Η συνέντευξη στην εφημερίδα EspressoNews και τη δημοσιογράφο, Βίβιαν Μπενέκου.
Ένας υπουργός διαφορετικός από τους άλλους με ευαισθησίες, ξεκάθαρες απόψεις και πάθος για έργα, που χαίρεται να κερδίζει τον πατέρα του στο τάβλι, να πίνει ουζάκι, και να ψαρεύει. Αυτός είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης τον οποίο συναντήσαμε στο γραφείο του στο υπουργείο να εργάζεται παρέα με ένα «θηριώδες καναρίνι», δώρο ενός φίλου του, ο οποίος ξέρει την αγάπη που έχει ο υπουργός στα πτηνά. Το αβάπτιστο καναρίνι ήταν μέσα στο κλουβί του και μας παρακολουθούσε ήσυχο… Ο Χρήστος Σπίρτζης δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι φόβοι που έχουν καλλιεργηθεί σε σχέση με τις επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ανύπαρκτοι καθώς οι Σκοπιανοί δεν μπορούν, πια, να χρησιμοποιήσουν τον όρο Μακεδονία σε καμιά υποδομή τους. Ο συριζαίος υπουργός, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει φίλη τη Φώφη Γεννηματά, θεωρεί ότι όσοι έζησαν και αγάπησαν αυτό το κόμμα – μεταξύ αυτών και ο ίδιος – δεν θέλουν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το νέο ΠΑΣΟΚ όπως αυτό μετεξελίχθηκε. Λέει,όμως, μιλώντας έξω απ τα δόντια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μην αφήσει να κυριαρχήσει η εξουσιολαγνεία και να αναπτύξει μηχανισμούς αντίστασης σε φαινόμενα αλλοτρίωσης. Ενα από τα έργα που ολοκληρώνεται στη διάρκεια της υπουργίας του και ο ίδιος το θεωρεί πολύ σημαντικό για τη χώρα είναι η διπλή ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας- Θεσσαλονίκης. Εκτός από τη σύζυγο του, Δήμητρα και τα παιδιά του, Κάλλια και Παναγιώτη ο υπουργός αγαπάει τη Θράκη εκεί όπου πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια και όπου έμαθε να μαγειρεύει καλά αλλά με ολέθρια αποτελέσματα στην κουζίνα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών κοστίζει τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από όσο υπολόγιζε;
Δεν θα ήμασταν χρήσιμοι στον ελληνικό λαό, δεν θα είχαμε υψηλό αίσθημα εθνικής και πατριωτικής ευθύνης, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να υπηρετούμε τη χώρα μας, αν υπολογίζαμε το πολιτικό κόστος, στον βωμό εκλογικών σκοπιμοτήτων, ιδιαίτερα σε ένα εθνικό θέμα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς, δεν λειτουργούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών αρχών. Είναι παράδοξο οι πολιτικές δυνάμεις που για δεκαετίες χειρίστηκαν με μεγάλες ελλείψεις και ευθύνες το συγκεκριμένο θέμα και άφησαν να δημιουργηθούν τετελεσμένα σήμερα να αλλάζουν θέση, αγκαλιάζοντας ακροδεξιές δυνάμεις, τακτικές και αντιλήψεις.
Ποια η γνώμη σας για το περιεχόμενο και τις προοπτικές της;
Η συμφωνία των Πρεσπών υλοποιεί μια πραγματική και όχι προσχηματική εθνική πολιτική και για αυτό θέτει βαθιές πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Δημιουργεί όλες τις προοπτικές, να μετατραπούν τα Βαλκάνια σε μια ειρηνική ζώνη συνεργασίας και ανάπτυξης. Με την κύρωσή της απομακρυνόμαστε από τις αγκυλώσεις ξεπερασμένων δογμάτων, όπως του κινδύνου από Βορρά, που μετέτρεψαν τη Βόρειο Ελλάδα από ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ανάπτυξης σε μια απαξιωμένη, ερειπωμένη και φθίνουσα περιοχή στις εσχατιές της Ευρώπης. Απομακρύνει τους γείτονες μας από την αγκαλιά ακραίων και αλυτρωτικών αντιλήψεων αλλά και ενός σχεδιασμού που επιχειρεί την παγίωση ενός μουσουλμανικού τόξου στα Βόρεια σύνορα μας. Όσοι κατηγορούν τη συμφωνία των Πρεσπών ας απαντήσουν με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον σχεδιασμό επεκτατικών αντιλήψεων κάποιων δυνάμεων της Τουρκίας. Ας απαντήσουν πώς θα επανακτήσουμε την ιστορική ενδοχώρα μας, πώς θα αναβαθμίσουμε τη Βόρειο Ελλάδα, πώς θα αξιοποιήσουμε το γεωπολιτικό μας πλεονέκτημα, πώς θα φτιάξουμε σύγχρονα δίκτυα μεταφορών, οδικών και σιδηροδρομικών, πώς θα αναπτυχθούν παραγωγικές δομές, πώς θα αποκτήσουμε τα χαρακτηριστικά των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς ανασφάλειες για την ειρήνη και τη συνεργασία.
Εάν, όμως, αρχίσουν οι Σκοπιανοί τη διεκδίκηση των εμπορικών σημάτων με αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία», όπως ακούμε να λέγεται από τους επιχειρηματίες, πώς θα προστατευθούν τα ελληνικά σήματα;
Καλλιεργούνται φόβοι που δεν σχετίζονται ούτε με την πραγματικότητα ούτε με τη Συμφωνία. Σήμερα 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Fyrom ως Μακεδονία. Χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών θα συνεχίζαμε την πολιτική στρουθοκαμηλισμού: όλος ο πλανήτης θα ονόμαζε τη γείτονα χώρα Μακεδονία, θα χρησιμοποιούσαν τον όρο Μακεδονία όπου ήθελαν, τα σύμβολα και την αρχαία ελληνική ιστορία ως δική τους και ο όρος Μακεδονία θα κατέληγε αποκλειστικός όρος των γειτόνων μας. Με τη συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Δεν μπορούν να μην αναφέρουν την ονομασία της χώρας στο που κατασκευάστηκε το κάθε προϊόν. Δεν μπορούν να ονομάσουν Μακεδονία ούτε δρόμο, αεροδρόμιο ή όποια υποδομή. Τα εμπορικά σήματα ελληνικών εταιρειών με τη χρήση του όρου Μακεδονία ή Μακεδονικός δεν κινδυνεύουν από οποιαδήποτε διεκδίκηση, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Κινδύνευαν, όταν δεν υπήρχε συμφωνία και δια της διολισθήσεως ο όρος, η ιστορία, τα σήματα της Μακεδονίας μας θα είχαν παραχωρηθεί αλλού.
Με τη δημοσιογράφο, Βίβιαν Μπενέκου
Για πρώτη φορά σχεδόν στα κοινοβουλευτικά χρονικά, είδαμε μια Βουλή με απίστευτες μετακινήσεις, «δοσοληψίες» και κατηγορίες για ψήφους με ανταλλάγματα. Πώς νιώθετε ειδικά ως υπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης;
Καταρχάς, δεν συμμερίζομαι την άποψη για ανταλλάγματα. Από πότε η μη αποστασία και η στήριξη ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Πρωθυπουργού είναι δοσοληψία; Από πότε η στήριξη μιας κυβέρνησης που θέλει, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να ολοκληρώσει τις ήδη διακηρυγμένες κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές της, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η κύρωση αναπτυξιακών συμβάσεων και έργων υποδομής είναι ψήφοι με ανταλλάγματα; Από πότε η τήρηση των Συνταγματικών προβλέψεων είναι επιλήψιμη πράξη; Νιώθω υπερήφανος που συμμετέχω στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σε μια αριστερή κυβέρνηση που, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες με τις μνημονιακές πολιτικές που επιβλήθηκαν στη χώρα, κατάφερε να τιμήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και να τη βγάλει από τον εφιάλτη των μνημονίων.
Ποια λέξη θα βάζατε δίπλα στα ονόματα: Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βασίλης Λεβέντης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά;
Αλέξης Τσίπρας: Άνθρωπος
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γόνος
Βασίλης Λεβέντης: Εκρηκτικός
Σταύρος Θεοδωράκης: Γείτονας
Φώφη Γεννηματά: Φίλη
Αλήθεια, ποια είναι η σχέση σας με τον πρωθυπουργό; Έχετε συχνή επικοινωνία;
Προσπαθώ να τον απασχολώ όσο το δυνατόν λιγότερο. Αρκετά σηκώνει στους ώμους του. Δεν τα καταφέρνω πάντα. Είναι απόλυτα διακριτή η πολιτική σχέση με τον Πρωθυπουργό και η φιλική σχέση με τον Αλέξη. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος. Είχε πολλά χρόνια ο προοδευτικός κόσμος και η χώρα να έχει έναν ηγέτη με τα χαρακτηριστικά του. Να είναι κοντά στον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα και να το αισθάνεται. Να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, θάρρος και διαύγεια τα μεγαλύτερα προβλήματα, στις πιο δύσκολες στιγμές. Να παλεύουμε μαζί του. και να τον καμαρώνουμε. Είναι κυρίως, όμως, ένας άνθρωπος με το Α κεφαλαίο, που τον χαρακτηρίζει η απλότητα, η καλοσύνη και η αγάπη σε οτιδήποτε σχετίζεται με την Ελλάδα.
Είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ; Και ποια η γνώμη σας για το ΚΙΝΑΛ;
Όσοι ζήσαμε και αγαπήσαμε το ΠΑΣΟΚ οφείλουμε να συμβάλλουμε, ώστε να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό μετεξελίχθηκε. Το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη του Ανδρέα Παπανδρέου μας γαλούχησε εκφράζοντας την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου με μια προοδευτική, σε αρκετά θέματα αριστερή και ριζοσπαστική, πολιτική, για την εποχή του. Οφείλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήσει να ξεθωριάσει ο πολιτικός του προσανατολισμός, να προχωρήσει σε συνεργασίες με όμορους πολιτικούς χώρους, να δομήσει μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και ταυτόχρονα να μην αφήσει να κυριαρχήσει η εξουσιολαγνεία και να αναπτύξει μηχανισμούς αντίστασης σε φαινόμενα αλλοτρίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ και όσοι πολιτικοί χώροι ή πολίτες αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό κόσμο οφείλουν να ξεπεράσουν εγωισμούς, επικοινωνιακές τακτικές ή πληγές του παρελθόντος και να οδηγήσουν τη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση, βάζοντας φραγμό στον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και τις ολέθριες αντικοινωνικές πολιτικές και πρακτικές τους.
Θα πολιτευθείτε σε μια περιοχή που φέτος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τις φωτιές. Πώς είναι τα πράγματα εκεί;
Προσπαθώ να έχω προσωπική επαφή, για να γίνομαι άμεσος αποδέκτης των προβλημάτων τους, των προβληματισμών και των αγωνιών τους. Θεωρώ ότι και οι περιοχές που έχουν πληγεί, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές, έχουν άμεση ανάγκη κρίσιμων υποδομών αλλά και μιας άλλης προσέγγισης στα κοινωνικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά θέματα. Μιας προσέγγισης που θα λαμβάνει υπόψη της την υπάρχουσα κατάσταση, με κοινωνική ευαισθησία αλλά και με πολιτικές περιβαλλοντικής και χωροταξικής ανάταξης. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, επειδή η πλειοψηφία των ανθρώπων της περιοχής είναι πεισμένοι για την αλλαγή σελίδας στις ως σήμερα στρεβλώσεις και στη διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων και της αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί.
Πάντως, δεχθήκατε κατηγορίες ότι εγκαινιάσατε ένα μετρό στη Θεσσαλονίκη το οποίο ακόμη δεν λειτουργεί. Τι απαντάτε;
Δεν εγκαινιάσαμε τίποτα. Επισκεφθήκαμε του πρώτου ολοκληρωμένου σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης, έξω από την τρύπα του Κούβελα που έγινε πριν τριάντα χρόνια. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στο έργο, οι καταστηματάρχες δίπλα στις λαμαρίνες που έφυγαν από την πόλη γνωρίζουν. Όλοι γνωρίζουν ότι τελειώνουμε ένα έργο που κανείς δεν περίμενε ότι θα συνεχιστεί. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις όσων μας ασκούν σήμερα κακοπροαίρετη κριτική το 2015, το 2016, το 2017. Τους καλώ να χαρούν μαζί με τους Θεσσαλονικείς, για την ολοκλήρωση σε λίγους μήνες του έργου, της επέκτασής του προς Καλαμαριά και της έναρξης των πρόδρομων εργασιών προς τις δυτικές συνοικίες. Είναι πραγματικά λυπηρό να δείχνουν τέτοια μικροψυχία.
Οι εκλογές που έρχονται θα “πατήσουν” επικοινωνιακά στις υποδομές; Τι κορδέλες θα κοπούν από τώρα ως το καλοκαίρι;
Η συνήθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων να εγκαινιάζουν σταματημένα έργα σε εγκαταλειμμένα εργοτάξια, κόβοντας κορδέλες εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου στον βωμό κάθε εκλογικής αναμέτρησης, αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοκληρώνονται αρκετά έργα και ξεκινούν πολλά περισσότερα. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω την ολοκλήρωση του πιο σημαντικού έργου για τη χώρα, τους πολίτες, τις μεταφορές που έπρεπε να έχει γίνει πριν δεκαετίες: τη διπλή ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Ας περάσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν τον άνθρωπο Χρήστο Σπίρτζη. Αλήθεια, πώς προτιμάτε να περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;
Κοντεύω να ξεχάσω τι θα πει ελεύθερος χρόνος. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία με την οικογένεια μου, τη Δήμητρα, τον Παναγιώτη και την Κάλλια μου.
Σας αρέσουν τα ταξίδια; Και δεν αναφέρομαι στα επαγγελματικά. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός εντός και εκτός Ελλάδας;
Μου αρέσουν τα ταξίδια εντός Ελλάδας και η περιοχή που αγαπώ, από τα φοιτητικά μου χρόνια, είναι η Θράκη.
Στον Θεό πιστεύετε;
Πιστεύω, σεβόμενος, όμως, όσους δεν πιστεύουν ή όσους πιστεύουν σε κάτι άλλο, είτε γιατί το επέλεξαν είτε γιατί έτσι μεγάλωσαν.
Ποιες είναι οι ανησυχίες σας ως γονιός;
Να είναι γερά. Να είναι ευτυχισμένα. Να σπουδάσουν. Να τα δω να μεγαλώνουν. Να ζήσουν καλύτερα από εμάς, σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, σε μια χώρα χωρίς τα προβλήματα της δικής μου γενιάς.
Αγαπημένο σας φαγητό; Μαγειρεύετε;
Μαγειρεύω σπάνια, με καλά αποτελέσματα στη γεύση και χείριστα στα σκεύη και στην κουζίνα.
Τι σας κάνει ευτυχισμένο;
Να βγαίνω με τον Παναγιώτη ή με την Κάλλια, μόνοι μας. Η καλή παρέα, με ελληνική μουσική και ουζάκι. Να πειράζομαι με τους φίλους μου. Να κερδίζω τον πατέρα μου στο τάβλι. Να ψαρεύω με φίλους το καλοκαίρι.
Να ταυτίζομαι στις σκέψεις με τον άνθρωπό μου.