Η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιόφωνο του Alpha και την εκπομπή “Κατά Ριπάς” με τον δημοσιογράφο, Νίκο Μάνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσουμε από τη Σαμοθράκη που επλήγη από την κακοκαιρία και θέλω να μου πείτε τι εικόνα έχετε δει και ποια είναι αυτά τα μέτρα του που πρόκειται να ληφθούν για να αποκατασταθούν υποδομές και να ανακουφιστούν οι κάτοικοι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Μάνεση είχαμε στη Χώρα της Σαμοθράκης μεγάλη καταστροφή, η οποία δεν οφείλεται μόνο στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που όντως ήταν ακραία και είχαμε πολύ μεγάλες ποσότητες νερών, και σε δύο σημεία του οδικού δικτύου.
Το βασικό πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι οι χρόνιες παθογένειες που υπάρχουν και τις συναντάμε σε πάρα πολλές περιοχές και σε άλλες πλημμύρες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια.
Τέσσερα ρέματα καταλήγουν μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας της Σαμοθράκης. Τα ρέματα αυτά δεν έχουν συνέχεια, έχουν κλειστεί και υπάρχουν μικρής διατομής αγωγοί ώστε να φύγουν οι μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές είναι οι αμαρτίες του παρελθόντος που λέμε. Τα 4 ρέματα γίνονται ένα και με μία πολύ μικρή δίοδο απορροής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Μάνεση εκεί είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση διότι, το δημαρχείο για παράδειγμα, έχει χτιστεί πάνω σε ένα από αυτά τα ρέματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτά λοιπόν είχαν συνέπεια να έχουμε τεράστιες ποσότητες λάσπης, φερτών υλικών και βράχων μέσα στον οικισμό της Χώρας της Σαμοθράκης με τις γνωστές καταστροφές που παρακολουθήσαμε όλοι και τις εικόνες που έχουμε όλοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είστε μηχανικός πέραν της πρώτης κίνησης που είναι να φύγουν τα χώματα που έχουν μπαζώσει κυριολεκτικά όλη τη Χώρα, οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν κύριε Υπουργέ ποιες είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι επόμενες κινήσεις είναι να υπάρξουν ολοκληρωμένες γεωλογικές και άλλες μελέτες γιατί υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη Σαμοθράκη, από το χωροταξικό χάος που υπάρχει, από την υπερβόσκηση που υπάρχει στο νησί. Ήδη ξεκίνησαν οι υπηρεσίες, πήραν εντολή να κάνουν ένα Master Plan να ξεκινήσουν το σχεδιασμό και να πάμε στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε η Χώρα της Σαμοθράκης να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια καταστροφή. Είναι ακριβώς ο,τι έγινε και στις πλημμύρες της Καλαμάτας και στις πλημμύρες άλλων περιοχών με τις ίδιες παθογένειες, που εδώ και χρόνια ζούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οδικό δίκτυο σε τι κατάσταση είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το οδικό δίκτυο με εξαίρεση δύο σημεία είναι σε καλή κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα παρέμβαση στα σημεία που έπεσε εκείνη τη γέφυρα που πρόσκαιρα μπαζώνεται για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι και εν συνεχεία πάμε σε μόνιμα έργα έτσι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Εκεί θα γίνει μία «Ιρλανδική διάβαση» για να μπορεί να εξυπηρετηθεί η κίνηση και η σύνδεση των οικισμών που έχουν αποκλειστεί και στη συνέχεια πάμε στην αποκατάσταση κανονικά της γέφυρας που έπεσε. Και εκεί είχαμε ένα έλλειμμα άρτιας, αν θέλετε, υλοποίησης του οδικού δικτύου και της υποδομής του. Είναι ανεπίτρεπτο όταν υπάρχει ένας δρόμος να μην έχουμε φροντίσει και τα αντιπλημμυρικά και την προστασία του από τέτοια φαινόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε τεράστιες καταστροφές σε οτιδήποτε είναι κυρίως ισόγειο, πολλά καταστήματα έχουν καταστραφεί. Εκεί ποια διαδικασία ακολουθείται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκεί έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή η καταγραφή και στις οικίες και στις επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν την κρατική αρωγή, μία πρώτη κρατική αρωγή, να ανταπεξέλθουν τις πρώτες μέρες και στην συνέχεια γίνεται η καταγραφή για τις αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των βλαβών που πρέπει να βοηθήσει και το κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να ευχηθούμε κύριε Υπουργέ να μην έχουμε βροχές τις επόμενες μέρες δεν είναι και καλά τα νέα από το μετεωρολογικό δελτίο, κάποια επιδείνωση γιατί αυτό που καταγράφεται είναι το σήμερα το αύριο δεν το ξέρει κανείς και βεβαίως ούτε εσείς
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Μάνεση σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ότι πρέπει να βασιζόμαστε στο αν θα βρέξει πολύ ή αν θα βρέξει λίγο .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο θωρακιζόμαστε για όλα τα καιρικά φαινόμενα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι φορείς, και της τοπικής αυτοδιοίκησης, (…) και η πολιτική προστασία, πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούμε με τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας προληπτικά και όχι όταν έχουμε τέτοιες μεγάλες καταστροφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δοθείσης της ευκαιρίας επιτρέψτε μου και θα θελα ένα πολιτικό σχόλιο, μέλος της κυβέρνησης είσαστε, αυτή τη στιγμή έχουμε και έκτακτο πολιτικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου που το συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, μιλάω για το ελληνικό. Ειλικρινά Κύριε Υπουργέ γνωριζόμαστε καλά σας κάνω ευθέως την ερώτηση. Τι πρέπει να γίνει για να ξεπεράσουμε όποια κωλυσιεργία και να γνωρίζουμε αν μπορεί να γίνει και με ποιες προϋποθέσεις ή να μην γίνει το έργο στο Ελληνικό. Θυμίζω στους ακροατές ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για επιτάχυνση των διαδικασιών.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην γίνει το έργο στο Ελληνικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το αποφανθούν οι αρχαιολόγοι και το ΚΑΣ όμως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε. Όλες οι υπηρεσίες, οι δημόσιες υπηρεσίες, όχι μόνο για το Ελληνικό αλλά και για δημόσια έργα ή για οποιαδήποτε υποδομή ιδιωτική ή δημόσια, έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένους κανονισμούς και νόμους με τους οποίους λειτουργούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει μία κωλυσιεργία κύριε Υπουργέ αυτή τη στιγμή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ πιστεύω κύριε Μάνεση ότι στην αδειοδοτική διαδικασία πάσχουμε (…) (δεν ακούγεται ευκρινώς) (…) αυτό είναι κάτι που έχει εντοπιστεί από τη δική μας κυβέρνηση και σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο σύντμησης των διαδικασιών αυτών. Προωθούνται πολύ συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα για να μην έχουμε αυτού του είδους τις καθυστερήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη οι αρχαιολόγοι λένε το αυτονόητο. Πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι είναι αρχαιολογικός χώρος ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, να ξέρουμε ότι στο Ελληνικό, το τμήμα 1, τμήμα 2, το τμήμα 3 είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώροι και τα υπόλοιπα δεν είναι για να ξέρεις πως θα κάνεις την επένδυση. Δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες επένδυσης πριν καν ξεκαθαρίσει τι είναι αρχαιολογικός χώρος ή όχι, και αυτό οδηγεί σε διαρκείς αναβολές το ΚΑΣ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ΚΑΣ κάποια στιγμή πρέπει και αυτό να προσπαθήσει να…(επικαλύπτεται)… γιατί είναι πολλές φορές οι καθυστερήσεις που προκαλεί και στα δημόσια έργα, να μην έχει τόσο χρονοβόρες διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι φταίει και το ΚΑΣ έχει καθυστερήσεις και καθυστερεί τα δημόσια έργα. Τι νομίζετε ότι φταίει; Το λέω, συγνώμη που διακόπτω, επειδή είστε μηχανικός και εσείς οι μηχανικοί ξέρετε, το ότι αν σε ένα έργο πέσετε πάνω σε αρχαιολογική υπηρεσία το πρώτο πράγμα που θα βγει από το στόμα σας είναι: ωχ! Έτσι δεν είναι υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα τα συλλογικά όργανα έχουν καθυστερήσεις, αυτό μπορούμε να το θεραπεύσουμε μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα, μέσα από τη στελέχωση των υπηρεσιών, γιατί ο στόχος όλων μας πιστεύω ότι δεν είναι να πάμε σε μία λογική του να μην προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά ή να μην έχουμε κανόνες …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι όλοι το θέλουμε αυτό. Τα νόμιμα, τα νόμιμα Κύριε Υπουργέ. Αν είναι να γίνει επένδυση, τα νόμιμα, προς θεού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την άλλη όμως δεν μπορεί και η αδειοδοτική διαδικασία να κρατάει μήνες ή και χρόνια και να έχουμε άλλου είδους καθυστερήσεις και φαινόμενα. Άρα εδώ πρέπει να βρούμε τη σωστή λύση, και η σωστή λύση είναι και τα στελέχη των υπηρεσιών, όχι για το Ελληνικό, δεν το λέω για το Ελληνικό μόνο, το λέω γενικότερα, όταν έχουμε αδειοδοτήσεις να εισφέρουμε στην σύντμηση στο χρόνο αλλά και το τεχνικό πλαίσιο, τα συστήματα που προβλέπουμε να μην έχουν μία γραμμική αν θέλετε αδειοδότηση σε σχέση με τις υπηρεσίες.
Όταν έχουν να γνωμοδοτήσουν και να δώσουν άδεια 47 υπηρεσίες κ. Μάνεση… αν τις μετρήσει κανείς… (επικαλύπτεται)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γραφειοκρατία. Γραφειοκρατία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε βέβαια, ε βέβαια!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση επί του θέματος. Υπάρχουν συντεχνίες ή μηχανισμοί οι οποίοι δεν θέλουν τις επενδύσεις και ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα για να καθυστερήσουμε; Γενικά ρωτώ δεν φωτογραφίζω τίποτα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι στη λογική του να γίνουν ή να μη γίνουν επενδύσεις. Είναι στη λογική του να προστατεύσουν μία αν θέλετε παγιωμένη γραφειοκρατική κατάσταση στην οποία άλλοτε έχουμε εθιστεί, άλλοτε υπάρχουν γκρίζες ζώνες, άλλοτε υπάρχει υποστελέχωση, άλλοτε υπάρχει ελλιπής η μη προσδιορισμένη καθαρά νομοθεσία, ή πολυνομία. Αυτά είναι θέματα που έχουν χτιστεί κύριε Μάνεση από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, δεν είναι εύκολο να γίνει μία παρέμβαση «μπαμ και κάτω» και να λυθεί κάτι τέτοιο. Έχουμε προβλέψει την υλοποίηση ηλεκτρονικών Συστημάτων σε πάρα πολλούς τομείς, υπουργεία και υπηρεσίες, και θα δείτε, έχει βγει σε διαβούλευση, το σχέδιο νόμου που έρχεται από το υπουργείο δημοσίων έργων να ενοποιήσει όλα αυτά τα συστήματα για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα και απλοποιημένες διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέμβασή Κύριε Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να στε καλά