H συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα 104.6 FM» και τους δημοσιογράφους Νίκο Φελέκη και Μπάμπη Κούτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Κύριε Σπίρτζη καλημέρα σας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης, με χαρά ακούσαμε χτες εδώ από τους κατοίκους της περιοχής ότι είστε ένας από τους Υπουργούς που έχετε σχεδόν καθημερινή παρουσία στα καμένα της Ανατολικής Αττικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκεκριμένα η κ. Μαλά μας είπε, ότι πήγε ο Πρωθυπουργός και ήταν περίπου επικοινωνιακά τεχνάσματα, εκτός από τον Σπίρτζη. Και λέμε καθίστε, να πάρουμε τον Σπίρτζη γιατί μας είπε μια σειρά από θέματα τα οποία εσείς λέτε ότι προχωράει το Μάτι, αλλά εδώ μας είπε η κυρία που είναι στη συντονιστική Επιτροπή: Πρώτον μας είπε για τον φωτισμό και υποσχεθήκαμε ότι θα βγάλουμε εσάς να τα απαντήσετε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Φελέκη καλά κάνατε. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για σας, όπως είπε και ο Μπάμπης είπε καλά λόγια, ότι εσείς πηγαίνετε. Είναι αλήθεια αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Την ευχαριστώ πολύ, απλά να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Εγώ είμαι εκεί με εντολή του Πρωθυπουργού κάθε μέρα, δεν είμαι με δική μου πρωτοβουλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε και Υπουργός Υποδομών.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι είμαι Υπουργός Υποδομών, αλλά δεν υπάρχουν αρμοδιότητες στο Υπουργείο Υποδομών γι’ αυτά που γίνονται στην περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε οριστεί δηλαδή από τον Πρωθυπουργό σαν συντονιστής εκεί της υποθέσεως;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Επομένως δεν υπάρχει και δεν υπήρξε κανενός είδους επικοινωνιακό τρικ ούτε συνεργεία και κάμερες, είχαν ειδοποιηθεί ούτε τίποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω τα προβλήματα που μας είπε η κυρία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί εμείς υποσχεθήκαμε να έχει κι ένα πρακτικό αποτέλεσμα η εκπομπή. Πρώτον, για τον φωτισμό. Τι γίνεται με τον φωτισμό; Δημόσιος φωτισμός λέει 40 τόσες μέρες και δεν υπάρχει ακόμη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει απόλυτο δίκιο. Και γνωρίζουν όλοι, ότι ο φωτισμός είναι μια αρμοδιότητα των Δήμων. Έχει γίνει συνεννόηση με το ΔΕΔΔΗΕ για να εγκατασταθούν φωτιστικά, γίνεται μια προμήθεια, από ό,τι γνωρίζω έχει γίνει ήδη η διαδικασία προμήθειας φωτιστικών από το Δήμο Μαραθώνα που έχει τους απαραίτητους πόρους από το Υπουργείο Εσωτερικών γι’ αυτό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ψινάκης είναι στο Μαραθώνα, για να καταλαβαίνουν οι ακροατές.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά δεν έχουν παραληφθεί ακόμη τα φωτιστικά από την προμηθεύτρια εταιρεία που ανέλαβε να προμηθεύσει τα φωτιστικά. Στο Δήμο Ραφήνας τρέχει από πριν από τις πυρκαγιές ένας διαγωνισμός που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να αντικατασταθούν έτσι κι αλλιώς τα φωτιστικά σώματα με άλλα, που θα έχουν και λαμπτήρες Led για εξοικονόμηση ενέργειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν πάση περιπτώσει πότε υπολογίζουμε όλα αυτά να τελειώσουν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μέσα στον Σεπτέμβριο κ. Φελέκη, πιστεύω ότι πολλά από τα θέματα που έχουν εντός εισαγωγικών καθυστερήσει -και θα σας πω γιατί λέω εντός εισαγωγικών- θα λυθούν, γιατί όπως γνωρίζετε τον Αύγουστο και οι εμπορικές συναλλαγές αλλά και η διαθεσιμότητα συγκεκριμένων ανθρώπων δεν ήταν η πιο εύκολη που μπορούσες να έχεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία στον φωτισμό λοιπόν υπάρχει πρόβλημα όντως, τον Σεπτέμβρη. Υλοτόμηση, τα δέντρα. Υποθέτω τα καμένα; κόβονται; Τι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η υλοτόμηση γίνεται κανονικότατα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν και έχουν υπογράψει συμβάσεις δέκα Συνεταιρισμοί Υλοτόμων απ’ όλη την Ελλάδα. Είναι μια διαδικασία η οποία ήδη έχει αλλάξει την εικόνα της περιοχής και το ηθικό των ανθρώπων που κατοικούν, που έχουν τις οικίες τους εκεί, το να απαλλαγούν από αυτή τη μαυρίλα. Αυτό έχει να κάνει βεβαίως με την υλοτόμηση στα μέρη που έχουμε κατοικίες. Στα υπόλοιπα μέρη, στα δάση δηλαδή στο βουνό, πρέπει να γίνει και ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, οι μελέτες για τα κορμοδέματα και στη συνέχεια θα υλοτομηθούν για να χρησιμοποιηθούν οι κορμοί αυτοί για τα κορμοδέματα που χρειάζονται για την αντιπλημμυρική προστασία ανάντι, στα βουνά δηλαδή. Να πούμε ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που τόσο οργανωμένα γίνεται μέσα στον αστικό ιστό η υλοτόμηση και που τα υπολείμματα διοχετεύονται με τους Κανονισμούς που έχει ορίσει η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος. Δηλαδή, τα κλαδιά τεμαχίζονται, μέρος από αυτά πέφτουν σε δασικές εκτάσεις για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάταξη κι αυτών των εκτάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τρίτο είναι κόκκινα και κίτρινα σπίτια, λέει. Τι προβλήματα έχουν εκεί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουν ακόμη υπάρξει οι προδιαγραφές και το πώς θα γίνουν οι επισκευές, δεν έχουν δοθεί τα χρήματα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι δεν ισχύει αυτό. Κοιτάξτε, υπάρχει μια, αν θέλετε, όχι καλή ενημέρωση των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό το λόγο είπαμε και στις 12 και 14 του μηνός, να γίνουν δυο ανοιχτές συναντήσεις που θα είναι υπηρεσιακά στελέχη τόσο του Υπουργείου Υποδομών, της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας, της Γενικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Εσωτερικών, από το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες σε ερωτήσεις ή απορίες που έχουν σε διαδικασίες που ήδη είναι ορισμένες. Δεν είναι ορισμένες κάθε φορά που έχουμε φωτιά, είναι παγίως ορισμένες από το νόμο και δεν τις γνωρίζει ο πολίτης για διάφορους λόγους, ή παραπληροφορείται ή ανησυχεί, αν θέλετε, γιατί όλες οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις δεκαετιών σε αυτή την περιοχή υπάρχουν και εμφανίζονται τώρα που πρέπει να επισκευαστούν ξανά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή στις 12 και 14 του μηνός οι κάτοικοι εκεί και όσοι ενδιαφέρονται έχουν προβλήματα, θα μπορούν να τα μάθουν γιατί θα πάνε όλες αυτές οι Υπηρεσίες;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως στις 12 του μηνός θα γίνει ανοιχτή συνάντηση 6 ώρα στο Μάτι και στις 14 του μηνός θα γίνει στο Βουτζά. Αλλά να δούμε τώρα για τα κίτρινα και τα κόκκινα κτίρια. Έχει γίνει σε χρόνο ρεκόρ ο πρώτος έλεγχος που έκανε τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ποια είναι επισκευάσιμα και ποια όχι. Στα κόκκινα κτίρια που δεν επισκευάζονται υπάρχει δεύτερος έλεγχος από τριμελή Επιτροπή μηχανικών και επανεξετάζει αν το κτήριο είναι επισκευάσιμο ή δεν είναι και στη συνέχεια μπορεί κάποιος πολίτης να ξεκινήσει τη διαδικασία, δηλαδή να βγάλει την άδεια, προκειμένου να ανακατασκευάσει το σπίτι του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καθορίσει με ποιο τρόπο θα βοηθηθεί η προσπάθεια ανακατασκευής;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει καθοριστεί; Το ξέρουν οι κάτοικοι της περιοχής; Γιατί αυτοί διαμαρτύρονται ότι αυτό το στοιχείο δεν ακόμη στη διάθεσή τους.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας απαντήσω, να τα δούμε λίγο ένα – ένα. Αυτά που δεν επισκευάζονται, για πρώτη φορά, με δήλωση του πολίτη αναλαμβάνει την κατεδάφιση το Υπουργείο Υποδομών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δωρεάν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δωρεάν. Βγάζει την άδεια κατεδάφισης και προχωράει στην κατεδάφιση αλλά και στην απομάκρυνση των υλικών που προέρχονται από την κατεδάφιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα μπάζα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δωρεάν αυτό, εφόσον το θέλει πολίτης βεβαίως. Αν ο πολίτης θέλει να κάνει μόνος του την κατεδάφιση και την απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης, προφανώς θα το κάνει μόνος του. Το δεύτερο που υπάρχει, στη συνέχεια, είναι να εκδοθούν οι άδειες είτε επισκευής, είτε ανακατασκευής και για τα πράσινα με ζημιές που χρειάζονται άδειες μικρής κλίμακας και για τα κίτρινα και για τα κόκκινα. Εκεί υπάρχουν τα εξής προβλήματα και ίσως αυτό να εννοούν οι κάτοικοι, υπάρχουν όλες οι πιθανές περιπτώσεις κτιρίων στην περιοχή.
Υπάρχει κτίριο δηλαδή που είναι νόμιμο, νομιμότατο με οικοδομική άδεια εντός σχεδίου πόλης, υπάρχει αυθαίρετο κτίριο σε μη δασική περιοχή, αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν πρόβλημα, υπάρχει κτίριο αυθαίρετο στη Ζώνη παραλίας αυτό έχει πρόβλημα, υπάρχει κτίριο το οποίο είναι σε δασικές περιοχές και στον ένα Δήμο έχουν δηλωθεί οι οικιστικές πυκνώσεις άρα μπορεί να γίνει ένα πολεοδομικό εντός εισαγωγικών σχέδιο, στον άλλο Δήμο δεν έχουν δηλωθεί. Αυτά είναι λοιπόν πραγματικά κενά που υπάρχουν, αλλά που δεν οφείλονται στο ότι δεν έχουμε προβλέψει τις διαδικασίες, οφείλονται στις παθογένειες που έχει η περιοχή και που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάποιο άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για να μην έχουν και οι συμπολίτες μας μετά την τραγωδία που ζήσαμε αυτά τα κενά και αυτή την ανασφάλεια, στις 12 του μηνός είπαμε να γίνει αυτή η ανοιχτή συνάντηση για να απαντηθούν από τους ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίδομα ενοικίου, άλλο πρόβλημα
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, είναι πιστεύω σε ύψος που να καλύπτει τις ανάγκες ενός πολίτη που δε μπορεί να μείνει στο σπίτι του ή έχει καταστραφεί. Είναι για μια τετραμελή οικογένεια εάν θυμάμαι καλά 450 ευρώ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, μπορούν να τα πάρουν οι άνθρωποι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Μπορούν να κάνουν αιτήσεις στις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε μια από τις 4 δομές που φτιάξαμε προκειμένου να εξυπηρετούνται και τοπικά οι πολίτες αλλά και στο κέντρο, στο Υπουργείο, για να κάνουν τον προγραμματισμό τους, να νοικιάσουν ένα σπίτι και να προχωρήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτές είναι έκτακτες διαδικασίες, αν πάνε με τη γραφειοκρατία υποθέτω δε θα το πάρουν ποτέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως είναι έκτακτες. Κύριε Φελέκη, μετά τις αυτοψίες που κάναμε, έχουμε το αρχείο ποιοι άνθρωποι είναι δικαιούχοι και ποιοι δεν είναι και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Την 5η ημέρα με μηδέν γραφειοκρατία επί της ουσίας, ξεκινήσαμε να δίνουμε το έκτακτο βοήθημα και πάνω σ’ αυτούς τους ελέγχους και σ’ αυτή τη διαδικασία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έκτακτο βοήθημα ποιο είναι, οι αποζημιώσεις; Οι 5.000;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι πρώτες 5.000.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές δόθηκαν; Γιατί κι εκεί κάτι προβλήματα υπάρχουν. Και άκουγα κι έναν κύριο χτες στην τηλεόραση που έλεγε «το έδωσαν στην κόρη μου, εμένα δε μου το έδωσαν».
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς εμείς δε θα επαναλάβουμε και δεν πρέπει η χώρα να επαναλάβει διαδικασίες που ζήσαμε στο παρελθόν και μετά επιστρέφανε λεφτά πίσω οι πολίτες που δεν ήταν δικαιούχοι. Αυτό που γίνεται είναι ότι ο πολίτης έχει κάνει μετά την αυτοψία που σας λέω, κράτησε περίπου 4 μέρες, μια αίτηση και μας δίνει και το λογαριασμό του.
Οι διαδικασίες ελέγχου γίνονται από Υπουργείο Υποδομών και τα στοιχεία που υπάρχουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Άρα αν ένας συμπολίτης μας δεν έχει δηλώσει το κτίριο του στο Ε-2, στο Ε-1 ή είναι συνιδιοκτήτης….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κι ένα θέμα με τα συσσίτια κι ένα τελευταίο για τον ΕΝΦΙΑ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή για να το κλείσουμε λίγο, να το ξέρουν και όσοι έχουν απορία: Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνεί το Υπουργείο Υποδομών με τον πολίτη, τον παίρνει τηλέφωνο, προκειμένου είτε να διορθώσει τη φορολογική του δήλωση, είτε να προσκομίσουν οι άλλοι συνιδιοκτήτες την αντίστοιχη αίτηση για να δοθεί το έκτακτο επίδομα σε όσους το δικαιούνται.
Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που το δικαιούνται, έχει μπει στους λογαριασμούς τους και μάλιστα πάρα πολλοί έχουν ειδοποιηθεί και για τα προβλήματα που έχουν στα στοιχεία που έχουν δηλώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο τελευταία ζητήματα: Το ένα είναι τα συσσίτια, εάν υπάρχει ζήτημα να σταματήσουν τα συσσίτια γι’ αυτούς οι οποίοι δεν έχουν πια σπίτι, δεν έχουν πού να μείνουν άρα έχουν ακόμη και πρόβλημα σίτισης και το τελευταίο είναι, τελικά ποιους θα φορά η αναστολή η φετινή του ΕΝΦΙΑ, το σύνολο των κατοικιών ή μόνο όσων έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους;
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να τα πιάσουμε ένα-ένα. Για τα συσσίτια, δεν είναι αρμοδιότητα δική μας, αλλά υπήρχε μια ανησυχία για το αν θα λειτουργήσουν τα κτίρια που έχει ο στρατός εκεί ως κατασκηνώσεις ή όχι, που είχαν φιλοξενήσει προσωρινά αρκετούς συμπολίτες μας. Απ’ όσο έχω ενημερωθεί, απ’ όσο γνωρίζω, θα συνεχίσει η λειτουργία αυτών των δομών εκτός κι αν κάποια οικογένεια, κάποιος συμπολίτης μας, θελήσει να νοικιάσει κάποιο σπίτι στην περιφερειακή ενότητα και να μείνει εκεί. Αν δε θέλει, θα μείνει εκεί και θα υπάρχει και συσσίτιο και φαγητό και όλα τα υπόλοιπα είδη που έχουν αναπτυχθεί από τις δομές εκεί πέρα όλον αυτό τον καιρό. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε και τους εθελοντές που είχαν συνεισφέρει στις δομές αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ολοκληρώσουμε σιγά-σιγά κ. Σπίρτζη, γιατί δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Και ΕΝΦΙΑ επίσης, αν υπάρχει απάντηση
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όλα τα σπίτια που είναι στην περιοχή που έχει πληγεί, μου φαίνεται ότι απαλλάσσονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα τα σπίτια ή μόνο τα κατεστραμμένα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι όλα τα σπίτια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς το παρόν από την Ανεξάρτητη Αρχή ξέρουμε μόνο τα κατεστραμμένα, αλλά εν πάση περιπτώσει, θα το δούμε αυτό, αυτό δεν είναι αρμοδιότητα απ’ ό, τι καταλαβαίνω του κ. Σπίρτζη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, το γνωρίζω, είναι όλα τα σπίτια κι αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών, είναι να συμβάλλει και το Υποδομών με τις καταγραφές που έχει κάνει, προκειμένου να μην τρέχουν οι συμπολίτες μας στις Εφορίες, αλλά να γίνει πάλι μια αυτόματη διαδικασία και ένας αυτόματος μηχανισμός ελέγχου,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σημαντικό, να ενημερώσετε τον κόσμο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ν’ αξιοποιήσουμε την παρουσία σας εδώ, να σας ευχαριστήσουμε για την αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με το τί γίνεται στα κατεστραμμένα, στο μέρος που έγινε αυτή η τραγωδία. Να πάμε λίγο στα πολιτικά: Έκθεση Θεσσαλονίκης, μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Τί είναι, «Τσοβόλα δωσ’ τα όλα» τώρα; Αυτό έχουμε; Επανάληψη, παροχές;
Και εκ του ασφαλούς λένε πολλοί ότι δε θα είστε εξουσία την επόμενη μέρα άρα «δώσε» και ό, τι προκύψει στην κάλπη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, όχι, Κατ’ αρχάς όταν δίνεις κάτι δεν είναι εξαγγελία, είναι πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σωστά..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεύτερον, πολλοί δε θέλουν να θυμούνται συγκεκριμένα πράγματα. Και ένα από τα μεγάλα πράγματα της χρονιάς και των τελευταίων δύσκολων χρόνων που έζησε η χώρα, είναι ότι τέλειωσαν τα μνημόνια. Άρα μπορεί να μη γυρνάς το διακόπτη και να μπαίνεις σ’ εποχές ευημερίας, αλλά σίγουρα έχει γυρίσει οριστικά ο διακόπτης, ώστε τ’ αποθέματα που έχει η χώρα και η πολιτική που θέλει η χώρα να χαράξει, να μπορεί να τη χαράξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι λογικό να συνδέεται με την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε κ.Σπίρτζη έτσι δεν είναι; Όταν οι παροχές αυτού του είδους, οι διορισμοί, τ’ αναδρομικά, έρχονται λίγο πριν τις εκλογές, είναι λογικό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε θα λέγαμε το ίδιο και θα συμφωνήσω και μ’ αυτά που λέτε, δε θα λέγαμε το ίδιο, πολύ απλά, πρώτον γιατί δε θα μας έβγαζαν από τα μνημόνια ποτέ, γιατί συμφωνούσαν μ’ αυτά, στη φιλοσοφία και στην κεντρική πολιτική που έχει η Νέα Δημοκρατία δεν προτείνει κάποιο άλλο από αυτά που ζήσαμε 10 χρόνια μνημονίων…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε τη Νέα Δημοκρατία τώρα, η Νέα Δημοκρατία κάνει τη δουλειά της, εσείς ψηφίσατε να κοπούν οι συντάξεις και τώρα θα το ξεψηφίσετε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επιβλήθηκε να κοπούν οι συντάξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δε θα κοπούν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα τ’ ακούσετε κ. Φελέκη, όχι στην προεκλογική εκστρατεία, θα τ’ ακούσετε πολύ πριν την προεκλογική εκστρατεία πώς θ’ αντιμετωπισθεί το θέμα των συντάξεων και πολλών κοινωνικών παροχών. Αλλά να σας πω ένα παράδειγμα απ’ το δικό μου τομέα, από τον τομέα που υπηρετώ. Υπάρχουν κρίσιμες θέσεις σε δημόσιους Οργανισμούς και Υπηρεσίες, οι οποίες αν καλυφθούν από προσλήψεις, είναι προφανές, ότι το κράτος θα έχει οφέλη. Π.χ. στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών, οι υπερωρίες και τα ρεπό που πληρώνονται που είναι πολύ περισσότερα από το να δουλέψει ένας άνθρωπος στο κανονικό του ωράριο, είναι τέτοια, που αν προχωρήσουμε στις προσλήψεις που απαιτούν οι Οργανισμοί αυτοί για να παρέχουν το συγκοινωνιακό έργο που χρειάζεται να παρέχουν προς τους πολίτες, θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα στο εργασιακό κόστος που έχουν, απ’ ό,τι αν δεν κάνουμε αυτές τις προσλήψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, μην ανοίξουμε τώρα με τις συγκοινωνίες, e τα μισά λεωφορεία είναι χαλασμένα. Στο ηλεκτρονικό εισιτήριο καθολική εφαρμογή πότε προβλέπεται;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι έτσι. Όχι υπάρχει καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κατέβηκαν οι μπάρες παντού κι έχουμε καθολική εφαρμογή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Για να έχετε πλήρη εικόνα, έχουμε 2 ή 3 σταθμούς που είναι κοινοί σταθμοί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αυτό που επιχειρείται αυτή την περίοδο και είναι συμφωνημένο, είναι, να έχουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο και στα τρένα, και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μέσα στο Φθινόπωρο θα βγει ο διαγωνισμός και για τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει κι εκεί ηλεκτρονικό εισιτήριο και μάλιστα συμβατό με της Αθήνας. Αυτό που θα γίνει αμέσως μετά σε θεσμικό επίπεδο, είναι, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε οι αστικές μεταφορές είτε οι υπεραστικές, να έχουν συμβατό ηλεκτρονικό εισιτήριο απ’ όποιο φορέα και αν έχει εκδοθεί. Είτε είναι δηλαδή τρένο είτε είναι λεωφορείο είτε είναι μετρό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζική μεταφορά στη Θεσσαλονίκη, το μετρό δεν πιστεύω να το εξαγγείλει πάλι ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμο πότε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί να εξαγγείλει; Το έχουν εξαγγείλει σαράντα κυβερνήσεις και το μετρό της Θεσσαλονίκης και τους δρόμους και όχι μόνο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εσείς το έχετε εξαγγείλει. Το κάνατε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς δεν εξαγγείλαμε τίποτα, εμείς τελειώνουμε αυτά που οι άλλοι είχαν εξαγγείλει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε τα τελειώνετε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το μετρό της Θεσσαλονίκης μέσα στο’19 τελειώνει, μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία, σας καλώ εσάς προσωπικά και τους δύο αυτό το Σαββατοκύριακο για να δείτε με τα μάτια σας το αμαξοστάσιο, να δείτε τους σταθμούς του μετρό….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμαξοστάσιο μπορεί να υπάρχει, για τη λειτουργία δε ξέρουμε. Του χρόνου δηλαδή θα λειτουργήσει δοκιμαστικά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Του χρόνου θα λειτουργήσει δοκιμαστικά το μετρό της Θεσσαλονίκης και το ’20 θα δοθεί στους πολίτες για λειτουργία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, κρατάμε τις υποσχέσεις σας κ. Σπίρτζη κι εδώ θα είμαστε να τα λέμε. Σας ευχαριστώ πολύ.