H συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:. Κύριε Υπουργέ, τί φταίει τώρα και είχαμε αυτή την τραγωδία στη Μάνδρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς να συλλυπηθώ κι εγώ με τη σειρά μου πραγματικά, όχι για τους τύπους, τις οικογένειες των θυμάτων και τους συμπολίτες μας που έχουν μπει σε όλη αυτή την ταλαιπωρία. Πιστεύω ότι οι εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες δεν τιμούν την κοινωνία μας και μάλλον θα πρέπει να κάνουμε περισυλλογή και αναστοχασμό σαν κοινωνία γι’ αυτό που γίνεται στην πατρίδα μας, γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών αναρχίας, χάους.
Και δεν είναι μόνο η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος. Όπου έχουμε πλημμύρα τα τελευταία χρόνια, έχουμε τα ίδια φαινόμενα. Το ’15 πριν ορκιστούμε καν, πήγαμε στην πλημμύρα της Άρτας, δεν ξέρω αν το θυμάστε. Στην Άρτα τ’ αναχώματα είχαν χρησιμοποιηθεί ως αδρανή υλικά για να κάνουν εκεί οδοποιία. Μέσα στο ρέμα της Άρτας, υπάρχουν δράσεις οι οποίες δεν έπρεπε να είναι καν κοντά στο ρέμα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εδώ υπάρχουν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εδώ είναι ακόμα χειρότερα. Στην πρόσφατη πλημμύρα της Σαμοθράκης που πήγαμε, 4 ρέματα είναι πάνω στον οικισμό, μέσα στον οικισμό, έχουν κλειστεί. Το Δημαρχείο έχει χτιστεί πάνω στο ρέμα, μ’ έναν μικρό αγωγό διατομής.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εδώ έχουμε εργοτάξιο, έχουμε βιομηχανίες, έχουμε αποθήκες..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τα λέει ο Νίκος Μπελαβίλας σ’ ένα άρθρο που διάβασα πάρα πολύ καλά, το έχω εδώ, που λέει για το πώς άλλαξε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Μάνδρας το 2003, που εξαφανίστηκε το ρέμα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία, όλα αυτά έγιναν και φταίνε οι προηγούμενοι. Είσαστε σχεδόν 3 χρόνια στην εξουσία. Γνωρίζατε, κι εσείς μάλιστα έχετε διατελέσει και Πρόεδρος του ΤΕΕ για πολλά χρόνια, ήδη το ΤΕΕ βρίσκεται εκεί και κάνει επιτόπιες έρευνες και θα βοηθήσει..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, είπε ότι θα συμβάλλει και είναι προς τιμήν τους, μακάρι να εισφέρουν οι συνάδελφοι, στο να γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ όμως υπάρχουν μελέτες που είναι στα συρτάρια, μελέτες οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν, μελέτες οι οποίες καθυστέρησαν γιατί έφταιγε ο Δασάρχης, γιατί έφταιγε το κακό το ριζικό μας, γιατί έφταιγε δεν ξέρω κι εγώ ποιος.
Π. ΓΑΒΡΑ: Κύριε Υπουργέ, αυτά είναι χαρτογραφημένα τα ρέματα, το διαπιστώσατε κι εσείς..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτσι λέτε;
Π. ΓΑΒΡΑ: Δεν είναι χαρτογραφημένα από τους επιστήμονες; Δεν ξέρουμε πού πονάει η Αττική αυτή τη στιγμή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι χαρτογραφημένα όλα τα ρέματα, προφανώς.
Π. ΓΑΒΡΑ: Δεν είναι χαρτογραφημένα λέτε. Εγώ ξέρω ότι τους επιστήμονες τους ακούω 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, να λένε πού πονάει η Αττική, πού είναι τα προβλήματα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι μόνο η Αττική.
Π. ΓΑΒΡΑ: Και για τους προηγούμενους αυτό ισχύει, και για σας που κυβερνάτε αυτή τη στιγμή. Από τη στιγμή λοιπόν που γνωρίζουμε πού πονάει, σας άκουσα στη Βουλή, το είπατε και προηγουμένως στο διάλειμμα, να λέτε ότι το ’17 είναι έτος αντιπλημμυρικών έργων. Κλείνει με 22 νεκρούς όμως αυτό το έτος. Πήγατε να δείτε την τραγωδία στη Μάνδρα; Πήγατε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν πρόλαβα να πάω, θα πάω. Δεν κρύβομαι εγώ απ’ ό,τι ξέρετε σε τέτοια γεγονότα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Ξέρετε, ο άνθρωπος αυτός που έχει χάσει τους δικούς του και προσπαθεί να βγάλει τη λάσπη, θέλει να του κάνετε λίγο στον ώμο, ν’ ακούσετε την οργή του, τη δικαιολογημένη του οργή. Και δεν πήγε κανένας εκεί.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πήγε ο κ. Σκουρλέτης, πήγε ο κ. Τόσκας, ήταν συνέχεια εκεί, πήγε ο Πρωθυπουργός..
Π. ΓΑΒΡΑ: Ο Πρωθυπουργός απ’ έξω πέρασε κ. Σπίρτζη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι αυτοί που ανέφερα. Δεν είναι το Υποδομών. Και ήταν εκεί, κι ήταν όλες τις ημέρες. Κι επειδή έγινε και λόγος από στρατευμένα μέσα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί εμείς είχαμε εξαγγείλει ότι το 2017 θα είναι ένα έτος που θα ενταχθούν πολλά αντιπλημμυρικά έργα κι επειδή δεν πρέπει να μιλάμε στον αέρα, έχω μαζί μου τους πίνακες, κ. Παπαδάκη θα σας τους αφήσω για να θυμηθείτε τη μάχιμη δημοσιογραφία που κάνατε, πότε άλλαξε ο νόμος για την αντιπλημμυρική προστασία και όχι μόνο, και για τη δομή του ελληνικού κράτους: Με το νόμο του “Καλλικράτη”.
Για να έχουμε λοιπόν συγκρίσιμα στοιχεία, από το 2010 μέχρι και το 2014, ένα-ένα τα έργα που βγήκαν από το Υπουργείο Υποδομών το οποίο είναι αρμόδιο μόνο για τα έργα εθνικής σημασίας, όχι για τέτοια έργα, και γι’ αυτά είναι υπεύθυνος ο Δήμος και για μεγαλύτερα είναι οι Περιφέρειες, σε όλη τη χώρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πριν πάτε σ’ αυτό, βλέπετε ευθύνες στο Δήμο και στην Περιφέρεια; Δηλαδή λέτε ότι υπεύθυνοι γι’ αυτά τα έργα που προκάλεσαν την τραγωδία στη Μάνδρα είναι αρμόδιοι φορείς, ο Δήμος και η Περιφέρεια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είπα, αρμόδιοι φορείς για τον καθαρισμό των ρεμάτων είναι οι Δήμοι και για τη διευθέτησή τους, για τ’ αντιπλημμυρικά έργα είναι οι Δήμοι και σε κάποια ρέματα οι Περιφέρειες.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Θεωρώ ότι γίνεται λάθος η συζήτηση 100%.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί το λες;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Το ότι φταίνε διαχρονικά οι κυβερνήσεις, Δήμοι, Δήμαρχοι κτλ., αυτό είναι δεδομένο, όταν το συζητάμε χάνουμε την ώρα μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πνίγηκαν 22 άνθρωποι.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω τον Υπουργό ένα πράγμα και μετά την κα Δήμαρχο.
Κατ’ αρχήν να πούμε, επειδή λείπατε, εγώ το είπα και στην τηλεόραση, ότι συνεργεία –το άκουσα από τη Δήμαρχο νομίζω- έκαναν πολλές καταγραφές ζημιών.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι πολλές, μερικά πράγματα δεν τα περνάμε έτσι. Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου να κάνει καταγραφές;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Δεν ξέρω αν είναι..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Ήταν εκεί όμως.
Π. ΓΑΒΡΑ: Σε μια τέτοια τραγωδία δεν ψάχνουμε να βρούμε..
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Δε θα μείνω σ’ αυτό, δε θέλω να χάσω χρόνο. Ήταν εκεί, μπράβο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το λέω γιατί ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή άρχισε ν’ αναρωτιέται πού είναι ο Υπουργός, πού είναι ο Πρωθυπουργός, και ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πάρα πολύ καλά γιατί ήταν και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι οι Δήμοι, με την πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν από μηδέν έως δύο Μηχανικούς για να κάνουν όλα αυτά που λέτε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα υπεύθυνος ο Δήμος και η Περιφέρεια.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Να μπω στην ερώτηση που θέλω; Ποιοι είναι υπεύθυνοι τα ξέρουμε χρόνια. Ακούστε, το 2016 κ. Σπίρτζη, ακούει και η κα Δήμαρχος, είχαμε πυρκαγιές στο όρος Πατέρας. Μπορεί κάποιος Χριστιανός από την Περιφέρεια, από το Δήμο, από το Υπουργείο, αν είναι το Υπουργείο δεν ξέρω, να μας πει τί έργα ανάσχεσης έγιναν στο όρος Πατέρα μετά τις πυρκαγιές;
Γιατί θεωρώ λάθος τη συζήτηση: Εάν είχαν τελειώσει κα Κριεκούκη οι μελέτες, να είχαν αρχίσει τα έργα, πάλι θα είχαμε αυτή την εικόνα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ σου λέει είναι στα συρτάρια χρόνια.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Θέλω λοιπόν να ρωτήσω: Ένας άνθρωπος μπορεί να μας πει τί έργα ανάσχεσης έγιναν στο όρος ούτως ώστε να μην κατέβει το νερό; Μπορεί κάποιος ν’ απαντήσει σ’ αυτό;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία Δήμαρχε, εδώ η αγωνία η μεγάλη η εξής: Οι άνθρωποι που βγαίνουν και μας μιλάνε, μόλις ακούνε μια σταγόνα βροχής ανεβαίνουν στις ταράτσες. Εκεί εκτός από χρήματα και τρόφιμα, θέλουν και ψυχολόγο. Έχουν ψυχολογικά προβλήματα οι άνθρωποι. Κι εδώ λέμε, θα ξαναγίνει το κακό αυτό άμα πιάσει μια δυνατή βροχή; Και ποιος επιτέλους είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να κάνει τα έργα στα μπαζωμένα ρέματα, στις αυθαιρεσίες οι οποίες νομιμοποιήθηκαν στη συνέχεια με Υπουργικές Αποφάσεις;
Μέχρι και τώρα έχουμε σ’ εκκρεμότητα, «νομιμοποίησέ το και θα το σώσεις». Έχετε ευθύνες εσείς κα Δήμαρχε;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Για τα έργα ανάσχεσης μπορεί να μου απαντήσει κάποιος;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε 22 νεκρούς.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Μα γι’ αυτό το λέω, δε θα είχαμε Γιώργο.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Απορώ με τον Υπουργό. Να μου πει συγκεκριμένα πού ο Δήμος έχει ευθύνη. Όταν δεν έχει η Πολεοδομία και όταν έχει έναν Μηχανικό, είναι, δυνατό να εμπλακεί ο Δήμος στα ρέματα; Να μου το πει ο κ. Υπουργός, τον παρακαλώ πολύ. Όταν δεν εκδίδει άδειες αυθαιρέτων, όταν δε νομιμοποιεί κτίρια, όταν δεν έχει την ευθύνη των ρεμάτων κι έχει έναν Μηχανικό και ζητά τουλάχιστον άλλους δύο και ουδέποτε τους εγκρίνει το Υπουργείο, πώς μπορεί ν’ αναμιχθεί και στα ρέματα, όταν εμείς κάθε μέρα διωκώμεθα για τις λακούβες, για τα πεζοδρόμια, για τους βράχους;
Ξέρει το περιστατικό που έτρεξα στο Υπουργείο πριν ένα μήνα για τους βράχους που πέφτουν απ’ τα βουνά στους δήθεν δημοτικούς δρόμους. Εγώ θα έλεγα, σεβόμενοι τους νεκρούς αλλά και τους ζωντανούς νεκρούς αυτή τη στιγμή, να μείνουμε στο εξής και όλα τ’ άλλα θα τα βρει η Δικαιοσύνη. Γιατί δε μ’ αρέσουν ούτε οι εντυπώσεις ούτε τα μεγάλα λόγια.
Τώρα ο Υπουργός που έχει στα χέρια του ένα πολύ ζωτικό Υπουργείου, θα πάρει γενναίες αποφάσεις; Αυτό τον ρωτάω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιες;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Για άμεση εκτέλεση των έργων. Διότι η παλιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών είναι πάνω στο ρέμα όλη. Γι’ αυτό και μετετράπη σ’ ένα πέλαγος.
Δεύτερον, το αντιπλημμυρικό που είναι η μελέτη έτοιμη, εγκεκριμένη και αναρτημένη από το Δήμο, μπορεί με απευθείας ανάθεση και να τον χειροκροτήσουμε όλοι, να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του έργου; Ούτε διαγωνισμοί 3 ετών ούτε ενστάσεις 5 ετών ούτε ΣτΕ. Αυτό θέλουμε. Διότι εδώ, δεν είναι έργα αναπλάσεις πλατειών, προμήθειες κτλ. για να θέλουμε διαγωνισμούς κι όλα αυτά. Εκεί ταλαιπωρούμεθα χρόνια και χρόνια, στα έργα που άπτονται της ζωής του πολίτη.
Όταν λέμε αντιπλημμυρικό έργο, σημαίνει ή ζω ή πνίγομαι. Μπορούμε να δώσουμε αναθέσεις, να δώσει το Υπουργείο αναθέσεις αύριο μ’ ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καταθέσει;
Π. ΓΑΒΡΑ: Μα υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο κ. Σπίρτζη, δεν υπάρχει;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Και τότε να βρούμε τη δύναμη να ξαναγεννηθούμε, όταν αυτά τα σπίτια καθαριστούν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κυρία Δήμαρχε ν’ απαντήσει.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Τώρα τα ρέματα δεν υπάρχουν.
Π. ΓΑΒΡΑ: Τα αντιπλημμυρικά δε μπορούν να δημοπρατηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Πήγα προσωπικά στα ρέματα, ρέματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, ούτε των 3 μέτρων που υπήρχαν. Τώρα είναι ένα απόλυτο επίπεδο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα άμα ξαναβρέξει θα πλημμυρίσετε.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Αυτή τη στιγμή ποιος μπορεί να έρθει εδώ και να καθίσει και να κοιμηθεί; Πείτε μου, κι εγώ θα πω ότι οι συμπολίτες μου, δείχνουν τεράστια δύναμη και υπομονή. Όμως θα πρέπει όλοι να σκεφτούν μήπως μετατραπεί η υπομονή αυτή σε οργή κάποια στιγμή. Αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μας απαντήσει. Κύριε Υπουργέ, τώρα πρέπει να γίνουν έργα. Τί είναι αυτό που μπλοκάρει τα έργα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θέλω να πω κατ’ αρχάς, να δώσω μια διευκρίνιση σε σχέση με τον υπότιτλο που μπήκε. Εγώ είπα ότι αρμόδιοι φορείς από το νόμο του “Καλλικράτη”. Όχι υπεύθυνοι. Αρμόδιοι είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπεύθυνοι αν δεν έχουν γίνει τα έργα. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα έργα δεν έγιναν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτοί έχουν αρμοδιότητα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτοί που είχαν την αρμοδιότητα λοιπόν δεν προχώρησαν σήμερα, χτες, προχθές.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στην Περιφέρεια. Είναι εκεί μέσα και η κα Δούρου;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφού η Δούρου είναι Περιφερειάρχης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολύ στενά..
Π. ΓΑΒΡΑ: Φταίει η κα Δούρου λοιπόν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα δε μ’ αφήνετε, θα πω τώρα. λέει η κα Κριεκούκη: «Μπορώ να κάνω αυτά τα έργα μ’ έναν Μηχανικό; Όχι». Αυτό η κα Κριεκούκη σήμερα το ανακάλυψε; Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν απέλυε τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης;
Π. ΓΑΒΡΑ: Εσείς όμως δεν ξέρετε ότι υπάρχει ένας Μηχανικός εκεί;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή, γιατί εδώ πέρα έχει χαθεί η μπάλα. Βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη..
Π. ΓΑΒΡΑ: Αφήστε τον κ. Μητσοτάκη όμως κ. Υπουργέ.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Δε μ’ ενδιαφέρει ο κ. Μητσοτάκης κι ο κάθε άλλος Υπουργός, εγώ θα σας πω ότι το 2015 έκανα αίτημα για δυο Μηχανικούς τουλάχιστον. Το ’16 έκανα αίτημα για δυο Μηχανικούς, το ’17 έκανα, όλα τα αιτήματα απορρίφθηκαν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα θυμάστε όμως ότι κάποιοι είχαν δεσμευτεί στο 1 προς 10 και στο 1 προς 4 για να μην μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, φαντάζομαι ότι το θυμάστε.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Το θέμα είναι τί κάνουμε. Εδώ είναι το θέμα. Τρία σχολεία είναι χωρίς άδεια, να τα κλείσω να στείλω ένα χαρτί να τα κλείσετε από αύριο; Όταν γίνεται το κακό θυμόμαστε τους Δημάρχους που είναι οι χαμάληδες του συστήματος. Εσείς θα κλείσετε τα σχολεία από αύριο; Θα κλείσετε τα γυμναστήρια που είναι χωρίς άδειες; Θα τα κλείσετε όλα αυτά; Βρείτε έναν τρόπο κ. Υπουργέ, να δώσετε σ’ αυτούς τους ανθρώπους..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι κ. Παπαδάκη, το καταλάβατε;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Αυτό είναι το ελληνικό κράτος. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε τώρα αναφορά στο παρελθόν του ελληνικού κράτους, τώρα που εγώ διοικώ κι εσείς διοικείτε, πείτε μου τί θα κάνετε;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε όμως τί γίνεται κα Δήμαρχε; Όταν χτιζόταν χωρίς άδεια το σχολείο εσείς τί κάνατε; Που αν είναι χωρίς άδεια το σχολείο είναι κι επικίνδυνο για τα παιδιά. Δε μ’ ενδιαφέρει αν έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ ή επί Νέας Δημοκρατίας, μ’ ενδιαφέρει ότι στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε αυτό.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Αυτή τη στιγμή αν ελεγχθούν σ’ όλη την Ελλάδα τα δημόσια κτίρια και οι υποδομές, τουλάχιστον το 50% είναι χωρίς αδειοδότηση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τότε θα κάνουμε συνέχεια κηδείες και μνημόσυνα. Γιατί έχουμε ένα κράτος πελατειακό..
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Δηλαδή τί θα πούμε, θα περιμένουμε το κακό; Η Δήμαρχος που είναι η τελευταία τρύπα της φλογέρας να κλείνει σχολεία, να κλείνει γυμναστήρια;
Π. ΓΑΒΡΑ: Γιώργο ξέρεις τί κάνουμε τόση ώρα; Διαπιστώσεις κάνουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Διαπιστώσεις κάνουμε, δημοσιογραφική έρευνα.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Βολεύει το σύστημα αυτό;
Π. ΓΑΒΡΑ: Ο Υπουργός όμως κάνει τις διαπιστώσεις εδώ.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Αν τους βολεύει όλους, να θυσιαστώ εγώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ τί κάνουμε τώρα θέλω να μας πείτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κοιτάξτε, είναι άλλο το σχολείο χωρίς άδεια της δεκαετίας του ’60 και είναι άλλο ένα ΓΠΣ που τροποποιήθηκε το 2003 και λείπει το ρέμα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το 2003 δεν είχαμε τις διαδικασίες του ’60, ήταν μία χρονιά πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι πριν 40 χρόνια και 50 που είχαμε άλλες διαδικασίες στη χώρα. Αυτό σας το δίνω, είναι το Προεδρικό Διάταγμα, είναι και το άρθρο του κ. Μπελαβίλα.
Πάμε τώρα σ’ αυτά που είπε η κα Δήμαρχος. Έχουν ευθύνες αυτή τη στιγμή οι Δήμοι; Έχουν κατ’ αρχάς αρμοδιότητες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητες, βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μην την εξαιρείτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν εξαιρώ κανέναν. Ούτε τα Υπουργεία εξαιρώ. Μπορεί αυτό το πολεοδομικό και χωροταξικό χάος να φτιαχτεί μέσα σε 2,5 χρόνια; Γίνονται κινήσεις; Αυτά ρωτάτε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στις περιοχές που είναι επικίνδυνες όμως να χαθούν ανθρώπινες ζωές, θα πρέπει τις προτάξουμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, όλη η Ελλάδα είναι επικίνδυνη. Όλη η Ελλάδα με το πολεοδομικό και χωροταξικό χάος που υπάρχει, είναι επικίνδυνη. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 172 πλημμύρες. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τί λέω..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά κι εκεί που είναι επικίνδυνες περιοχές κι έχουν εκπονηθεί κάποιες μελέτες με κόπους και με βάσανα, ακούω ότι είναι σε συρτάρια. Είναι σε συρτάρια μελέτες;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο οικισμός της Σαμοθράκης είναι επικίνδυνη περιοχή;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αλλά εδώ ακούσαμε ότι υπήρχε μια μελέτη, η οποία ανατέθηκε σ’ ένα γραφείο. πέρασαν δυο χρόνια να γίνει η μελέτη. Κόλλησε μετά στο Δασάρχη.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Αυτήν μπορείτε να την κάνετε έργο άμεσα;
Π. ΓΑΒΡΑ: Αυτό είναι το θέμα με τ’ αντιπλημμυρικά, να δημοπρατηθούν κ. Υπουργέ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Γίνεται αυτή η διαδικασία; Μπορεί να γίνει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχει στο νόμο που ψηφίσαμε το ’16 συγκεκριμένη διαδικασία που είναι πολύ σύντομη, πάει κάποιος φορέας όπως ο Δήμος και αν δε μπορεί ο Δήμος το αναθέτει σ’ έναν κεντρικό φορέα, είτε στην Περιφέρεια είτε σε άλλον και μπορεί να δημοπρατήσει με κλειστή προεπιλογή και λίστα..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν έγινε εδώ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μη ρωτάτε εμένα, δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι φορείς.
Π. ΓΑΒΡΑ: Ποιος φταίει σ’ αυτή την περίπτωση, αυτό ρωτάμε, που δεν έγινε ούτως ώστε να δρομολογηθούν γρήγορα αυτά τα έργα;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέει το Υπουργείο «δε φταίω εγώ», άρα πρέπει να φταίει ο Δήμος και η Περιφέρεια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όποιος έχει την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο έργο και ό,τι κωλύματα…
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Ποιος την έχει; Την έχει ο Δήμος; Μπορεί ο Δήμαρχος να το κάνει αυτό;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Δήμος λέει «εγώ δεν έχω Υπηρεσίες», η Περιφέρεια λέει «δεσμεύομαι από το νόμο…». Μου το είπε εμένα η κα Δούρου, «κ. Παπαδάκη δεν έχουμε έναν Πρωθυπουργό, τον Τσίπρα, έχουμε δεκάδες, μη σας πω χιλιάδες Πρωθυπουργούς. Είναι ο Δασάρχης που μπορεί να κολλήσει μια μελέτη για δυο χρόνια».
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει απόλυτο δίκιο.
Π. ΓΑΒΡΑ: Όλοι αυτοί όμως δεν εποπτεύονται από κάπου; Δεν είναι το Υπουργείο η Εποπτεύουσα Αρχή όλων αυτών;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει απόλυτο δίκιο η κα Δούρου. Εγώ θα σας πω από έργο που συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια πριν ένα, ενάμιση χρόνο που κάναμε όλες τις διαδικασίες και μας το απέρριψε για να κάνουμε μια συμπληρωματική σύμβαση η ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων). Άρα το πού θα σκαλώσει ένα έργο, και δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας αυτό…
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Εσείς δε νομοθετείτε με βάση τις εισηγήσεις των Υπουργών όπου βλέπουν προβλήματα να προτείνουν αλλαγές των νόμων; Ποιος προτείνει τα νομοσχέδια κ. Υπουργέ; Αλλάξτε τα σας παρακαλώ όλα αυτά που καταγγέλλετε και συμφωνώ. Αλλάξτε τα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δε με απατά η μνήμη μου. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει συγκεκριμένους όρους και προδιαγραφές και για τις δημόσιες συμβάσεις και τα δημόσια έργα και για την περιβαλλοντική προστασία και για τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν, αυτό που είπε δηλαδή η Δήμαρχος πριν, δεν τα δίνετε με μια απευθείας ανάθεση…
Π. ΓΑΒΡΑ: Να μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα; Στην περίπτωση της Μάνδρας με απευθείας ανάθεση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα μπορούσαν να είχαν δρομολογηθεί τα έργα κ. Υπουργέ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης δε γίνεται, απαγορεύεται από το Εθνικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο..
Π. ΓΑΒΡΑ: Όχι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Τροποποιήστε το νόμο.
Π. ΓΑΒΡΑ: Εσείς ο ίδιος το Φεβρουάριο του ’16 αν δεν κάνω λάθος, όταν πλημμυρίσαμε από τους πρόσφυγες, μέσα σε λίγες ώρες είχατε δώσει εντολή και ήρθαν τόσα κοντέινερς και λύθηκε το πρόβλημα. Αυτό δε μπορεί να γίνει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εκεί δεν ήταν με απευθείας ανάθεση.
Π. ΓΑΒΡΑ: Διαδικασία κατεπείγοντος ήταν όμως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με διαγωνισμό έγινε όμως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω διάθεση να λαϊκίσω κ. Υπουργέ, αλλά προσέξτε τί γίνεται. Μ’ ένα νόμο μειώνονται συντάξεις. Μ’ ένα νόμο έχουμε επιβολή έμμεσης και άμεσης φορολογίας. Μας λένε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν την υποχρέωσα εγώ την κυβέρνηση, εμείς τους είπαμε «κόψτε το λαιμό σας να έχετε πλεόνασμα».
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι και δεν υποχρέωσε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμμέσως πλην σαφώς σας υποχρέωσε. Κι εσείς το δεχτήκατε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Μπορούσαμε να πούμε και κάτι άλλο κ. Παπαδάκη. Μπορούσαμε να υιοθετήσουμε τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή ν’ απολύσουμε κόσμο όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να έρχεται η κα Κριεκούκη σήμερα και να λέει «έχω έναν Μηχανικό κι έχω κάνει αίτημα γι άλλους δύο και δε μπορώ να έχω και δε μπορώ να κάνω τ’ αντιπλημμυρικά έργα».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας δεσμεύει κανείς να πείτε, έχουμε 300 περιοχές –ο κ. Λέκκας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Αντώνη Δελατόλα, 300 σημεία στην Ελλάδα που θα πεθάνουν άνθρωποι, θα πνιγούν άνθρωποι.
Π. ΓΑΒΡΑ: Βρε Γιώργο, η Χαμοστέρνας με την πρώτη νεροποντή κλείνει. Θέλω να πω, δεν είναι μόνο η Μάνδρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή να πούμε, επειδή δε μας αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή είμαστε στο μνημόνιο, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι έτσι ώστε να μην ξαναπνιγούν άνθρωποι. Εάν βγαίνει αυτό το συμπέρασμα, είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και το δελτίο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τί λένε με δυο λόγια όλοι αυτοί οι άνθρωποι, και ο κ. Λέκκας μέσα σ’ αυτούς; Λένε ότι είναι τόσο ακραίο το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο όρος Πατέρας..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα έχουμε πάλι, έτσι λένε οι επιστήμονες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς, είναι πιθανό. Με τις κλιματικές αλλαγές που έχουμε..
Π. ΓΑΒΡΑ: Άρα να δεχτούμε τη μοίρα μας κ. Υπουργέ μας λέτε εδώ και να περιμένουμε πόσους άλλους θα θρηνήσουμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μόλις με αφήσετε να πω τί έχουμε κάνει, θα δούμε αν δεχόμαστε τη μοίρα μας ή όχι.
Π. ΓΑΒΡΑ: Μα το αποτέλεσμα είναι κ. Υπουργέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το αποτέλεσμα αυτό θα το έχουμε όσο διατηρούμε το χάος που κληρονομήσαμε και στο χωροταξικό σχεδιασμό και στο Δασολόγιο..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπήρχε δέσμευση ότι θα το αλλάξετε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Ένα βασικό έργο μεγάλο τώρα εκεί στη Μάνδρα μπορεί να γίνει; Τί χρόνο χρειάζεται για ν’ αρχίσει να σκάβει η μπουλντόζα; Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά με διαγωνισμό, γιατί δε γίνεται χωρίς διαγωνισμό. Τί χρόνο χρειάζεται;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος, εκεί υπάρχουν αποθήκες του μετρό. Τί υπάρχει μέσα στα ρέματα κα Δήμαρχε; Τί έχουν φτιάξει;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Υπάρχουν εταιρείες αρκετές. Τώρα με άδεια νομιμοποιημένες, δε γνωρίζω γιατί ο Δήμος δεν είχε ποτέ ούτε έχει Πολεοδομία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μισό λεπτό κι εσείς όμως τώρα, μέσα στο ρέμα που αφορά τη ζωή των κατοίκων του Δήμου σας, πηγαίνει μια μεγάλη εταιρεία και χτίζει μια τεράστια αποθήκη χιλιάδων τετραγωνικών και δεν πήγατε όλοι μαζί εκεί να τους πείτε «σταμάτα»;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Συγνώμη, εμείς θα κάνουμε και την Αστυνομία, θα κάνουμε και την Πολεοδομία; Τί άλλο θέλετε να κάνουμε; Είναι δυνατό να ελέγχω εγώ την Πολεοδομία; Δεν έχω υπαλλήλους να ελέγχω τα δικά μου τα άμεσα καθήκοντα, είναι δυνατόν; Ν’ αφήσω τις δικές μου υποχρεώσεις και να ελέγχω το κάθε κτίσμα και πόσο μάλλον όταν είναι και αρκετών ετών;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Έχετε Πολεοδομία δική σας;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Δεν έχουμε Πολεοδομία, τί Πολεοδομία να έχουμε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για να γίνει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, γνωμοδοτεί ο Δήμος.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Ποιος το εγκρίνει όμως να μου πείτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το 2003 που εγκρίθηκε η αλλαγή του γενικού…
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Εγώ σας λέω, μπορεί μια μελέτη που κατατίθεται από έναν Δήμο πριν 10, 20 χρόνια, είναι μια μελέτη. Ποιος την εγκρίνει; Την εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ; Ποιος βάζει τη σφραγίδα; Δηλαδή κ. Υπουργέ, από σας πραγματικά δεν περίμενα σήμερα αυτή τη στάση. Δεν ξέρω, είχα άλλες απόψεις για το πρόσωπό σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ακούσαμε κα Δήμαρχε.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Περίμενα να δώσετε σ’ εμάς κάποια λύση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ακούσαμε κα Δήμαρχε. Έχετε καταλάβει τί φταίει και πώς διορθώνεται;
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Εγώ έχω καταλάβει τί φταίει. Φταίει, το είπα στην αρχή, η διαχρονική απάθεια υπηρεσιών, κράτους για να γίνει όλο αυτό..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι και σήμερα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Λιγότερο σήμερα γιατί είναι 2,5 χρόνια. Φταίνε κι άλλοι. Εγώ να ρωτήσω κάτι την κα Δήμαρχο: Εσείς ως Δήμαρχος, είχατε εικόνα από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι θα έρθει μεγάλο κύμα κακοκαιρίας;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Όχι για κάτι ιδιαίτερο. Για βροχοπτώσεις.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Γιατί δε διέκοψε κανένας την κυκλοφορία.
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Και δεν πρέπει να είχε καμία Υπηρεσία ενημέρωση.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Κυρία Δήμαρχε, όλοι οι άνθρωποι, διορθώστε με, νομίζω ότι πνίγηκαν στους δρόμους. Σωστά;
Ι. ΚΡΙΕΚΟΥΚΗ: Ακριβώς. Όσοι ήταν στο δρόμο πνίγηκαν. Όσοι ήταν στην εθνική οδό αυτή την ώρα πνίγηκαν, ακόμη και με νταλίκες και με βυτιοφόρα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Άρα αν είχε διακοπεί η κυκλοφορία, ένας χριστιανός είχε δώσει μια εντολή….
Π. ΓΑΒΡΑ: Αυτό είναι της Τροχαίας..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Της Πολιτικής Προστασίας.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Εγώ λέω αν είχε διακοπεί, θα είχαμε αυτούς τους νεκρούς;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ όμως δε δίνουμε λύση στο εξής πρόβλημα: Μπορεί να γίνει κάτι τώρα; Θα επιστρέψουμε και θα έχετε τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε.
Π. ΓΑΒΡΑ: Το δια ταύτα, τί κάνουμε τώρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κάνουμε μια μικρή διακοπή και θα επιστρέψουμε για να κλείσουμε, με το τί κάνουμε τώρα. Γιατί έχουμε 22 νεκρούς και θα έχουμε κι άλλους. Εγώ θα γίνω κυνικός, θα έχουμε κι άλλους εάν δεν ανοίξουν τα ρέματα. Εάν δε γκρεμιστούν όλα αυτά που παρανόμως έχουν χτιστεί στα ρέματα. Θα έχουμε κι άλλους, όχι μόνο εκεί. Όπου έχουν χτιστεί αυθαίρετα.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επιστρέφουμε να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας.
Π. ΓΑΒΡΑ: Πάντως Γιώργο συγνώμη εδώ, έσπευσε η Κυβέρνηση να ανακοινώσει το μέρισμα, χωρίς να είναι έτοιμη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αλλάζουν πολλά πράγματα, γιατί βλέπουν τις αδικίες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Παπαδάκη πάντως να σας δώσω συγχαρητήρια για την ενημέρωση που κάνετε για το μέρισμα και για τη βελτίωση, που «βοηθάτε» το κυβερνητικό έργο και να θυμίσουμε ότι πριν ένα χρόνο αμφισβητούνταν ότι θα ξαναδοθεί. Πριν ένα χρόνο που δόθηκε κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους, μας έλεγαν ότι κοροϊδεύουμε τον κόσμο -να τα θυμηθούμε λίγο αυτά γιατί ήταν πρόσφατα- ότι δεν θα ξαναγίνει αυτό το πράγμα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είχε δοθεί σωστά βέβαια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί δεν είχε δοθεί σωστά;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν τέτοια που πέταγαν πολύ κόσμο έξω.
Π. ΓΑΒΡΑ: Εδώ το πήραν οι βουλευτές!
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δόθηκε στους συνταξιούχους, ήταν 600 εκατομμύρια, φέτος είναι 1,5 δις.
Π. ΓΑΒΡΑ: Κύριε Υπουργέ, άμα μπούμε σε αυτή την κουβέντα καλώς δίνετε μια ανάσα στους ανθρώπους, αλλά όμως είναι «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι» που λένε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πριν ένα χρόνο έλεγαν ότι η Κυβέρνηση, εμείς, κοροϊδεύουμε και δεν ξαναδοθεί κοινωνικό μέρισμα. Θέλετε να ανατρέξουμε λίγο; Έχουμε κινητά όλοι. Να δούμε τι έλεγαν τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας;
Π. ΓΑΒΡΑ: Και η Ευρώπη σας είπε γιατί το δώσατε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι η Ευρώπη δεν έλεγε τέτοιο πράγμα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Ο κ. Τσακαλώτος δεν έστειλε το γράμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους θεσμούς στην τρόικα και είπε «δεν θα το ξανακάνω, αν δεν σας ρωτήσω»; Μην τα ξεχνάμε αυτά κ. Υπουργέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία πήγε στην Ευρώπη και στους θεσμούς όπως το συνηθίζει, το έχει κάνει και σε άλλα νομοσχέδια αυτό και σε εμάς και στο Υπουργείο και αλλού, για να πει «Πως τους αφήνετε»; Δεν τον έκανε στον ΟΑΣΘ; «Πως τους αφήνετε και παίρνουν τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ που δίναμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο και τον κρατικοποιούν»; Το έκανε κι εκεί!
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είπατε ευθύνες έχουν Δήμος και Περιφέρεια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αρμοδιότητες, είπα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρμοδιότητες έχουν Δήμος και Περιφέρεια. Στη Μάνδρα που δεν έγιναν τα έργα, που καθυστέρησαν τα έργα, καταλογίζετε ευθύνες και στο Δήμο και στην Περιφέρεια; Εδώ θα ήθελα μια απάντηση από εσάς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω, εγώ τουλάχιστον …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και δεν έχει να κάνει με το ζόρι να σας βάλω να πείτε ότι φταίει η Δούρου ή η Κριεκούκη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι δεν έχει να κάνει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά εδώ κατά την άποψή σας Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τόσα χρόνια έχετε άποψη για το θέμα, Υπουργός Υποδομών είστε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η άποψή μου είναι πάρα πολύ απλή. Όποιος πάει να αναζητήσει ευθύνες στον Περιφερειάρχη, στο Δήμαρχο που έτυχε να είναι Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος τη στιγμή που έχουμε τέτοια δραματικά γεγονότα, κοροϊδεύει την κοινωνία και λαϊκίζει. Αυτή είναι η άποψή μου.
Π. ΓΑΒΡΑ: Σε αυτόν θα γίνει η κριτική όμως κ. Υπουργέ, αυτός κυβερνάει αυτός είναι πάνω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και θα σας πω γιατί είναι αυτή η άποψή μου. Διότι όταν έχεις μηδενικό χαοτικό χωροταξικό σχεδιασμό, όταν για δεκαετίες κλείνεις ρέματα, όταν δεν έχεις κανένα στρατηγικό σχεδιασμό όχι μόνο για την αντιπλημμυρική προστασία και για όλα τα έργα, δεν είχες ούτε δομή …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος πρέπει να τα αλλάξει αυτά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η κοινωνία όλη μαζί πρέπει να τα αλλάξει αυτά.
Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή η κοινωνία φταίει τώρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πρέπει να αλλάξει και η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια και όλοι.
Π. ΓΑΒΡΑ: Κύριε Υπουργέ, δεν είστε σχολιαστής. Έχετε νομοθετική πρωτοβουλία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή κα Γαβρά, δεν αλλάζουν όλα με νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Π. ΓΑΒΡΑ: Κυβερνάτε τρία χρόνια ήδη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν ο κ. Παπαδάκης ήταν Δήμαρχος παραδείγματος χάριν στη Μάνδρα και εγώ ήμουν φίλος του και είχα βάλει ένα οίκημα μέσα στο ρέμα, δεν θα μου έλεγε «Χρήστο μου, όχι μη το βάζεις» ή «θα πάω να το γκρεμίσω».
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από κάπου πήρε άδεια αυτός.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι πάντα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιοι τον άφησαν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι πάντα κ. Παπαδάκη.
Π. ΓΑΒΡΑ: Ε, πως;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τότε να του το γκρεμίσουμε. Εάν δεν πήρε άδεια από το Δήμο, αν δεν πήρε άδεια από την Περιφέρεια και έχτισε μέσα στο ρέμα …
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Οι έχοντες τη διαχείριση μια ευθύνη την έχουν, Υπουργέ. Διαχρονικά το πρόβλημα υπάρχει, αλλά και σήμερα αυτός που είναι εκεί και η Δήμαρχος έχει ευθύνη και η Δούρου έχει ευθύνη, αν και κατά τη Δούρου έχουν όλοι εκτός από την ίδια.
Π. ΓΑΒΡΑ: Πάντως δεν έχει ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του, ευθύνη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βλέπουμε τον κ. Κώστα Καραμανλή, ο κ. Κώστας Καραμανλής είναι ο ομόλογός σας είναι ο Τομεάρχης του Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Καλημέρα κ. Καραμανλή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γνωριζόμαστε με τον κ. Καραμανλή.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Καλημέρα σε εσάς και σε όλους τους τηλεθεατές σας και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ψάχνουμε μόνο να βρούμε τι φταίει, αλλά πως δεν θα επαναληφθεί αυτό το δράμα. Έχουμε έναν άνθρωπο που ακόμη τον ψάχνουμε, έχουμε 21 νεκρούς και ένα αγνοούμενο και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μπούμε στη διαδικασία «φταις εσύ λιγότερο, φταίω εγώ περισσότερο, όχι δεν φταίω εγώ φταις εσύ». Τι πρέπει να γίνει τώρα κ. Καραμανλή, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας και πριν ξεκινήσω νομίζω ότι πρέπει να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τα θύματα. Τα λόγια πραγματικά είναι φτωχά για να εκφράσουν αυτή την τεράστια τραγωδία. Άκουσα με πολύ προσοχή τον Υπουργό και τη συζήτηση που είχατε και νομίζω ότι οι τηλεθεατές που μας ακούν και οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία διάθεση κ. Παπαδάκη να ακούσουν άλλη μια κοκορομαχία.
Το να κατηγορούμε για όλα από αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως και εντεύθεν τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, δεν νομίζω ότι βοηθάει αυτή τη στιγμή. Αν θέλουμε, μπορούμε να κάτσουμε να κάνουμε ένα διάλογο σοβαρό και να πούμε τι φταίει και τι δεν φταίει. Σήμερα όμως Κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και με μεγάλη λύπη ακούω τον Υπουργό να μην λέει πραγματικά ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει έτσι ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η φοβερή τραγωδία.
Ξέρετε κάτι, επειδή μιλήσαμε για αυθαίρετα κ. Παπαδάκη. Η Κυβέρνηση αυτή έφερε στις 3 Νοεμβρίου ένα νόμο για τα αυθαίρετα, όπου κάνει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ακόμη πιο εύκολη: μειώνει τα πρόστιμα. Αν ευθύνονται για όλα τα κακά οι προηγούμενες Κυβερνήσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και σας θυμίζω εδώ ότι ο νόμος του κ. Καλαφάτη του 2013, δημιουργούσε ένα πράσινο Ταμείο που έπρεπε από αυτό το Ταμείο να γίνονται έργα και αντιπλημμυρικά έργα.
Νομίζω ότι αυτή είναι μια απάντηση προς την Κυβέρνηση διότι πριν από λίγο καιρό έφερε ένα νομοθέτημα, στο οποίο όχι απλά δεν σταμάτησε τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά την έκανε και πιο προσιτή και πιο εύκολη. Επομένως μετά από αυτή την τραγωδία ας αφήσουμε το παρελθόν πίσω και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα τώρα.
Και εδώ βλέπουμε ότι η ζημιά αυτή γιατί στην ευρύτερη περιοχή κ. Παπαδάκη πλημμύρες γίνονταν πάντα. Αλλά λόγω της φωτιάς που είχε γίνει το 2016 οι πλημμύρες αυτές πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εδώ, επειδή εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε μια κοκορομαχία όπως σας είπα, και επειδή αυτό θα ήταν κι ένας τρόπος να μην τιμούμε τη μνήμη των νεκρών, θα πρέπει όμως όλος ο πολιτικός και ο τεχνικός κόσμος και ο κ. Σπίρτζης είναι καταρτισμένος διότι όπως πολύ σωστά είπατε υπήρξε και Πρόεδρος του ΤΕΕ, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε τα έργα αυτά να γίνονται γρήγορα και να μην κολλάνε σε αγκυλώσεις.
Ξέρετε, οι πολίτες δεν τους ενδιαφέρει αν φταίει η Περιφέρεια ή το Υπουργείο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Καραμανλή εάν γίνει μια απ’ ευθείας ανάθεση θα ξεσηκωθεί η αντιπολίτευση να πει …;
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Σε καμία περίπτωση και εξηγούμαι. Ο νόμος αυτός είναι το Προεδρικό Διάταγμα 60/2007 που είναι από την Κυβέρνηση Καραμανλή και ο νόμος αυτός τι λέει; Ότι σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πολύ σωστά είπε η κα Γαβρά και έγινε στην περίπτωση των κοντέινερς για τους μετανάστες, υπάρχουν διαδικασίες που δεν είναι ακριβώς απ’ ευθείας ανάθεση. Είναι στην ουσία μια διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση. Το ξέρει πολύ καλά τον νόμο ο κ. Σπίρτζης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν το κάνουμε τώρα κ. Υπουργέ;
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα και εγώ σας δηλώνω ότι η Νέα Δημοκρατία όχι απλά δεν μπορεί να κάνει κριτική, αλλά θα στηρίξει και την Κυβέρνηση να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό γίνεται όταν έχεις φυσική καταστροφή, όχι πριν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα, που έχουμε φυσική καταστροφή.
Π. ΓΑΒΡΑ: Έχετε και την στήριξη της αντιπολίτευσης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέει η αντιπολίτευση τώρα που έχουμε τη φυσική καταστροφή…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το θυμάμαι και με τα κοντέινερ. Δεν το θυμάστε κι εσείς που μας καταγγείλανε για τα κοντέινερ ότι κάναμε …
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν σας καταγγείλαμε εμείς Υπουργέ. Ήρθε η ανεξάρτητη Αρχή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το θυμάστε κ. Καραμανλή.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ήρθε η ανεξάρτητη Αρχή και σας έδωσε γνωμοδότηση ότι κάνατε τη διαδικασία λάθος. Μην μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες τώρα, ας αφήσουμε το παρελθόν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Καραμανλή, μάλλον δεν το θυμάστε καλά. Η ανεξάρτητη Αρχή έδωσε το ok για να γίνει αυτή η διαδικασία.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ας αφήσουμε το παρελθόν, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Βγείτε άμεσα και ειδικά στην περιοχή της δυτικής Αττικής, κάντε τα έργα που πρέπει να κάνετε και σας εγγυώμαι ότι Αξιωματική Αντιπολίτευση και εγώ προσωπικά, θα σας στηρίξουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί τα λεφτά υπάρχουν.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Αλλά αυτή τη στιγμή δεν λέτε τίποτε κ. Υπουργέ. Κύριε Υπουργέ αυτό που κάνετε, είναι να ρίχνετε τις ευθύνες στο παρελθόν και αυτό δεν βοηθάει τους ανθρώπους αυτούς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για να δούμε αν κάνουμε τίποτε, τον ακούω τον κ. Καραμανλή.
Π. ΓΑΒΡΑ: Τι άλλο να πει όμως κ. Υπουργέ, ο κ. Καραμανλής; Σας στηρίζει –λέει- η αντιπολίτευση στη διαδικασία αυτή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να σας πω τι άλλο να πει. Κύριε Καραμανλή προτείνετε να αλλάξουμε τον “Καλλικράτη”;
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τι σχέση έχει ο “Καλλικράτης”;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εντάξει, τι να πω…
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τι σχέση έχει ο “Καλλικράτης” Υπουργέ; Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω κ. Καραμανλή. Τα έργα αυτά, όπως μάλλον πρέπει να γνωρίζετε, έχουν αρμοδιότητα ο Δήμος και η Περιφέρεια. Τα διαπεριφερειακά έργα τα έχει το Υπουργείο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα προκύπτουν ευθύνες.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ να σας πω κάτι; Τα έργα αυτά νομίζω ότι απασχολεί τον κόσμο ποιος έχει την αρμοδιότητα; Δεν νομίζω ότι αυτό τώρα είναι μια συζήτηση γόνιμη.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Ναι αλλά κ. Καραμανλή και οι αρμοδιότητες είναι στην Περιφέρεια και στο Δήμο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τι θα κάνουμε; Θα περιμένουμε τους επόμενους νεκρούς;
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κύριε Δελατόλα να σας πω κάτι; Το 2014 υπήρχε αντιπλημμυρικό έργο έτοιμο και μελέτη και από ό,τι βλέπουμε αυτό άργησε να γίνει. Σας είπα: οι φωτιές του ’16 στο όρος Πατέρα έδιναν το δικαίωμα και στην Περιφέρεια και στην Κυβέρνηση να μπουν σε μια διαδικασία και με γοργές διαδικασίες να κάνουν την ανάσχεση.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Το είπα από την αρχή αυτό.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο κόσμος πνίγηκε, όχι επειδή έγιναν οι πλημμύρες, πνίγηκε διότι κατέβασε από το βουνό αυτά που κατέβασε. Αυτή είναι μια πραγματικότητα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Συμφωνώ, αυτό το είπα στην αρχή αν ακούσατε.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε αντιπαράθεση και όπως είπε και πολύ σωστά γιατί είδα και χτες την εκπομπή σας κ. Παπαδάκη, όπου είχαν βγει δυο κάτοικοι και οι οποίοι μάλιστα ήταν σε μια κατάσταση τραγική.
Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι κατεστραμμένη η ζωή τους.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Αυτούς τους ανθρώπους σήμερα πρέπει να σκεφτούμε και μου κάνει φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να μπούμε σε καμία αντιπαράθεση. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, θα τις βρούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ όμως έχουμε αντιπαράθεση, ξύλο μεταξύ των δημοτικών Παρατάξεων στη Μάνδρα και άταφους ακόμη τους νεκρούς.
Π. ΓΑΒΡΑ: Απαράδεκτες εικόνες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εγώ λέω το εξής κ. Υπουργέ: σε λίγο καιρό θα έρχονται συνεργεία στα σπίτια μας γι’ αυτή την περιβόητη ηλεκτρονική ταυτότητα για να κάνουν ελέγχους. Και θα πληρώνουμε κάποια χρήματα για να αποκτήσουμε αυτό το χαρτί. Το ξέρεις, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση, δεν μπορεί να γίνει αγοραπωλησία δεν μπορεί να γίνει τίποτε.
Και λέει ο Έλληνας πολίτης: καλά ρε παιδιά, θα έρθουν στο σπίτι το δικό μου να δουν αν έχω κάνει αυθαιρεσία δηλαδή αν έχω ανοίξει ένα παράθυρο παραπάνω και εδώ έχουν μπαζωμένα ρέματα και δεν μπορούμε να βρούμε μια αυτόματη διαδικασία έτσι ώστε να ελεγχθούν όλα αυτά τα πράγματα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς κ. Παπαδάκη πριν πάμε στην ταυτότητα του κτηρίου, αν και είναι άλλο Υπουργείο, να δούμε τι έχουμε κάνει για την κατάσταση που έχουμε σήμερα και πως διορθώνεται.
Διότι πολύ ωραία τα είπε ο κ. Καραμανλής, είναι κοινός τόπος ότι όλοι μαζί, το είπα και από την αρχή, πρέπει να αναστοχαστούμε σαν κοινωνία και για τις αρμοδιότητες και για πολλά άλλα πράγματα και ο ελληνικός λαός ξέρει, κρίνει και βλέπει τι κάνει ο καθένας.
Τελειώνουν επιτέλους οι δασικοί χάρτες μετά από 150 χρόνια, αναρτήθηκαν, πολύ σημαντικό θέμα. Προχωράει το Κτηματολόγιο, δεύτερο σημαντικό θέμα.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Πολύ αργά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολύ αργά, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα από την έρευνα που κάνετε. Τρίτο και σημαντικότερο επιτέλους ….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφού φάγαμε τα λεφτά που μας είχαν δώσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιστρέψαμε πίσω.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Τι θυμάσαι τώρα!
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλα τα θυμάμαι εγώ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επιτέλους υπάρχει στο Υπουργείο Υποδομών, ιδρύθηκε πριν ένα μήνα με το Προεδρικό Διάταγμα που βγήκε, Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών που δεν υπήρχε ποτέ. Ολοκληρώνονται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων στο ΥΠΕΜ επιτέλους μετά από δεκαετίες οι μελέτες για τις υδρολογικές λεκάνες.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Να κάνει και η Περιφέρεια τίποτε, αυτά είναι αρκετά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά ξέρεις στη συνέχεια όμως η εφαρμογή αυτών των μελετών. Όταν ξεκινήσει μια μελέτη για να ξεμπαζώσουμε το ρέμα, θα περάσουν τρία χρόνια.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επειδή λέμε «η Περιφέρεια και η Περιφέρεια ….»
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Σπίρτζη δεν έσκισε η Περιφέρεια στην καταστροφή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Όλες οι Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα…
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να στηρίξετε, αλλά …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουν από τις δομές που υπάρχουν στον “Καλλικράτη” τους ελέγχους….
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλάξτε τους.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το «αλλάξτε τους» πρέπει να τα πείτε και στις δικαστικές Αρχές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε όλους. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Π. ΓΑΒΡΑ: Κύριε Υπουργέ, ξέρετε κάτι; Σας ακούω τόση ώρα και συμφωνώ μαζί σας ότι έχετε κάνει ένα έργο. Το αποτέλεσμα μετράει πάντα. Τι γίνεται εδώ, τώρα τι κάνουμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τώρα θα σας πω τι κάνουμε μόλις με αφήσετε. Επειδή δεν πρέπει να κάνουμε και κοκορομαχίες όπως είπε ο κ. Καραμανλής.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ρέμα θα ξεμπαζωθεί;
Π. ΓΑΒΡΑ: Τελειώνει η εκπομπή και καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να …
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, να μην κάνουμε κοκορομαχίες, αλλά κ. Υπουργέ μην οχυρώνεστε πίσω από την τραγωδία και πίσω από τις ευθύνες των προηγούμενων 150 ετών. Δεν νομίζω ότι βοηθάει αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Όπως εμείς κ. Υπουργέ αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε την τραγωδία ως ευκαιρία, αλλά αναζητούμε εκεί που υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έχω την εντύπωση ότι το να έρχεστε εδώ και να μας μιλάτε για το Κτηματολόγιο και για τα πολεοδομικά σχέδια και για το ποιος έχει αρμοδιότητα, είστε τρία χρόνια Κυβέρνηση, πάρτε τη νομοθετική πρωτοβουλία και εδώ είμαστε στη Βουλή να τα συζητήσουμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Καραμανλή ακούστε τρία χρόνια τι κάναμε και τι έκαναν οι προηγούμενες Κυβέρνηση για να υπάρχει και μια σύγκριση.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τους 22 νεκρούς όμως είχαμε με τη δική σας Κυβέρνηση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είχαμε και προηγούμενα νεκρούς αλλά δεν νομίζω ότι …
Π. ΓΑΒΡΑ: Δεν θα συγκρίνουμε τους νεκρούς τώρα ποιοι ήταν πιο πολλοί και ποιοι πιο λίγοι!!
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το είπα εγώ όμως. Είναι αυτή η διγλωσσία ξέρετε που υπάρχει από τη Νέα Δημοκρατία.
Π. ΓΑΒΡΑ: Δεν τιμά κανέναν όλο αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Από το 2010 που άλλαξαν οι αρμοδιότητες με τον “Καλλικράτη”, 2014 έργα του Υπουργείου Υποδομών για την αντιπλημμυρική προστασία, από το ’10 μέχρι το ’14 κ. Παπαδάκη, 3.629.000. Έργα από 1/1/2015 μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου: 342 εκατομμύρια. Βγάζουμε τα 40 εκατομμύρια που είναι ανάταξη άλλων υποδομών, μιλάμε μόνο για αντιπλημμυρικά έργα 302 εκατομμύρια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το αποτέλεσμα;
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τα εκατομμύρια είναι πολύ ωραίο να τα αναφέρουμε, το αποτέλεσμα ποιο είναι όμως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα πούμε και για το αποτέλεσμα κ. Καραμανλή. Γιατί αμφισβητήθηκε αυτό που είχαμε εξαγγείλει και από τη Νέα Δημοκρατία και από μέρους του Τύπου αν έχουμε εντάξει έργα και αν γίνονται. Πάμε να δούμε ποια έργα γίνονται.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Θα λέμε ένα – ένα τα έργα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως ένα – ένα τα έργα!
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, μην κάνουμε απολογισμό γιατί δεν έχουμε και χρόνο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ένα – ένα τα έργα κ. Παπαδάκη από το ’10 μέχρι το ’14 για να μην πετάμε φέιγ βολάν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστε όμως κ. Σπίρτζη και κ. Καραμανλή, ακούγοντας και εσάς και τον κ. Καραμανλή, μου δημιουργείται η εξής εντύπωση: επί Νέας Δημοκρατίας τα πράγματα ήταν τέλεια και δεν είχε πνιγεί κανένας και επί ΣΥΡΙΖΑ είναι τέλεια τα πράγματα και δεν έχει πνιγεί κανένας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ δεν είπα είναι τέλεια. Εγώ είπα έχουμε ένα χάος …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχαν πνιγεί και επί Νέας Δημοκρατίας, πνίγονται και επί ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι να μην πνιγούν άλλοι άνθρωποι!
Π. ΓΑΒΡΑ: Σε αυτό δεν παίρνουμε απάντηση Γιώργο: πως δεν θα ξαναθρηνήσουμε τόσα θύματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άμα με αφήσετε να σας πω, θα σας πω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άμεσες αλλαγές. Μας λέτε η Ευρώπη μας έχει τα χέρια δεμένα, η ανεξάρτητη Αρχή μας έχει τα χέρια δεμένα, ο δασάρχης μας έχει τα χέρια δεμένα, ο Δήμαρχος δεν δουλεύει καλά, η Περιφέρεια δεν ελέγχει καλά το Δήμαρχο ή δεν δουλεύει κι εκείνη καλά. Τελικά εγώ εκείνο που περιμένω είναι ότι θα έχουμε κι άλλους νεκρούς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μόλις με αφήσετε, θα σας πω.
Π. ΓΑΒΡΑ: Μην ξαναβρέξει!
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι σε μια άλλη αντίληψη το να μην …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φταίει ο Αρνιακός στο τέλος!
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το να μη βρέξει, θα βάλουμε τους Ινδιάνους να χορεύουν! Έχουμε και λέμε: ’10 με ’14 τα έργα που δόθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών γι’ αυτά που έχει αρμοδιότητα, είναι 3,5 εκατομμύρια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έφτασαν κ. Υπουργέ όμως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς δεν έφτασαν. Αυτά που δώσαμε από το ’15, ’16 και ’17 είναι 302 εκατομμύρια. Αυτό πάρτε το, έργο – έργο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν είχα χάσει έναν άνθρωπο στη Μάνδρα, δεν θα με κάλυπτε η απάντησή σας.
Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Δημοπρατημένα είναι αυτά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκτός από δύο. Εκτός από δύο, που είναι το ρέμα της Εσχατιάς που είναι ώριμη μελέτη και …
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η αλήθεια είναι όμως αν μου επιτρέπετε κ. Παπαδάκη, νομίζω ότι δεν έχει νόημα και εγώ δεν ήρθα στην εκπομπή σας για να μπω σε μια αντιπαράθεση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να ολοκληρώσω κ. Παπαδάκη; Με ρωτάτε τι πρέπει να κάνουμε για να μη πνιγούμε και δεν με αφήνετε να μιλήσω. Υπήρχε το ρέμα του Ξηριά στην Κόρινθο …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα τι κάνουμε κ. Υπουργέ!
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακούστε με κ. Παπαδάκη τι κάναμε, με ρώτησε η κα Γαβρά, εσείς, όλοι.
Π. ΓΑΒΡΑ: Όχι τι κάναμε, τι θα κάνουμε τώρα για να μη θρηνήσουμε ξανά νεκρούς κ. Υπουργέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακούστε τι θα κάνουμε και από εδώ και πέρα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα στη Μάνδρα, τι θα κάνουμε στη Μάνδρα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Το ερώτημα είναι στο δια ταύτα, από εδώ και πέρα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στο Ξιριά της Κορίνθου όπως θυμάστε το ’97 είχε πνιγεί κόσμος. Τελείωσε από το ’97 που είχε πνιγεί κόσμος πριν ένα χρόνο το έργο από αυτή την Κυβέρνηση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη Μάνδρα δεν θα ξαναπνιγεί άνθρωπος;
Π. ΓΑΒΡΑ: Ξαναμπαίνουμε στη διαδικασία να σας ρωτήσουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γιατί δεν γίνονται όλα αυτά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν πειράζει να με διακόπτετε όσο θέλετε, αλλά θα σας θυμίζω τι έχουμε κάνει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα του απολογισμού κ. Υπουργέ δεν έχουμε χρόνο για απολογισμό δυστυχώς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στη Φλέβα πνίγηκε κόσμος το ’14 και το ’15 τελείωσε το έργο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε δυστυχώς χρόνο για να λέμε τι έχει γίνει από το ’14 και το ’15.
Π. ΓΑΒΡΑ: Στη Χαμοστέρνας θα πνιγούν στην επόμενη νεροποντή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στον Κηφισό εκτελείται το έργο.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κύριε Παπαδάκη να τελειώσουμε με ένα θετικό μήνυμα; Ας φέρει ο Υπουργός και ο Υπουργός Περιβάλλοντος τις πρωτοβουλίες αυτές και να τις συζητήσουμε με σοβαρότητα. Το να γυρνάμε πίσω τώρα και να λέμε αυτά που έκανε ο ένας και πόσα έκανε ο άλλος …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποιο πίσω; Αυτά που γίνονται σήμερα λέω. Σήμερα γίνονται αυτά.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Νομίζω Υπουργέ ότι δεν τιμά την μνήμη των νεκρών. Και θα ήθελα αυτή την αντιπαράθεση των απόψεων να έρθετε στη Βουλή να τη κάνουμε και όχι να την κάνουμε χωρίς στοιχεία, έτσι στο πόδι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Καραμανλή …
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέει «φέρτε ένα νομοσχέδιο να το ψηφίσουμε»
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποιο να ψηφίσουν; Τα έργα γίνονται, 302 εκατομμύρια έργα γίνονται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ένα – ένα είναι τα έργα κ. Καραμανλή, αν τα αμφισβητείτε να μας το πείτε.
Π. ΓΑΒΡΑ: Κύριε Καραμανλή λέτε να φέρει η Κυβέρνηση και θα το ψηφίσετε στη Βουλή και θα το συζητήσετε, όμως υπάρχουν φωνές μέσα στο Κόμμα σας που μιλάνε για σκληρή αντιπαράθεση και σκληρή πολιτική αντιπολίτευση. Πως θα γίνει αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι άλλη συνιστώσα ο κ. Καραμανλής.
Π. ΓΑΒΡΑ: Όχι, να δώσει την απάντησή του.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Καραμανλή, μου φωνάζουν έχουμε κάνει υπέρβαση του χρόνου.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κύριε Σπίρτζη, εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ αν αρχίσω να μετράω συνιστώσες, θα φάμε δέκα λεπτά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά ομογενοποιούμαστε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω άλλο χρόνο, έχουμε πάρει ήδη χρόνο από την επόμενη εκπομπή. Να ευχαριστήσω τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή.