«Οι ζημιές από τον σεισμό δεν είναι εκτεταμένες στο νησί, περιορίζονται σε συγκεκριμένους οικισμούς», τόνισε μιλώντας στον Flash 96 και στην εκπομπή των Πάνου Κολιοπάνου και Φώφης Γιωτάκη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, από τη Λέσβο όπου βρίσκεται.
Όπως είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, ήδη τα αρμόδια συνεργεία συντονίζουν την καταγραφή, προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις η διαδικασία, ώστε να ανακουφιστούν άμεσα οι πληγέντες. Σημείωσε ότι αναζητούνται μόνιμες λύσεις για τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.
Αναλυτικά
«Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι ζημιές δεν είναι εκτεταμένες στο νησί, περιορίζονται σε συγκεκριμένους οικισμούς. Οι εικόνες που μεταφέρονται από τα ΜΜΕ δείχνουν την καταστροφή που έχει γίνει στον οικισμό της Βρίσας όπου θα ληφθούν και πολύ άμεσα μέτρα. Ήδη έχουν φύγει τα συνεργεία, αυτή τη στιγμή συντονίζουν την προσπάθεια της καταγραφής όλων των ζημιών, ώστε να τελειώσει η καταγραφή πάρα πολύ γρήγορα και να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε άμεσα τους πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους.
Η μέριμνα η δική μας είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να βρεθούν μόνιμες λύσεις. Για τους συμπολίτες μας που έχουν καταστραφεί τα σπίτια να φιλοξενηθούν σε κάποια άλλα σπίτια, με επιδότηση του ενοικίου, όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλονιάς. Και να προχωρήσουμε άμεσα σε όλες εκείνες τις γραφειοκρατικές ενέργειες που απαιτούνται για να μην έχουμε και καθυστερήσεις και να έχουμε αποκατάσταση γρήγορη και των ζημιών των κτιρίων, αλλά και όσων κτιρίων πρέπει να γίνουν από την αρχή να ξεκινήσουν οι άνθρωποι να μπορούν να ανακτήσουν την περιουσία τους.
Έχουν έρθει αρκετοί μηχανικοί, δεκάδες μηχανικοί από το υπουργείο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διπλωματούχοι μηχανικοί και από τη Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών, από τη Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών, από την ΚΤΥΠ που ήδη κάνουν ελέγχους στο νοσοκομείο και στα σχολεία, από τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών και Ελληνικών Υποδομών, έχουν έρθει 3 καθηγητές από το ΕΜΠ για να μπορέσουν να εισφέρουν στα ειδικά κτίρια που υπάρχουν, και ξεκινάνε αυτή τη στιγμή και φεύγουν συνεργεία μηχανικών για τους οικισμούς για τις οικίες. Δυστυχώς έχουμε και οικισμούς που δεν είναι νέες οι κατασκευές για να έχουν μεγάλη ασφάλεια και εκεί πρέπει τα επόμενα χρόνια να επικεντρώσουμε στην αναβάθμιση του κτιριακού με τη θωράκιση. Όπου έχουμε νέα κτίρια δεν υπάρχει ούτε ρωγμή. Και ακόμα και στους οικισμούς που βλέπουμε τις μεγάλες καταστροφές είναι παλιά κτίρια, πλινθόκτιστα και εκεί όχι με καλό τρόπο κατασκευής.»