H συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο, Φοίβο Κλαυδιανό.
Η πολιτική της κυβέρνησης «διαπερνάται από το τρίπτυχο “επικοινωνία – επικοινωνία – επικοινωνία”», λέει στη Realnews ο Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας την ανάγκη να αναθεωρηθεί η «γραμμή του δεδομένου “προβλέψιμου συμμάχου”». Παράλληλα, χαρακτηρίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας «ακόμη πιο επιτακτική σήμερα» και εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αρνητική στάση κανενός πολιτικού φορέα για τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης. Τέλος, για όσα γράφτηκαν περί υπαινιγμών του εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, απαντά ότι «αφορούν τις στήλες των παραπολιτικών», ενώ αναφέρει ότι «σε όλους τους πολιτικούς φορείς υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τον ρόλο τους όχι από τις πολιτικές προτάσεις, αλλά από την επίκληση μιας κομματικής επετηρίδας».
– Γιατί ασκείτε κριτική στον πρωθυπουργό για την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, αφού τελικά θα τη στηρίξετε και εσείς;
Κύριε Κλαυδιανέ, μετά την πρόταση του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου, που τίμησε τον θεσμό του ΠτΔ, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να σέρνονται στις παραπολιτικές στήλες σενάρια και ονοματολογία. Στη συνέχεια ανακοίνωσε τη γνωστοποίηση της επιλογής του μετά τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Την ημέρα που υπήρχε η παραδοχή της αποτυχίας του προσφυγικού προβλήματος, η επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η μεγάλη διπλωματική ήττα του αποκλεισμού της χώρας μας από τη διάσκεψη του Βερολίνου, ανακοίνωσε εκτάκτως την πρότασή του, ώστε να αλλάξει την επικοινωνιακή ατζέντα. Η πολιτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς διαπερνάται από το τρίπτυχο «επικοινωνία – επικοινωνία – επικοινωνία», σε βάρος ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θυσιάστηκε στον βωμό της επικοινωνιακής πολιτικής της.
– Η απειλή άσκησης βέτο για το θέμα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης από τον κύριο Μητσοτάκη κινείται σε σωστή κατεύθυνση;
Σε ποιον οργανισμό θα τεθεί το θέμα για να ασκηθεί βέτο; Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε ότι όταν επρόκειτο να γίνει η διάσκεψη στο Παλέρμο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς είχε θέσει, χωρίς παρακάλια, τη θέση μας ότι καμία απόφαση δεν θα προχωρήσει αν δεν συμμετέχει η Ελλάδα, διαφορετικά θα υπάρξει βέτο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ΥΠΕΞ για τα θέματα της διάσκεψης. Η διάσκεψη του Βερολίνου δεν γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
– Με αφορμή το θέμα της επέκτασης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, πολλοί επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση επεδίωκε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους Αμερικανούς, ενώ τώρα ζητά «περήφανη εξωτερική πολιτική». Είναι, όμως, εύκολο να συγκρουστεί μια κυβέρνηση με τις ΗΠΑ;
Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται στη βάση κοινών συμφερόντων και να καταλήγει σε συμφωνίες αμοιβαίων ωφελειών. Επομένως, πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να αναθεωρήσει τη γραμμή του δεδομένου «προβλέψιμου συμμάχου», που ανακοίνωσε στις ΗΠΑ. Να συνεχίσει την άσκηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, όπως την άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε, συγκρίνοντας τις ανακοινώσεις του Προέδρου Τραμπ στις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμη και για τον αγωγό EastMed.
– Γιατί κατηγορείτε τον κύριο Γεωργιάδη για το θέμα της πρώτης κατοικίας; Δεν έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες να βιαστούν για να μπουν στην προστασία που εκπνέει τον Απρίλιο;
Το θέμα δεν είναι η ενημέρωση για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών του λαού μας, αλλά η συνέχιση και η διεύρυνση της προστασίας τους. Η διεύρυνση της προστασίας της πρώτης κατοικίας γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σήμερα, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου για το σχέδιο «Ηρακλής» και την προώθηση 12 από τα 37 δισ. από τις θυσίες του ελληνικού λαού προς τις τράπεζες, χωρίς την παραμικρή ελάφρυνση των πολιτών.
– Δεδομένης της άρνησης του ΚΚΕ και του Κινήματος Αλλαγής για μια προοδευτική διακυβέρνηση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, σας φοβίζει το ενδεχόμενο πρόωρων διπλών εκλογών;
Μη θεωρείτε δεδομένη τη στάση κανενός πολιτικού φορέα για τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ. μάς οδηγούν όλους στο να αφήσουμε πίσω όσα μας χωρίζουν και να συγκλίνουμε για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και πολιτικής λαίλαπας του νεοφιλελευθερισμού.
– Σε πρόσφατη συνέντευξή σας στη «Βραδυνή», κάνατε λόγο για «δογματικές αντιλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις». Πολλοί ερμήνευσαν αυτά τα λόγια σας ως κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πιστεύετε ότι η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είχε στοιχεία φοβικότητας;
Δεν είναι πτυχή του χαρακτήρα μου να αφήνω υπαινιγμούς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρόσωπα. Ο,τι έχω να πω, το λέω με το όνομά του. Οπως γνωρίζετε, βαδίζουμε προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αποτελεί καθήκον για τη χώρα, για τον λαό μας και για τους προοδευτικούς πολίτες να δώσουμε την εναλλακτική πρόταση της κυβερνώσας Αριστεράς και να δομήσουμε την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για την εφαρμογή της. Η πρότασή μας πρέπει να συνδιαμορφωθεί με όλες τις κοινωνικές προοδευτικές δυνάμεις και δεν μπορεί να μη λάβει υπ’ όψιν της την κυβερνητική μας εμπειρία, τα όσα πετύχαμε μέσα στην κρίση, αλλά και την αυτοκριτική μας, που πρέπει να αξιοποιηθεί δημιουργικά και όχι στην κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος εσωστρέφειας. Πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένη προοδευτική πρόταση για:
• Μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τα εθνικά θέματα και τον διεθνή ρόλο της χώρας με την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την ανυποχώρητη στάση μας στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο.
• Την πολιτική μας για το τι κράτος θέλουμε. Το εφαρμόσιμο προοδευτικό σχέδιο αλλαγής λειτουργίας και δομών του δημόσιου τομέα απέναντι στο κομματικό επιτελικό κράτος της Ν.Δ., της πλήρους ακινησίας και του παλαιοκομματισμού.
• Τη δέσμευσή μας για το τραπεζικό σύστημα, την υποχρέωση χρηματοδότησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, της διαφανούς λειτουργίας χρηματοδότησης.
• Το σχέδιό μας για τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη στήριξη των υγιών παραγωγικών δυνάμεων, την καταπολέμηση των ολιγοπωλιακών εμπορικών δικτύων, τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη συμμετοχή στην παραγωγή νέων πράσινων τεχνολογιών για την εφαρμογή τους στη χώρα μας.
• Τη δέσμευσή μας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που να ελαφραίνει τη μισθωτή εργασία και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Τις δεσμεύσεις μας για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους στην υγεία, στην παιδεία, στην περίθαλψη, στις συντάξεις
• Τις δεσμεύσεις μας για ένα κράτος δικαίου με θεσμοθέτηση εργασιακών δικαιωμάτων, συλλογικών συμβάσεων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων
Αυτά αφορούν τον προοδευτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό στην πορεία προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τα υπόλοιπα αφορούν τις στήλες των παραπολιτικών και όσους τις εμπλουτίζουν…
– Δεδομένου ότι δεν κατάγεστε από τον παλιό Συνασπισμό, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σας κάνουν να νιώθετε «μουσαφίρης» στο κόμμα;
Και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ και σε όλους τους πολιτικούς φορείς υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τον ρόλο τους όχι από τις πολιτικές προτάσεις, αλλά από την επίκληση μιας κομματικής επετηρίδας. Αυτή η λογική, ούτε στο παρελθόν ούτε και σήμερα, δεν μου δημιούργησε το αίσθημα του «μουσαφίρη», αλλά της επιβεβαίωσης μιας πολιτικής πρότασης που ενοχλεί τελματωμένες δομές και καταστάσεις.