Χαιρετισμός κατά την υπογραφή της Σύμβασης και την εγκατάσταση του Αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα».
O XAΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Είναι μία μέρα που συμβολίζει ότι η ενότητα των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας μπορούν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ανατάξουν και τη χώρα και την καταστροφή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια και επομένως να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είχαν εγκαταλειφθεί, που είχαν πέσει.
Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολύ δουλειά για να φτιάξουμε ένα γεφύρι που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη μέρα που είχε εκλεγεί η Κυβέρνηση, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν, και είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα έχουμε πολύ δουλειά ακόμη και για τη χώρα και για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για τις ιστορικές μνήμες, που αυτά τα μνημεία έχουν.
Θα ήθελα να πω, ότι στην κοινή προσπάθεια αυτή, δεν υπήρχαν ούτε κομματικές, ούτε πολιτικές λογικές. Και για αυτό, στην προσπάθεια συμμετείχαν και ο Δήμος και η Περιφέρεια και διάφοροι Φορείς. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και το Υπουργείο Οικονομίας και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού για την άριστη συνεργασία που υπήρξε και τη Λυδία Κονιόρδου και την Μυρσίνη Ζορμπά που από εδώ και πέρα θα παρακολουθούν την ανακατασκευή του γεφυριού.
Θα ήθελα να …μην ευχαριστήσω την Όλγα Γεροβασίλη για τη συνεχή πίεση που μου ασκεί, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί είναι της περιοχής και έχουν τις δικές τους μνήμες και τη δική τους συναισθηματική φόρτιση για το γεφύρι, η πίεση όμως, που ασκούν για το γεφύρι της Πλάκας και ειδικότερα για την περιοχή, είναι πάνω από αφόρητη…
Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τον Μανώλη Κορρέ, τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, το Γιώργο Σμύρη, που είχε την επίβλεψη των πρόδρομων επισκευαστικών εργασιών, τον Παναγιώτη Πλαϊνη, και τον Χρήστο Τάκο που είναι και σύμβουλοι του Υπουργείου Υποδομών, ο ένας για την τεχνική περιγραφή και δημοπράτηση, τα τεύχη δημοπράτησης, ο άλλος για τα αρχιτεκτονικά και την ευαισθησία που έχουν δείξει, τους επικεφαλής των υπηρεσιών την κ. Ανδρουλιδάκη από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον κ. Τασιόπουλο, από το Υπουργείο Υποδομών. Καλό είναι να μη λέμε για κάποια υπηρεσιακά στελέχη μπράβο. Καλό είναι να το δείχνουμε. Επομένως να πούμε τώρα ότι ο κ. Τασιόπουλος, για την άρτια δουλειά, που έκανε σε αυτό το έργο, όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά για αυτό το έργο και για αυτά που σηματοδοτεί, θα του δοθεί εύφημος μνεία, όπως και σε άλλους συναδέλφους, που δε συνέδραμαν σε αυτό το έργο, αλλά συνέδραμαν στην ανάταξη της περιοχής του Μαραθώνα και της Ραφήνας και όλο αυτό το δίμηνο δίνουν σκληρή μάχη.
Θα ήθελα επίσης να ζητήσω μια χάρη, να παρουσιαστούν τα δύο νέα παιδιά, που λειτουργούσαν το τελωνείο πριν πέσει η γέφυρα, γιατί τους το υποσχεθήκαμε και μας είχαν κεράσει τότε τσίπουρα. Αυτά τα ραντεβού τα είχαμε κλείσει πριν από τρία χρόνια και τον παππού που έκλαιγε την ημέρα που έπεσε το γεφύρι, μπροστά στο γεφύρι. Να του πούμε ότι είμαστε εδώ, για να το κάνουμε καλύτερο απ’ ότι ήταν… Να είστε καλά.