H συνέντευξη στο News247.gr 88,6 και τους δημοσιογράφους Αγγελική Σπανού και Βασίλη Σκουρή.
H πληγείσα περιοχή στο Μάτι εδώ και 8 μήνες είναι ένα εργοτάξιο, ενώ η εικόνα σήμερα σε σύγκριση με αυτή των πρώτων ημερών μετά την καταστροφή είναι εντελώς διαφορετική τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας στο News 24/7 FM και τους Βασίλη Σκουρή, Αγγελική Σπανού
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη καλή σας μέρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα κύριε Σκουρή. Καλημέρα και στους ακροατές σας. Καλημέρα κυρία Σπανού και χρόνια πολλά. Και καλούς αγώνες για να συνεχίσουμε σαν κοινωνία και στην κατεύθυνση της ισότητας και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της γυναίκας και όχι μόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα η εικόνα που μεταδίδεται από το Μάτι κύριε Υπουργέ είναι μια εικόνα μεγάλου θυμού και επίσης ενός μεγάλου παράπονου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Σπανού, δεν είναι απόλυτα λογικό όταν έχουν χάσει τη ζωή τους 100 συνάνθρωποί μας και έχουμε και τόσους τραυματίες να υπάρχουν και αυτά τα συναισθήματα και αυτή η αίσθηση; Δεν νομίζω ότι είναι κανείς σε θέση να μιλήσει για αυτό, δεν πρέπει να μιλήσει για αυτό, το μόνο που πρέπει είναι να αναλογιστεί τι έχει πάει στραβά όλα αυτά τα χρόνια, σαν κοινωνία, σαν δομές, σαν κράτος και να σκύβει το κεφάλι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα κουβεντιάσουμε αυτά μετά κύριε Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό όμως που θα ήθελα να πω κύριε Σκουρή είναι, επειδή άκουγα μία εκπομπή στο ραδιόφωνό σας χθες, που δύο κάτοικοι μετέφεραν αυτά τα παράπονα αλλά μετέφεραν και κάποιες πληροφορίες που κατά τη γνώμη μου δεν είναι σοβαρές. Σε σχέση με το τι έχει γίνει στην περιοχή, με το αν είναι η κυβέρνηση εντάξει στις δεσμεύσεις της και όλα τα υπόλοιπα. Θα ήταν καλό όταν βγαίνουν κάποιοι πολίτες, να είναι πολίτες. Γιατί αν είναι πολίτες που είναι και υποψήφιοι είτε στις περιφερειακές εκλογές σε συνδυασμούς, είτε στις δημοτικές εκλογές, εγώ δεν θέλω να πω πού ήταν και με ποιους συνδυασμούς, καλό θα ήταν να αναφέρεται στις εκπομπές για να βγάζει και ο κόσμος τα δικά του συμπεράσματα και οι ακροατές σας και να αξιολογούν αυτά που λέγονται. Βεβαίως, θα δούμε την ουσία αλλά είναι άλλο να βγαίνει ένας πολίτης, που για όποιο λόγο, είτε έχει δίκιο είτε άδικο μεταφέρει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέλη επιτροπής κατοίκων ήταν κύριε Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Είναι και υποψήφιοι κύριε Σκουρή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κάθε πολίτης μπορεί να είναι υποψήφιος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λοιπόν να δούμε την ουσία τώρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν ένας πολίτης είναι υποψήφιος με αντιπολιτευτικό συνδυασμό καταλαβαίνουμε όλοι και αν υπάρχει σκοπιμότητα ή αυτά που λέει είναι σωστά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάμε λοιπόν να δούμε την ουσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα πακέτα κρατικής βοήθειας καταρχήν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς δεν είναι πακέτα. Είναι συγκεκριμένες αποζημιώσεις που δόθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό εννοώ. Σε τι κατάσταση βρίσκονται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι το αρχικό βοήθημα, το πρόσθετο βοήθημα. Έχει ολοκληρωθεί. Από ό,τι γνωρίζω το Υπουργείο Εσωτερικών από τον Αύγουστο έχει δώσει όλα τα χρήματα που χρειάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα πρώτα βοηθήματα. Από ό,τι γνωρίζω επίσης οι Δήμοι έχουν τρέξει τις διαδικασίες υπολείπονται ελάχιστες αιτήσεις για να δοθούν για την οικοσκευή ή ίσως για τις πρώτες αποζημιώσεις των 586 ευρώ. Των 5.000 ευρώ που ήταν αρμόδιο το Υπουργείο υποδομών έχουν δοθεί επίσης. Και αυτή τη φορά έγιναν με διαδικασίες οι οποίες δεν ήταν διαδικασίες Ηλείας. Δεν ήταν δηλαδή, διαδικασίες που όποιος περνούσε έκανε μία αίτηση και έπαιρνε 5.000 ευρώ ή 8.000 αν ήταν επιχείρηση. Γίνονταν αυτοψίες, υπήρχε δελτίο τεχνικού ελέγχου και υπήρχανε οι δικαιούχοι και μόνο οι δικαιούχοι. Λοιπόν, αυτό σε σχέση με τις έκτακτες αποζημιώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν δοθεί όλες οι έκτακτες αποζημιώσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Από εκει και πέρα υπάρχουν εργασίες που έχουν γίνει και διαδικασίες που έχουν απλοποιηθεί και μεταφορά – αν θέλετε – ευθυνών που σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις μέχρι σήμερα που υπάρχει ελληνικό κράτος τις αναλάμβαναν πολίτες και ιδιοκτήτες και σήμερα τις υλοποιεί το ελληνικό Δημόσιο. Να σας πω παραδείγματα. Τι έχει ξεκινήσει από την αρχή και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο καθαρισμός και η αποκομιδή των καμένων υλικών ήταν μέχρι σήμερα, μέχρι την πυρκαγιά αυτή στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική ήταν αρμοδιότητα των Δήμων. Επενέβη το ελληνικό Δημόσιο σε μία σειρά από εργασίες γιατί γνωρίζετε πολύ καλά τις παθογένειες και τα προβλήματα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και ο συγκεκριμένος Δήμος και γενικότερα. Απομακρύνθηκαν τα καμένα αυτοκίνητα, που επίσης ήταν αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Να σας πω ότι μόνο από το Μάτι, απομακρύνθηκαν τετρακόσια αυτοκίνητα. Ξεκίνησε η υλοτόμηση, που στις αστικές περιοχές ήταν ευθύνη των Δήμων για τους δημόσιους χώρους και των ιδιοκτητών για τα ιδιωτικά οικόπεδα. Και τώρα τα έκανε το Υπουργείο Υποδομών. Στις περισσότερες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί. Έγινε διαχείριση αυτών των προϊόντων υλοτόμησης που γνωρίζετε την επιβάρυνση που υπάρχει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για παράδειγμα. Διαβάζω σήμερα στον Ριζοσπάστη, η αποκατάσταση των σπιτιών, ένα χρόνο είπε ο Πρωθυπουργός, πάνε τώρα εκεί οι μηχανικοί και λένε 5 χρόνια για την αποκατάσταση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι. Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι σε ένα χρόνο θα έχουν αποκατασταθεί τα κτίρια. Για να ξέρουμε και τι λέμε. Είναι καλό να σπεκουλάρει όποιος θέλει στα λόγια του Πρωθυπουργού ή κάποιου στελέχους της Κυβέρνησης αλλά άμα μου βρείτε εσείς πότε είπε ο Πρωθυπουργός ότι σε ένα χρόνο θα έχουν τελειώσει οι αποκαταστάσεις των σπιτιών σε αυτή την περιοχή, θα συμφωνήσω μαζί σας. Ποτέ δεν το είπε. Άλλωστε πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό κύριε Σκουρή, όταν θες αρκετούς μήνες σε κανονικές διαδικασίες σε κανονικές περιοχές που έχουνε σχέδια πόλεως; Θες τουλάχιστον εννέα μήνες για να βγάλεις μία οικοδομική άδεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν πάσει περιπτώσει, το χρονοδιάγραμμα το ρεαλιστικό ποιο είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε αυτά δεν γίνονται με μαγικά ραβδάκια. Το να πας και να φτιάξεις, να βγάλεις οικοδομική άδεια για να ξαναφτιάξεις ένα σπίτι από την αρχή ή να το επισκευάσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Το χρονοδιάγραμμα που έχετε ποιο είναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα κυρία Σπανού, με συγχωρείτε, αλλά το χρονοδιάγραμμα δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Διότι η ελληνική κυβέρνηση και η Πολιτεία έχουν προβλέψει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι επαρκέστατες αποζημιώσεις προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν τις άδειές τους, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις επισκευές και τις ανακατασκευές. Επομένως μέχρι τώρα, για να έχετε και μία εικόνα, μέχρι στιγμής, η ελληνική πολιτεία έβγαλε μόνη της όλες τις άδειες κατεδάφισης για να μην υπάρχει η γραφειοκρατία. Έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 550 άδειες κατεδάφισης. Συλλέγει τον αμίαντο, που ήταν ευθύνη επίσης των ιδιοκτητών, όπου είχανε αμίαντο στα κτίριά τους, στις ιδιοκτησίες τους, για να μην υπάρχει πρόβλημα με τη δημόσια υγεία και να μπορούμε να προχωρήσουμε μετά στις επισκευές και στις ανακατασκευές. Που ήταν επίσης, το τονίζω αυτό, και τα δύο αυτά θέματα ευθύνη των ιδιοκτητών. Και φτάσαμε σήμερα οι αποζημιώσεις να γίνονται από το ελληνικό Δημόσιο. Όποιος πολίτης θέλει να κατεδαφιστεί το κτίριό του κάνει αίτηση και κατεδαφίζει το ελληνικό Δημόσιο το κτίριο που βγήκε επικίνδυνο. Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί 300 αιτήσεις περίπου, αν θέλετε να σας πω και συγκεκριμένα στοιχεία, μπορώ να σας τα πω, 300 αιτήσεις για νέες άδειες. Συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου είχαμε 307, μέχρι χθες στις 7/3 ήταν 380. Από αυτές τις 380 άδειες επισκευής και ανακατασκευής υπάρχουν άδειες που έχουν εκδοθεί, είναι περίπου, να σας πω ακριβώς, είναι 91 άδειες. Μιλάμε για Ανατολική και Δυτική Αττική αυτή τη στιγμή. Και πάρα πολλές από αυτές έχουν είτε ελλείψεις από τις μελέτες, είτε έχουν προβλήματα ιδιοκτησιακά γιατί είναι μία περιοχή που γνωρίζετε πώς γινόταν η οικοδόμηση. Είτε έχουνε προβλήματα που είναι δασικού χαρακτήρα, αρχαιολογικού χαρακτήρα, είναι μέσα στον αιγιαλό, είναι μέσα στη δασική περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που επίσης διαβάζω είναι ότι τα σπίτια που ήταν κοντά σε ρέματα δεν έχουν στεγαστική αρωγή. Είναι αλήθεια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως είναι αλήθεια. Όχι κοντά σε ρέματα, μέσα στο ρέμα. Εκεί λοιπόν έχει γίνει μία σειρά από νομοθετήματα αλλά και διαδικασίες για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Επειδή στις περιοχές δεν είχανε οριοθετηθεί ποτέ ποια είναι τα ρέματα. Ποτέ. Προβλέφθηκε με νόμο μία διαδικασία πολύ γρήγορης οριοθέτησης των ρεμάτων αυτών ώστε αυτοί που είναι κοντά αλλά δεν ανήκουν μέσα στο ρέμα, στην κοίτη του ρέματος να μπορούνε να βγάλουνε την οικοδομική τους άδεια. Αυτά όμως κύριε Σκουρή, που είναι μέσα σε ρέμα έπρεπε να επισκευαστούν κατά τη γνώμη σας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει σημασία. Εγώ ρωτώ τι γίνεται. Και μετά θα σας πω τη γνώμη μου αμέσως μετά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν. Επίσης η περιοχή όπως γνωρίζετε είχε μεγάλο πρόβλημα με τα δασικά. Βγήκαν οι δασικοί χάρτες. Για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στα δασαρχεία έγιναν οι διαδικασίες και ηλεκτρονικά συστήματα, ορίστηκαν ποιες περιοχές δεν είναι δασικές, άρα τόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών για τις επισκευές όσο και οι Πολεοδομίες και τα πολεοδομικά γραφεία για τις ανακατασκευές, στις αιτήσεις που δέχονται και στις μελέτες που δέχονται δεν χρειάζονται οι πολίτες να τρέχουν στις περιοχές που δεν είναι δασικές στα Δασαρχεία και να ταλαιπωρούνται. Εκεί όμως που έχει οριστεί ότι είναι δάσος πρέπει να υπάρχει έγκριση από το Δασαρχείο. Προβλέφθηκαν οι περιοχές που μπορούμε να έχουμε οικοδομική δραστηριότητα ή επισκευές, προβλέφθηκαν οι περιοχές που δεν μπορούμε γιατί είναι δάσος. Προβλέφθηκαν, και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, να υπάρχει – αν θέλετε – ένα συγκοινωνιακό, ένα πλάνο των δικτύων που θα έπρεπε να έχει η περιοχή, γιατί αν είχε αυτές τις υποδομές και αυτές τις οδικές προσβάσεις είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε θρηνήσει τους νεκρούς που θρηνήσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εισαγγελικό πόρισμα λέει και όλα να ήταν καλά ήταν τόση κακή η αντίδραση του μηχανισμού του κρατικού που τους ίδιους νεκρούς θα είχανε. Το είδατε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Δεν λέει αυτό το εισαγγελικό πόρισμα. Λέει ότι παρά τις αντιδράσεις ήταν τέτοιες οι υποδομές, το ανάποδο ακριβώς λέει, οι προσβάσεις που είχαμε εγκλωβισμό κόσμου και δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν όπως έπρεπε να απομακρυνθούν. Λοιπόν, επομένως πρέπει αυτή η περιοχή επιτέλους να αποκτήσει το οδικό δίκτυο που έπρεπε να έχει για πάρα πολλά χρόνια. Έγινε αυτός ο σχεδιασμός, νομοθετήθηκε, τελειώνουν οι τεχνικές μελέτες για να γίνει επιτέλους το οδικό δίκτυο που πρέπει να υπάρχει. Και η κάθετος προς τη Μαραθώνος και η παραλιακή, να μη σταματάει δηλαδή ένα αυτοκίνητο σε τέτοιες συνθήκες και εγκλωβίζονται τετρακόσια αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι όπως είχαν εγκλωβιστεί. Έγινε η δεντροφύτευση με παλιά φυτά, με ελιές που είχαμε βγάλει από τα έργα του σιδηροδρόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γκρεμίσματα; Γιατί η ερώτησή μου αποτελεί και απάντηση γιατί εμείς από τότε από το καλοκαίρι ακόμα υποστηρίζαμε όλη αυτή την ιστορία. Ότι πρέπει να μπει μία τάξη σε όλες αυτές τις περιοχές και σε όλη τη χώρα μάλιστα. Και εσείς είχατε μιλήσει, η κυβέρνηση, δεν γνωρίζω αν ήταν της αρμοδιότητάς σας, νομίζω όχι, για 3.000 κατεδαφίσεις. Και μάλιστα είπε ο κύριος Σταθάκης ότι μόνο τα πρώτα γίνανε γιατί μέχρι εκεί φτάνανε τα λεφτά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα και δεν έχω εικόνα για αυτό το θέμα, αλλά μπορώ να σας πω, ό,τι θέλετε, με την παραμικρή λεπτομέρεια, για την πυρόπληκτη περιοχή, με την παραμικρή λεπτομέρεια. Επομένως, θεωρώ ότι είναι καλό να υπάρχει μία ενημέρωση, πρώτα και κύρια από τους ανθρώπους, από τους πολίτες που ζουν καθημερινά το τι γίνεται σ΄αυτήν την περιοχή, είναι μία περιοχή, οκτώ μήνες εργοτάξιο. Και μόνο, αν έχετε ένα συγκριτικό, το τι γίνεται σε αστικές περιοχές που έχουν καεί και σε δάση που έχουν καεί, σε σχέση με την υλοτόμηση, με τις κατεδαφίσεις κτιρίων που έχουν καεί, με τη συλλογή του αμιάντου, με μία σειρά από θέματα, με τη ζωή εκεί της περιοχής και το πώς κινούνται οι πολίτες, αν είχατε πάει, που είμαι βέβαιος ότι έχετε πάει, μία επίσκεψη στην περιοχή, μετά ακριβώς από την καταστροφή και πάτε και σήμερα, θα διαπιστώσετε, ότι είναι τελείως διαφορετική η εικόνα. Δεν είμαστε χαρούμενοι για τη σημερινή εικόνα και δεν μπορεί να είναι κανείς χαρούμενος, παρά την προσπάθεια, παρά τη δουλειά που έχει γίνει εκεί πέρα, αλλά είναι προφανές, ότι δεν έχει καμία σχέση με όλες τις υπόλοιπες πυρκαγιές, που έχει ζήσει η χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε και σε ορισμένα πολιτικά θέματα; Πρώτα-πρώτα να πούμε κ. Σπίρτζη, ότι το εισαγγελικό πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έχει προκαλέσει σοκ σε όλους μας. Σε σας δεν έχει προκαλέσει; Σε εσάς δεν έχει προκαλέσει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι εννοείτε σας έχει προκαλέσει σοκ; Η Δικαιοσύνη….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας έχει προκαλέσει σοκ, γιατί αποτυπώνει μία εικόνα κατάρρευσης, του κρατικού μηχανισμού, μία εικόνα ότι αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν αβοήθητοι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, το σοκ ξέρετε, δεν είναι το εισαγγελικό πόρισμα, είναι αυτό που ζήσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, απλώς αυτό τώρα αποτυπώνεται σε ένα δικαστικό έγγραφο. Αλλάζει το πράγμα. Υπάρχουν διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων κτλ. Αυτό δεν σας οδηγεί, να ξανασκεφτείτε από την αρχή όλη αυτή την υπόθεση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, πρέπει να μας οδηγήσει όλους μας, να ξανασκεφθούμε από την αρχή όχι μόνο αυτή την υπόθεση, γενικότερα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι εσάς ως κυβέρνηση, ακόμη περισσότερο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, βεβαίως. Και πρέπει να γίνει μία πολύ μεγάλη συζήτηση, ξέρετε, δεν είναι μόνο αυτά τα θέματα της κυβέρνησης, είναι όλης της κοινωνίας. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων, των πολιτών, πρέπει λοιπόν να γίνει μία συζήτηση που να υπάρχουν και πολιτικά συμπεράσματα ξέρετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ένα συμπέρασμα ας πούμε που προκύπτει από το πόρισμα, είναι λέει ότι έχει σοβαρές ευθύνες η Περιφέρεια Αττικής, για παράδειγμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό θα το δούμε, όταν γίνει και ολοκληρωθούν οι δίκες, για να δούμε και ποιος έχει ευθύνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως τώρα και η Αξιωματική Αντιπολίτευση και η Χαριλάου Τρικούπη, ζητούν την παραίτηση της κ. Δούρου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλά εντάξει, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και η Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ζητήσει την παραίτηση όλων των Υπουργών, -ανά εβδομάδα ζητούσαν και μία- τώρα της κ. Δούρου, αν δούμε προηγούμενες αν θέλετε φυσικές καταστροφές, που ήταν Περιφερειάρχες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν ζητήσει καμία τέτοια παραίτηση, ή Δήμαρχοι αντίστοιχα, δεν θυμάμαι δηλαδή να ζήτησαν καμία παραίτηση σε Δήμο, που είχαμε νεκρούς, δεν ξέρω αν το θυμάστε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Τζαβάρας μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, άφησε απολύτως ορθάνοιχτο, το ενδεχόμενο να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή, με νέα πλειοψηφία, για να μη μπορέσετε να αποφύγετε λέει τις ευθύνες σας, με πλειάδα υπουργών να παραπέμπονται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, εντάξει… Κοιτάξτε, είναι πολύ καλά τα επικοινωνιακά τρικ της Νέας Δημοκρατίας που για μια σειρά από θέματα όπως αυτό του κ. Γεωργιάδη, στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα, είναι απολύτως «θεμιτό» να θέλουν να κρύβουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι απολύτως λογικό από μεριάς του να κρύβουν μία σειρά από επιτυχίες, μία σειρά από υποδομές που υλοποιούνται, από μεγάλες δράσεις και επιτυχίες που γίνονται καθημερινά και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο από την κυβέρνηση, αλλά, πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν και κρίση και θυμούνται πολλά πράγματα. Λοιπόν, για να επιστρέψουμε στο προηγούμενο, μια που οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας είναι λαλίστατοι, να δούμε, τι έκαναν –θεσμικά- μετά τη φονική πυρκαγιά της Ηλείας και όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησαν τη χώρα, μέχρι το 2015. Για να δούμε τι λένε σήμερα. Να τα δούμε ιστορικά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία στο Μάτι, που έγινε επί των ημερών σας, θα ξαναλέμε πάλι για το τι έγινε επί Νέας Δημοκρατίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, γιατί κυρία Σπανού, η Νέα Δημοκρατία μόνο λέει. Κι αυτά που λέει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι τι λέτε εσείς κύριε Σπίρτζη. Για εσάς υπάρχουν ευθύνες; Κυβερνητικές ευθύνες; Πολιτικές ευθύνες; Τις προσωποποιείτε; Είναι συγκεκριμένες; Τις έχετε προσδιορίσει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Σπανού, και τις έχουμε προσδιορίσει και κάναμε τα πάντα, όπως βλέπετε, όχι όπως γινόταν στο παρελθόν, για να μπορέσει να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη διαφανέστατα, και έναντι όλων. Εμείς λοιπόν και σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς, σε μία άλλη λογική, από αυτή που κινούνταν η Νέα Δημοκρατία. Ρωτάω λοιπόν: Εμείς λέμε, ότι πρέπει να υπάρχει, – και το έχουμε αποδείξει αυτό, με την πολιτική μας και τη δράση μας, τέσσερα χρόνια- ένας χωροταξικός σχεδιασμός, να υπάρχουν οι δασικοί χάρτες που δεν υπήρχαν, να υπάρχουν αν θέλετε τα σχέδια πόλης που δεν υπήρχαν, να μην υπάρχει αυτή η πολιτική γης που υπήρχε και στη συγκεκριμένη περιοχή που είχαμε τους 100 νεκρούς, οι στρεβλώσεις ήταν, το πρότυπο των στρεβλώσεων, υπάρχουν όλα σ΄ αυτήν την περιοχή. Η Νέα Δημοκρατία για αυτό τι λέει; Να σας πω εγώ τι λέει: Ζήσαμε, ότι μια σειρά αν θέλετε από αρμοδιότητες που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, και τις έχει δώσει η Νέα Δημοκρατία και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, κακά τα ψέματα, και ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θέλει μικρότερο κράτος. Και σήμερα, επικοινωνιακά βγάζουν, ότι επειδή θα γίνουν προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι γίνεται λέει, για προεκλογικούς λόγους, για τον Οκτώβρη. Για πείτε μου λοιπόν, πώς θα αντιμετώπιζαν οι δήμοι ή η Περιφέρεια, ή οι δημόσιες υπηρεσίες, μια που υπάρχουν κατά τη δική μου γνώμη, και στις δημόσιες υπηρεσίες και στην Πυροσβεστική και αλλού. Πώς θα αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, όταν δεν έχουν εξοπλισμό δεν έχουν προσωπικό, τι προτείνει εκεί η Ν.Δ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το ξανασυζητήσουμε το θέμα κύριε Υπουργέ, γιατί πρέπει και την επόμενη εβδομάδα, πραγματικά να κάνουμε μία πραγματική και ουσιαστική και σε βάθος έρευνα, για το Μάτι, αλλά και για τη νέα περίοδο της πυρόσβεσης που ξεκινάει το Μάρτη, να δούμε τι λεφτά έχουν δοθεί, τι γίνεται με τα αεροπλάνα, να κοιτάξουμε να δούμε τι γίνεται με τα γκρεμίσματα. Ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις γιατί σε λίγο έχουμε στάση εργασίας λόγω της επετείου σήμερα, και πιέζει ο χρόνος, λίγο πιο πολιτικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας καλέσω και στις δομές του Υπουργείου για να δείτε και τα νέα συστήματα που κάναμε, λόγω του Ματιού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με πολύ χαρά, είναι ευθύνη μας, να κάνουμε ρεπορτάζ παντού, πρωτίστως στο Μάτι. Ερώτημα πρώτο: το πρωτοσέλιδο των Νέων σήμερα, ότι ξηλώνονται όλα τα «κόκκινα τηλέφωνα» εξαιτίας των υποκλοπών, ότι υπάρχει ένα απόρρητο σχέδιο, με κωδικό κλειδί, είστε Υπουργός Επικοινωνιών, δεν ξέρω αν είναι της αρμοδιότητά σας, αν υπάρχει θέμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είμαι Υπουργός Επικοινωνιών πια, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών έχει περάσει στο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες και στην κινητή τηλεφωνία, κάτι όπως ξέρουμε πολλοί, και το πλαίσιο που κληρονομήσαμε, δεν το διασφάλισε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τελευταία ερώτηση. Προέρχεστε από το χώρο του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Του Κινήματος Αλλαγής όχι. Του ΠΑΣΟΚ, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε στελέχη όπως η Εύα Καϊλή, ο Νίκος Παπανδρέου, να ξαναζητούν να έρθει το όνομα του ΠΑΣΟΚ και ο «ήλιος» του ΠΑΣΟΚ, το σήμα. Θέλουμε λίγο το σχόλιό σας. Μπορεί να ξαναφέρει πίσω τους ψηφοφόρους αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν μπορεί να τους φέρει, γιατί η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, του σοσιαλιστικού κόσμου, του προοδευτικού κόσμου, κομματιού της Αριστεράς που ήταν στο ΠΑΣΟΚ, έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από αυτό το χώρο και με τη στάση που κρατάει. Εγώ εύχομαι αντί να γυρίσουν το όνομα του ΠΑΣΟΚ, καλό θα είναι να γυρίσουν η ιδεολογία και οι αρχές, πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΝΑΛ και στους ανθρώπους που έχουν απομείνει εκεί πέρα. Για να μπορεί να υπάρχει και συμπόρευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω για την επικοινωνία, να είστε καλά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε και εσείς καλά κύριε Σκουρή.