Η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στο Ραδιόφωνο 24.7 88,6.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απευθυνθήκαμε στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον ευχαριστούμε πολύ που ανταποκρίθηκε και είναι στην τηλεφωνική γραμμή μας. Καλημέρα Υπουργέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξεκινήσω εγώ παίρνω τον λόγο πρώτη, γιατί η βασική ερώτηση κ. Υπουργέ, είναι αν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος, αν σας βρίσκει σε ετοιμότητα η κακοκαιρία, πάντα με το δεδομένο ότι σήμερα δεν έχουμε δει ακόμη τουλάχιστον έντονα φαινόμενα, αλλά όλες οι προγνώσεις λένε ότι θα έχουμε και βροχοπτώσεις. Μιλάμε πάντα για τις περιοχές που έχουν πληγεί με όλα τα βλέμματα φυσικά να στρέφονται στο Μάτι και στους ανθρώπους εκεί.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στο Μάτι το προηγούμενο διάστημα, από τον πρώτο μήνα για την ακρίβεια, έχουν προχωρήσει οι καθαρισμοί των ρεμάτων και έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από διευθετήσεις, προκειμένου να μπορούμε σε πιθανή βροχόπτωση να μην έχουμε προβλήματα. Προφανώς το μεγάλο ρέμα Ραφήνας και τα υπόλοιπα ρέματα δε σχετίζονται με την πυρκαγιά, ήταν έργα που έπρεπε να γίνουν, έτσι κι αλλιώς, έχουν προχωρήσει μελετητικά και χρειάζονται ένα πολύ μεγαλύτερο έργο για να γίνει, δε φτάνει κατά τη γνώμη μου ένας απλός καθαρισμός του ρέματος, που έχει γίνει έτσι κι αλλιώς, ο οποίος είχε να γίνει μερικές δεκαετίες.
Αυτά τα έργα έχουν προχωρήσει, έχουν ωριμάσει και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι οι περιοχές μόνο που έχουν πληγεί. Σε κάθε περίπτωση η αντιπλημμυρική προστασία της χώρας είναι πάρα πολύ πίσω. Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα με το νέο νόμο του “Κλεισθένη” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί όπως γνωρίζετε, υπήρχαν δήμοι που για πάρα πολλούς λόγους και για παθογένειες και ελλείψεις που υπήρχαν στον Α βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και για άλλους λόγους, που δεν είναι καλό να υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες, δεν είχαν προχωρήσει σε μια σειρά από καθαρισμούς ή από αντιπλημμυρικά έργα, μελέτες και όλα τα υπόλοιπα, που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η χώρα. Πιστεύω, ότι με το νέο σχήμα που υπάρχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλά από αυτά τα ζητήματα θα λυθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, εγώ αναγκαστικά θέλω να σας ρωτήσω πιο συγκεκριμένα και να σας πάω και στα πιο δύσκολα. Γιατί αυτό είναι που περισσότερο περιμένει ο κόσμος από εμάς και από εσάς. Στο Μάτι σήμερα που μιλάμε τα μισά σπίτια έχουν απ’ έξω τσουβάλια με άμμο και περιμένουν ότι επειδή έχει καεί όλο το δάσος προφανώς και όλο το βουνό από πάνω μέχρι το Βουτζά ολόκληρο, θα φύγει ό, τι πέτρα, ό, τι καμένο ξύλο ό, τι αποκαΐδι υπάρχει, ό, τι υλικό έχει μείνει στο δρόμο και θα κατέβει με όλη του τη φόρα προς τη θάλασσα και γενικώς οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχει γίνει πέρα του σχεδιασμού επί της ουσίας το παραμικρό πρακτικά γι’ αυτούς, σε μια περιοχή που ούτως ή άλλως δεν έχει καν αποχέτευση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Φουρλή δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Από ό,τι γνωρίζω, αν και δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου, προφανώς δεν έχουν ολοκληρωθεί από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια η υλοτόμηση και τα κορμοδέματα, από ό,τι γνωρίζω, δεν υπήρχε ο χρόνος για να γίνουν όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν γιατί είναι μια μεγάλη περιοχή. Γνωρίζω ότι τόσο η Γενική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει δείξει ιδιαίτερη επιμέλεια όσο και η Αποκεντρωμένη έχει τρέξει και έχει ολοκληρώσει τις μελέτες. Επομένως αυτή τη στιγμή πρέπει να βγάλει τη διαγωνιστική διαδικασία για να προχωρήσει και η υλοτόμηση των δασικών εκτάσεων ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς μπορείτε να πιέσετε με κάποιο τρόπο να το επιταχύνετε αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχουμε πιέσει και πόσο έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη πυρκαγιά που να είχε αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο: και να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες μέσα σε ενάμιση – δύο μήνες από την Αποκεντρωμένη και να τρέχουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Επομένως αυτό που μπορούσε να γίνει και έγινε το πρώτο μήνα, ήταν να συμβάλλουμε και να προχωρήσουμε πάλι σε κάτι που δεν ήταν αρμοδιότητα ούτε του Υπουργείου Υποδομών, αλλά ούτε και των Υπουργείων, ήταν οι καθαρισμοί των ρεμάτων που είχαν να γίνουν δεκαετίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία οι καθαρισμοί των ρεμάτων είναι ένα πράγμα, προφανώς είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω στα έργα υποδομής πως πηγαίνουμε. Εκεί οι ρυθμοί κινούνται κ. Υπουργέ; Γιατί πάλι οι πληροφορίες λένε ότι έχουμε καθυστερήσεις και στα έργα υποδομής.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε ποια έργα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας πούμε στον φωτισμό, το στοιχειώδες λέω ένα απλό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι προφανώς αλλά εκεί ο καθένας πρέπει να αναλάβει και τις δικές του ευθύνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Γνωρίζουμε όλοι την προσπάθεια που έγινε από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο εκείνος ο Οργανισμός της ΔΕΗ που είναι υπεύθυνος για τα δίκτυα. Γνωρίζουμε τη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι προκειμένου μέσα στον Αύγουστο να ολοκληρωθεί το σύνολο των κτιρίων που είχε καταστραφεί όλο το δίκτυο, οι κολώνες, δεν υπήρχε τίποτε στην περιοχή. Και στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε το να τοποθετήσει τα φωτιστικά σώματα που τους προμήθευε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Από ό,τι γνωρίζω αυτό υλοποιήθηκε πριν 10-15 ημέρες και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων προκειμένου να έχουν οι περιοχές αυτές το δημοτικό φωτισμό που στοιχειωδώς, πρέπει να έχουν. Αυτά, όσον αφορά το Δήμο Μαραθώνα. Όσον αφορά το Δήμο Ραφήνας υπήρχε σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία όπως μ΄ έχει ενημερώσει ο κ. Μπουρνούς, ο Δήμαρχος, από πριν, που δε σχετίζεται με την πυρκαγιά, για αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με σύγχρονα σώματα και προκειμένου -από ό,τι με έχει ενημερώσει- να τοποθετήσουν άλλα φωτιστικά σώματα, περίμεναν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για να τοποθετηθούν τα φωτιστικά σώματα νέου τύπου led.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει καλά θα κάνουν να οργανώσουν το διαγωνισμό τους πριν από το χειμώνα, γιατί ο χειμώνας έχει πολύ σκοτάδι και σε μια περιοχή που είναι και άδεια γενικώς το χειμώνα και δεν είναι εύκολο για όσους απομένουν εκεί.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι τόσο άδεια πια. Είναι περιοχές που ήταν παραθεριστικές κατοικίες, ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας όμως το χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία πια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι βέβαια λογικό είναι, όλο και περισσότεροι, λογικό είναι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όπως και πολλές περιοχές στην ανατολική Αττική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Άλλο τώρα, επειδή όμως έρχεστε στα λόγια που θέλω εγώ να σας φέρω ότι είναι δηλαδή περιοχή που αρχίζει και είναι όλο και περισσότερο πρώτης κατοικίας και πολύ λυπάμαι να σας πω Υπουργέ, ότι άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς κυριολεκτικά που την κεφαλήν κλίναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας το έλεγαν χτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δε μπορούν να βγάλουν -και χτες βγάλαμε ανθρώπους από τη Συντονιστική Επιτροπή- εκεί που ζουν ακόμη στις κατασκηνώσεις και πολύ φοβούμαι ότι εκεί θα τη βγάλουν το χειμώνα σε κατασκηνώσεις σε μια καμαρούλα με τα παιδιά τους μαζί όμως – όπως, με μια σχετική θέρμανση θα δούμε πως θα είναι εκεί γιατί ο στρατός κάνει ό,τι μπορεί αλλά δεν μπορεί να κάνει και θαύματα. Μέχρι στιγμής εμείς βλέπουμε, εγώ θέλω να σας πάω στο δύσκολο, να γκρεμίζονται κάποια σπίτια. Είναι κυρίως σπίτια κόκκινα δηλαδή αυτά που έχουν καταστραφεί πραγματικά ολοσχερώς από τη φωτιά και πρέπει να πέσει ό,τι έχει απομείνει γιατί δεν μπορεί να κατοικηθεί με τίποτε είναι επικίνδυνο δηλαδή, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ένα τούβλο να μπαίνει. Άδειες θα βγουν στο Μάτι; Οι άνθρωποι θα μπορέσουν να χτίσουν τα σπίτια τους; Έστω αυτοί που είναι νόμιμοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσο καιρό θα πάρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με αυτό δηλαδή; Μόνο θα γκρεμίζουμε; Δεν θα βάλουμε κανένα τούβλο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μάλλον δεν έχετε παρακολουθήσει το τι γινόταν σε μια περιοχή που είχαμε μία φυσική καταστροφή σε σχέση με τα κτίρια. Δεν έχετε παρακολουθήσει δηλαδή, πόσο χρόνο έπαιρνε για να οριοθετηθεί η περιοχή είτε ήταν σεισμός είτε ήταν πυρκαγιά είτε ήταν πλημμύρα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά Υπουργέ δεν μπορούμε να λέμε ότι παλιά ήταν χάλια μαύρα και για να χτίσουμε το σπίτι του ανθρώπου κάναμε ένα χρόνο και ας κάνουμε πάλι ένα χρόνο, δεν είναι αυτό τώρα δικαιολογία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό που μου λέτε είναι λαϊκισμός. Όταν μια χώρα και οι υποδομές της και οι μηχανισμοί της έκαναν επτά μήνες με ένα χρόνο για να βγάλουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, εσείς μου λέτε ότι σε δυο μήνες πρέπει να έχουν χτιστεί 2.500 σπίτια που πρέπει να χτιστούν, ή να επισκευαστούν. Δε γίνονται αυτά σε δυο μήνες. Αυτό πρέπει να είναι κατανοητό, ότι όταν υπάρχει μια φυσική καταστροφή, ο χρόνος ανάταξης και της περιοχής και κυρίως των κτιρίων, δε μπορεί να είναι της τάξεως των δύο ή τεσσάρων μηνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία για να μην κάνω τον λαϊκιστή. Κάποιος που έχει μια νόμιμη άδεια και που δεν έχει κάτι μεμπτό γιατί δεν τον αφήνετε αν έχει λεφτά, να πάει να το χτίσει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποιος σας είπε ότι δεν τον αφήνουμε; Από που έχετε αυτές τις πληροφορίες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ούτε ένας δεν έχει βρεθεί που να το ζητήσει δηλαδή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Από πού έχετε αυτές τις πληροφορίες; Ποιος λέει ότι ένας πολίτης που θέλει να βγάλει οικοδομική άδεια και είναι νόμιμος, δε μπορεί να πάει στην Πολεοδομία, στο πολεοδομικό γραφείο και να βγάλει άδεια. Ποιός το λέει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν ξέρω για ένα πολίτη, αλλά μπορώ να σας πω για ένα ορφανοτροφείο που λέγεται Λύρειο και που ξέρω ότι υπάρχουν τα χρήματα με το παραπάνω από δωρεές από ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εμφανιστεί και λένε εμείς είμαστε έτοιμοι να το χτίσουμε, το ξέρουμε όλοι μας, έχει βγει η Motor Οil από ό ,τι ξέρουμε και λέει εμείς είμαστε έτοιμοι. Εκεί γιατί δεν υπάρχει ακόμη άδεια;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα ρωτήστε το Λύρειο, θα ρωτήσετε κι αυτούς που έχουν αναλάβει να το επισκευάσουν. Διότι η μελέτη δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση. Δεν είναι πάω και καταθέτω μία αίτηση και μου δίνουν ένα χαρτί που λέγεται άδεια και προχωράω και τα φτιάχνω με τον Bob το Μάστορα. Η μελέτη γίνεται από επιστήμονες, έχει συγκεκριμένους κανόνες, όταν δε έχουμε να αντιμετωπίσουμε κτίρια τα οποία είναι καμένα και χρήζουν επισκευής, πρέπει να γίνουν μετρήσεις στα εργαστήρια για το στατικό κομμάτι του κτιρίου, αν τα μπετά δηλαδή έχουν πάθει τις βλάβες ή δεν έχουν πάθει τις βλάβες προκειμένου να επισκευαστούν και το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα κτίρια, δηλαδή αυτά που κατεδαφίζονται και προχωράμε μετά σε νέα μελέτη, σα να χτίζεις ένα νέο κτήριο.
Άρα, δεν είναι δυνατό να ξυπνήσει ένας πολίτης και να πει σε ένα μηχανικό ή σε μια ομάδα μηχανικών, προκειμένου να βγει η οικοδομική άδεια, «κάνε μου τις μελέτες…». Και να είναι έτοιμες οι μελέτες σε 50 μέρες αν ανέθεσε τη μελέτη του κτηρίου την πρώτη μέρα μετά την πυρκαγιά, δεν θα έπαιρνε τιμές ακόμη. Άρα καλό είναι να υπάρχει και μια λογική …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λογική υπάρχει, χρόνος απεριόριστος δεν υπάρχει. Να υπάρχει ακόμη και ορφανοτροφείο με παιδιά ορφανά και να είμαστε στη γραφειοκρατία. Δεν γίνεται αυτό όμως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι καμία γραφειοκρατία, ιδιώτης έχει αναλάβει από ό, τι ξέρω την επισκευή του Λυρείου αλλά δε γίνονται με μαγικό ραβδί. Δηλαδή παρ’ ό, τι ακόμη και αν δεν έχει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχει μια δημόσια Υπηρεσία, καταλαβαίνετε κι εσείς, ότι δε μπορεί να μην υπάρχει ο εύλογος χρόνος για να γίνει μια μελέτη σ’ ένα τόσο μεγάλο έργο. Άρα, μάλλον πρέπει να έχετε μια εικόνα πρώτα πώς γίνονται τα τεχνικά έργα, πώς γίνονται τα κτίρια κ.λπ. και μετά ν’ αξιοποιείτε τις πληροφορίες, αν είναι καλοπροαίρετες ή όχι, για να ρωτάτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση γενικότερης φύσεως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και κάτι ακόμη: Για τους συμπολίτες μας που έχουν χάσει το σπίτι τους ή που είναι κίτρινο το σπίτι τους, έχουν γίνει δύο τελείως διαφορετικές και επαρκέστατες προβλέψεις. Η μία είναι, δίνεται επίδομα ενοικίου που είναι ικανοποιητικότατο, καλύπτει δηλαδή τις ανάγκες του να νοικιάσει μια οικογένεια ένα σπίτι να μείνει και να παίρνει από το Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα για να νοικιάσει αυτό το σπίτι, για όσον καιρό χρειαστεί να φτιάξει το σπίτι του, και υπάρχει και δεύτερη επιλογή, το ζητούν οι κάτοικοι, να μην αξιοποιήσουν την επιδότηση ενοικίου και να μείνουν στα κτίρια των κατασκηνώσεων του ελληνικού στρατού που δεν έχουν κλείσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να μας πείτε με το χέρι στην καρδιά, θεωρείτε ότι είμαστε σε φάση που αντιμετωπίζουμε πια τα προβλήματα ως κράτος, αυτά τα προβλήματα που γεννούν τραγωδίες σαν αυτές που είδαμε στο Μάτι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, είναι προφανές. Είναι προφανές ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ορθολογικά σε μια χώρα που η αυθαίρετη δόμηση είναι, ήταν εθνικό σπορ, όταν δεν έχουν οριοθετηθεί τα ρέματα. Θα άξιζε τον κόπο κάποια στιγμή, αυτοί που σας δίνουνε πληροφορίες π.χ. στην περιοχή που έχει πληγεί, να σας πάνε μια βόλτα για να δείτε πώς ρέματα στο Βουτζά που είναι εκτός σχεδίου έχουν γίνει οικόπεδα, νομιμότατα. Να δείτε πως άλλες περιοχές που είναι εγκεκριμένο το πολεοδομικό σχέδιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει γίνει πράξη εφαρμογής, άρα, δεν έχουν οριοθετηθεί τα ρέματα. Και εκεί, δε γνωρίζαμε τι ήταν δάσος και που ήταν, δεν υπάρχουν δρόμοι, άρα δε μπορούμε να πούμε ότι σε μια χώρα που έχει όχι μόνο το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι και το Βουτζά αλλά έχει σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε κάθε νομό, δυο τρεις περιοχές με τα χαρακτηριστικά που έχει το Μάτι, δε μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε ως χώρα όλα αυτά που συμβαίνουν με τ’ ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απάντηση είναι «όχι».
Για να γίνει αυτό πρέπει ν ‘αλλάξουμε σελίδα όλοι σαν κοινωνία, δεν έχει να κάνει μόνο με την κυβέρνηση, με την όποια κυβέρνηση, εμείς έχουμε κάνει εκπληκτικά βήματα αυτά τα τρία χρόνια, έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για να ξέρουμε πού είναι δάσος και πού δεν είναι, έχουμε προβλέψει και έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, για να προχωρήσει πολεοδομικά σχέδια, τώρα τελειώνουμε τη διαδικασία και συνεργαζόμαστε για ν’ αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που οι ίδιοι δεν είχαν δηλώσει στη συγκεκριμένη περιοχή και πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν σε όλη την Ελλάδα, γιατί κάποιοι έχτιζαν πολιτικές καριέρες κάνοντας παιχνίδια στην αυθαίρετη δόμηση μέσα στα δάση, μέσα στις παραλίες και τους αιγιαλούς.
Έχουμε προβλέψει κι έχει θεσμοθετηθεί γρήγορα μια διαδικασία για την περιοχή που έχει πληγεί, προκειμένου να οριοθετηθούν ρέματα. Θα έρθετε μετά και θα ρωτήσετε π.χ., «τί είχατε κάνει για το τάδε ρέμα στο Μάτι;». Πραγματικά θα πρέπει να πάμε σε όποιο ρέμα στο Μάτι, να δείτε αν είναι ρέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο σ’ αυτό, παρ’ ότι εμένα μου είπατε και νωρίτερα και μου αφήσατε και μια αιχμή για το αν είναι καλοπροαίρετες οι πληροφορίες μου, σας ενημερώνω ότι το ξέρω ότι έχετε απόλυτο δίκιο για τα ρέματα και είναι έτσι. Όσο για τις πληροφορίες μου είναι απολύτως καλοπροαίρετες Υπουργέ, εγώ κατοικώ στο Μάτι, δεν το κρύβω άλλωστε, επί χρόνια ολόκληρα έχω μείνει και έχω και χειρότερες ερωτήσεις πρέπει να πω, αλλά δεν απευθύνονται σ’ εσάς και γι’ αυτό δεν τις υποβάλλω σ’ εσάς.
Πρέπει να σας πω ότι έχω και συγγενικό πρόσωπο στενότατου βαθμού Α’-Β’ βαθμού για να είμαι συγκεκριμένος δηλαδή, που έμεινε 5 εβδομάδες στο νοσοκομείο με κρεμασμένα τα χέρια και τα πόδια μ’ εγκαύματα και το οποίο –δεν αφορά φυσικά το Υπουργείο το δικό σας κι εσάς, αλλά δεν έχει πάρει ούτε δραχμή για τις αποκλειστικές νοσοκόμες ούτε ευρώ για τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ, πολλά από τα οποία μετά από εγκαύματα Β’ βαθμού χαρακτηρίζονται παραφαρμακευτικά και όχι φάρμακα και ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει και δραχμή ο άλλος. Μετά από τα εγκαύματα Β’ βαθμού, πέντε εβδομάδες στο νοσοκομείο, 35 ημέρες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να με ρωτάτε, γιατί έχω εμπλακεί πάρα πολύ στο πώς πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν κάποια πράγματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν είναι το μόνο άτομο πρέπει να πω, λυπούμαι..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, αυτό έχει μεταφερθεί και με εντολή του Πρωθυπουργού, επειδή δεν είχε γίνει πρόβλεψη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τους συμπολίτες μας που ήταν στα νοσοκομεία, έγινε εισήγηση από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα χρήματα, σε πρώτη φάση 500.000 ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες συμπολιτών μας που νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται ακόμη στα νοσοκομεία, από τον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θαυμάσια, το ξέρουμε ότι δεν είναι ευθύνη σας και το ξέρω επίσης ότι εσείς προσωπικά πηγαίνετε και ξαναπηγαίνετε. Αυτό είναι προς τιμήν σας, ότι πηγαίνετε και ξαναπηγαίνετε. Πηγαίνετε και περπατάτε και μιλάτε αλλά δε μπορώ ως δημοσιογράφος να μην είμαι κι ενοχλητικός. Δε μπορώ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να είστε πάρα πολύ ενοχλητικός, απλά να είστε εκεί που πρέπει. Σ’ αυτό λοιπόν σας απαντώ, ότι ο κ. Φλαμπουράρης έκανε εισήγηση και εγκρίθηκε από τους τρεις Υπουργούς συν τον Πρόεδρο της Βουλής που μετέχουν στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού, για 500.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες των συμπολιτών μας που δεν είχε προβλεφθεί στην αρχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση, η ένταση είναι φυσικά ευπρόσδεκτη πάντοτε και πρέπει να συζητάμε έτσι, γιατί αλλιώς άκρη δε βγαίνει κιόλας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να είστε καλά, καλημέρα σας.