H συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9» και τη δημοσιογράφο κ. Γιάννα Παπαδάκου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πάμε στον κ. Χρήστο Σπίρτζη Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλό μεσημέρι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κατ’ αρχήν να σας ρωτήσω γι’ αυτή τη συνέντευξη τη μεγάλη του κ. Τσίπρα στον Alpha και να σας ρωτήσω συγκεκριμένα τι απαντάτε, δεν θα σας ρωτήσω αν θεωρείτε αν ήταν καλός ο Πρωθυπουργός, υποθέτω ότι θα συμφωνείτε με αυτά που λέει δεν υπάρχει αμφιβολία, θα σας ρωτήσω όμως να μου απαντήσετε στο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας κυρίως του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος λέει «ήμασταν στον 1ο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και τώρα πανηγυρίζουν γιατί επιστρέψαμε στο ισόγειο».
Και ξέρετε γιατί το λένε αυτό, το λένε για εκείνο το ομόλογο που εσείς δεν το είχατε υποδεχτεί τότε ως ΣΥΡΙΖΑ με τον καλύτερο τρόπο το 2014 και θέλω να σας ρωτήσω επίσης ποιες είναι οι προοπτικές και για ανάπτυξη. Γιατί αν δεν γίνει αυτό στη χώρα, το ξέρετε καλύτερα από εμένα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, έτσι δεν είναι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να αντιληφθεί ούτε το ύψος του επιτοκίου, ούτε ότι υπάρχει κάτι τελείως διαφορετικό.
Δεν θέλει να αντιληφθεί και το ύψος του επιτοκίου και το ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας που η Νέα Δημοκρατία, οι δυνάμεις του παρελθόντος μας είχαν βάλει. Βεβαίως δεν θέλει να καταλάβει γιατί είναι γνωστό ότι πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η Νέα Δημοκρατία δηλαδή, κάνει ό,τι μπορεί στο εξωτερικό για να μην βγει η χώρα από το Μνημόνιο, να μην έχει επιτυχίες, να μην μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.
Και αυτό είναι γνωστό πλέον σε όλους. Έχει χάσει την αξιοπιστία της και στο ευρωπαϊκό πεδίο και γενικότερα …. Όλοι έχουμε δει τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εγκαλούν κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουν αυτή την τάση, την ευνοϊκή κατά την γνώμη τους τάση προς τη χώρα. Όλοι θυμούνται τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Γεωργιάδη, να λέει ότι βεβαίως όχι μόνο δεν επιθυμεί, αλλά μιλούσαν κιόλας με τους θεσμούς για να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να πάμε σε εκλογές.
Όλοι θυμούνται τη μουγκή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τώρα που το λέτε αυτά τα 60 λεπτά δεν έχει διαρρεύσει τίποτε και δεν έχει διαρρεύσει γιατί βέβαια ήταν δύο σε αυτή την συνάντηση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ηταν μουγκή συνάντηση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Γι’ αυτό τη λέτε μουγκή προφανώς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια, προφανώς. Επομένως όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά το τι προσπαθεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία και πως προσπαθεί να το κάνει. Εμείς δεν επηρεαζόμαστε από αυτό, έχουμε συνηθίσει.
Στο πρόσφατο νομοσχέδιο παραδείγματος χάριν για τον ΟΑΣΘ από την πρώτη στιγμή έβαλε ανακοινώσεις αν έχουμε πάρει την έγκριση των θεσμών, αν έχουμε πάρει την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν, αν. Και αυτό δείχνει, όταν κάνουν τέτοιες ερωτήσεις, δείχνουν και τις προθέσεις και τις πράξεις τους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Λέτε τώρα για την αντίδραση -γιατί εγώ σας ρώτησα βέβαια- της Νέας Δημοκρατίας, για να έρθουμε τώρα σε εσάς. Χτες είδα πρώτος ο Πρωθυπουργός έβαλε τη λέξη «ψεύτες». Προσέξτε, το κύριο αφήγημα το οποίο έχει χτιστεί πάνω σε όλο αυτό το διάστημα της περιόδου της δικής σας διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός ότι όλα αυτά που λέγατε πριν, βεβαίως ο κ. Τσίπρας είχε ένα δίκιο χτες ότι οι αναφορές γίνονται κυρίως στο διάστημα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και λέει «εμείς κριθήκαμε για όλα αυτά, ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε με μεγάλη πλειοψηφία».
Θέλω να σας ρωτήσω όμως κατά πόσο θεωρείτε κι εσείς ότι όλο αυτό το διάστημα είχαμε επτά μήνες διαπραγμάτευση, αυτό ήταν το διάστημα της διαπραγμάτευσης, έγιναν προσπάθειες δεν αμφιβάλλω, εγώ δεν αμφιβάλλω ότι καμία Κυβέρνηση δεν κάνει προσπάθειες για κάτι καλύτερη για τη χώρα, αλλά από την άλλη πλευρά θέλω να σας ρωτήσω τα αποτελέσματα, τι πήραμε δηλαδή, τι θεωρείτε και πόσο αυτό θα βοηθήσω –για να έρθω και στον τομέα σας- στην ανάπτυξη.
Δηλαδή τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση τι θα αλλάξει με εσάς; Αν και εσείς από πριν είδα ότι κάνατε ενέργειες. Τι θα αλλάξει στο θέμα των επενδύσεων; Βλέπουμε κάτι να αλλάζει; Αυτό είναι το ερώτημα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολλά βλέπουμε να αλλάζουν. Βλέπουμε να αλλάζει κατ’ αρχάς ότι για να έρθει ένας επενδυτής στη χώρα δεν πρέπει να περάσει από χίλια μύρια κύματα και δεν λέω μόνο γραφειοκρατίας …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εννοείτε και τις άλλες διαδικασίες, κατάλαβα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι εννοώ και τις άλλες διαδικασίες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Οι οποίες αφορούν τη διαφθορά, τη διαπλοκή, ναι κατάλαβα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς που δεκαετίες τώρα έδιωχναν επενδύσεις και επενδυτές από τη χώρα μας. Αυτό έχει αλλάξει και αυτό είναι ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά για τους πολίτες.
Το δεύτερο που έχει αλλάξει είναι ότι υπάρχει πλέον ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς προχωράμε και που πηγαίνει η χώρα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα να προχωράει η χώρα. Να μην έχει δομές σχεδιασμού και υλοποίησης, να μην έχει η κοινωνία φωνή για το πώς θα υλοποιηθούν διάφορες επενδύσεις, για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου σε όλους τους χώρους και σε όλους τους τομείς και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ξεκινήσει τα περιφερειακά Συνέδρια με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και όλων των κοινωνικών φορέων.
Δεν είναι δυνατό στο Υπουργείο Υποδομών να μην υπάρχει μια δομή, μια δημόσια Υπηρεσία που να ασχολείται με την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου. Δεν είναι δυνατό να μην ξέρουμε ακόμη και σήμερα στη χώρα πόσα δημόσια έργα γίνονται και πόσα ιδιωτικά. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει ένας σχεδιασμός τι έργα κάνει το Υπουργείο Υποδομών, τι οι Περιφέρειες, τι οι Δήμοι, για να μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένα έργα.
Δηλαδή έχουμε τελειώσει τους οδικούς άξονες σε γενικές γραμμές …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Χτες είχαμε πει νομίζω κάτι, να το πούμε γιατί ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είχαμε μια παράδοση ενός μεγάλου τμήματος 27 χιλιομέτρων που ήταν η παράκαμψη του Μενιδίου στην Ιόνια Οδό, επομένως έχουμε ένα λειτουργικό δρόμο …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σε ποια περιοχή είναι αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι στο νομό Άρτας μετά την Αμφιλοχία, είναι οι επικίνδυνες στροφές που όποιος έχει περάσει από εκεί …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τις έχουμε περάσει και ξέρουμε όντως αυτή ήταν μια περιοχή ειδικά το χειμώνα και με τις βροχές που είχαμε πολλά ατυχήματα εκεί και αυτό πρέπει να το προσέξουμε, γιατί έχει σχέση και με εσάς τώρα. Ήδη μια νέα κοπέλα έχασε τη ζωή της προχθές στην Εύβοια κιόλας, τρία άτομα τρία νέα παιδιά οι δυο χαροπαλεύουν νομίζω και τα λοιπά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τώρα μας λέτε για το καλό μέρος κ. Υπουργέ του κλεισίματος αυτής της περιόδου που ήταν δύσκολη, δεν ήταν εύκολη για κανέναν, ούτε για τους πολίτες θέλω να σας πω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κυρίως για τους πολίτες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και για σας που κάνατε αυτή τη διαπραγμάτευση και μας είπατε για το νέο δρόμο που εκεί στην περιοχή της Άρτας, για να λέμε και τα πρακτικά γιατί η ζωή μας είναι και πρακτικά πράγματα..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για το δρόμο, θα ήθελα να μείνουμε λίγο για να δούμε και τις υπόλοιπες διαστάσεις που έχει η ολοκλήρωση των έργων υποδομής στη χώρα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα έργα ξεκίνησαν το ’06, έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το ’10, κάποια από αυτά το ’11..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κι έχουμε ’17, πώς το κάνουμε αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν πίστευε κανείς, ούτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε από τις δανείστριες Τράπεζες με κάποιες παραχωρήσεις, ούτε οι πολίτες…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Οι καθυστερήσεις πού οφείλονταν κ. Υπουργέ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οφείλονταν σ’ έναν πρόχειρο, κακό σχεδιασμό και σε παθογένειες που υπήρχαν στο χώρο των δημοσίων έργων, μεταξύ του πολιτικού συστήματος και των εκάστοτε παραχωρησιούχων. Δεν είναι δυνατόν να μην είχαμε μελέτες για τα έργα που γίνονταν..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εννοείτε περιβαλλοντικές τώρα ή άλλου είδους;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, και τεχνικές και προμελέτες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τώρα γιατί δεν είχαμε μελέτες; Για οικονομία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, γιατί πάντα τα έργα γίνονταν σε μια λογική του ποδαριού και για να γίνουν εξαγγελίες και όχι για να γίνουν έργα. Επομένως είχαμε έναν ελλιπή σχεδιασμό, δεν έκανε καλή προετοιμασία, δεν είχαν γίνει απαλλοτριώσεις, δεν είχαν προβλεφθεί αρχαιολογικές εργασίες, δεν είχαν μεταφερθεί τα δίκτυα κοινής ωφελείας, με συνέπεια όλες αυτές οι καθυστερήσεις να σωρεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για να μην πω δισεκατομμύρια αποζημιώσεις προς τους παραχωρησιούχους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Α, τους πληρώναμε κιόλας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ενώ κάποιες συμβάσεις τις ξέρουμε πώς ήταν ήδη, γιατί αποδείχθηκε, απετέλεσαν αντικείμενο..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι ακριβώς έτσι όπως το λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εκεί που μας χρωστάγανε, περί αυτού πρόκειται, το λέει ο λαός τόσο ωραία, μας πήραν και το βόδι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: …Οι συνέπειες ήταν να πλήττεται και σ’ αυτό τον τομέα η αξιοπιστία της χώρας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έπρεπε…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είναι επιδοτούμενα αυτά τα έργα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Συγχρηματοδοτούμενα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σε τί ποσοστό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Περίπου στο 50%.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μεγάλο ποσοστό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι αν τα έργα αυτά δεν ολοκληρώνονταν εγκαίρως, θα έπρεπε η χώρα να επιστρέψει 4,5 δις που ήταν το ποσό που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Το «εγκαίρως» πότε το είχαν βάλει οι Ευρωπαίοι και πότε έγινε τελικώς; Ποιο ήταν το όριο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η καταληκτική ημερομηνία, ήταν η λειτουργική ολοκλήρωση 30/3/2017 και τον Αύγουστο του 2017 ήταν η συνολική ολοκλήρωση των έργων. Είναι κάτι που βρήκαμε από τη Νέα Δημοκρατία με σχεδιασμό να πάει αυτή η ημερομηνία πίσω και να έχουμε άλλες συνέπειες. Και οι συνέπειες είναι ότι η χώρα θα χρειαζόταν δύο μνημόνια για να επιστρέψει 8 με 8,5 δις, 4 με 4,5 δις από αυτά έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα θα ήταν αποζημιώσεις…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κι εδώ που τα λέμε κ. Υπουργέ, αυτή η βόμβα θα έσκαγε και στα χέρια σας, έτσι; Γιατί εσείς έπρεπε, αφού έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα εκλογών κτλ. με το κλείσιμο της αξιολόγησης κτλ., εσείς θα έπρεπε να το διαχειριστείτε αυτό, έτσι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι βεβαίως, ακριβώς έτσι. Πρόσθετα σ’ αυτό παρατηρούμε πολλά ανορθόδοξα, πολλές διεθνείς πρωτοτυπίες, όπως να έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοκινητόδρομοι και να μην υπάρχουν συνδέσεις με μεγάλα αστικά κέντρα, με τουριστικές περιοχές, με βιομηχανικές περιοχές και με λιμάνια της χώρας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Νομίζω ότι μας είχατε πει τη λέξη «κλειδί» για όλα αυτά στην τηλεοπτική σας συνέντευξη που μας δώσατε και στο “Check point”, ότι δεν υπήρχε μοντέλο ανάπτυξης, δεν υπήρχε μια Ειδική Γραμματεία στο Υπουργείο που παραλάβατε που να έχει μοντέλο ανάπτυξης, δηλαδή προς τα πού πάει, ποια έργα θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Να κάνει το στρατηγικό σχεδιασμό, να κάνει την επίβλεψη ή τον έλεγχο αν θέλετε για τα δημόσια έργα που κάνουν πάνω από 2.500 φορείς στη χώρα. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να έχουμε έναν μεγάλο οδικό άξονα ούτε είναι δυνατόν σε μια παραχώρηση όπως αυτή που ολοκληρώθηκε χτες να μην έχει προβλεφθεί η σύνδεση με το Αγρίνιο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να ρωτήσω κάτι ακόμα, για το Ελληνικό: Είδαμε ότι βγήκε η μακέτα, το σχέδιο, νομίζω ήταν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που το είδα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν θυμάμαι καλά το σχέδιο που μένει σε διαβούλευση για να γίνει η περιβαλλοντική αδειοδότηση…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πότε βλέπετε, πώς βλέπετε να προχωράει και αυτό το έργο; Γιατί κι αυτό είναι ένα έργο εδώ που τα λέμε με τις εμπλοκές, δεν έχει σημασία τώρα, είναι μια επένδυση, προχωράει πάντως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εύχομαι να διαψευσθώ και να προχωρήσει ο επενδυτής να υλοποιήσει το έργο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τί εννοείτε να διαψευσθείτε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκτιμώ μ’ αυτά που έχω δει μέχρι τώρα, ότι πολλές από τις καθυστερήσεις, για να το έχεις αυτό το έργο, δεν οφείλονται στη γραφειοκρατία ή σε οτιδήποτε άλλο αλλά στον επενδυτή. Αλλά αυτό θα το δούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κι ένα τελευταίο τώρα, δεν είναι ο τομέας σας, αλλά θέλω να σας ρωτήσω γι’ αυτό. Κι εχτές ειπώθηκε απ’ τον Πρωθυπουργό, ερωτήθηκε, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη κόντρα τώρα με τη Δικαιοσύνη αυτή την περίοδο. Και δικές σας εκδηλώσεις κρίνονται από τη Δικαιοσύνη. Γιατί προσφεύγουν βέβαια άνθρωποι κτλ. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτή την κόντρα;
Βέβαια ο κ. Τσίπρας είπε και το έχω πει κι εγώ κάποιες φορές ότι δεν είναι κόντρα εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική, είναι και ενδοδικαστική κόντρα γιατί βλέπουμε διαφοροποιήσεις δικαστών και βεβαίως είναι και η άποψη κάποιων ότι δεν πρέπει να ελεγχθούν ποτέ για όσα έκαναν. Κι εγώ το κρατάω αυτό. Αυτές τις μέρες έχει αποκαλυφθεί μια υπόθεση που πάνε να την καλύψουν. Αλλά εδώ είμαστε, θα τη λέμε. Για πείτε μου λοιπόν, τί γνώμη έχετε γι’ αυτό που έχει γίνει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν δικαστές στη χώρα μας που τιμούν το λειτούργημα που υπηρετούν, όπως σε όλους τους χώρους, υπάρχουν κι άλλοι που έχουν επιεικώς παράξενες συμπεριφορές, ή μπορούμε να δούμε την έκδοση αποφάσεων που είναι έξω από την κοινή λογική και έξω από το νόμο. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν π.χ., να βγαίνει απόφαση που λέει ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Λέτε για τον Άρειο Πάγο τώρα, που δεν είναι πάντως Ολομέλεια γιατί χτες είχα εδώ την κα Θάνου που λέει «έσπευσαν κι αυτό να μου το χρεώσουν». Γιατί στις Ολομέλειες βέβαια προεδρεύει ο Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν είναι απόφαση Ολομέλειας, είναι απόφαση Τμήματος και εικάζω ότι θα πάει σε ανώτερο όργανο, σε πιο διευρυμένο όργανο αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είμαι νομικός αλλά κι εγώ το φαντάζομαι, αλλά σκεφτείτε αν αυτό εφαρμοζόταν στον δικαστή που πήρε αυτή την απόφαση. Όποτε έχει λεφτά να του δίνει το μισθό του και να εκτιμά ότι δεν υπάρχει βλάβη σ’ αυτόν το δικαστή, σ’ αυτό τον εργαζόμενο που δεν καταβάλλεται ο μισθός και τα δεδουλευμένα του.
Όταν λοιπόν βγαίνουν τέτοιες αποφάσεις, είναι προφανές ότι θα τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού, του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Είναι άλλο το αν σεβόμαστε και τηρούμε τις δικαστικές αποφάσεις, που εκεί δεν πιστεύω ότι έχει μπει θέμα από κανέναν, οφείλουμε και να τις σεβόμαστε και να τις τηρούμε και είναι άλλο αν θα έχουμε την άποψή μας και θα γίνουμε και κριτικοί μ’ όλες αυτές τις αποφάσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μια τελευταία ερώτηση, για το θέμα του κ. Βαρουφάκη: Έχουν ειπωθεί διάφορα. Ήσασταν κι εσείς σ’ αυτά τα Υπουργικά Συμβούλια. Βέβαια εκείνος περιγράφει σκηνές σε πιο στενά όργανα είναι αλήθεια, δεν ξέρω σε ποια ήσαστε παρών, σε κάποια ρώτησα ας πούμε τον κ. Μάρδα και μου επιβεβαίωσε όχι για τον κ. Βαρουφάκη, ότι είχε πει ας πούμε ο κ. Λαφαζάνης για τα 16 δις του Νομισματικού Ταμείου. Για πείτε μου, πώς τα βλέπετε όλα αυτά που αποκαλύπτει ο κ. Βαρουφάκης και θέλω να μου πείτε αν κι εσάς σας προβληματίζει ο χρόνος που δημοσιοποιούνται αυτά…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, καθόλου..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Γιατί δημοσιοποιούνται όλα αυτά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το γιατί δημοσιοποιούνται έχει να κάνει, αν είναι αλήθεια όλα από αυτά, γιατί ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά έχουν τη λογοτεχνική ύλη, την καλλιτεχνική –αν θέλετε- πλευρά του κ. Βαρουφάκη. Από κει και πέρα αυτά έχουν να κάνουν με την ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου και πώς εκτιμά ότι πρέπει να υπηρετήσει κάθε στιγμή αυτό που έκανε και πως τιμά εκ των υστέρων τη συμμετοχή του σε μια προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση.
Πιστεύω ότι όσοι έχουν υπηρετήσει, και από όποιο πόστο έχουν υπηρετήσει, τέτοιες θέσεις και έχουν συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια, όχι μόνο η δική μας κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος αυτός που επιχειρεί ο Γιάννης Βαρουφάκης για να κοινοποιήσει τις απόψεις του σήμερα. Κατά τη γνώμη μου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τελευταία ερώτηση: Αυτή η έξοδός μας στις αγορές, κατ’ αρχήν σας ικανοποίησε η διαδικασία, η συμμετοχή, το επιτόκιο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, είναι μια σειρά πραγμάτων που δείχνουν ότι επιτέλους η χώρα επανακτά την αξιοπιστία της και είναι για πολλούς λόγους ότι έγινε αποδεκτό από τις αγορές μ’ αυτό το επιτόκιο, μ’ αυτή τη συμμετοχή. Δε σημαίνει μόνο ότι πάμε έτσι γενικά καλά, σημαίνει ότι πάμε καλά σε πολλούς τομείς. Η χώρα έχει δώσει τη μάχη παντού, ο ελληνικός λαός κυρίως έχει δώσει τη μάχη κι έχει υποστεί όλες τις συνέπειες.
Αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό απ’ όλους, ότι σε ό,τι έχουμε δεσμευτεί το τηρήσαμε, ότι επιτέλους κάνουμε πάρα πολλά βήματα σε μια άλλη λογική από αυτή που κινείτο μέχρι χτες η χώρα μας και επιτέλους, βλέπουμε σ’ ένα χρόνο πολύ πιθανό πλέον το να βγούμε από τον εφιάλτη που μας έβαλαν πριν. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα για να περάσουμε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, συγκεκριμένες πράξεις για το ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να κινηθεί η χώρα τις επόμενες δεκαετίες, για το τί πρέπει να κάνουμε σε κάθε τομέα για να μπορούμε ν’ αποκτήσουμε παραγωγική δομή.
Δε μπορεί δηλαδή η χώρα να συνεχίσει να δανείζεται και να καταναλώνει. Και βέβαια πρέπει ν’ αποκτήσουμε επιτέλους και την εξωστρέφεια στους τομείς που είμαστε πολύ καλοί, πολύ ποιοτικοί, να εκμεταλλευθούμε και τη γεωγραφική μας θέση .
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να εκμεταλλευθείτε και τα μυαλά γιατί είδα πρόσφατα μια είδηση που προβλήθηκε σε λίγα δελτία, ευτυχώς προβλήθηκε στο δελτίου του ALPHA, είδα ότι βραβεύτηκαν κάποια παιδιά, πήραν το Χρυσό δηλαδή, μιλάω για τη Μαθηματική Εταιρεία τη διεθνή και το πήραν μαθητές μας οι οποίοι τελειώνουν μάλιστα το Λύκειο είναι στην τελευταία τάξη του Λυκείου και πηγαίνουν σε μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και βεβαίως και στην Ελλάδα κάποιοι, επιλέγουν τη χώρα τους βέβαια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δυστυχώς, αντί να εξάγουμε προϊόντα, εξάγουμε επιστήμονες, αυτό είναι ένα δράμα για την ελληνική κοινωνία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έχουμε και μυαλά, μην εξάγουμε μυαλά, τα κρατάμε εδώ τα μυαλά. Λοιπόν, κ. Σπίρτζη, ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσαστε μαζί μας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να είστε καλά.