Άρθρο του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Σπίρτζη στο Documento
.
Η συνύπαρξη στελεχών με ακραίες δεξιές αντιλήψεις και στελεχών με ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις στην ηγετική ομάδα της ΝΔ οδήγησε στη διαμόρφωση μιας εφιαλτικής πολιτικής κατεύθυνσης για τη δημοκρατία μας
Οι ακραίας δεξιάς κατεύθυνσης ομάδες της ΝΔ θεώρησαν ότι έχουν την ευκαιρία να πάρουν ιστορική ρεβάνς από τη μεταπολίτευση. Να μπορέσουν να ξεθωριάσουν τα μηνύματα των αγώνων του ελληνικού λαού, τις ιστορικές μνήμες και τη διαχρονική ιδεολογική ανωτερότητα του προοδευτικού κόσμου.
Οι νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης ομάδες της ΝΔ έμειναν προσηλωμένες στον στόχο της συρρίκνωσης δημοκρατικών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας και του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, που εξυπηρετεί την εφαρμογή μιας σειράς αντικοινωνικών πολιτικών. Καλλιέργησαν τον φόβο απέναντι στους μετανάστες και σε φτωχοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Σκάλισαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά απέναντι στη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου.
Μπέρδεψαν σκόπιμα τις διαδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τις συναθροίσεις ιστορικής μνήμης με χρόνια αρνητικά φαινόμενα σε δύο δρόμους των Εξαρχείων, με την παραβατικότητα και με το έγκλημα.
Χρησιμοποιώντας την πρωτοφανή επικοινωνιακή στήριξη, ως αντιπολίτευση ανέδειξαν μπερδεμένα και σκόπιμα ένα κουβάρι διαφορετικών προβλημάτων, προπαγανδίζοντας την ασφάλεια του πολίτη ως έναν από τους κύριους τομείς «ευθύνης» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Ετσι, από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη τέθηκε σε εφαρμογή η ακραία δογματική πολιτική του «νόμος και τάξη».
Η απόβαση ισχυρών δυνάμεων καταστολής στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και οι βιαιότητες απέναντι στους νησιώτες μας, η παραβίαση του οικογενειακού ασύλου του κ. Ινδαρέ με άλλοθι τη διπλανή κατάληψη και η στοχοποίηση της οικογένειάς του, ο ξυλοδαρμός της οικογένειας του κ. Καττή μπροστά στα μάτια του και οι επιπτώσεις στην υγεία του, η διάλυση της ανθοδέσμης μνήμης στον Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο αναίτιος ξυλοδαρμός στη Νέα Σμύρνη, η στοχοποίηση της νεολαίας σε κάθε δραστηριότητά της, από τους χώρους διασκέδασης πριν από την πανδημία μέχρι τον απλό περίπατο στο lockdown και τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έδειξαν τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο.
Δεν ήταν καθόλου τυχαία ούτε πρόσκαιρη η εικόνα του εορτασμού του Πολυτεχνείου και της εξέγερσης της νέας γενιάς για τη δημοκρατία με απαγόρευση της συμμετοχής πολιτών και με τον προαύλιο χώρο γεμάτο άσπρα κράνη των ΜΑΤ, παρουσία στελεχών και βουλευτών της ΝΔ. Τα παραπάνω γεγονότα συνοδεύτηκαν από μεγάλες συντηρητικές αλλαγές στη λειτουργία και στον προσανατολισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ιδρύθηκαν πολλές και νέες μονάδες καταστολής. Καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο και απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις.
Αλλαξαν –χωρίς το συνδικαλιστικό κίνημα– τον νόμο προκήρυξης απεργίας. Εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για την επιβολή του τρόμου και του αυταρχισμού. Προσλήφθηκαν κατ’ εξαίρεση 4.500 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι με ελλιπέστατη εκπαίδευση στελέχωσαν τις παλιές και νέες υπηρεσίες καταστολής την ίδια ώρα που ακόμη και το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας σχεδόν έκλεισε και σίγουρα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στην εκπλήρωση του ρόλου του για την ασφάλεια του πολίτη. Βήμα βήμα μέσα στην αστυνομία επικράτησαν ακροδεξιοί θύλακες και αντιλήψεις.
Η δολοφονία ενός άοπλου νέου αλλά και τα επίσημα ψέματα που διακινήθηκαν από την ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέδειξαν τη δραματική κατάσταση στη λειτουργία της ΕΛΑΣ, τις αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει, την ανασφάλεια όλων των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
Η αντίστιξη της εικόνας του πατέρα και της μητέρας του αδικοχαμένου 18άχρονου Ρομά να απευθύνουν έκκληση για «να μη γίνουν ζημιές» από τις διαμαρτυρίες ομόφυλών τους, μέσα στον πόνο από τον χαμό του παιδιού τους, με αυτήν των συγκεντρωμένων ειδικών φρουρών που επευφημούσαν ως «ήρωες» την ομάδα αστυνομικών που οι σφαίρες τους σκότωσαν τον 18άχρονο Νίκο Σαμπάνη δείχνει την κατηφόρα αντιλήψεων ομάδων εντός της ΕΛΑΣ.
Η προπαγάνδα του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, που επιχειρεί να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την ανοχή στην παραβατικότητα των Ρομά ή άλλων κοινωνικών ομάδων, δεν πείθει πλέον κανέναν.
Η παραδοχή της αποτυχίας του δόγματος στον τομέα της ασφάλειας του πολίτη ήρθε από τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μετά την προσπάθεια να αποδιώξει τις ευθύνες από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη και το δόγμα «νόμος και τάξη» και να κατευνάσει την κοινωνική κατακραυγή που φαίνεται ακόμη και από το πόρισμα της ΕΛΑΣ για την καταδίωξη στο Πέραμα ανακοίνωσε αλλαγές στην ηγεσία της Αμεσης Δράσης, την οποία η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε τοποθετήσει.
Απέδειξε την αποδιοργάνωση της αστυνομίας αποδεχόμενος ακόμη και την ελλιπή στελέχωση του κέντρου επιχειρήσεων με την εξαγγελία στήριξής του με πρόσθετο προσωπικό. Απέδειξε όσα λέμε δυόμισι χρόνια για την ανεπαρκέστατη εκπαίδευση των 4.500 κατ’ εξαίρεση προσληφθέντων ειδικών φρουρών. Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση για τα ψέματα που ανακοινώθηκαν και διέρρευσαν από το υπουργείο και η ΕΛΑΣ, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν ψευδής η ανακοίνωση για τραυματίες αστυνομικούς, για άγνοια των αστυνομικών ότι ήταν άοπλος και ότι ήταν Ρομά, για το ότι ήταν οδηγός ο 18άχρονος Νίκος.
Η ευθύνη πλέον δεν πέφτει σε κανέναν άλλο παρά μόνο στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις επιλογές και τις πολιτικές του.
Η ακροδεξιάς κατεύθυνσης πολιτική «του νόμου και της τάξης» δεν αλλάζει, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει.
Η ταύτισή του με την αποτυχία στην ασφάλεια του πολίτη και με το ακροδεξιό σχέδιο ιδεολογικής υπεροχής, η προσέγγιση και η ανοχή σε ακροδεξιές αντιλήψεις και θύλακες δείχνουν την αναγκαιότητα της αλλαγής του δόγματος «νόμος και τάξη» με την απομάκρυνση του ίδιου και της κυβέρνησής του.