H συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στον Alpha 9,89 και τον δημοσιογράφο, Νίκο Μάνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, σχεδίαζα με το που επιστρέφετε από την Θεσσαλονίκη να συζητήσουμε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η Επικαιρότητα είναι καταιγιστική και οφείλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από όλες τις εξελίξεις να κάνουν με την Ελντοράντο για όσους τώρα ήρθαν στην πρωινή μας συντροφιά να πω ότι ανακοινώθηκε η αναστολή του επενδυτικού σχεδίου θα βάλω και εισαγωγικά γιατί επειδή δεν έχει ανακοινωθεί να μην δημιουργούνται και παρερμηνείες. Δε φεύγει η επιχείρηση. Αναστέλλει αυτή την επιχειρηματική προσπάθεια. Ένα Καταρχήν σχόλιο σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω ασχοληθεί κύριε Μάνεση δεν το ξέρω. Ξέρω όμως ότι αυτό έχει επαναληφθεί αρκετές φορές και τότε που ήμουνα πρόεδρος στο ΤΕΕ θυμάμαι, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εταιρεία επικαλείται πάρα πολλά εμπόδια και από πλευράς Κυβέρνησης. Η εταιρεία επικαλείται μία σειρά αποφάσεων που έχει δικαιωθεί. Η εταιρεία κάνει πολιτικές βολές και προς τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει μία σκληρή ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού του συναδέλφου σας του κύριου Σταθάκη ο οποίος καυτηριάζει το γεγονός ότι σε συνέντευξη τύπου πριν από λίγο εκπρόσωποι της εταιρείας εξαπέλυσε μύδρους και κατά πολιτικών και κατά υπουργών οι οποίοι μπλοκάρουν, βάζουν εμπόδια στην επένδυση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία να κατέβουν και υποψήφιοι, φαντάζομαι με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, να τους ευχηθούμε και καλή επιτυχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χιουμορίστας και δηκτικός πάντα Κύριε Υπουργέ , αλλά όταν βγαίνει ο εταίρος σας ο κύριος Καμμένος και λέει ότι οι επενδύσεις που οδηγούν σε οικολογική καταστροφή δεν τις θέλουμε, δεν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για να ξέρει και ο ελληνικός λαός η επένδυση της Εldorado καταστρέφει την περιοχή η δεν την καταστρέφει; γίνεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο η δεν γίνεται; αυτό να ξεκαθαρίσουμε. Γίνεται παρανομία ή δεν γίνεται; αν γίνεται παρανομία στο καλό να πάει. Η eldorado αλλά αν δεν γίνεται Θα πρέπει να απολογηθείτε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως να απολογηθούμε για χίλια πράγματα. Αλλά ένα είναι το θέμα, ότι δεν μπορεί όταν θέλουμε να έχουμε επένδυση γιατί αλλιώς δεν θα έρθει σοβαρή επένδυση, θα έρθουν επενδύσεις άλλης λογικής, -κι αυτό μπορώ να σας το αιτιολογήσω με πάρα πολλά παραδείγματα-, αν δεν έχει η χώρα την αξιοπιστία για να φιλοξενήσει επενδύσεις που συμβάλλουν και στην ανασυγκρότηση και στην ανάπτυξη στην κατεύθυνση που έχουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι αλλά παρανομεί αυτή τη στιγμή η Ελ ντοράντο γιατί αν παρανομεί πρέπει καλώς να φύγει αν δεν παρανομεί θα πρέπει να μας πείτε τι γίνεται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε αυτό θα ρωτήσετε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία. Δεν θα σας το απαντήσω εγώ. Αν παρανομεί κάποιος από το ελληνικό δημόσιο, είτε είναι υπάλληλος, είτε είναι διαιτητής, είτε είναι υπουργός, η όποια εταιρεία και όποιος Πολίτης, έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στα ελληνικά δικαστήρια τα οποία λειτουργούν με μεγάλη ανεξαρτησία όπως έχουμε διαπιστώσει. Αν λοιπόν υπήρχε κάτι τέτοιο η εταιρεία θα μπορούσε με μεγάλη άνεση να στραφεί εναντίον αυτών που παρανόμως εμποδίζουν τις νόμιμες δραστηριότητες της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει ότι το Συμβούλιο Επικρατείας έχει επανειλημμένα επικυρώσει εγκυρότητα αδειών και επικαλείται 18 θετικές αποφάσεις από την άλλη επισημαίνει καθυστερήσεις στην αδειοδότηση που έχουν επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα και εξαπολύει μομφές εναντίον του υπουργού περιβάλλοντος. Τι από τα δύο συμβαίνει; αν τα δικαστήρια δικαιώνουν και αργούν κάποιες αδειοδοτήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα κ. Μάνεση η συγκεκριμένη εταιρία και η συγκεκριμένη δραστηριότητα αυτό το έχει επαναλάβει πολλές φορές και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας αίσθηση ποια είναι Πρέπει να φύγει ή να μείνει η συγκεκριμένη εταιρεία; συντελείται καταστροφή στην περιοχή ή όλα είναι νόμιμα; ποια είναι η δική σας αίσθηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η δική μου αίσθηση κ. Μάνεση είναι ότι η εξορυκτική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην περιβαντολογική αδειοδότηση αλλά και με απόλυτο σεβασμό στις γύρω δραστηριότητες για να μην καταστρέφονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται αυτό με την εταιρεία την συγκεκριμένη;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν εσείς έχετε μία τουριστική επιχείρηση και έρθω εγώ δίπλα για να βάλω σε κίνδυνο τη δική σας δραστηριότητα και δεν αξιολογηθεί σωστά και δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν από τη νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική για μία άλλη δραστηριότητα, είναι προφανές, ότι στρέφεσαι εναντίον πολλών άλλων επενδύσεων που ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή για να γίνει μία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο καθένας συμφωνεί με αυτό που λέτε κύριε Υπουργέ αλλά αν μου επιτρέπετε και συγνώμη για τη διακοπή αλλά αν η επιχείρηση κάνει ληστρική επιδρομή πρέπει να φύγει αλλα κάνει όμως ληστρική επιδρομή και καταστρέφει το περιβάλλον η ελντοράντο; ποιος θα αποφανθεί επ’ αυτού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια κ. Μάνεση είχαμε ασχοληθεί και σαν ΤΕΕ παλαιότερα και στο Τμήμα Κεντρικης Μακεδονίας και η ελληνική Πολιτεία σε μία άλλη κατεύθυνση. Όχι σε αυτή που συζητάμε. Άρα καλό θα ήταν, να δούμε σε μία άλλη τελείως διαφορετική οπτική ,το πώς είναι οι επενδύσεις που λένε όλοι ότι θέλουμε, τι επενδύσεις είναι αυτές και με ποιο τρόπο υλοποιούνται. Το ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις φαντάζομαι ότι δεν ανακάλυψε την Αμερική, κάποιος που το λέει. Είναι μία διαρκής μάχη που δίνουμε για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες και να μπορεί όμως να διασφαλιστεί ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον και η νομοθεσία. Να σας θυμίσω ότι ο κύριος Χατζηδάκης ως υπουργός ανάπτυξης τότε σε νόμο που οι επενδύσεις γινόντουσαν με υπεύθυνες δηλώσεις και δεν υλοποιήθηκε ούτε μία με τον νόμο του; Φαντάζομαι δε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό. Βγήκε μετά τον νόμο Χατζηδάκη. Πολύ μετά. Άρα, καλό θα είναι να βλέπουμε, όταν θέλουμε να κρίνουμε μία δραστηριότητα ή μία μη δραστηριότητα κάποιου γιατί δεν γίνεται, και όταν πάει σε μία κατεύθυνση, τι εξυπηρετεί. Τα ίδια ακούμε και για το Ελληνικό. Τα ίδια. Όταν για πάρα πολλούς μήνες ο επενδυτής καθυστέρησε να καταθέσει τους φακέλους και τις μελέτες που όφειλε να καταθέσει. Αν το έκανε αυτό κάποια δημόσια υπηρεσία και είχε τέτοια καθυστέρηση, θα τους έβριζαν όλα τα ΜΜΕ εν χορώ. Δεν είναι λοιπόν έτσι τα πράγματα. Καλό θα είναι λοιπόν, να υπάρχει πλήρη ενημέρωση προς τους πολίτες για να ξέρουν και την αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δοθείσης της ευκαιρίας επιτρέψτε μου να σας κάνω, ξέρω ότι είναι και πολύτιμος ο χρόνος σας, μόλις έχετε κατέβει από το αεροσκάφος. Θέλω να σας κάνω και μία ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός. Αυτό το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον των πολιτών είναι ότι θα υπάρξει, εξηγγέλθη ότι θα υπάρξει διόρθωση φόρων από το 2019. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι : μπορεί να γίνει αυτό που εξαγγέλει ο πρωθυπουργός, δηλαδή ουσιαστικά να προχωρήσουμε στην ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών, όταν ο κ. Μοσκοβισί μας κοινοποίησε και ηχεί δυνατά στα αυτιά μας το ότι θα πρέπει να αποπληρώσουμε το 75% των όσων χρωστάμε, ούτως ώστε να μπορούμε να ανακτήσουμε, δικό μου το σχόλιο, εθνική κυριαρχία. Το να μην λειτουργούμε υπό επιτήρηση. Είναι εφικτό να γίνει αυτό που λέει ο πρωθυπουργός και να πάμε σε μείωση φόρων που, παρενθετικά, όλοι θέλουμε να μειωθούν οι φόροι, προς Θεού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Κύριε Μάνεση όπως φαντάζομαι εύχονται όλοι στη χώρα, ή η πλειοψηφία, γιατί κάποιοι εύχονται να μην υλοποιηθούν θετικά βήματα για να απεμπλακεί η χώρα από τις δεσμεύσεις και τα μνημόνια, να πέσει η κυβέρνηση και να αναλάβουν ξανά το θεάρεστο έργο τους, αυτοί που μας φέρανε εδώ πέρα. Αν τακτοποιηθεί και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε αυτό, βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Η ανάπτυξη που έρχεται στη χώρα μας, οι προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί, η παραγωγή προϊόντων και όχι η λογική εκποίησης, είναι αυτή που πραγματικά μπορεί να κατεβάσει τη φορολογία σε κάθε πολίτη και σε κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται εδώ, πολύ απλά γιατί διευρύνεται η δραστηριότητα, η φορολογική βάση, επομένως μπορεί όταν παράγεις περισσότερο πλούτο και η φορολόγηση να είναι μειωμένη σε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: πάντως αυτό που καταγράφεται σήμερα κ. υπουργέ και θα ήθελα να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε είναι το ότι η φορολόγηση και εγώ θα προσθέσω η υπερφορολόγηση είναι αυτή που έχει οδηγήσει σε πρωτογενή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει η υπερφορολόγηση είναι κάτι που δεν το επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε οι Έλληνες πολίτες όμως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μόνιμα έρχεται και αμφισβητεί και πέφτει έξω πάλι επίσης μόνιμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέφτει έξω αλλά το κακό ΔΝΤ συμφωνώ ότι πέφτει έξω, το κακό ΔΝΤ είναι αυτό που έλεγε να μειωθεί το χρέος μας. Να κοπεί, να κουρευτεί. Αυτό είναι καλό σενάριο άμα γινόταν ας πούμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, αλλά δεν έχει γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν έχει γίνει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα μέχρι τώρα αυτό που υπομένει η χώρα και ο ελληνικός λαός είναι οι κακές προβλέψεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ που θέλει να υποδιαστασιολογεί τις δικές μας προβλέψεις και να υπερδιαστασιολογεί το τι πραγματικά συμβαίνει, και να μην δοθεί ποτέ αν θέλετε η καλή εκδοχή, η επέκταση ή η μείωση του χρέους. Άρα κάπου εκεί να τελειώνει αυτό το πράγμα, δηλαδή, όταν εμείς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, όταν ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τις θυσίες και τα αποτελέσματα που είχαν πει ότι θα φέρουν και την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της χώρας, καλό θα είναι οι δανειστές να εκπληρώσουν αυτά που εκείνοι έχουν δεσμευτεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία, να είστε καλά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ κ. Μάνεση.