Η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης στην ΕΡΑ Αιγαίου και τη δημοσιογράφο, Μυρσίνη Τζινέλλη.
Η απλούστευση των διαδικασιών , προκείμενου να γίνει γρήγορα ότι απαιτείται για την αποκατάσταση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού που έπληξε τη Λέσβο , είναι ο στόχος σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος επισκέφτηκε το νησί.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ «θα απαιτηθούν και νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία που παρατηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις , ενώ θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το σεισμό για να δημιουργηθούν δομές που λείπουν από το νησί που τόσο δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούτε πάντα την Ελληνική Ραδιοφωνία και ήδη σας έχουμε ενημερώσει από το πρωί σήμερα στο νησί βρίσκεται ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, για δεύτερη φορά από τις 12 του Ιούνη που είχαμε το μεγάλο σεισμό στη Λέσβο, προκειμένου να συντονιστούν μια σειρά από θέματα για να ανακουφιστούν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι πληγέντες, για να κλείσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι πληγές. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε εδώ στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τον κ. Σπίρτζη, κ. Υπουργέ καλό σας μεσημέρι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλό μεσημέρι σε όλους.
Δημοσιογράφος: Επειδή μας ακούν στα χωριά, επειδή περιμένουν να ακούσουν πως θα συντονιστούν όλα αυτά τα Υπουργεία και όλος αυτός ο δαιδαλώδης μηχανισμός που πρέπει να κινητοποιηθεί για να κλείσουν οι πληγές, σήμερα προεδρεύσατε σε μια πολύ παραγωγική πιστεύω σύσκεψη, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου δόθηκαν οι κατευθύνεις. Τι έχουμε να πούμε λοιπόν στους κατοίκους που μας ακούν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε πολλά να πούμε. Να πούμε κατ’ αρχάς ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού σαν κι αυτό που ζήσαμε στο νησί, δεν είναι θέμα ενός μήνα, δύο ή τριών μηνών. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό. Και από την εμπειρία που έχουμε από τους άλλους σεισμούς, παίρνει πολλά χρόνια να αποκατασταθούν οι ζημιές και η κανονική ζωή στο νησί.
Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να μην τηρήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια και είναι η κακή εμπειρία που έχουμε από τους προηγούμενους σεισμούς, να υπάρχει ένας καλός συντονισμός. Να εκμεταλλευτούμε –εκτός εισαγωγικών- με τον καλό τρόπο, την καταστροφή για να μπορέσει να συμπληρωθεί στο νησί και στους οικισμούς που έχουν πληγεί οι υποδομές και άλλα πράγματα που έλειπαν. Και με την ευκαιρία, να εισφέρουμε, στο να έχουμε μια άλλη διαδικασία, να έχουμε νομοθετικές ρυθμίσεις, που ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις, θα μπορούν να πολεμήσουν τη γραφειοκρατία και όλη αυτή την τρέλα που ζουν οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κρατάω αυτό για τα έργα που πρέπει να γίνουν στο νησί και είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία, βάζω άνω τελεία θα το συζητήσουμε και στη συνέχεια γιατί έχουμε και μια σειρά έργων που περνούν από το Υπουργείο σας και περιμένουν απάντηση.
Να πάω λίγο στο τι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα για να βοηθηθεί ο κόσμος. Σας ακούσαμε να λέτε ότι έχουν οριστικοποιηθεί και περιμένουμε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το επίδομα ενοικίου, αλλά και για τον προϋπολογισμό των όσων απαιτούνται για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Για πείτε μας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να εκδοθεί. Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη. Θα υπογραφεί από εμένα, στη συνέχεια πρέπει να ελεγχθεί από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και να υπογραφεί και από τους συναδέλφους Υπουργούς.
Αυτό συνήθως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Γι’ αυτό και πρέπει μερικά πράγματα να τα τρέξουμε παράλληλα. Και να γνωρίζουν και οι πολίτες τι μπορούν να κάνουν και αυτό το διάστημα μέχρι να εκδοθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις που καλύπτονται οικονομικά από σήμερα, από το χρόνο που έγινε ο σεισμός .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναδρομικά, από τις 12 του Ιούνη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αναδρομικά, ανεξάρτητα αν καθυστερήσει ένα ή δύο μήνες η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης. Συνήθως αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις θέλουν πέντε με έξι μήνες για να εκδοθούν. Θα δώσουμε μια μάχη να εκδοθούν πολύ νωρίτερα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος οι συμπολίτες μας να μην απολαμβάνουν αυτό το χρονικό διάστημα που πρέπει να τους στηρίξουμε, τα οφέλη αυτά και να ξέρουν από τώρα τι μπορούν να κάνουν και θα καλυφθούν οικονομικά, αναδρομικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου και με τι ποσά, περιμένει να ακούσει ο κόσμος.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επιδότηση ενοικίου δικαιούνται όσοι έχει κριθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή το σπίτι τους μη κατοικήσιμο, μη επισκέψιμο, ανεξάρτητα αν πρέπει να κατεδαφιστεί ή αν πρέπει να επισκευαστεί, αρκεί αυτό το σπίτι να είναι η πρώτη κατοικία.
Επομένως μπορεί μια οικογένεια, ή ένας συμπολίτης μας να νοικιάσει ένα άλλο χώρο. Έχουμε προβλέψει επίσης να δικαιούται της αποζημίωσης αυτής και όποιος συμπολίτης μας φιλοξενηθεί σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, ή σε κάποιο φιλικό του πρόσωπο. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που είναι στην τρίτη ηλικία. Σε αυτούς τους οικισμούς έχουμε και μεγάλους ανθρώπους, μπορούν να φιλοξενηθούν στα παιδιά τους, στην οικογένειά τους στην ευρύτερη οικογένεια, σε ένα φίλο τους, σε ένα φιλικό τους σπίτι και θα λάβουν και αυτοί την επιδότηση ενοικίου.
Η επιδότηση ενοικίου είναι από 300 έως 600 €. Η διακύμανση αυτή έχει να κάνει με τον αριθμό των ατόμων κάθε οικογένειας. Για έξι μήνες την επιδότηση ενοικίου μπορούν να την έχουν και ενοικιαστές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσοι νοίκιαζαν σπίτι εκεί για έξι μήνες. Και οι μόνιμοι ιδιοκτήτες; Οι ιδιοκτήτες σπιτιών; Για πόσο χρονικό διάστημα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε πρώτη φάση για δυο χρόνια αλλά συνήθως δίνεται παράταση. Εμείς αυτό που θέλουμε να προβλέψουμε είναι μέχρι την ανακατασκευή των κτιρίων εφόσον προχωρήσουν στην κατασκευή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ να μιλάει για ένα χρονικό διάστημα τριών τεσσάρων ετών μέχρι που να γίνει η ανοικοδόμηση της περιοχής. Περιμένουμε να δούμε και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανοικοδόμηση, υπάρχουν όμως ένα σωρό θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε ούτως ώστε να μην χρειαστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα μιας κανονικής διαδικασίας όπως είπατε λίγο νωρίτερα.
Οι άνθρωποι αγωνιούν ακόμη και για τα μπάζα του δικού τους σπιτιού που είναι πολύτιμα και το ακούσαμε αυτό. Ακούστηκαν και αποφασίστηκαν πολλά στη σύσκεψή σας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε, η διαδικασία που προβλέπεται μέχρι σήμερα από το νόμο είναι ότι ο κάθε πολίτης θα κατεδαφίσει το σπίτι του. Αν δεν το κατεδαφίσει πρέπει να το κατεδαφίσει ο Δήμος και να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει τους ιδιώτες μηχανικούς για να εκδοθεί η άδεια και μετά αρχίζουν οι τμηματικές καταβολές που προβλέπονται για τα χρήματα που δικαιούνται για την αποκατάσταση του κτηρίου τους.
Αυτό είναι μια διαδικασία, είναι χρονοβόρα διαδικασία και είναι περισσότερο χρονοβόρα σε περιπτώσεις σαν τη Λέσβο και σαν τους οικισμούς που έχουμε εδώ, που είναι παραδοσιακοί οικισμοί που προβλέπονται αρχιτεκτονικές Επιτροπές γιατί πρέπει να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, που προβλέπονται Επιτροπές και εισηγήσεις και αποφάσεις και από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε πολλές περιπτώσεις και Υπουργική Απόφαση για να κατεδαφιστεί ένα κτήριο που είναι μνημείο, ή που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο.
Το δικό μας σκεπτικό είναι άλλο. Είναι όποιος πολίτης επιλέξει αυτή τη διαδικασία είναι δικαίωμά του, προσπαθούμε όμως να έχουμε ένα πολύ καλό συντονισμό και με τους άλλους φορείς προκειμένου να πάμε σε μια άλλη λογική.
Άρα σε κάθε φάση θα γίνεται μια εκδήλωση ενδιαφέροντος, ποιοι πολίτες παραδείγματος χάριν επιθυμούν να μην κάνουν οι ίδιοι την κατεδάφιση, αλλά να την κάνει η πολιτεία, είτε ο Δήμος, είτε όποιος φορέας αποφασιστεί τελικά ότι θα προχωρήσει και θα αναλάβει να κάνει τις κατεδαφίσεις. Μέχρι σήμερα είναι ο Δήμος.
Ποιος είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας, να κοστίσουν πολύ λιγότερο γιατί είναι άλλο ένας ιδιώτης να πάει στο μηχανικό του να βγάλει την άδεια κατεδάφισης, να κάνει τη σύμβαση με τον φορέα για τα υλικά που πρέπει σύμφωνα με το νόμο να προχωρήσει, να κάνει μια ξεχωριστή συμφωνία με τα συνεργεία που θα κάνουν την κατεδάφιση και ούτω καθ’ εξής και να πληρώσει και τα φορτηγά και όλα τα υπόλοιπα.
Και είναι άλλο, ένας δημόσιος φορέας, να αναλάβει αυτή την υποχρέωση με την αντίστοιχη εξουσιοδότηση από τους πολίτες. Θα πετύχει πολύ καλύτερες τιμές, διαδικασίες άλλες, θα φυλάξει σε χώρους τα δομικά υλικά -που στη σύσκεψη ήταν ένας από τα θέματα που εξετάσαμε για να σώσουμε τα δομικά υλικά που πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν στις ανακατασκευές αυτών των οικισμών- και δεν είναι λίγα αυτά τα υλικά, είναι οι πέτρες, είναι δομικά στοιχεία, είναι σπάνιες πόρτες, σιδεριές πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διάσωση του οικισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Αυτά δεν είναι ότι θα διασωθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν, είναι ότι θα μειώσουν και το κόστος κατασκευής των νέων κτηρίων και οικισμών. Τι φιλοδοξούμε; Να μην πηγαίνει κάποιος στη Βρίσα αύριο και να νομίζει ότι είναι σε έναν άλλο οικισμό από αυτόν που ήξερε. Θέλουμε να πάει στη Βρίσα, όπως την ξέραμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και ταυτόχρονα να τη βελτιώσουμε κιόλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σταθώ λίγο εκεί γιατί ακούσαμε διάφορα σχέδια για το πώς μπορεί να γίνει η ανοικοδόμηση. Άλλος επιστήμονας πρότεινε λίγο πάνω λίγο κάτω, άλλος να γίνει μια εντελώς διαφορετική δόμηση. Όλο αυτό φαντάζομαι θα πρέπει να γίνει με την επικοινωνία και τη συνεργασία των κατοίκων, τι χωριό θέλουν. Έτσι δεν είναι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι και όχι μόνο. Κατ’ αρχάς δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, αν θέλετε είναι και υποχρέωσή μας, να χτίσουμε ένα οικισμό άλλου τύπου. Πρέπει να ξαναχτίσουμε τη Βρίσα. Προφανώς σε αυτό πρέπει να συμμετέχουν οι κάτοικοι, οι πολίτες σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του οικισμού, παραδείγματος χάριν η Βρύση δεν έχει πλατεία επί της ουσίας, πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι, τα δημόσια ή κοινόχρηστα κτίρια που πρέπει να έχουμε και να τα προβλέψουμε τώρα.
Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους πολίτες που δεν θα ανακατασκευάσουν τα κτήριά τους στην περιοχή που θα επιλεγεί να γίνει πλατεία που θα γίνουν καταστήματα και που θα χωροθετηθούν, που θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να χτίσουν το δικό τους σπίτι.
Να πω ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει το νέο σπίτι του να μη το χτίσει στον οικισμό της Βρίσας αλλά να το χτίσει κάπου αλλού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάλι θα δικαιούται της επιδότησης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πάλι θα δικαιούται της επιδότησης, όχι στην Αθήνα προφανώς, στο νησί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε το μισό οικισμό στη Βρίσα, πρέπει να τον κάνουμε όλο. Άρα πρέπει να βρούμε και τις διαδικασίες εκείνες που δεν θα ερημώσει ο οικισμός. Πρέπει να δούμε ποιες υποδομές και ποια δίκτυα υποδομών υπάρχουν, ποια θέλουν συμπλήρωση, ποια είναι νέα δίκτυα και δεν είναι μόνο η Βρίσα.
Και τα πλεονεκτήματα που έχει η Λέσβος και θα όφειλαν να έχουν αναπτυχθεί από το κράτος όλα αυτά τα χρόνια, θα έδιναν κι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή και στην παραγωγική της δομή. Δεν έχουν εκμεταλλευτεί παραδείγματος χάριν ότι η Λέσβος έχει πολύ μεγάλα γεωθερμικά πεδία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ειδικά η περιοχή αυτή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και ειδικά η περιοχή αυτή. Αν θυμάμαι καλά στον Πολιχνίτο έχουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πηγές, βεβαίως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τέτοιες πηγές, έχουμε ελαιοτριβεία, έχουμε βιοτεχνίες ή μπορούμε να κάνουμε, έχουμε θερμοκήπια, έχουμε κτηνοτροφικές μονάδες, έχουμε τις ανάγκες των τουριστικών μονάδων αλλά και των κτηρίων που ζούμε και δουλεύουμε. Άρα δεν είναι δυνατό να μην σχεδιάσουμε -και μακάρι με την ευκαιρία αυτή να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε- δίκτυα τηλεθέρμανσης κι άλλες υποδομές που μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ποιος θα τα αναλάβει όλα αυτά και με τι χρονοδιάγραμμα; Γιατί κάποιοι συζητώντας με τους κατοίκους μας έλεγαν ενδεχομένως κάποιος να έχει κάποια χρήματα για να φτιάξει το σπίτι του γιατί θέλει να μπει μέσα, πότε θα γνωρίζει ο κόσμος τι θα γίνει στην περιοχή για να μπορέσει να αποφασίσει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς όποιος θέλει να φτιάξει το κτήριό του και έχει χρήματα μπορεί να ξεκινήσει μετά το δευτεροβάθμιο έλεγχο και δεν χάνει ούτε ένα ευρώ από την επιδότηση που δικαιούται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι 1.200 € το τετραγωνικό από ό,τι άκουσα στη σύσκεψη να λέτε για τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε προβλέψει να έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιδότηση από τις συνήθεις, λόγω των παραδοσιακών οικισμών -και όχι μόνο- κι αυτό θα προσπαθήσουμε να το περάσουμε τελικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν είναι μόνο η Βρίσα σαν παραδοσιακός οικισμός, είναι και τα Βασιλικά, είναι και το Λισβόρι οπότε δεν αφορά μόνο τη Βρίσα ό,τι λέμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια. Ο Πολιχνίτος δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πολιχνίτος όχι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα πρέπει να γίνει μια συζήτηση μήπως πρέπει να γίνει. Δεν έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές όμως εκεί. Υπάρχουν τέτοιες δικλείδες ασφαλείας και πιστεύω ότι ό,τι κενό υπάρχει, ή ό,τι πρόβλημα βρούμε στην πορεία, θα το αντιμετωπίσουμε. Το θέμα είναι να υπάρχει καλή διάθεση, να υπάρχει συντονισμός. Οι υπηρεσίες να συνεργάζονται μεταξύ τους, όλων των επιπέδων, του Υπουργείου της Περιφέρειας του Δήμου, να μην πέφτουν τα βάρη σε ένα φορέα και οι άλλοι να κοιτάνε.
Μέχρι στιγμής πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουν κληθεί να εισφέρουν έχουν ανταποκριθεί με όλες τους τις δυνάμεις και με καλή διάθεση συνεργασίας και αυτό πρέπει να διατηρηθεί και πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Το αξίζει και η Λέσβος δηλαδή, το αξίζουν και οι πολίτες της Λέσβου για τα μαθήματα που έδωσαν σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το Προσφυγικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι. Περιμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση και για τον προϋπολογισμό για όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται, γιατί άκουγα για παράδειγμα από το Δήμο «εμείς θα αναλάβουμε τις κατεδαφίσεις», αλλά δεν ακούσαμε από πουθενά πως θα χρηματοδοτηθούν. Οπότε όλα αυτά θα διευθετηθούν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εξαρτάται αν οι κατεδαφίσεις είναι δημοσίων κτηρίων, αν είναι ιδιωτικών κτηρίων, το καλύπτουν οι ιδιώτες. Θα προσπαθήσουμε εκεί να δούμε όπως είπα και πριν, πως θα κάνουμε οικονομίες κλίμακας, είναι πολύ σημαντικά αυτά τα θέματα και η μέριμνά μας και η σκέψη μας, είναι με την επιδότηση που δίνεται, να καλυφθεί το συνολικό κόστος της ανακατασκευής εντός κτηρίου. Γιατί εδώ έχουμε πολίτες που δεν είναι ευκατάστατοι, δεν έχουμε να κάνουμε με πλούσιες περιοχές της χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων. Επίσης επιδότηση δικαιούνται και για την επισκευή κτηρίων σεισμόπληκτων από ό,τι άκουσα, οπότε όλα αυτά θα μπουν σε μια σειρά και περιμένουμε να δούμε το χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί και το πώς θα κινηθεί ο συντονισμός. Είδαμε πολύ μεγάλη διάθεση συμβολής όλων των ντόπιων μηχανικών, αρχιτεκτόνων όλων των φορέων. …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς κάναμε ένα κάλεσμα και πιστεύω ότι οι συνάδελφοι μηχανικοί θα ανταποκριθούν για το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το κόστος σε επίπεδα που να μπορούν οι πολίτες να τα καλύψουν μέσα από τις επιδοτήσεις. Στον εθελοντισμό και στην κοινωνική προσφορά και των μηχανικών και των φορέων για τους κοινόχρηστους χώρους και τον σχεδιασμό, για το τι μπορούμε να κάνουμε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για να ελαφρύνουμε όλο αυτό το βάρος και πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ήδη ο Δήμος έχει αναλάβει και ξεκίνησε την άρση επικινδυνότητας όλων των σημείων που τα κλιμάκια του Υπουργείου έχουν υποδείξει. Αυτό σημαίνει ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίνονται, είναι πολύ σημαντικό αυτό για την ασφάλεια των πολιτών. Δεν μπορεί δηλαδή να περπατάς στο Πλωμάρι και με ένα μικρό σεισμό να κινδυνεύεις να φας κάτι στο κεφάλι για να το πούμε πιο απλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι η πραγματικότητα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και στη συνέχεια είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε γρήγορα να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να υπάρχουν επιλογές για τους συμπολίτες μας να απευθυνθούν στο Δήμο, στο Υπουργείο, στην Περιφέρεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξέρει ο καθένας που πρέπει να απευθύνεται και για τι πράγμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς και για ποιες διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Δεν θα ρωτήσω παραπάνω πράγματα, καταλαβαίνω ότι όλα αυτά πρέπει να συντονιστούν. Να πάω όμως στα έργα που πρέπει να γίνουν και που είναι ευκαιρία να γίνουν τώρα στο νησί, άλλωστε έχουμε σε εκκρεμότητα και κάποια έργα πολύτιμα για μας που περιμένουμε να ακούσουμε τι θα γίνουν με αυτά, όπως για παράδειγμα ο δρόμος του Σίγρι – Καλλονή που κόλλησε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο διάσημος δρόμος του Σίγρι – Καλλονή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια. Τι θα γίνει κ. Υπουργέ με το δρόμο αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε, ο δρόμος θα είχε προχωρήσει. Αν δεν φρόντιζε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένοι άνθρωποι, για να μην είμαι ισοπεδωτικός, να προσπαθούν κάθε φορά να δημιουργήσουν εντυπώσεις, προφανώς αυτή τη στιγμή μάλλον θα ολοκληρωνόταν. Αλλά δεν έχουμε καμία διάθεση, οποιοσδήποτε, να προσπαθεί να σπιλώσει είτε πολιτικούς χώρους, είτε πρόσωπα, λέγοντας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.
Είχε γίνει τότε μία «συστηματική δουλειά» από συγκεκριμένους ανθρώπους της αντιπολίτευσης που έλεγε ότι προβλέπεται να δώσουμε συμπληρωματική σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο για να κάνει ο κ. Καλογρίτσας τηλεοπτικό κανάλι. Επομένως, ως αρμόδιος Υπουργός όφειλα, επειδή δεν έχει υπογραφεί συμπληρωματική όπως ξέρετε, να πάω στους Επιθεωρητές και να καταθέσω αυτές τις καταγγελίες, γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν το έκαναν, να τις πάω και στον Εισαγγελέα.
Ολοκληρώθηκαν αυτές οι διαδικασίες, έχει φανεί το πώς έχουμε χειριστεί τα θέματα, και με απόλυτη διαφάνεια αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες και πώς προετοιμάζονταν τα έργα στο παρελθόν. Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα έργο που η μελέτη του ήταν άθλια, ήταν λάθος οι ποσότητες, υπήρχαν εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί, υπήρχαν τρόποι υλοποίησης του έργου που δεν ήταν σε καμία σχέση με την όδευση του έργου, δε μπορείς ν’ ανοίξεις με εκρηκτικά ένα δρόμο όταν περνά μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος, άρα είχαμε πρόσθετο κόστος.
Προφανώς οι ευθύνες όσων προχώρησαν το έργο με αυτές τις ελλείψεις, δε χρειάζεται να τις συζητήσουμε, άρα είναι προφανές ότι σ’ αυτό το έργο που έχουμε μια Κοινοπραξία τριών εργολάβων, εμείς πρέπει να κάνουμε ή συμπληρωματική σύμβαση για να πληρωθεί ή να λύσουμε την εργολαβία και να ξεκινήσουμε μια διαγωνιστική διαδικασία από την αρχή πολύ χρονοβόρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ο χρόνος μας πιέζει πια για τις ημερομηνίες. Τί θ’ ακολουθηθεί λοιπόν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχω στείλει επιστολή σε όλους τους φορείς της Λέσβου, στην Περιφέρεια, στο Δήμο, απ’ ό,τι μ’ ενημέρωσαν έχουν απαντήσει, στους Βουλευτές του νησιού, ο κ. Πάλλης έχει απαντήσει φαντάζομαι ότι θ’ απαντήσουν κι οι άλλοι Βουλευτές, τους κοινοποιώ τις εκθέσεις των Επιθεωρητών. Ο Εισαγγελέας, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, αυτές τις καταπληκτικές καταγγελίες τις έβαλε στο αρχείο και θ’ αναλάβουν, όσοι είναι ν’ αναλάβουν, τις πολιτικές ευθύνες αυτών που έλεγαν, οι υπόλοιποι φορείς της πόλης και τα πολιτικά πρόσωπα θα καταθέσουν τις απόψεις τους, για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις της συμπληρωματικής σύμβασης ή της διακοπής του έργου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας τα μπερδέψατε. Της διακοπής του έργου;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εάν η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην επιχειρηματολογία συγκεκριμένων στελεχών της, θα πάρει και την ευθύνη γι’ αυτό. Θα καταθέσουν τις απόψεις τους κι εμείς θα πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα το ξέρουμε αυτό κ. Υπουργέ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν απαντήσει η Νέα Δημοκρατία και όλοι οι υπόλοιποι που έχουν κληθεί ν’ απαντήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι και ο τοπικός Βουλευτής θα τους ενημερώσει για την αναγκαιότητα του έργου και για τη διαδικασία..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε νομίζω ότι ο κ. Αθανασίου υιοθετεί αν θέλετε τις ακραίες φωνές της παράταξής του, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν είναι τεκμηριωμένες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Περιμένουμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι ένα έργο πνοής για το νησί μας. Δεν ξέρω αν θέλετε ν’ αναφερθείτε σε άλλα έργα, τη Νότια Παράκαμψη…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η Νότια Παράκαμψη είναι ένα έργο που δεν ξέρω ποιοι ήθελαν να μην υλοποιηθεί στη Μυτιλήνη, είναι επί της ουσίας ο περιφερειακός δρόμος της πόλης της Μυτιλήνης. Είναι παράνοια που αυτός ο δρόμος δεν έχει ξεκινήσει. Στοχεύουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για να δημοπρατηθεί αυτό το έργο.
Και δεν είναι το μόνο, πιστεύω ότι γενικότερα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση και με το Δήμο και με την Περιφέρεια να δούμε σε ποια έργα έχουμε ώριμες μελέτες. Να γίνει μια ιεράρχηση από την τοπική κοινωνία, ποια είναι τα πιο χρήσιμα έργα, όχι μόνο τα πιο ώριμα, και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους.
Ο στόχος ο δικός μας, τα είπε και ο Πρωθυπουργός χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι να έχουμε ανά τόπο, ανά Περιφέρεια βιώσιμα ιεραρχημένα προγράμματα τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα σε άλλη λογική. Θα σταθούμε στα πόδια μας, παράγοντας, δομώντας παραγωγή, να πάμε στη δίκαιη ανάπτυξη και όχι στην ανάπτυξη για λίγους και εκλεκτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρήματα υπάρχουν για να τα κάνετε όλα αυτά; Γιατί είναι πολύ μεγάλο ζήτημα το κόστος όλων όσων απαιτηθούν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε, χρήματα υπάρχουν –ήταν και σλόγκαν αυτό, το «λεφτά υπάρχουν» κάποτε. Εξαρτάται. Αν το έργο είναι βιώσιμο, μπορούμε να βρούμε χρήματα, αν το έργο δεν είναι βιώσιμο, αλλά χρειάζεται, και τεκμηριωθεί σωστά γιατί το χρειάζεται η κοινωνία, επίσης μπορούν να διεκδικηθούν είτε από τη χρηματοδότηση μέσα από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε μέσα από δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης ή και κάνοντας μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Υπάρχουν τρόποι, αλλά το θέμα είναι τα έργα που θα τρέξουμε και οι υποδομές που θα τρέξουμε, να είναι καλά προετοιμασμένες. Να μην πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα τα έργα είτε λόγω των μη απαλλοτριώσεων που δεν έχουν συντελεστεί, όπως γινόταν στο παρελθόν, αυτό το ψηφίσαμε και το θεσμοθετήσαμε, άρα δε θα έχουμε τέτοια φαινόμενα, είτε γιατί οι μελέτες είναι ελλιπείς, είτε γιατί δεν είναι καλή η επίβλεψη, όλα τα έχουμε δει στη χώρα μας…
Αυτό τί σημαίνει; Ότι πρέπει να έχουμε ένα καλά ιεραρχημένο σχέδιο, καλά προετοιμασμένα έργα, να μελετώνται σωστά σ’ ένα χρόνο που απαιτείται και να εκτελούνται πάρα πολύ γρήγορα και με καλή ποιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, περιμένουμε πολύ γρήγορα όλες αυτές τις ανακοινώσεις, ο δίαυλος είναι ανοιχτός με όλους τους φορείς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα να πω κάτι, επειδή συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σε σχέση με ιδιαίτερες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο νησί και έχουμε όλοι ευαισθησία: Οι κτιριακές υποδομές από την πρώτη μέρα της σεισμικής δραστηριότητας είχαν στείλει κλιμάκιο και έλεγξε τα σχολεία. Το γηροκομείο επίσης από τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Υπουργείου και οι Καθηγητές που είχαν έρθει από το ΕΜΠ, το νοσοκομείο το ίδιο, επομένως αν υπάρχουν από οπουδήποτε ανησυχίες γι’ αυτές τις καταστάσεις, να μην υπάρχουν.
Για παιδικούς σταθμούς που δεν ήταν αρμοδιότητα, πήγε κλιμάκιο του Υπουργείου πιο πολύ για να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες υπήρχαν παρά, γιατί υπήρχε πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Δευτέρα οι Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, επιτέλους. Και θέλω να πω και κάτι: Όταν έχουμε στη χώρα μας ένα κτιριακό απόθεμα, όπως και σε όλο τον κόσμο, που έγινε σε μεγάλο χρονικό εύρος, δεν είχαμε το 1960 και το 1970 τους αντισεισμικούς κανονισμούς που έχουμε σήμερα, ούτε τις διαδικασίες επίβλεψης και ποιότητας των κτιρίων που γίνονται επίσης σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι μερικά κτίρια, δεν έχουν πρόβλημα από τους σεισμούς. Έχουν πρόβλημα γιατί είχαν γίνει κακοτεχνίες, όταν έγιναν, είχαν γίνει κακές μελέτες. Αυτά έτσι κι αλλιώς, όποιοι είναι υπεύθυνοι, μια που είπατε για τους παιδικούς σταθμούς, όφειλαν να τα έχουν συντηρήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς κρατάμε ότι έχουν ελεγχθεί όλα τα δημόσια κτίρια, 60 αυτοψίες θα γίνουν κι από το κλιμάκιο που φέρατε μαζί σας και στα σχολεία για να διαπιστωθεί ότι όλα είναι σωστά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουν γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν γίνει, εντοπίστηκαν από τους Αντιδημάρχους κάποια προβλήματα σε κάποια σχολεία, αυτά θ’ αντιμετωπισθούν το καλοκαίρι και θα λειτουργήσουν κανονικά το Σεπτέμβρη απ’ ό,τι ακούσαμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα πάρουμε την έκθεση της ΚΤΥΠ να ενημερωθεί κι ο κόσμος για τα σχολεία που πιθανά να έχουν κάποια προβλήματα….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου για παράδειγμα, κάποια σχολεία σε Σκόπελο και Παπάδο απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε θα μπω στον πειρασμό να σας πω ποια σχολεία γιατί δεν έχουμε την έκθεση, θα την κοινοποιήσουμε την έκθεση, για όνομα του θεού, κανείς δεν πρόκειται να ρισκάρει τα παιδιά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για όνομα του θεού. Και κανέναν συμπολίτη μας. Άρα θ’ ανακοινωθεί όλο αυτό. Αυτό που είπα και στη σύσκεψη και θέλω να πετύχουμε, είναι όπου χρειαστεί να γίνουν ή να φιλοξενηθούν τέτοιες δραστηριότητες σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, να μην υπάρξει εφησυχασμός της αποκατάστασης των σχολείων γιατί έχουμε δει στη Θεσσαλονίκη π.χ. στον Εύοσμο, σχολεία containers. Δεν είναι καλό αυτό το φαινόμενο.
Κι επειδή σαν Δημόσιο υπάρχει τάση να βάζουμε μια πρόχειρη λύση που μονιμοποιείται μετά, εγώ θα προτιμούσα να προχωρήσουμε άμεσα σε αποκαταστάσεις τέτοιων υποδομών, αν μπορούμε χωρίς τη χρήση πρόχειρων εγκαταστάσεων. Όπου δε μπορείς να το αποφύγεις, δε θα το αποφύγεις, αλλά αυτό να μη μας εφησυχάσει στο να προχωρήσουμε σε αποκαταστάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ που ήσαστε κοντά
μας και περιμένουμε τις εξελίξεις.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.