Η ασφάλεια του πολίτη, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ δεν σχετίζεται με την καταστολή, την αστυνομική βία, την μηδενική ανοχή, την στοχοποίηση της νεολαίας, την τρομοκράτηση της κοινωνίας δηλαδή με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η «ασφάλεια του Πολίτη» είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μιας δημοκρατικής κοινωνίας .Ένας τομέας που αφορά την καθημερινότητα κάθε πολίτη, μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και την ίδια την δημοκρατία.
Θα ήταν λογικό να διεξαγόταν ένας δημόσιος διάλογος για το πώς επηρεάστηκε η λειτουργία της ΕΛΑΣ, λόγω της οικονομικής κρίσης και της επιβολής σκληρών μέτρων για τη μείωση των δημόσιων δαπανών.
Θα ήταν επίσης λογικό και θεμιτό να ενταχθούν στον δημόσιο διάλογο, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ο ρόλος, η στελέχωση, οι δομές και τα μέσα που απαιτούνται για μια σύγχρονη αστυνομία.
Δυστυχώς όμως η ΝΔ, επεδίωξε την πολιτική εκμετάλλευση της ασφάλειας του πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από το πρίσμα πολιτικών δογματισμών και σκοπιμοτήτων. Ενέταξε ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήματα όπως του Πανεπιστημιακού ασύλου, των διαδηλώσεων, των διαμαρτυριών, του προσφυγικού και μεταναστατευτικού θέματος σε ένα ενιαίο σύνολο θεμάτων. Ανέδειξε συμπεριφορές, κοινωνικά φαινόμενα και γεγονότα, που είχαν αρνητικό πρόσημο στην Ελληνική κοινωνία και επιχείρησε να τα αποδώσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόρθωσε το πρόβλημα βίαιων συμπεριφορών και συγκρούσεων σε δύο δρόμους των Εξαρχείων, να το θέσει στα προβλήματα και στις σκέψεις ακόμη και των συμπολιτών μας, που διαμένουν σε ορεινούς απομακρυσμένους οικισμούς. Προσπάθησε να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πολιτική δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΛΑΣ, στην λειτουργία σεβασμού του Ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, στις ιστορικά φορτισμένες σχέσεις κοινωνίας και αστυνομίας, στα προβλήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης των μνημονιακών δεσμεύσεων, την αντίληψη της ανοχής στην παραβατικότητα πολιτικών ομάδων και χώρων.
Πάνω σε αυτή τη στρατηγική αιτιολόγησε μία από τις κύριες προεκλογικές εξαγγελίες για την ασφάλεια του Πολίτη, βασισμένη στο πολιτικό δόγμα «Νόμος και Τάξη».
Από τις πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήθελε να δείξει επικοινωνιακά ότι είναι μια στιβαρή κυβέρνηση, που δεν θα έχει καμία ανοχή, σε κανενός είδους παραβατικότητα…
Έτσι παρακολουθήσαμε από τα κανάλια αστυνομικούς συνδικαλιστές να δηλώνουν ότι «τους λύθηκαν τα χέρια», επιχειρήσεις ειδικών σωμάτων της ΕΛΑΣ σε χώρους που είχαν καταληφθεί από μετανάστες, συμπεριφορές αστυνομικών που έδειχναν ένα σκληρό πρόσωπο σε τυπικούς ελέγχους κυρίως νέων ανθρώπων και ταυτόχρονα νόμους που έβαζαν μια σκληρή διαχωριστική γραμμή, μεταξύ της κοινωνίας και του κράτους.
Το γεγονός ότι αυτές οι πρακτικές και οι μεθοδεύσεις εξελίχτηκαν στο ένα φιάσκο μετά το άλλο, ανέδειξε ότι την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει.
Έτσι ζήσαμε το φιάσκο στην οικία του κ. Ινδαρέ, με δήθεν πρώτες διαρροές ότι τα παιδιά του μετείχαν στην κατάληψη και τις αξέχαστες εικόνες ντροπής για την ελληνική δημοκρατία, να φωνάζει δεμένος στην ταράτσα του σπιτιού του.
Ζήσαμε να γίνεται έλεγχος σε κέντρο διασκέδασης με νέους ανθρώπους να είναι γονατισμένοι με ψηλά τα χέρια. Ζήσαμε να ζητά αστυνομικός νέα γυναίκα να βγάλει το παντελόνι της στην οδό Πατησίων. Ζήσαμε να χτυπούν μπροστά στα μάτια του τα παιδιά του κ. Κατή, στα Σεπόλια και να νοσηλεύεται.
Η ίδρυση νέων σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η ομάδα ΔΡΑΣΗ να επιχειρεί μέσα σε διαδηλωτές, η βία και οι προσαγωγές σε μαθητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η εικόνα των κρανιοφόρων στα σκαλιά και στον προαύλιο χώρο Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι μαρτυρίες δημοσιογράφων να βλέπουν γυναίκες με βρέφη στην αγκαλιά τους στις επιχειρήσεις των καταλήψεων άρχισαν να αναδεικνύουν τις πραγματικές πολιτικές σκοπιμότητες της ΝΔ και της κυβέρνησης της.
Ήταν οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και άρχισε να φαίνεται ότι η ασφάλεια του
πολίτη δεν περνά μέσα από δογματικές πολιτικές θεωρήσεις και τα σύγχρονα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αναχρονιστικά δόγματα όπως «του Νόμου και της τάξης».
Η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της, επιφόρτισε την Ελληνική Αστυνομία, με μεγάλη πρόσθετη δραστηριότητα.
Οι εντολές της μηδενικής ανοχής για την κοινωνία και της ανοχής ακραίων ομάδων και προσώπων εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκάλυψαν το πιο σκληρό πρόσωπο ομάδων της Αστυνομίας, μακριά από την Ελληνική κοινωνία, μακριά από το δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών και μακριά από το ανθρωπιστικό αίσθημα του λαού μας. Η εικόνα της καταστροφής της ανθοδέσμης στην μνήμη του νεκρού Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν η αποκάλυψη της πολιτικής σκοπιμότητας της κυβέρνησης της ΝΔ και του τρόπου που χρησιμοποίησε την Ελληνική Αστυνομία.
Ακολούθησε πλήθος γεγονότων αστυνομικής βίας. Με άλλοθι την υγειονομική κρίση η πολιτική του Τρόμου για κάθε πολίτη και της πάταξης κάθε φωνής διαφωνίας, οδήγησε στον ξυλοδαρμό νέου ανθρώπου στη Νέα Σμύρνη, χωρίς λόγο, χωρίς ανθρωπισμό, χωρίς την ευαισθησία, την συμπεριφορά, την ανθρώπινη και δημοκρατική συνείδηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων αστυνομικών και στη βία απέναντι στους πολίτες και την νεολαία, που αναζητούσε μια ανάσα από τα αντιφατικά μέτρα του εγκλεισμού.
Ο ξυλοδαρμός στη Νέα Σμύρνη και όσα ακολούθησαν, ο τραυματισμός αστυνομικού με την ΔΡΑΣΗ, την ΔΙΑΣ και τα νέα σώματα να επιχειρούν μέσα σε διαμαρτυρόμενους πολίτες, σε μια ήσυχη περιοχή της Αθήνας απέδειξε το αδιέξοδο της πολιτικής της πάταξης της κοινωνίας, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Παρά τις χιλιάδες προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες, παρά τα νέα σώματα, παρά την άψογη επικοινωνιακή πολιτική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Αναδείχθηκε ότι η ασφάλεια του πολίτη δεν έχει καμία σχέση ούτε με την καταστολή, ούτε με τα νέα σώματα και τις χιλιάδες προσλήψεις που προσανατολίστηκαν στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ούτε με λογικές ΤΡΑΜΠ, περί «Νόμου και Τάξης», ούτε με τις δοξασίες περί πανεπιστημιακού ασύλου.
Έφτασαν στο σημείο να απαγορέψουν με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου, της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, των κοινωνικών αντιδράσεων στα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα τους.
Η ασφάλεια του πολίτη, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ δεν σχετίζεται με την καταστολή, την αστυνομική βία, την μηδενική ανοχή, την στοχοποίηση της νεολαίας, την τρομοκράτηση της κοινωνίας δηλαδή με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να δώσει τη μάχη με όποιον ή όποια αντιδρούσε στις πολιτικές της μέσω της αστυνομίας, αφήνοντας στην άκρη την βαρύνουσα εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, τα σύγχρονα και πραγματικά ζητήματα όπως το trafficking ανήλικων παιδιών, η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία και παρενόχληση, το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Παρότι έμπειροι αστυνομικοί και αναλυτές προειδοποιούσαν ότι με την άρση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, η δράση συμμοριών και εγκληματικότητας θα αυξηθεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έμεινε πιστή στις σκοπιμότητες τρομοκράτησης της κοινωνίας, ίδρυσης και στελέχωσης νέων τμημάτων, που δεν αφορούν την αντιμετώπιση του εγκλήματος και μιας παλαιοκομματικής λογικής επιδομάτων των εκλεχτών της αστυνομικών στα νέα σώματα.
Έτσι φτάσαμε οι πυροβολισμοί στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων της χώρας μας, οι ριπές από στρατιωτικά όπλα, τα συμβόλαια θανάτου να είναι εβδομαδιαίας συχνότητας.
Φτάσαμε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που απασχολεί πλέον την Ευρώπη και τα διεθνή ΜΜΕ.
Φτάσαμε στην αποκάλυψη βιασμών ανήλικων παιδιών και γυναικών και κάθε εβδομάδα να υπάρχει μια νέα καταγγελία.
Φτάσαμε στην ημερήσια ατζέντα των ΜΜΕ και των τηλεοπτικών σταθμών να βρίσκονται περιστατικά βαρύνουσας εγκληματικότητας.
Φτάσαμε στο απάνθρωπο και ειδεχθές έγκλημα των Γλυκών Νερών και της δολοφονίας μιας νέας γυναίκας, δίπλα στον σύζυγο και το μωρό της.
Όταν η περιοχή της δολοφονίας είναι η περιοχή που τα αστυνομικά τμήματα, έδιναν για τη φύλαξη της οικίας του κ. Φουρθιώτη, δεκάδες αστυνομικούς.
Όταν οι πάνω από 3500 νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών, με ανεπαρκέστατη εκπαίδευση, έχουν τοποθετηθεί στα σώματα καταστολής.
Όταν οι υπηρεσίες της δίωξης της βαρύνουσας εγκληματικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος είναι υποστελεχωμένες, για να έχουν πλήρη στελέχωση τα νέα τμήματα ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Μαύροι Πάνθηρες
Όταν οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, δεν μπορούν να εντοπίσουν και να αποτρέψουν δολοφονίες και συμβόλαια θανάτου, κάθε εβδομάδα, στα κέντρα των πόλεων, δίπλα σε ανυποψίαστους πολίτες
Όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών αισθάνεται την εγκατάλειψη της κυβέρνησης ακόμη και στα στοιχειώδη υγειονομικά μέτρα, ενώ οι επιλογές σε τμήματα με ειδική επιδοματική πολιτική περνούν από διαδικασίες παλαιοκομματικών επιλογών και αναξιοκρατίας, η «ασφάλεια του Πολίτη» είναι ανύπαρκτη και τα δόγματα «Νόμου και Τάξης» έχουν καταρρεύσει.
Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να πάρει άλλο δρόμο.
Δίπλα στον πολίτη, δίπλα στην δημοκρατία. Να υπηρετεί και να προστατεύει την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια του πολίτη ως συστατικά της δημοκρατίας μας. Να είναι μέρος της κοινωνίας μας, ως μέρος του ελληνικού λαού και όχι ως εργαλείο πολιτικών σκοπιμοτήτων.
άρθρο στο ieidiseis.gr