Η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα “Ειδήσεις” και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.
Είναι πολλές οι αμαρτίες του ΟΑΣΘ και η εξομολόγηση του χρειάζεται έναν Παππά σαν τον Στέλιο δηλώνει στις Ειδήσεις απαντώντας στην επίθεση που δέχεται από την αντιπολίτευση ο Χρήστος Σπίριζης.
Ο υπουργός Μεταφορών επισημαίνει πως ο Κώστας Λαλιώτης με την παρέμβαση του θέτει τις διαχωριστικές γραμμές με τον νεοφιλελευθερισμό και με τη Δεξιά οι οποίες όπως σημειώνει δεν ξεπερνιούνται καθώς ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και ποιος συνεργάζεται μαζί της.
Παράλληλα αφήνει αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών που έκανε λόγο για υπουργούς που παίζουν κατενάτσιο τονίζοντας πως αυτό που συμβαίνει δεν είναι κατενάτσιο αλλά επιθετικό σύστημα από μια ομάδα ολόκληρη που φέρνει και αποτελέσματα.
Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση κ. υπουργέ, ώστε να μην προλάβουν να θέσουν και νέα μέτρα στο τραπέζι οι δανειστές, όπως τουλάχιστον ανησυχούν συνάδελφοί σας;
Η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Αυτή η Κυβέρνηση ποτέ δεν ακολούθησε την πολιτική των προκατόχων της και των πρόθυμων συνοδοιπόρων τους «φέρτε ό,τι θέλετε, να υπογράψουμε». Έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαπραγματεύεται και να πετυχαίνει. Μέσα από επώδυνους κάποιες φορές συμβιβασμούς, αλλά χτίζοντας και μια πολιτική για την κοινωνία στο μέτρο του δυνατού. Έχει αποδείξει, επίσης, ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της, πετυχαίνει τους στόχους της (με τις θυσίες του ελληνικού λαού), ανατάσσει την οικονομία και την κοινωνία μέρα με τη μέρα. Και θα είναι αυτή, με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που το καλοκαίρι του 2018 θα βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και τα μνημόνια, χαράζοντας τον δρόμο για το μέλλον.
Υπάρχουν υπουργοί όμως που παίζουν «κατενάτσιο» στα συμφωνηθέντα με τους δανειστές;
Η Κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Τα προσωπικά «καπετανάτα» ήταν χαρακτηριστικό άλλων, παλαιότερων κυβερνήσεων , με «βαρώνους» και κληρονόμους εδρών και υπουργικών θώκων. Δεν θα τα βρείτε αυτά στο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε ένας από εμάς, ανάλογα με το πόστο ευθύνης που έχει αναλάβει, προσπαθεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, τα συμφέροντα της και τους πολίτες της. Αυτό εγώ δεν θα το έλεγα «κατενάτσιο» , αλλά «επιθετικό» σύστημα από μια ομάδα ολόκληρη που φέρνει και αποτελέσματα.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά τη γνώμη σας κρατάει ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιμένει η Φώφη Γεννηματά;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τείνει το τελευταίο διάστημα να γίνει πολυκεντρικό σχήμα. Άλλα λέει τη μια μέρα, η πρόεδρός της, αλλά βγαίνουν αμέσως μετά να υποστηρίξουν κορυφαία της στελέχη με πρώτο τον κ. Βενιζέλο που δείχνει να ασφυκτιά στο κοστούμι που φορά στο κόμμα του.
Άλλοι ψάχνουν έναν δρόμο για τη λεγόμενη κεντροαριστερά, άλλοι ομνύουν στο «μεταρρυθμιστή» Κυριάκο Μητσοτάκη, άλλοι ονειρεύονται νέα κόμματα και αξιώματα, άλλοι ηθελημένα ή άθελα γίνονται «ουρά» στη ΝΔ, άλλοι περιμένουν από τον κ. Σημίτη και τα «ορφανά» του να «σώσει την παρτίδα» (επί του παρόντος πάντως ο ίδιος παραμένει πεισματικά αμίλητος για το «κοινωνικό φαινόμενο» της διαφθοράς…) και πολλοί είναι εκείνοι που παρακολουθούν αμίλητοι την κατρακύλα και τη μετάλλαξη ενός ιστορικού κόμματος που πρόσφερε στον τόπο, παρά τα αρνητικά του.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιόν θα πάνε και ποιόν θα αφήσουν.
Η πρότασή σας για διάλογο μετά τις εκλογές προς την Φώφη Γεννηματά ισχύει; Και ποιους χαρακτηρίζετε βαρίδια από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Ο διάλογος για την αριστερά, ο ειλικρινής διάλογος, χωρίς προαπαιτούμενα και μικρομεγαλισμούς με τον προοδευτικό χώρο είναι στοιχείο οξυγόνου για όλους όσοι θέλουν να αλλάξει σελίδα η χώρα, να περάσει στο μέλλον με ένα νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο με προφανές προοδευτικό πρόσημο. Για την κοινωνία. Στο διάλογο, όμως, δεν ετεροκαθορίζεσαι ούτε αυτοπροσδιορίζεσαι. Καθορίζεται κανείς από τις δημόσια διατυπωμένες θέσεις του και τις πολιτικές του. Δεν είναι ο ρόλος ή θέση μου να μιλήσω για «βαρίδια» στο εσωτερικό ενός άλλου κόμματος, αλλά δε νομίζετε ότι είναι προφανές ότι υπάρχει, τουλάχιστον, διάσταση πολιτικών και θέσεων στο ΠΑΣΟΚ, που δημιουργούν αγκυλώσεις και θολή εικόνα; Είναι αυτοί οι λάτρεις της εξουσίας, οι θαυμαστές τελευταία του «μεταρρυθμιστικού» λόγου του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Λέει τα ίδια ο κ. Βενιζέλος, ας πούμε, με μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Για να παραφράσω και ένα σύνθημα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει κάποια στιγμή να θυμηθεί τις πηγές του και να απαντήσει καθαρά: νεοφιλελευθερισμός και βαρβαρότητα ή κοινωνική δικαιοσύνη και προοδευτικό πρόσημο, θα είναι το αύριο αυτού του τόπου; Δε χωρούν πια υπεκφυγές.
Την παρέμβαση Λαλιώτη πώς την κρίνετε;
Από τη στιγμή που ο Κώστας ήθελε να μιλήσει, είναι απολύτως λογική και αναμενόμενη. Δίνει την οπτική ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τον προοδευτικό χώρο δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, σε κεντρικά πολιτικά και οικονομικά θέματα που είναι απολύτως επίκαιρα. Θέτει τις διαχωριστικές γραμμές με τον νεοφιλελευθερισμό και τη δεξιά. Έκπληξη δεν αποτελεί η τοποθέτηση Λαλιώτη αλλά όσοι, ξεπερνώντας τις πολιτικές τους ρίζες και την ιδεολογία του σοσιαλιστικού χώρου, συγκλίνουν και συμπορεύονται με τον νεοφιλελευθερισμό, τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που τον εκφράζουν. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αριστεράς και δεξιάς δεν ξεπερνιούνται και ότι “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά” και ποιός συνεργάζεται μαζί της…
Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για τον διορισμό του Στέλιου Παππά στον ΟΑΣΘ. Δεν θα μπορούσατε να τον είχατε αποφύγει;
Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την αποιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ…
Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει πολιτικές και επιλογές που θα άφηναν τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του παλαιοκομματισμού, ως συνέχεια της πρωτεύουσας του παρακράτους και των παρακρατικών και παρεκκλησιασττικών οργανώσεων…
Θα μπορούσαμε να μην επιχειρούμε να σπάσουμε κατεστημένες διακομματικές δομές, που εκμεταλλεύονται πολιτικά και οικονομικά την πόλη για δεκαετίες…
Θα μπορούσαμε, επίσης, να αποφύγουμε την αναζήτηση και στη συνέχεια την ενημέρωση των πολιτών για το τι γινόταν και από ποιούς στον υπό εκκαθάριση πλέον ΟΑΣΘ. Θα μπορούσαμε να παίξουμε και να διαπραγματευτούμε κάτω από το τραπέζι μέσω του ΟΑΣΘ… Αν ένα από τα παραπάνω θέλαμε να τα αποφύγουμε, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει και τον Στέλιο. Είναι πολλές οι αμαρτίες του ΟΑΣΘ και η εξομολόγηση του χρειάζεται έναν Παππά, σαν το Στέλιο….
Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης τον Νίκο Βούτση ότι έχει στο στόχαστρό του τη θρησκεία…