Η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός ο κ. Χρήστος Σπίρτζης. Κύριε Σπίρτζη καλή σας μέρα. Μας ακούτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν αλλιώς το είχα στο μυαλό μου. Αλλιώς θα ξεκινήσουμε κι αυτό γιατί βλέπετε ότι η πολιτική επικαιρότητα μας σπρώχνει προς τα εκεί. Έλεγα πως από τη μία μεριά έχουμε ένα σκηνικό όπου από τη μία μεριά υπάρχουν διαβουλεύσεις, επαφές και μάλιστα αυτές οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο γιατί είδαμε τις συνομιλίες τις τηλεφωνικές του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Μακρόν και Τούσκ και από την άλλη μεριά διαμορφώνεται κ ένα σκηνικό που δείχνει να έχει τα στοιχεία της ρήξης, της σύγχυσης, του αδιέξοδου. Τι ακριβώς συμβαίνει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που συμβαίνει δύο χρόνια τώρα. Διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν είναι έτσι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι έτσι και είναι και λίγο χειρότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό. Δεν είναι έτσι. Και τι εννοώ . Να σας το εξηγήσω για να μη σας διακόψω μετά. Δηλαδή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα λίγο πριν την παραμονή του προηγούμενου Eurogroup είχαμε όλες αυτές τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού, για να ανατραπούν όλα αυτά άρδην και να φτάσουμε στο σκηνικό που μόλις σας περιέγραψα. Άρα κάτι έχει γίνει κάτι μεσολάβησε από τότε που ο Πρωθυπουργός περίμενε να υπάρχει μια θετική έκβαση όλης αυτής της προσπάθειας μέχρι σήμερα που διαμορφώνεται αυτό το σκηνικό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Μπαλτατζή, εδώ και καιρό ζούμε τις πολύ μεγάλες διαφωνίες, δεν το ‘χουμε κρύψει, που συναντάμε σε πάρα πολλά θέματα, μεταξύ των θεσμών. Και πιο συγκεκριμένα, μεταξύ του κ. Σόιμπλε που εκπροσωπεί αν θέλετε συγκεκριμένη πολιτική, συγκριμένους κύκλους με συγκεκριμένα συμφέροντα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό είναι μια σύγκρουση μια γενικότερη διαφωνία στο πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικότερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης κι αυτό έχει πολύ μεγάλη επίπτωση όχι μόνο στα Ευρωπαϊκά θέματα και στις Ευρωπαϊκές χώρες και στη διεθνή οικονομική και όχι μόνο γεωπολιτική σκηνή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, αλλά αυτή η αντιπαράθεση και αυτή η αντίθεση κ. Σπίρτζη , δεν διαμορφώθηκε τώρα. Την αντιμετώπισε και την αντιμετώπιζε και με βάση αυτήν η Ελληνική Κυβέρνηση έφτιαξε τον δικό της οδικό χάρτη. Φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε. Αυτή υπήρχε, δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά, αλλά ξέρετε έχουμε φτάσει και στην ολοκλήρωση του προγράμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και καμία πλευρά δεν μπορεί να πει, ότι η Ελλάδα, η Κυβέρνηση, δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμφωνία που έγινε. Το αντίθετο θα μπορούσαμε να πούμε αυτή τη στιγμή, για τους δανειστές. Επομένως αυτό δημιουργεί και την κορύφωση αν θέλετε των διαφωνιών, γιατί όποια δέσμευση όποιου μέλους των δανειστών αυτή τη στιγμή για τη τελευταία πράξη του δράματος που ζει ο ελληνικός λαός, δε σηματοδοτεί μόνο τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Ανοίγει και το δρόμο για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Άρα η σύγκρουση μεταξύ τους ή οι όποιες διαφωνίες ή οι λύσεις που θα βρεθούν, δε έχουν να κάνουν μόνο με τη δική μας χώρα. Έχουν να κάνουν με τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους για πάρα πολλές χώρες και σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν χώρες που δεν είναι, δεν έχουν αν θέλετε το μικρό μέγεθος του προβλήματος που έχει η Ελλάδα για την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αναφέρεστε στην Ιταλία, στη Γαλλία κτλ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην Ισπανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ισπανία, βεβαίως, βεβαίως. Σύμφωνοι! Παρά ταύτα θα επιμείνω προσπαθώντας να πάρω μια απάντηση που να μας δίνει μια ερμηνεία, μια εξήγηση. Πορευτήκαμε με αυτό τον τρόπο, η Κυβέρνηση βρήκε ένα τρόπο να το διαχειριστεί όλο αυτό και να περάσει μέσα από αυτές τις συμπληγάδες που τις περιγράφετε, και τώρα μόλις, είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που ελπίζαμε ότι πια θα πιούμε νερό, να σας το πω έτσι, αυτό δεν έγινε στην συνεδρίαση του προηγούμενου Eurogroup, προσβλέπουμε στην επόμενη, όμως ξαφνικά, δημιουργήθηκε ένα σκηνικό ρήξης θα μπορούσε να πει κάνεις και με δηλώσεις στελεχών είτε της κυβέρνησης είτε βουλευτών. Αναφέρομαι και στη δήλωση του κυρίου Ξυδάκη που είπε ότι η Αθήνα μπορεί να μη δεχτεί τη δόση της αξιολόγησης αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος. Αυτό είναι ένα σκηνικό το οποίο δημιουργεί μια σύγχυση, δε δημιουργεί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Μπορεί να δημιουργεί μια σύγχυση ή μπορεί να δημιουργεί και λάθος εντυπώσεις αν θέλετε. Πάντα γίνεται αυτό όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια τέτοιου είδους διαδικασία. Πόσο μάλλον αν η διαδικασία αυτή έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις, όπως είπα και πριν, από τη δική μας χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ κ. Μπαλτατζή εκτιμώ ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα για το αν δε λυθεί το θέμα του χρέους όχι για τη χώρα μας, γενικότερα, διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι η κρίση που υπάρχει τώρα δεν είναι μια εθνική κρίση της Ελλάδας και τριών, τεσσάρων, πέντε άλλων χωρών. Είναι μια δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μια κρίση που οφείλεται στην υπερσυσσώρευση πλούτου, μέσω του τελευταίου εγχειρήματος αρκετών χρόνων που ζούμε τώρα και είναι η παγκοσμιοποίηση. Ή η μεταφορά πολύ μεγάλου κομματιού του παραγωγικού ιστού σε αναπτυσσόμενες χώρες, σε αγορές της Ασίας και της Αφρικής. Αυτό σημαίνει ότι ή θα δοθεί μια λύση στο πλαίσιο που λειτουργεί σήμερα η οικονομία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτές τις χώρες, ή θα πάμε σε πολύ δυσάρεστες παγκόσμιες εξελίξεις. Επομένως αυτοί που χειρίζονται, και οι χώρες που χειρίζονται αλλά και οι δυνάμεις που χειρίζονται και είναι πολύ καθοριστικός ο ρόλος τους στις εξελίξεις αυτές, πρέπει λίγο να δουν και την παγκόσμια ιστορία. Φτάνουν δύο μεγάλοι παγκόσμιο πόλεμοι στη σύγχρονη ιστορία, για να πάνε σε άλλη λογική και σε άλλη λύση από αυτή που προτείνεται και έχει συμφωνηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σας ,με την ανάλυσή σας σε σχέση με τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, πώς αυτά προκλήθηκαν, τι έχει προκαλέσει η παγκοσμιοποίηση , σημασία έχει ότι μέσα
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα και το δικό μας το πρόβλημα το ίδιο είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς αυτό θέλω να σας πω: ότι δεν είναι άσχετο, είναι απολύτως σχετικό. Πείτε, ναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα πλεονάσματα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Βόρειας Ευρώπης, είναι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: τα ελλείμματα είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επομένως; Πρέπει αν θέλουμε να βαθύνει, να προχωρήσει το όραμα της ενιαίας Ευρώπης, τη Ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα πρέπει και τέτοιου είδους θέματα όπως τα ελλείμματα και το χρέος των χωρών του Νότου να διευθετηθούν και θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική κουβέντα, πιο ποσοστό του Ευρωπαϊκού προϊόντος ανήκει σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα. Ή των πλεονασμάτων, ή των υπεραξιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Σ’ αυτό λοιπόν, το σκηνικό υπάρχει και η Ελλάδα που βεβαίως τα προβλήματά της, δεν είναι άσχετα δε λειτουργεί σε χρονικό και χωροταξικό κενό η χώρα. Υπάρχουν ωστόσο, και καλούμαστε άμεσα τώρα, καλείται η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ξαναγυρνώ λοιπόν. Μία από τις πληροφορίες που εχθές κυκλοφόρησε κάποια στιγμή και μετά η Κυβέρνηση τη διέψευσε, ήταν η πληροφορία ότι ενδεχομένως να υπάρξει σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και τη διέψευσε με ένα τρόπο προς το παρόν. Γιατί είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για τέτοια σύσκεψη ήταν η απάντηση της κυβέρνησης. Η κατάσταση είναι τέτοια που απαιτεί τέτοιου είδους χειρισμούς και ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προς το παρόν όχι. Αλλά ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τις εξελίξεις που πιθανόν να υπάρχουν σε ένα ρευστό περιβάλλον και στην Ευρώπη και στη γενικότερη περιοχή. Επομένως σωστά πιστεύω ότι προς το παρόν, και σε κάθε φάση, ξέρετε δεν είναι μόνο η οικονομία ή η διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή τη στιγμή για το χρέος, υπάρχουν σε εξέλιξη πάρα πολλά θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν η ερώτηση που ήθελα να σας κάνω, αν το πρόβλημα είναι στο πεδίο το οικονομικό μόνο ή μπαίνουν και άλλα θέματα που πιέζουν την κατάσταση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι είναι ορατό το τί γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τί γίνεται σε γειτονικές χώρες, τι γίνεται στα Βαλκάνια. Τον τελευταίο καιρό είχαμε κάποια γεγονότα σε γειτονικές χώρες και σε χώρες των Βαλκανίων που δε είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ή να ευχηθούμε ως εξελίξεις. Αυτά πρέπει να μας βάζουν και σε μια εγρήγορση, εθνική εγρήγορση, που να απαιτεί σε τέτοιου είδους θέματα και δεύτερες ή ευρύτατες συναινέσεις, τις οποίες δε νομίζω ότι δεν τις έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον σε κρίσιμα θέματα έξω από την οικονομία ή την πολιτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι στα άλλα θέματα υπάρχει
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι όλοι έχουν δείξει μια άλλου είδους στάση και εύχομαι να δείξουν τέτοιου είδους στάση και στα θέματα της οικονομίας και της εθνικής στρατηγικής που πρέπει να έχουμε για το χρέος και τη θέση που έχουμε στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα συντάσσεστε με τη δήλωση, τη χθεσινή δήλωσή του ευρωβουλευτή του Δημήτρη Παπαδημούλη, που αυτό που είπε κινήθηκε στην κατεύθυνση λέγοντας ότι θα περίμενε από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για να ανοίξει ο δρόμος για τη να συνεννόηση και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ήταν κιόλας που πυροδότησε και τα σενάρια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι κοινός τόπος όλων των ανθρώπων που αγαπούν τη χώρα αυτή η κατεύθυνση. Αλλά από κει και πέρα για να υπάρχει αυτό, πρέπει να υπάρχει μια παραδοχή. Ότι στο κέντρο αυτών των προτάσεων της συγκεκριμένης πολιτικής, βρίσκονται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να συζητάμε επτά χρόνια μέσα στην κρίση, με κάποιες δυνάμεις οι οποίες δεν είναι δυνάμεις που συγκεντρώνουν μια μικρή αν θέλετε στήριξη από μέρους του ελληνικού λαού, αν το χρέος είναι βιώσιμο, αν πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την απομείωση ή τη διευθέτησή του και πολλά άλλα θέματα που οδήγησαν τη χώρα πριν τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να είναι μια χώρα χωρίς φωνή, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς συμμαχίες. Αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν είναι αμελητέα. Ούτε είναι εύκολο να γίνουν. Το ότι δηλαδή ο Αλέξης ο Τσίπρας κατόρθωσε και συγκρότησε επί της ουσίας με τις πρωτοβουλίες που πήρε, τη συμμαχία τω χωρών του Νότου, το ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πολύ σύντομα, οι χώρες του Νότου και οι ηγέτες του Νότου συναντούνται, το ότι οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην προοδευτική κατεύθυνση συγκλίνουν σε πάρα πολλά θέματα για το πώς ξεπερνάμε τέτοιου είδους υφεσιακή πολιτική που μας έχει βάλει ο νεοφιλελευθερισμός στην Ευρώπη, δεν είναι αμελητέα θέματα, ούτε μπορούμε να τα περάσουμε έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς και δεν είναι. Προφανώς. Τώρα θέλω να ζητήσω την κατανόησή σας, να μας δώσετε ένα λεπτό, να πούμε τους τίτλους των ειδήσεων, γιατί στο δεύτερο μέρος, αμέσως μετά, θέλω να μας εξηγήσετε τι ακριβώς έχει συμβεί, τι έχει δείξει το πόρισμα σχετικά με τα εισιτήρια στην ΣΤΑΣΥ, που είναι ένα πόρισμα που δίνει νέες διαστάσεις σε αυτό το σκάνδαλο, μπορείτε να μας δώσετε ένα λεπτό χρόνο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσο θέλετε
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε τώρα να δούμε ένα πολύ μεγάλο θέμα για το οποίο εσείς πολλές φορές έχετε κάνει δηλώσεις, έχετε αναφερθεί, τώρα πια τα πράγματα είναι αυτό που λένε, διαπιστώνονται, μάλλον αποδεικνύονται. Αποδεικνύονται δεν διαπιστώνονται. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο με τα εισιτήρια στη ΣΤΑΣΥ, η εταιρεία, οι ορκωτοί ελεγκτές της εταιρείας KPMG έδωσαν το πόρισμα τους, υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξεως των 3,7 εκατ. Ευρώ, τσάμπα πράγμα δηλαδή, στα έσοδα της εταιρείας για την περίοδο ΄11 – ΄15. Τι έγινε εκεί υπουργέ ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι για την περίοδο 2011 έως και 2014
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΄14 ναι.. έως 31 Αυγούστου το 2014 εάν θυμάμαι καλά
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Ακριβώς. Υπάρχουν δύο χρονικές φάσεις που εξετάστηκαν, η μία είναι αυτή που αναφέραμε αμέσως πριν και η άλλη είναι για το 2015. Έγινε αυτό που επανειλημμένα όπως σωστά είπατε, έχουμε αναφέρει κυρίως σε επίκαιρες ερωτήσεις, και στη συζήτηση στο Ελληνικό κοινοβούλιο, απλά τώρα έχουμε και τις αποδείξεις. Η χρονική σειρά είναι ότι αποκαλύφθηκαν δύο σκάνδαλα στη ΣΤΑΣΥ, το ένα αφορούσε μια πολύ κακή διαχείριση και κλοπές επί της ουσίας από εισιτήρια, χρήματα και κάρτες, και πολύ χαλαρές –αν τις χαρακτηρίσουμε επιεικώς- γκρίζες διαδικασίες που επέτρεπαν την ανάπτυξη τέτοιου είδους δράσεων στους κόλπους της ΣΤΑΣΥ και των Αστικών Συγκοινωνιών, και μια δεύτερη παραβατική κατάσταση, η οποία είχε πλαστά εισιτήρια, εκτύπωση πλαστών εισιτήριων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήταν, τα πλαστά εισιτήρια είναι στη δεύτερη φάση, στη ουσία το ΄15, τον Σεπτέμβριο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι τα πλαστά εισιτήρια δεν ξέρουμε για πότε είναι ακόμα, είναι μια δεύτερη μέχρι στιγμής διακριτή ιστορία. Για το πρώτο θέμα έγινε έρευνα από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και τα στελέχη της Γενικής Επιθεωρήτριας, έγινε έλεγχος για το 2015, βρέθηκε ένα έλλειμμα της τάξης του ενός 1.150.000 περίπου, και ήταν σε εξέλιξη παράλληλα με αυτό, μία άλλη πρωτοβουλία του ΟΑΣΑ που μέσω της KPMG έγινε συγκεκριμένος έλεγχος με άλλο σύστημα από αυτό που ακολούθησαν οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, που επιβεβαιώνει και το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή για το 2015 αλλά εντοπίζει τα ελλείμματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θέλω να σας πω, γιατί διαβάζοντας το, γιατί το δημοσίευσε αν δεν κάνω λάθος η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» είχε δημοσιεύσει το πόρισμα, έχει ενδιαφέρον ότι στην ουσία αυτό το κύκλωμα, γιατί από ότι αντιλαμβάνομαι περί κυκλώματος πρόκειται, τα μέλη λοιπόν του κυκλώματος, εκμεταλλεύτηκαν ένα οργανωτικό χάος που πρέπει να υπήρχε στον οργανισμό, διότι δεν υπήρχε η μηχανογράφηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι που υπήρχε, που δημιουργήθηκε. Γιατί στη ΣΤΑΣΥ πριν αρκετά χρόνια, υπήρχαν, στο μετρό υπήρχαν διαδικασίες, που δεν επέτρεπαν να αναπτυχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Στη πορεία της λειτουργίας αυτού του Οργανισμού, διαδικασίες βγήκαν εκτός, δεν θεσπίστηκαν άλλες που να τις αντικαθιστούν και επομένως, βρήκαμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, την εξής κατάσταση: να επιστρέφονται εισιτήρια, κάρτες και χρήματα στο ταμείο της ΣΤΑΣΥ, να μην υπάρχει κανένας μηχανισμός ασφαλείας, να μην υπάρχουν αξιόπιστοι μηχανισμοί για το τι χρήματα και τι εισιτήρια πουλιούνται από κάθε σταθμό
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διάβασα για χειρόγραφη συμπλήρωση εντύπων και βιβλίων, δηλαδή, ένας πρωτογονισμός
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ναι, σε μη αριθμημένα βιβλία, που την άλλη μέρα κάποιος θα μπορούσε να γράψει άλλα πράγματα, σε ένα άλλο μπλοκ, και να τα έχει ως αποκλειστικά στοιχεία για το τι έχει εισπράξει το κάθε ταμείο. Αυτή η κατάσταση αναδείχθηκε από εμάς από το 2015, το πρόβλημα ήταν ότι αυτή η κατάσταση, ή αυτές οι διαδικασίες περιλάμβανε και άλλα πράγματα που είναι πραγματικά έξω από τη λογική, όπως τα εισιτήρια που επιστρέφονταν και δεν είχαν πουληθεί, καταστρέφονταν ως κιλά χαρτιού, όχι ως αριθμός εισιτήριων
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τι σόι διαχείριση είναι αυτή; Εντυπωσιακό αυτό που λέτε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι ήταν μια «διαχείριση» για το πώς αναπτύσσονται κυκλώματα κλοπής στο χώρο των Αστικών Συγκοινωνιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου κάτι, το πόρισμα αυτό τώρα, με βάση πια αυτό το πόρισμα θα δρομολογηθούν διαδικασίες δικαστικές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από ότι γνωρίζω, από την ενημέρωση που έχει στείλει ο Γενικός Επιθεωρητής, για το πρώτο μέρος, για το 2015, έχουν ασκηθεί διώξεις και γίνεται ταυτόχρονα και ανάκριση. Από εκεί και πέρα το πόρισμα που αφορά τα έτη 2011, 2014, θα διαβιβαστεί και αυτό στον Γενικό Επιθεωρητή και στον αρμόδιο Εισαγγελέα για να διερευνήσει και τις προηγούμενες χρονιές. Δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεση μας όλα τα στοιχεία που θα θέλαμε. Κάποια από αυτά έχουν καταστραφεί όταν έγινε ό έλεγχος, ή λίγο πριν γίνει ο έλεγχος, με εντολή συγκεκριμένων ανθρώπων, που έχουν βρεθεί για το 2015, άλλα έχουν καταστραφεί όπως σας είπα πριν, ως κιλά χαρτιού. Επομένως δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση για το εύρος αυτής της κλοπής και αυτής της συμπεριφοράς. Έχουμε τα ελάχιστα που μπορούμε να βρούμε από τα στοιχεία που έχουν απομείνει και είναι αυτά που παρουσιάζουμε. Και βέβαια υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να διερευνηθούν, όπως ότι υπάρχουν σταθμοί που σύμφωνα με το πόρισμα της KPMG που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, διότι σε αυτούς τους σταθμούς είχαν δοθεί, για να γίνει κατανοητό, 1.000 εισιτήρια, επεστράφησαν 200 και από τα 800 που απέμειναν, έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα να έχουν εισπραχθεί. Αυτό σημαίνει για κάποιον που μπορεί να κάνουμε μία υπόθεση, ότι μπορεί να πωλούνταν σε αυτούς τους σταθμούς και άλλα εισιτήρια, τα οποία δεν ήταν τα επίσημα εισιτήρια του οργανισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν Υπουργέ, Θα τα παρακολουθήσουμε όλα αυτά, φαντάζομαι θα έχουμε νεότερα, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη σημερινή συνομιλία που είχαμε. Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλή συνέχεια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά. Γεια σας.