Η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή “Ορθά-Κοφτα” με τον Απόστολο Λυκεσά και την Ευγενία Χατζηγεωργίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος με μια απολύτως αιφνιδιαστική κίνηση χθες. Ακόμη και εμάς δηλαδή μας αιφνιδίασε. Εμάς ευχάριστα. Κάποιους δυσάρεστα. Είναι μαζί μας. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας. Γιατί σας αιφνιδίασα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε….μας λέτε ότι ο ΟΑΣΘ υπάρχει μέχρι τέλος Ιουλίου. Με συγχωρείτε αυτό δηλαδή, εμείς που θετικά διακείμεθα, ούτε στα καλύτερα όνειρα μας δεν το φανταζόμασταν. Το λέγαμε και νωρίτερα. Έχουμε ακούσει στο παρελθόν διάφορα, από διάλογο έχουμε χορτάσει, αλλά από κινήσεις τέτοιου είδους δεν το περιμέναμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λυκεσά το συζητάμε δύο χρόνια, έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου συγκεκριμένο, το έχουμε διαβουλευτεί με όλους και καταλήξαμε στο τελικό κείμενο, το οποίο και παρουσιάσαμε. Δεν έχουμε αιφνιδιάσει κανένα. Πιστεύω ότι είμαστε απόλυτα ειλικρινείς σε όλο αυτό το διάστημα στις προθέσεις μας και στην πολιτική κατεύθυνση που είχαμε. Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς πιο σκοπό θέλαμε να υπηρετήσουμε. Πιστεύουμε ότι με το διάλογο και την διαβούλευση που έγινε προστέθηκαν διατάξεις και προβλέψεις που είναι πολύ καλές για την λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών από εδώ και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ εγώ θα σας ρωτήσω ευθέως το εξής. Είναι πολύ απλό ίσως και απλοϊκό, αλλά ειλικρινά θέλω να το μάθω και νομίζω θέλουν να το ακούσουν και οι ακροατές. Εσείς πότε σκεφτήκατε ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τον ΟΑΣΘ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι εννοείτε πότε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε είπατε ότι εγώ είμαι εδώ υπουργός και έχω μια σειρά ζητήματα τρέχουν έτσι κι αλλιώς, τα ζητήματα των υποδομών είναι πάρα πολύ μεγάλα ως συνήθως. Ο ΟΑΣΘ είναι πολύ ειδική περίπτωση, είναι καθεστώς. Έχει σύμβαση με το δημόσιο και υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πρόγραμμα του ότι ο ΟΑΣΘ θα πρέπει να κρατικοποιηθεί κτλ, αλλά κανένας δεν πίστευε ότι την ώρα που έχουμε ιδιωτικοποιήσεις εσείς ως υπουργός και η Κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι πολιτική απόφαση θα προχωρούσε σε κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2: Και δεν το λες και εύκολη υπόθεση αυτό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Και μόνο εύκολη υπόθεση δεν την λες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα κ. Λυκεσά και το πολιτικό μήνυμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά. Επομένως εκεί που μπορούμε να ασκήσουμε πολιτικές στη δική μας κατεύθυνση και στην δική μας πολιτική που είναι έξω από τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα, που έχει αναλάβει η χώρα, γιατί παραλάβαμε μια χώρα σε διάλυση, μια χώρα που είχε δεσμευτεί για να ιδιωτικοποιήσει και να πουλήσει τα πάντα. Έγινε η διαπραγμάτευση για αυτό, περιορίστηκε το φαινόμενο, με το υπερταμείο άλλαξαν προβλέψεις και εκεί που μπορούμε να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική, για τις δικές μας απόψεις τις ασκούμε, κι αυτός ήταν ένας τομέας που μπορούσαμε να το κάνουμε. Αυτό που γινόταν στον ΟΑΣΘ για δεκαετίες, για 60 χρόνια το έχουμε συζητήσει πολύ αναλυτικά. Δεν είναι ότι ήταν μια ιδιωτική εταιρεία και έχουμε κάποιο δογματισμό με τις ιδιωτικές εταιρείες. Το ανάποδο. Ήταν ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που αναπαρήγαγε ανεπιθύμητες καταστάσεις και τον παλαιοκομματισμό στη Θεσσαλονίκη για 60 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά όλοι έλεγαν ότι αν θα τελειώσουμε το 2019 ευχαριστημένοι θα ήμασταν και εδώ τελειώνουμε Ιούλιο του 2017, γιατί βάζετε καινούργια διοίκηση. Εδώ δηλαδή λέτε πάει όλη η περιουσία του ΟΑΣΘ όπως έλεγε η σύμβαση, αλλά πάει τώρα, περνάει όλη στο δημόσιο. Αυτό θα το συζητούσαμε θεωρητικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα πιάσουμε όλα ένα ένα. Η περιουσία του ΟΑΣΘ στο ελληνικό δημόσιο έπρεπε να έχει περάσει το 2010. Όσοι λοιπόν υπηρέτησαν στη θέση που υπηρετώ κι εγώ από το 2010 μέχρι σήμερα και δεν προχώρησαν σε μια τέτοια ενέργεια που προβλεπόταν στην σύμβαση του 2001 λογικά υπηρέτησαν τον ΟΑΣΘ και τα συμφέροντα που υπηρετεί ο ΟΑΣΘ και όχι τον ελληνικό λαό. Δεύτερον, εμείς είπαμε από την αρχή ότι θα τελειώσουμε. Θα δώσουμε συγκεκριμένη λύση και θα τελειώσουμε. Αν τελείωνε η σύμβαση το 2019 θα είχαμε άλλου είδους ενέργειες. Εδώ όμως είναι μια σύμβαση που έχει ολοκληρωθεί. Από το ‘01 που έγινε η πρώτη σύμβαση η οδηγία έδινε 15 χρόνια προκειμένου αυτές οι συμβάσεις να ολοκληρωθούν και να αρχίσει να τηρείται η οδηγία. Έχουν περάσει 15 χρόνια και είμαστε σε μια χρονική περίοδο που δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, σύμβαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αιφνιδιασμός για να επανέλθω και να τα συνδέσω όλα αυτά είναι με τις δηλώσεις που έχει κάνει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, εντάξει οι εργαζόμενοι πολύ λιγότερο βέβαια, αλλά που λέει ότι εμείς είχαμε καταθέσει μια πρόταση και νομίζαμε ότι αυτή θα συζητούσαμε. Τώρα θα το δούμε το νομοσχέδιο και θα δούμε τι θα κάνουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ καταρχάς λαμβάνει υπόψη του ή έχει μια νομική άποψη ή θεώρηση ότι υπάρχει σύμβαση και πάνω σε αυτή την σύμβαση έκανε προτάσεις. Δεν υπάρχει αυτή η σύμβαση. Έχει λήξει. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πάλι πριν δύο ημέρες είχαν ξεπεράσει δύο μήνες απλήρωτοι δεδουλευμένα και θα έμπαινε η πόλη για μια ακόμη φορά σε μια απίστευτη περιπέτεια, διότι δεν μπορεί ο ΟΑΣΘ, παρά τις εκατοντάδες των εκατομμυρίων που παίρνει κάθε χρόνο να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες λειτουργίας του. Δεν μπορεί λοιπόν για κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι μέτοχοι του ΟΑΣΘ και κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από την διαδικασία, να μην είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε την μισθοδοσία. Κάναμε τα πάντα για να πληρωθεί και αυτή την φορά η μισθοδοσία, να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κωλύματα, αλλά κυρίως νομικά κωλύματα, γιατί η διοίκηση του ΟΑΣΘ όφειλε να έχει βάλει εδώ και αρκετά χρόνια από το 2011 τον ΟΑΣΘ σε διαδικασίες της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Δεν είχε κάνει ούτε αίτηση μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να έχετε προβλήματα νομικά, γιατί υποθέτω θα υπάρξουν προσφυγές…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκτιμώ όχι. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε. Αυτό είναι μια εκτίμηση. Τις δικές μας τις προθέσεις πλέον τις ξέρουνε όλοι και δεν μπορούν να τις αμφισβητήσουν. Το σχέδιο νόμου είναι κατατεθειμένο στην Βουλή. Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί. Από εκεί και πέρα τώρα αν νομικά προσφύγουν κάποιοι, νομίζω ότι δεν μπαίνει θέμα καθυστέρησης υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, εφόσον ψηφιστεί από την Βουλή. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθένα όμως για αυτό υπάρχουν η δημοκρατία και η δικαιοσύνη να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνα με την ΕφΣυν η Κομισιόν έχει δώσει το ΟΚ, λέει όμως παραλλήλως ότι περιμένουμε να ακούσουμε, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, περιμένουμε να ακούσουμε και τις απόψεις των θεσμών.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι..Να τις ακούσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα που μας δημιούργησαν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης είναι άλλο. Είναι 60 χρόνια πρόβλημα, το ξέρει η κοινωνία πάρα πολύ καλά και το έχει πληρώσει και πάρα πολύ η κοινωνία της Θεσσαλονίκης αυτό το πρόβλημα. Άρα κ. Λυκεσά αυτό που πρέπει να κάνουμε – και αυτό είναι μια έκκληση προς όλους – είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα μετέχουν πλέον στην διοίκηση των δύο δημόσιων φορέων, οι κοινωνικοί φορείς όλοι να εισφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις γιατί η προσπάθεια για να έχουμε ποιοτικές, αλλά και ποσοτικές αστικές συγκοινωνίες σαν κι αυτές που πρέπει να έχει η Θεσσαλονίκη, πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, να βάλλουμε όλοι την δική μας πρόσθεση στην προσπάθεια. Εγώ πιστεύω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε, αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε. Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα. Πιστεύω ότι αν κάποιοι θέλουν να μιλήσουν για μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο στην Ελληνική κοινωνία, αυτό που έχω να φέρω σαν παράδειγμα είναι το σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε με αγωνία αυτούς που επικαλούνται ή αυτοπροσδιορίζονται ως μεταρρυθμιστές να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου θέματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2: Κύριε Σπίρτζη υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου ή από την στιγμή που κατατέθηκε στη Βουλή είναι αυτό και το τελικό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία, οι επιτροπές στη Βουλή, εμείς δεν έχουμε κάποιο δογματισμό αν κάποιος προτείνει κάποιες αλλαγές ή κάποια αλλαγή που είναι λογική και εξορθολογίζει κάποια θέματα ή βελτιώνει το σχέδιο νόμου με μεγάλη χαρά να την ακούσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σχηματικά πούμε ότι την 31η Ιουλίου έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και έχει δημοσιευτεί, αυτό σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα η διοίκηση του ΟΑΣΘ φεύγει από τα γραφεία του οργανισμού και πάει η νέα διορισμένη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί να πάει την επόμενη, όχι ακριβώς την επόμενη, γιατί πρέπει να δημοσιευτεί από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Άρα μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μπορεί να πάει η νέα διοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε βρει τη νέα διοίκηση εσείς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι κ. Λυκεσά δεν έχουμε βρει τη νέα διοίκηση. Θα την βρούμε την επόμενη εβδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εργαζόμενοι κανονικά, τα δρομολόγια θα συνεχίσουν κανονικά; Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λέτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κατά τη γνώμη μου κανένα λόγο να ανησυχούν ή να έχουν κάποια ένσταση ή αντίρρηση σε αυτό που πάμε να κάνουμε. Οι εργαζόμενοι διατηρούν όλοι τις θέσεις εργασίας που έχουν και τον ΟΑΣΘ και στον ΣΑΣΘ, στους δύο νέους φορείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι αποζημιώσεις που τυχόν θα ζητήσει ο ΟΑΣΘ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ΟΑΣΘ δεν μπορεί να ζητήσει αποζημίωση. Οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση. Θα υπάρξει ανεξάρτητη εταιρεία που θα μπει και θα κάνει την εκκαθάριση, θα καταδείξει και το τίμημα, άρα και τις αποζημιώσεις που πιθανά να υπάρχουν ή που πιθανά να μην υπάρχουν σε σχέση με αυτά που χρωστάει ο ΟΑΣΘ, σε σχέση με άλλα χρέη από τις νομικές διαδικασίες που υπάρχουν στον ΟΑΣΘ. Αυτό είναι δουλειά των εκκαθαριστών, των οικονομολόγων, της ανεξάρτητης εταιρείας που θα αναλάβει την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και της αποτίμησης βέβαια που θα γίνει στην περιουσία του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 2: Κύριε Σπίρτζη μια τελευταία ερώτηση σε σχέση με το κόμιστρο των ταξί για την μετάβαση από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, που από εδώ και πέρα θα είναι σταθερό και συγκεκριμένο. Ήθελα να σας ρωτήσω αφενός πως καταλήξατε στην συγκεκριμένη απόφαση, να οριστεί δηλαδή ένα σταθερό κόμιστρο και αφετέρου πως καταλήξατε στο ποσό, στα 20 ευρώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε είχαμε αρκετά παράπονα για κάποιους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ότι χρεώνουν πολύ περισσότερο και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στους τουρίστες και στους επισκέπτες της πόλης. Είχαμε προτάσεις από τους αυτοκινητιστές που θέλουν να διαφυλάξουν την ποιότητα και το όνομα που έχουν στην κοινωνία της πόλης και καλά κάνουν. Επομένως καθορίστηκε μια διαδικασία για συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο της πόλης να έχουμε μια συγκεκριμένη τιμή, να μην υπάρχει όλο αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι αυτό που έγινε ήτανε να αναλυθεί ο μέσος όρος όλων των τιμών που υπάρχουν και έτσι να καθοριστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.