Την έντονη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για τη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ελλάδα 94,3 και τους δημοσιογράφους Ελένη Μίγκου και Νίκο Μερτζάνη, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι και σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα, η Νέα Δημοκρατία επέδειξε μονόπλευρη αντίληψη χωρίς να υπολογίσει το κύρος του θεσμού του Προέδρου.
Παράλληλα, επέκρινε την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό μέσω του επιτελικού κράτους ενώ ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στη ψήφο των αποδήμων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όλη την καλή διάθεση για κοινή λύση όμως η αρχική συμφωνία αθετήθηκε από την κυβέρνηση.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ:
– Την εκλογή του ΠτΔ
«Δεν έχουμε πρόβλημα να διαφωνούμε με άλλα κόμματα και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία η οποία θέλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται σαν να είναι διοικητής ΔΕΚΟ. Όταν η εκάστοτε πλειοψηφία γνωρίζει ότι σύμφωνα με τη διαδικασία μπορεί να εκλέξει ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία, προφανώς δεν θα έχει την πίεση των συνταγματικών επιταγών για να ψάξει να βρει τις απαραίτητες συναινέσεις με μεγάλο εύρος του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι κάτι που το είχαμε στο Σύνταγμα του 1974, το επεξεργάστηκαν όλοι οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια και όλοι καταλάβαιναν την αναγκαιότητα ότι για να παίξει ο Πρόεδρος τον ρόλο του θα έπρεπε να είχε ευρύτερες συναινέσεις που θα τη δίνουν τη βαρύτητα και το κύρος που απαιτείται. Σήμερα η ΝΔ όπως κάνει και στο επιτελικό κράτος, θέλει ακόμη και στον ΠτΔ να χτίσει μία μονοκομματική, μονόπλευρη αντίληψη».
– Το επιτελικό κράτος
«Με το επιτελικό κράτος έχουν αφαιρεθεί πολύ κρίσιμες για το Σύνταγμά μας λειτουργίες από τους υπουργούς, από το υπουργικό συμβούλιο, έχουν συσσωρευθεί όλα ως αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό. Από την ΕΥΠ μέχρι και την ΕΡΤ και την Εφημερίδα της Κυβέρνησης και με μία δομή που περιλαμβάνει πάνω από 500 συνεργάτες και μετακλητούς».
– Τη ψήφο των αποδήμων:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε καλή διάθεση για να βρεθεί κοινή λύση για τη ψήφο των αποδήμων, υπήρξαν όμως συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες δεν κάλυπταν τη συμφωνία που είχε γίνει πριν. Οι απόδημοι, για παράδειγμα, δεν μπορούν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους. Καλό θα είναι όλα αυτά που η ΝΔ επικοινωνιακά επικαλείται να τα αποδεικνύει και στην πράξη. Οι απόδημοι που θα ψηφίσουν, με τους περιορισμούς που σωστά τέθηκαν, θα έπρεπε να εκφράζονται ώστε να εκλέξουν και συγκεκριμένους ανθρώπους που θα τους εκπροσωπούν. Η ΝΔ είχε τη δογματική λογική να μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια και μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και ας μην είχαν πατήσει ποτέ στην Ελλάδα, ας μην γνωρίζουν μια λέξη ελληνικά, ας μην γνωρίζουν τα προβλήματα της χώρας, τα συμφέροντά της. Μιλάω για τους συμπατριώτες μας που είναι δεύτερης, τρίτης γενιάς σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε κάνει, ως κυβέρνηση, την επιτροπή που ήταν διακομματική και υψηλού επιστημονικού κύρους και κάλυπτε όλο το εύρος του δημοκρατικού τόξου και το πόρισμα της οποίας φέραμε στο κοινοβούλιο προς ψήφιση».