Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο κ. Στάθη Σχινά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να καλημερίσουμε τον κ. Χρήστο Σπίρτζη Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καλημέρα σας. Καλημέρα στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν έχουμε τον κ. Σπίρτζη μαζί μας. Από που να ξεκινήσουμε τώρα, από το νομοσχέδιο το οποίο κατεβάσατε, κάποιοι μιλάνε για ιδιωτικοποιήσεις των συγκοινωνιών αλλά τι κάνετε τώρα εκεί, θα ξαναδώσετε σε ιδιώτες τον ΟΑΣΘ, τι ακριβώς γίνεται ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Λοιπόν, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει να κάνει με τα Υδατοδρόμια, η δεύτερη με τις Αστικές Μεταφορές σε όλη την Ελλάδα -εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη- και αυτά που έχουν δημιουργήσει πάρα πολλές εντάσεις γιατί χαλάνε τον εφησυχασμό ή και τα συμφέροντα αρκετών, ήταν, ότι προχωράμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε έναν σύγχρονο σχεδιασμό αξιοποιώντας όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που έχουμε στη διάθεσή μας. Στη Θεσσαλονίκη όπως γνωρίζετε είχαμε αυτό το εκπληκτικό μόρφωμα, Οργανισμό, όπως θέλετε πείτε το, τον ΟΑΣΘ. Το 2003 και το 2011 έγινε διεύρυνση της γεωγραφικής περιοχής που δραστηριοποιούνταν ο ΟΑΣΘ. Αυτό σημαίνει, ότι κάλυπτε περιοχές που καλύπτονταν από τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Ανέλαβε γραμμές που ο προορισμός τους ήταν έξω από το νομό Θεσσαλονίκης και αυτό δε συνοδεύτηκε ούτε από αύξηση των λεωφορείων ούτε από αύξηση του προσωπικού. Συνοδεύτηκε επίσης από υπεργολαβίες στα ΚΤΕΛ και μάλιστα αρκετές και από μεταφορά μετοχών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ. Λοιπόν, αυτά όλα πρέπει να μπουν σε μία νέα βάση σχεδιασμού. Δε μπορεί οι πολίτες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να γνωρίζουν ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και στη συχνότητα των λεωφορειακών γραμμών και αυτό να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δε γίνεται ο ΟΑΣΘ να μην εκτελεί το μεταφορικό έργο που πρέπει να εκτελέσει και να δεσμεύει κάποιους μακρινούς οικισμούς έξω από την αστική περιοχή που είναι η γεωγραφική δραστηριότητά του…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα κ. Υπουργέ η νομοθετική ρύθμιση στοχεύει ουσιαστικά στο να δώσει κίνητρα σε περιοχές που είναι δύσκολα καλυπτόμενες και από το δημόσιο ιστό Αστικών Συγκοινωνιών.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και όχι μόνο. Και όχι μόνο. Και στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, είναι πιο έντονο αυτό το πρόβλημα. Έχουμε πλέον μέσα που έχουν σχεδιασμό από το 1960 και το 1970. Ένα παράδειγμα κ. Σχοινά: Τα ΚΤΕΛ ανατολικής Αττικής όπως γνωρίζουμε όλοι, ξεκινάνε από τη Ραφήνα ή από τις υπόλοιπες περιοχές και τερματίζουν στο πεδίο του Άρεως. Για ποιο λόγο ; Διέρχονται από δεκάδες σταθμούς του μετρό και του προαστιακού. Το ίδιο γίνεται στον Ωρωπό, το ίδιο γίνεται από την Ελευσίνα από τη δυτική Αττική…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πάμε για αναδιοργάνωση, για επανασχεδιασμό ουσιαστικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Πάμε για πλήρη αναδιοργάνωση. Εγώ δε μπορώ να αντιληφθώ, γιατί δεν υπάρχει ένα λεωφορείο, μια γραμμή, από τον Ωρωπό μέχρι τον κοντινότερο σταθμό του προαστιακού με μεγάλη συχνότητα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ, γιατί ο προαστιακός δεν έχει μεγαλύτερη συχνότητα στα δρομολόγιά του και να πρέπει να φεύγουν λεωφορεία από το Κορωπί και να καταλήγουν στο κέντρο της πόλης για να ταλαιπωρούνται οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν, για να είναι ακριβότερο το εισιτήριο, για να έχουμε περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Αυτά είναι πράγματα που πραγματικά δε μπορεί να είναι αντιληπτά. Αυτό που έχουμε βάλει επίσης ως εναλλακτική, είναι ότι αν δε μπορούν να ανταποκριθούν τα ΚΤΕΛ Αττικής, θα απευθυνθούμε σε άλλα ΚΤΕΛ για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ΚΤΕΛ βέβαια είναι όχι δημόσια, έτσι, είναι ιδιωτικά σε μεγάλο βαθμό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Επομένως όχι ιδιωτικοποίηση δεν υπάρχει, το ανάποδο υπάρχει μιας και προβλέψαμε να ενεργοποιηθεί ο νέος δημόσιος φορέας Αστικών Συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη ο ΑΣΥΘ. Άρα για να αφήσουμε και τον ΟΑΣΘ να ολοκληρωθεί και επιτέλους να ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση που πρέπει να γίνει. Αυτό βέβαια, ταράζει πολλούς!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να μείνουμε κ. Υπουργέ στο χώρο των συγκοινωνιών αλλά σε ένα άλλο θέμα. Πολλά παράπονα για ουρές στα εκδοτήρια ειδικά στο Σύνταγμα, κλειστά συστήματα, εκδοτήρια εννοώ του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έτσι, τι γίνεται με αυτό το θέμα, υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα ή είναι η γνωστή ανακύκλωση εν πάση περιπτώσει διαφόρων που λέγονται εδώ και καιρό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σχοινά κοιτάξτε να σας πω, πιστεύω ότι έχει να κάνει με δύο θέματα. Το πρώτο είναι, ότι έχει να κάνει με τις δικές μας συνήθειες σαν πολίτες. Δεν υπάρχει λόγος σήμερα, μετά ειδικά τη γνωμοδότηση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να μη βγάλει κάποιος πολίτης μία κάρτα και να περιμένει στην ουρά, με μία ηλεκτρονική αίτηση, έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα σπίτι σου και μπορείς να τη γεμίσεις με χίλιους τρόπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αλλά και τα εκδοτήρια να μην είναι χαλασμένα, καινούρια είναι υποτίθεται των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Είναι κάποια που είναι κλειστά δηλαδή τώρα βλέπω μου στέλνει ακροατής μήνυμα που λέει ότι στο Χολαργό δύο εκδοτήρια, το ένα δεν δουλεύει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Μιλάτε για τα μηχανήματα ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για τα μηχανήματα, για τα μηχανήματα μιλάω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι, στα μηχανήματα κ. Σχοινά είχε προβλεφθεί η ανακατασκευή των παλιών μηχανημάτων. Αυτό έχει καθυστερήσει πάρα πολύ από την ανάδοχο εταιρία γιατί έπρεπε να προσαρμοστεί το λογισμικό και να συνεργάζεται με το νέο σύστημα. Η εταιρία που το έχει αναλάβει καθυστέρησε πραγματικά πάρα πολύ. Θεωρώ ότι τα συστήματα αυτά και τα προβλήματα που υπήρχαν λύθηκαν από ότι έχω ενημερωθεί την προηγούμενη εβδομάδα, έγιναν οι δοκιμές και αρχίζουν να μπαίνουν, να εντάσσονται στο δίκτυο. Άρα δε θα έχουμε δύο μηχανήματα ανά σταθμό, θα έχουμε πολύ περισσότερα. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα και στελέχωσης αυτών των Οργανισμών, δηλαδή κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαιότητα πλέον, να υπάρξουν προσλήψεις σε αυτούς τους Οργανισμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα το λύσετε το ’19 αυτό το θέμα ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όσον αφορά την Αθήνα εμείς το θέτουμε το ζήτημα, αλλά από εκεί και πέρα, πρέπει και το υπερταμείο που έχουν περάσει αυτοί οι Οργανισμοί, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως τώρα βλέπω υπάρχουν, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, πέφτουν βροχή τα ερωτήματα, ας πούμε σχετικά πάντα για το θέμα των εισιτηρίων γιατί λέει το ταμείο εντάξει καταλαβαίνω αυτό που λέτε ότι πρέπει να, είναι πολύ εύκολο κανείς να πάρει μία κάρτα διαρκείας και να την πάρει σπίτι του, έτσι, να μην κουραστεί καθόλου. Τώρα βλέπω εδώ ας πούμε, γιατί κλείνουν τα ταμεία οκτώ το βράδυ, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αλλά κόκκινο ακούνε οι άνθρωποι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και γιατί κ. Σχοινά δεν υπάρχει και λόγος να έχουμε. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκδοτήρια όταν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα, κι όταν ολοκληρωθούν τα μηχανήματα αυτόματων πωλητών, πραγματικά δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε εκδοτήρια με ανθρώπους στη λογική που είχαμε 100 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ωραία, κατανοητό. Επειδή δεν έχουμε πολύ χρόνο να σας πω τώρα και κάτι άλλο, εκτός αν θέλετε εσείς να επισημάνετε κάτι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι, ναι. Έχουμε και άλλα προβλήματα κ. Σχοινά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για πείτε μας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίως με τα λεωφορεία και τα εισιτήρια, διότι υπάρχουν πολλά περίπτερα τα οποία αρνούνται να πουλήσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Αν αυτό σας λέει κάτι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μάλιστα. Αρνούνται να πάρουν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι, αυτό είναι από την αρχή, δεν είναι τωρινό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είπε τώρα άλλος ακροατής, λέει δεν μπορείς να βρεις παρά μόνο στο μετρό εισιτήριο, στο δρόμο δεν υπάρχει τίποτα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Αυτό αντιμετωπίζεται διευρύνοντας το δίκτυο, όχι μόνο με περίπτερα αλλά και άλλα καταστήματα που έχει πάρει εντολή ο ΟΑΣΑ να βρει, για να προμηθεύονται οι πολίτες ηλεκτρονικά εισιτήρια, αλλά θεωρώ, ότι όλα αυτά λύνονται με το να πάρει κάποιος μία κάρτα και να τελειώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, ωραία, λοιπόν τώρα για να πάμε σε άλλα τα οποία σχετίζονται, βλέπω ότι με την Εγνατία υπάρχουν προβλήματα λέει στην προώθηση της διαδικασίας, εν πάση περιπτώσει έχει μπει σε φάση ιδιωτικοποίησης, είναι να δημιουργηθούν οι κάθετοι άξονες, που ακριβώς κολλάει η ιστορία ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Η γνώμη μου είναι ότι το μοντέλο που ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας ήταν ένα μοντέλο που ήταν λάθος, ήταν στρεβλό. Από εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα και φαντάζομαι, ότι τώρα όσο περνάει ο καιρός, η άποψη και οι ενστάσεις που είχαμε για το μοντέλο που προχωρούσε το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα. Από εκεί και πέρα πιστεύω, ότι αυτό που το Υπουργείο πλέον έχει προβλέψει για όλη τη χώρα, το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, η επέκταση των αυτοκινητόδρομων. Μία άλλη λογική στο να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη χρέωση ανά χιλιόμετρο με ταυτόχρονη επέκταση του φυσικού αντικειμένου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αυτό προχωράει κ. Υπουργέ ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βεβαίως. Βεβαίως προχωράει. Αλλά το πρώτο που προχωράει κ. Σχοινά, είναι το ηλεκτρονικό σύστημα. Αν μη τι άλλο, να έχουμε ένα δίκαιο σύστημα διοδίων, να μην έχουμε βαριά οχήματα στις εναλλακτικές διαδρομές και στους παραδρόμους, έτσι, για να έχουμε και εναλλακτικούς δρόμους που όποιος επιλέξει να τους ακολουθήσει να είναι με ασφάλεια. Να αυξήσουμε τους κυκλοφοριακούς φόρτους στους αυτοκινητόδρομους για να πέσουν και οι τιμές των διοδίων αναλογικά για όλους τους χρήστες .Αυτό είναι το άμεσο μέλημά μας και το δεύτερο είναι η επέκταση του φυσικού αντικειμένου και η ταυτόχρονη μείωση της χρέωσης των αυτοκινητοδρόμων ανά χιλιόμετρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Λοιπόν, κ. Υπουργέ έχετε πάρα πολλά, πολλούς τομείς αρμοδιότητας και δε φτάνουν τα δώδεκα, δεκαπέντε λεπτά που μιλάμε για αυτό έχουμε πει πολλές φορές να έρθετε εδώ στο στούντιο για να τα δούμε αναλυτικά και ελπίζω κάποτε να το καταφέρουμε και να γίνει για να τα πούμε μια ώρα έτσι όλα. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση. Καλή σας ημέρα, ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Χρήστος Σπίρτζης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καλημέρα σας, Ευχαριστώ πολύ.