλο αυτό το εγχείρημα και όλη η πορεία μέχρι τώρα θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε μια ηγετική προσωπικότητα όπως είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό, δικαίωμα τους είναι, αλλά εγώ θεωρώ ότι και η ιστορία της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης γενικότερα είναι σημαδεμένη από τους ηγέτες της και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι από τον συγκεκριμένο ηγέτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αρχηγικό κόμμα ούτε σημαίνει όμως ότι οι απόψεις του Προέδρου μας μπορούν να μπουν στη ζυγαριά το ίδιο με τις απόψεις ενός άλλου στελέχους, έχουν μία άλλη βαρύτητα.
Δεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αδυνατεί να βρει συγκλίσεις ανάμεσα στις τάσεις της
Στις ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν τις απόψεις τους δεν υπάρχει μια διαφοροποιημένη πολιτική και ιδεολογική προσέγγιση. Αν υπήρχε, θα υπήρχε και αντίστοιχο όνομα. Όταν υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές σε ένα κόμμα, η τάση που τις εκφράζει έχει ένα όνομα που τις προσδιορίζει. Όταν βλέπετε ομάδες που χαρακτηρίζονται με κάποιο αριθμό μάλλον δεν είναι τόσο βαθιές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις. Θεωρεί κανείς, για παράδειγμα, τα στελέχη που μετέχουν στους 53 ομογενοποιημένα; Αυτό δείχνει ότι η συνισταμένη όλων μας υπάρχει και την υπηρετούμε όλοι. Εκεί που υπάρχουν βαθιές αποκλίσεις στο τέλος δεν μένουν όλοι μαζί. Εμείς δεν έχουμε τέτοια διάθεση. Στο ΠΑΣΟΚ, πριν καταρρεύσει, υπήρχε μια πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ της σοσιαλιστικής αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και των ανθρώπων που προσέγγιζαν την κεντροεξιά ή και των ανθρώπων που εφάρμοζαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Μαθηματικά αυτός ο χώρος οδηγήθηκε σε διάσπαση. Ο χώρος που έχει σήμερα αυτό το πρόβλημα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Νέα Δημοκρατία που φιλοξενεί πολιτικές ομάδες που δεν μπορούν να βρουν σύγκλιση. Φιλοξενεί ανθρώπους από την κεντροδεξιά μέχρι την ακροδεξιά.
Στη θετική κατεύθυνση η αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ
Μια πρόταση που θα έχει μέσα το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας ή ό,τι άλλο αποφασιστεί είναι στη θετική κατεύθυνση γιατί δίνει ένα μήνυμα στους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στον πολιτικό μας φορέα. Δεν είναι όμως το κυρίαρχο πρόβλημα που έχουμε. Αυτό που μας απασχολεί είναι να έρθουν οι δυνάμεις που μας στηρίζουν, να αποκτήσουμε άλλες οργανωτικές δομές ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε ως κόμμα στις απαιτήσεις της κοινωνίας, στον διάλογο που πρέπει να γίνει με τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι παντού, στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην κοινωνία, στο καφενείο, στο συνδικάτο, στα επιμελητήρια.
Με τις ακραίες πολιτικές του, ο Μητσοτάκης βοηθάει τη διεύρυνση
Στις εκατοντάδες εκδηλώσεις που γίνονται και στο πλαίσιο του κόμματος και από πρωτοβουλίες πολιτών η αγωνία είναι η αντιμετώπιση των πολιτικών της ΝΔ. Έχουμε κι αυτή τη βοήθεια από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Είναι τόσο ακραίες οι νεοφιλελεύθερες και καταστροφικές οι πολιτικές που ασκεί που πραγματικά μας βοηθάει στην πορεία συγκρότησης της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
Οι πληγές πρέπει να επουλωθούν, πρέπει να χτιστεί προοδευτικό μέτωπο απέναντι στα όσα απαράδεκτα κάνει η κυβέρνηση
Συναντήσεις όπως αυτή του κυρίου Φλαμπουράρη με τον κύριο Γείτονα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οικοδομείται μία σχέση που έπρεπε να υπάρχει πολλά χρόνια πριν, οι πληγές – και μπορώ να μιλήσω και σε προσωπικό επίπεδο – πρέπει να επουλωθούν, έχουν γίνει λάθος κινήσεις και από τις δύο πλευρές αλλά τα θέματα είναι πολιτικά. Οφείλουμε να επουλώσουμε τις πληγές όχι μόνο με το ΚΙΝΑΛ αλλά και με άλλους χώρους, με τη Μέρα25, με το ΚΚΕ, με εξωκοινοβουλευτικές ομάδες που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να χτιστεί μια συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τα όσα απαράδεκτα κάνει η κυβέρνηση. Πολλά αγγίζουν θέματα Δημοκρατίας, εθνικά θέματα και το συμφέρον του πολίτη, την καθημερινότητά του, την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ λίγων. Η στάση, πάντως, που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα το ΚΙΝΑΛ σε μια σειρά από νομοσχέδια όπως αυτό της κατάργησης της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα πολύ θετικό βήμα.
ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Χάσαμε από μία συμμαχία οικονομικών συμφερόντων
Ενδεχομένως ένα από τα λάθη που κάναμε ήταν η υποτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά δεν πιστεύω ότι χάσαμε μόνο από αυτόν. Χάσαμε από μία μία συμμαχία και πολιτική και οικονομικών συμφερόντων που δεν ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν ήθελε ο προοδευτικός κόσμος της χώρας να μετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα. Bλέπουμε, για παράδειγμα, τι γίνεται στο ποδόσφαιρο ή στην ανάπτυξη που ποτέ δεν έρχεται. Βλέπουμε τι γίνεται στα εθνικά θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, πήρε το πολιτικό κόστος και προχώρησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα έχουμε τη μία διπλωματική ήττα μετά την άλλη γιατί το δόγμα άλλαξε σε αυτό του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου. Θεωρώ ότι και στην οικονομία και σε εποχές δύσκολες καταφέραμε μαζί με τον ελληνικό λαό, με μεγάλους κόπους και θυσίες, να βγούμε από τα μνημόνια.
Είχε κόστος ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των ΜΜΕ αλλά έπρεπε να γίνει
Η προσπάθεια που κάναμε για τον εξορθολογισμό του χώρου των ΜΜΕ και κυρίως των τηλεοπτικών καναλιών μας οδήγησε στη σύγκρουση. Αυτό, όμως, έπρεπε να γίνει. Επρεπε να υπάρχουν άδειες, έπρεπε να μην υπογράφει ο υπουργός 31 Δεκεμβρίου την άδεια του κάθε καναλιού για να μπαίνει σαν αλισβερίσι. Μπορεί να έγιναν επί μέρους λάθος χειρισμοί και αυτό μας κόστισε.
Ο κόσμος δεν γνωρίζει ούτε το 30% του έργου μας
Είχαμε έναν λάθος επιμερισμό της δικής μας εργασίας, επίσης, και δεν θέλω να πω για άλλους, θα πω για εμένα. Δεν έδειξα την ίδια επιμέλεια στην κοινοποίηση όλης της δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αυτήν που έδειξα στην υλοποίηση της δουλειάς αυτής. Αυτό είναι ένα μεγάλο έλλειμμα. Δεν μπορεί να μη γνωρίζουν οι πολίτες ούτε το 30% της δουλειάς που έγινε στο υπουργείο που υπηρέτησα. Σήμερα το τότε αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υπερπροβάλλει τις δράσεις της κυβέρνησης. Την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε ένα επικοινωνιακό μπαράζ για το Μάτι. Υπήρχε ένα οικόπεδο που το είχαμε αδειάσει πέντε φορές από τα καμένα ξύλα. Όταν το έκανε η ΝΔ έγινε με μια κάλυψη λες και πήγαινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας. Σήμερα υπάρχει ένα οικόπεδο παράνομο, μέσα στον αστικό ιστό. Δεν έχει ασχοληθεί κανείς. Σήμερα στο Μάτι η εταιρεία που έγινε την πρώτη εβδομάδα έχει μηδενικό απολογισμό με λυμμένα τα χωροταξικά και πολεοδομικά προβλήματα. Δεν ασχολείται κανείς.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει υπέρ μας το κλίμα μέρα με τη μέρα, η ΝΔ είναι το ίδιο το μνημόνιο
Το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει μέρα με την ημέρα. Όποιος πολίτης ή ομάδα πολιτών ή επαγγελματική ομάδα έρχεται στο σημείο να υποστεί τις πολιτικές της ΝΔ δίνει όρκο να αγωνιστεί ενάντια στη ΝΔ. Πήγα πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και συζήτησα με όλους τους δημάρχους της περιοχής, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα η ΝΔ θυσιάζει μια ολόκληρη περιοχή, την κάνει έρημο ανεργίας για να εξυπηρετήσει το τρίπτυχο “επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία”, δηλαδή να δείξει ένα δήθεν οικολογικό προφίλ ο πρωθυπουργός αλλά και να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία θα ωφεληθούν από την απολιγνιτοποίηση μέσα σε τρία χρόνια. Προφανώς στηρίζουμε την απολιγνιτοποίηση αλλά αυτή πρέπει να γίνει δίκαια και με σχέδιο. Αξίζει να δει κανείς τι κλίμα υπάρχει και στους νέους που μένουν χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην αναταραχή που υπάρχει σε μεγάλες εταιρείες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στις τράπεζες. Η ΝΔ είναι το ίδιο το μνημόνιο. Οι πολιτικές της είναι ταυτόσημες με αυτές που έρχονταν από το ΔΝΤ και φαντάζομαι για αυτό είχαν στεναχωρηθεί πολύ που βγήκαμε από τα μνημόνια με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα δεν έχουν και το άλλοθι, τώρα τα κάνουν μόνοι τους και με την καρδιά τους.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν αρκεί η επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ, έχουμε περάσει στο δόγμα του δεδομένου συμμάχου
Πιστεύαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, σπάει την απομόνωση της χώρας και λύνει ένα μεγάλο εθνικό θέμα στην κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας με τους γείτονες. Η ΝΔ έκανε καλέσματα πατριωτικού μετώπου απέναντι σε εμάς. Η πρώτη διπλωματική ήττα που υποστήκαμε ως χώρα με τη ΝΔ ήταν ότι δεν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το κεντρικό πρόβλημα που έχουμε στα εθνικά θέματα, αυτό με την Τουρκία, ας φανταστεί κανείς να μην είχε γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών και να είχαμε στα βόρεια σύνορα μας μια χώρα που θα ήταν πλήρως εξαρτημένη από την Τουρκία. Πριν λίγους μήνες έγινε μια συμφωνία μεταξύ χωρών των Βαλκανίων, (Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία) για τις μεταφορές με την Ελλάδα έξω. Εκεί που όλοι οι διάδρομοι, είτε ήταν οδικοί, είτε σιδηροδρομικοί, είτε μεταφορικοί ξεκινούσαν και τελείωναν στη δική μας χώρα, η Ελλάδα παρακάμπτεται. Αυτό δείχνει μία μεγάλη ελαφρότητα της κυβέρνησης στο τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια και τις υπόλοιπες χώρες. Αρκεί κανείς να δει τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αλλά και τι είπε ο κύριος Τραμπ σε εκείνη τη συνάντηση και να δει μετά τι είπε όταν ήταν με τον κύριο Μητσοτάκη. Είχαμε πετύχει τη στήριξη των ΗΠΑ και τη συμμετοχή τους στον Eastmed και τώρα που υπογράφηκε ο Eastmed δεν έγινε ούτε αναφορά. Και είναι μόνο για τον αγωγό, είναι ότι μέσα από τον αγωγό κατοχυρώνεις προφανή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αποκλειστήκαμε από τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία είναι στη θάλασσα της Λιβύης. Δεν νομίζω ότι και εκεί ότι μπορεί να πορευτεί η χώρα στα εθνικά θέματα με την ΝΔ να κάνει μόνο επικοινωνιακή πολιτική.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη στην προεκλογική ρητορική της
H NΔ και στο προσφυγικό είναι εγκλωβισμένη στην προεκλογική ρητορική της. Προεκλογικά κινείτο μεταξύ λάσπης και ακροδεξιών αντιλήψεων. Το κυρίως πρόβλημα ήταν για μας το προσφυγικό, για τη Νέα Δημοκρατία το κυρίως πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό. Η πρώτη αντίληψη υποχρεώνει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να δεχθούν ένα μεγάλο κομμάτι των προσφύγων, η δεύτερη υποχρεώνει τη δική μας χώρα να γίνει χώρα εγκλωβισμού των μεταναστών. Και πολιτικά διαφωνούμε με τις επιλογές της ΝΔ αλλά και μετά από 8 μήνες είναι προφανές ότι οι δικές τους πολιτικές δεν φέρνουν αποτελέσματα. 4,5 χρόνια έσπερναν ακροδεξιές αντιλήψεις και σήμερα βλέπουμε τη δράση ακροδεξιών στα στενά της πόλης της Μυτιλήνης. Οι παππούδες μου είναι από τη Μικρά Ασία, η γιαγιά μου έφυγε από τη Σμύρνη και πήγε στη Μυτιλήνη. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας, για οικονομικούς λόγους, πήγαν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η ιστορία μας και η παράδοση μας επιβάλλει μια άλλη αντιμετώπιση των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας. Πριν λίγο καιρό όλος ο πλανήτης έδινε συγχαρητήρια στους κατοίκους των νησιών μας και σήμερα με την πολιτική και τη ρητορική κάποιοι ακροδεξιοί να κυνηγάνε πρόσφυγες.