Η συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Μελιγκώνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Επιστρέφουμε εδώ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra για να καλησπερίσουμε τον πρώτο μας καλεσμένο τον Υπουργό Υποδομών και μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Κύριε Υπουργέ καλησπέρα σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καλησπέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μια που ξεκινήσαμε παίρνοντας μια γεύση από όσα λέει ο κ. Κοτζιάς, θέλω να σας ρωτήσω εάν εσείς και έτσι όπως φύγατε από το Yπουργικό, όταν τελείωσε το Υπουργικό Συμβούλιο και βλέποντας αυτές τις μέρες τη συμπεριφορά, τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Καμμένος, τον τρόπο που φωτογραφίζει τον κ. Κουίκ κτλ. αν είστε σίγουρος ότι ως τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία αρραγή εικόνα ή μια εικόνα με όχι περισσότερα ρήγματα από όσα έχει τώρα για να είμαι ακριβής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ως τον Οκτώβρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ως τον Οκτώβρη ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ως τον Οκτώβρη. Θεωρώ ότι αυτό που συμφώνησε ο Νίκος Κοτζιάς, είναι μία κυβερνητική επιλογή, μία επιλογή του Πρωθυπουργού, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και έγινε με τις απίστευτες γνώσεις, τις απίστευτες διεργασίες που ο Νίκος Κοτζιάς προώθησε. Πιστεύω, ότι είναι μία μεγάλη τομή, μία αλλαγή -όχι σελίδας- αλλά αλλαγή βιβλίου στα εξωτερικά πράγματα, στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας, στην εξωτερική μας πολιτική. Και το πρώτο που μπορούμε να δείξουμε, -που μας ταλανίζει πάρα πολλά χρόνια-, είναι η Συμφωνία με τη FYROM. Αυτό έχει άμεση επίδραση σε μια σειρά από θέματα, είτε εθνικά θέματα που μας ταλαιπωρούν χρόνια, είτε αναπτυξιακά θέματα που επίσης μας ταλαιπωρούν χρόνια, είτε και πολιτικά θέματα. Είναι βαθιά η διαχωριστική γραμμή που μπαίνει μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και όσων θέλουν να διατηρήσουν τις παρενέργειες του ψυχρού πολέμου και άλλων καταλοίπων του παρελθόντος στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στις συνέπειες που έχει στην καθημερινότητά μας. Στην ανάπτυξη της χώρας και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει τις επόμενες δεκαετίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα από ότι καταλαβαίνω ο κυβερνητικός σας εταίρος οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι στη δεύτερη κατηγορία έτσι; Με βάση το διαχωρισμό που κάνετε, αφού λένε όχι στην επίλυση του Μακεδονικού.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι, αυτό όμως είναι κάτι που το ξέραμε. Είναι κάτι γνωστό, δεν είναι κάτι που εμπεριέχονταν στη συμφωνία για τη διακυβέρνηση της χώρας. Προφανώς έχουν τις δικές τους θέσεις ως κόμμα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει αυτή η συμφωνία όπως υπάρχει και η δέσμευση του Πάνου του Καμμένου, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμπορευτεί -κυρίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ- αλλά με οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική δύναμη προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η χώρα και η κυβέρνησή της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ο κ. Καμμένος λέγοντας αυτό ουσιαστικά είπε νομίζω, έδωσε και τη σχετική διαβεβαίωση στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι δε θα ψηφίσει τυχόν πρόταση μομφής που μπορεί να καταθέσει η ΝΔ. Όμως και το να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει την εμπιστοσύνη από εκεί, δεν είναι και μικρό, δηλαδή θέλω να πω προφανώς, δε θα είναι αποσταθεροποιητικό ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όχι, δε θα είναι αποσταθεροποιητικό. Το Σύνταγμά μας έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για την πλειοψηφία που πρέπει να έχει μία κυβέρνηση και πιστεύω ότι αυτές καλύπτονται ακόμη και αν αποχωρήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τυπικά σύμφωνοι, ουσιαστικά θα έχετε δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής η κυβέρνηση ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βεβαίως. Ουσιαστικά λέω, ουσιαστικά, δε λέμε για τυπικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τυπικά με την έννοια ότι δε θα βρεθούν 151 θετικές ψήφοι σε πρόταση μομφής της ΝΔ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι, από εκεί και πέρα έχετε κάποια αμφιβολία ότι σε μια σειρά από οικονομικά μέτρα, από αναπτυξιακά μέτρα, από νομοσχέδια που θα έρθουν στο Κοινοβούλιο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα τα στηρίξουν; Και άλλοι μέσα στο Κοινοβούλιο; Είναι δεδομένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ακούτε και διαβάζετε όλη αυτήν την επιχειρηματολογία πως το να αντικατασταθεί μία κυβέρνηση δικομματική που έχει τη δεδηλωμένη στη Βουλή με μία κυβέρνηση η οποία θα είναι από ένα κόμμα και πολλοί χαρακτηρίζουν ως κυβέρνηση κουρελού, με την έννοια, ότι θα έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και μερικούς ανεξάρτητους Βουλευτές που θα προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, από το Ποτάμι κλπ. ότι δε μπορεί να περπατήσει για πολλούς μήνες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Τα τελευταία 3,5 χρόνια, θα σας αναφέρω τι ζούμε σε σχέση με το θέμα που θέλετε να συζητήσουμε: Στην αρχή ζήσαμε το σχεδιασμό της «αριστερής παρένθεσης» από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια ζήσαμε, κάθε εβδομάδα -και όσο περνάει ο καιρός κάθε μέρα- συγκεκριμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δηλαδή η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ΚΙΝΑΛ η κ. Γεννηματά, κάθε μέρα να ζητούν εκλογές, να ζητούν παραιτηθούν κάποιοι υπουργοί, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι που δεν το έχουμε συνηθίσει πλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κόφτες κλπ. κλπ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Συν όλα τα άλλα, που διαψεύδονταν το ένα μετά τον άλλο. Εμείς πραγματικά τους κοιτάμε έτσι, με πόνο. Με συμπάθεια. Διότι όταν ξεπεράσει κάποιος τη γραμμή μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης, -έστω και τραβηγμένης-, έχει περάσει τη σφαίρα αν θέλετε, του γραφικού αυτή η ιστορία: Το κάθε μέρα να κάνουμε εκλογές, το κάθε μέρα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, το κάθε μέρα να παραιτηθούν συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι στο προσεχές διάστημα και οι τρέχουσες εξελίξεις, διαψεύδουν τόσο πολύ και την αξιωματική αντιπολίτευση και ένα μέρος της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που πραγματικά είναι σε πανικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το γεγονός ότι ο κ. Ζάεφ προχθές βρήκε τους 80 και περπατάει πλέον κανονικά η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης διαφοροποιεί το χρονοδιάγραμμα έτσι όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όχι, καθόλου. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και να έρθει η δική μας σειρά για να το συζητήσουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, -το χρονοδιάγραμμα είναι στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, επομένως, δεν υπάρχει καμία αλλαγή ούτε στο χρονοδιάγραμμα ούτε στις υποχρεώσεις που έχουμε, ούτε στο να αλλάξουμε όπως είπα και πριν, βιβλίο στην ιστορία των Βαλκανικών χωρών και των Βαλκανικών σχέσεων. Ακούσαμε πριν και τον κ. Κοτζιά να τα λέει. Και επειδή εγώ σε δύο τουλάχιστον συναντήσεις που έγιναν με Βαλκανικές χώρες και τον Νίκο τον Κοτζιά, μπορώ να έχω δική μου άποψη και για τον τρόπο που χειρίστηκε τα θέματα, είναι να τον θαυμάζει κανείς και για τον τρόπο που αξιοποιούσε όλες τις δυνάμεις που έχει η χώρα μας προκειμένου να παίξει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο πλέον στα Βαλκάνια, να αποκτήσει ενδοχώρα. Να έχουμε τα χαρακτηριστικά στην περιοχή μας και στα Βαλκάνια χωρών της κεντρικής Ευρώπης και όχι αν θέλετε, το βαρύ ιστορικό άσχημο παρελθόν που έχουμε σαν Βαλκανικές χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κατά συνέπεια για να κλείσουμε με το θέμα Καμμένου εάν μετά την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε προχθές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν φύγει για τις Βρυξέλλες ότι δε θα ανεχθεί διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές, να υποθέσω ότι θα είναι μείζον πολιτικό θέμα το να επανέλθει ο κ. Καμμένος σε μία φρασεολογία του τύπου θα ρίξω την κυβέρνηση κλπ. κλπ. ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι, θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός με τον τρόπο που έθεσε το ζήτημα, αλλά και με τις δεσμεύσεις που είχαν όλοι στο Υπουργικό Συμβούλιο στη συζήτηση που έγινε, αυτό πλέον είναι απαγορευτικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μάλιστα. Τώρα, σε σχέση με τον κ. Κοτζιά. Από ότι καταλαβαίνω θα κινηθεί και ως επικεφαλής, για παράδειγμα χθες επιβεβαίωσε ο κ. Γερουλάνος ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητά του και θέλω να σας ρωτήσω επειδή και εσείς εργάζεστε για τις προοδευτικές συγκλίσεις και τις είχατε πετύχει και στο ΤΕΕ δηλαδή με ένα σωρό παρατάξεις, δεν είμαι τώρα πρόχειρος, υποθέτω ότι αυτό θα μπορεί να ενταχθεί σε μία γενικότερη συζήτηση αυτοδιοικητικού χαρακτήρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στηρίξει κάποιες υποψηφιότητες και ας μην είναι αυτό που λέμε αμιγώς κομματικές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Προφανώς. Μα οφείλει να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Οφείλει να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ποτέ δεν υπήρχε αν θέλετε μία περίοδος που δε συμπορεύτηκαν οι προοδευτικές δυνάμεις κι αυτό να βγήκε σε καλό της χώρας. Είναι αναγκαιότητα να ανοίξει ο διάλογος, είναι αναγκαιότητα στο τραπέζι του διαλόγου να τεθούν πολιτικά ζητήματα και όχι μία τακτικίστικη, αν θέλετε, επιλογή του ενός ή του άλλου χώρου. Ακούω π.χ. από το ΚΙΝΑΛ τη λογική των ίσων αποστάσεων, του διμέτωπου αγώνα και πολλά άλλα τέτοια που δεν υπήρξαν ποτέ στην ιστορία των προοδευτικών κομμάτων. Κι αυτό που δείχνουν, είναι, ότι κάποιοι θα ήθελαν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη ΝΔ όπως γινόταν στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θεωρώ λοιπόν, ότι όσοι δε θέλουν μόνο να αυτοπροσδιορίζονται αλλά και να είναι στον προοδευτικό χώρο, οφείλουν να ανοίξουν ένα τέτοιο διάλογο ειλικρινή, πραγματικό και να συμπορευτούμε σε όσα μας ενώνουν. Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικά ο χώρος που εκφράζεται η κοινωνία πιο οργανωμένα, τέτοιοι χώροι είναι τα Επιμελητήρια, Επιστημονικοί Φορείς ο Συνδικαλισμός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι χώροι που ξέρετε συνήθως οι κοινωνικές δυνάμεις ξεπερνούν τις κομματικές γραμμές. Εκεί δηλαδή που μπορούν να τεθούν προς στους πολίτες άμεσα συγκεκριμένες επιλογές θα έχει συσπείρωση του προοδευτικού κόσμου έτσι κι αλλιώς. Καλό είναι λοιπόν οι πολιτικές ηγεσίες κάποιων κομμάτων αυτό να το καταλάβουν, να το αντιληφθούν εγκαίρως και να είναι μπροστάρηδες όλοι σε μία κατεύθυνση συνεργασίας του προοδευτικού κόσμου και όχι σε μία προσπάθεια περιχαράκωσης του προοδευτικού κόσμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα από ότι καταλαβαίνω εντάξει, δεν περιμένω τώρα να μου πείτε…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ή ψεύτικου άλλοθι ξέρετε. Γιατί κάποιοι το χρησιμοποιούν ως ψεύτικο άλλοθι για να συνεργαστούν στη συνέχεια με τις συντηρητικές δυνάμεις και κυρίως με τη ΝΔ, η οποία έχει αρχίσει να έχει και χαρακτηριστικά όχι ενός κεντροδεξιού κόμματος, αλλά ενός κόμματος που στην ηγετική του ομάδα έχει αυθεντικές ακροδεξιές εκφράσεις. Τουλάχιστον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Από την άλλη πλευρά τώρα αν είχατε απέναντί σας ένα στέλεχος του ΚΙΝΑΛ θα σας έλεγε μα κ. Σπίρτζη εσείς κυβερνάτε, δεν κυβερνάει η ΝΔ, είναι λογικό να είναι σκληρό ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που δουλειά του είναι να κάνει αντιπολίτευση απέναντι σε ένα κυβερνών κόμμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Είναι απολύτως θεμιτό, αν ήταν μία κριτική, μία αντιπολίτευση, μία ρητορική, με θέσεις που δε θα είχαν καμία σχέση ή καμία ταύτιση, αν θέλετε, με αυτή που ασκεί η ΝΔ. Εδώ βλέπουμε να υπάρχουν ακόμη και ταυτόσημες φράσεις στην κριτική του ενός κόμματος και του άλλου. Και δε θα πάω σε επίπεδο παραπολιτικής, βλέπουμε, ακριβώς στις θέσεις για μια σειρά από θέματα, την ταύτιση που έχει αυτή τη στιγμή η ΝΔ με πάρα πολλά θέματα από το ΚΙΝΑΛ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τώρα, για να γυρίσω και στη συζήτηση που κάναμε πριν με τον Γιώργο Χριστοφορίδη, μετά τη σιωπή του ΔΝΤ και το γεγονός ότι η Κομισιόν απέστειλε χωρίς παρατηρήσεις, αστερίσκους, υποσημειώσεις και κρατούμενα τον ελληνικό προϋπολογισμό πίσω στην Αθήνα, απομένουν απλώς οι ανακοινώσεις για το ότι δε θα κοπούν οι συντάξεις ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι. Και η θεσμοθέτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα η ακύρωση μέσω νόμου του προηγούμενου νόμου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βεβαίως. Είναι μία στρατηγική ήττα, δεν είναι μία τακτικίστικη συγκυριακή ήττα, όσων όλο αυτόν τον καιρό και όλα αυτά τα χρόνια, έλεγαν ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Έκαναν κριτική για αυτά που είχαμε δεσμευθεί, για την προσπάθεια που γινόταν και για τον ΕΝΦΙΑ και για να θεραπευτούν αδικίες που είχαν γίνει σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους όπως είναι οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί, σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε μια σειρά από προβλέψεις που έπρεπε να θεραπευτούν, οι προσλήψεις στα κενά που είχαμε στην Παιδεία, στη Βοήθεια στο Σπίτι, σε μια σειρά από εξαγγελίες που γίνονται πραγματικότητα και κάποιοι, είχαν σπεύσει να πουν ότι δε γίνονται αυτά τα πράγματα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, τώρα, είναι η ώρα να υλοποιηθούν και αυτό που είχατε στο ρεπορτάζ σας λίγο πριν, για το μαρτύριο της σταγόνας προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ισχύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Με την έννοια ότι θα έρχεται ένα – ένα τα μέτρα στη Βουλή και θα ζητάτε ονομαστικές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Θα έρχονται όλα τα μέτρα στη Βουλή που για χρόνια και για μήνες κορύφωνε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις και βάζοντας το χέρι της και σε σχέση με τους Διεθνείς Οργανισμούς και τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για να μην υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Και τώρα επιβεβαιώνεται κ. Μελλιγγώνη, τα μνημόνια ως πολιτική. Οχι μόνο ως συμβάσεις που είχε η χώρα. Ως πολιτική αντίληψη είναι ταυτόσημες με το πρόγραμμα και την αντίληψη που έχει η ΝΔ. Έχει στενοχωρηθεί πάρα πολύ αυτό το κομμάτι του πολιτικού κόσμου που πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα μνημόνια, οι συμβάσεις και δεν έχουν πλέον άλλοθι να ασκούν και να θεσμοθετούν τις ανάλγητες αντικοινωνικές πολιτικές που είχαμε τόσα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θεωρείτε ότι με δεδομένο ότι εντάξει θα νομοθετηθούν αρκετά μέτρα τώρα αλλά τα περισσότερα θα περάσουν κάποιοι μήνες για να τα δουν οι πολίτες στην τσέπη τους. Τι εννοώ, θα νομοθετηθεί τώρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά τον φετινό ΕΝΦΙΑ τον πληρώσαμε. Του χρόνου τον Αύγουστο θα ασχοληθούμε με τον επόμενο. Με δεδομένο λοιπόν ότι όσα νομοθετήσετε δεν θα είναι άμεσα αισθητά στους πολίτες όλα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Δεν είναι έτσι. Οι συντάξεις, η μη περικοπή των συντάξεων θα είναι άμεσα αισθητή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα δεν είστε μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι αυτό έχει σχεδόν προεξοφληθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όχι βέβαια. Και σήμερα αν ρωτήσετε τη ΝΔ και στελέχη της, δε θα δώσουν μία απάντηση σε αυτά που ζούμε, σε αυτά που βλέπουν τα μάτια μας, ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έστειλε μία παρατήρηση στον Προϋπολογισμό που έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών και ο Υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν ότι είναι τελείως λάθος και η τακτική που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή πάνω ή κάτω από το τραπέζι να προσπαθούν μέσω της παρέμβασής τους σε διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ να ακυρώσουν τις προσπάθειες που κάναμε, και δεν εγκαταλείπουν, ακόμη και τώρα, αυτή την προσπάθειά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα για να συνεχίσω την ερώτηση θεωρείτε ότι με όσα γίνουν αισθητά, με όσα αργήσουν να γίνουν αισθητά, πάντως, μέσα στους επόμενους έξι, οκτώ μήνες μπορεί η κυβέρνηση να γυρίσει το παιχνίδι ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εγώ θεωρώ ότι η κυβέρνηση το πολιτικό παιχνίδι δεν το έχει χάσει. Ούτε το είχε χάσει ποτέ. Μπορεί η κοινωνία να είχε την προσμονή από εμάς και δικαιολογημένα την είχε, γιατί τα προβλήματα μετά από τόσα χρόνια λιτότητας είναι σωρευμένα. Κάθε μέρα που περνάει δεν είναι άλλη μία μέρα, είναι μία μέρα με πολύ περισσότερα προβλήματα για την καθημερινότητα του καθένα μας, του κάθε πολίτη που έχει βιώσει αυτή την κρίση. Αλλά να μην απομειώνουμε και τις επιτυχίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που είναι μία προστασία στους πιο αδύνατους, που είναι μία απίστευτη μείωση της ανεργίας, που είναι αναπτυξιακά και, αν θέλετε, παραγωγικές δράσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Πόσες δεκαετίες, έτσι για να πάμε λίγο και στο Υπουργείο, πόσες δεκαετίες έπρεπε να περάσουν για να ολοκληρωθούν οι αυτοκινητόδρομοι, να προχωρήσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης και να ολοκληρώνεται, η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Πόσες δεκαετίες έπρεπε να περάσουν ακόμα; Πόσες δεκαετίες θα έπρεπε να περάσουν, να μη μιλήσουμε για το Υπουργείο το δικό μου, για να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες στη χώρα μας και να ξέρουμε που είναι δάσος και που δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα μιλήσουμε για το Υπουργείο το δικό σας. Σας παρακαλώ να βάλετε μία άνω τελεία να πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα ενός λεπτού για να επιστρέψουμε κυρίες και κύριοι με τα θέματα της αρμοδιότητας του κ. Σπίρτζη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Επιστρέφουμε κυρίες και κύριοι στη συζήτησή μας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη και πάμε τώρα στα θέματα του Υπουργείου σας. Κατ’ αρχάς το επόμενο διάστημα τι περιμένουμε ας πούμε από δρόμους η εικόνα που υπάρχει σε εμάς που δεν είμαστε διαπιστευμένοι στο ρεπορτάζ είναι ότι, ότι εθνικές οδούς ας πούμε σπουδαία έργα, δεν υπάρχει αμφιβολία, είχατε να δώσετε, τα δώσατε. Έτσι είναι ή δρομολογούνται κι άλλα ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Προφανώς όχι. Υπάρχουν, ολοκληρώνονται διαγωνισμοί που σχετίζονται με οδικά έργα. Τέτοιοι διαγωνισμοί είναι το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας του Ε65.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πότε θα τελειώσει ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Τελείωσε όλη η διαδικασία εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο επομένως τις προσεχείς ημέρες, σίγουρα πριν το τέλος του χρόνου, ξεκινάει η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65 και ξεκινάει η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το βόρειο τμήμα. Τρέχουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και εκεί θέλω να βάλουμε μία άνω τελεία διότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της πρώτης φάσης έχουν προσέλθει στις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες πέντε σχήματα, διαφορετικά στον έναν και στο δεύτερο διαγωνισμό, με πολύ αξιόπιστες εταιρίες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση που είναι πραγματικά μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και στην αξιοπιστία της, το να κατεβαίνουν τόσο μεγάλα σχήματα, τόσο αξιόπιστα και να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και μιλάμε και για ένα δρόμο ο οποίος είναι και πληρωμένος με αίμα, έτσι, στην Κρήτη, ο ΒΟΑΚ ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βεβαίως και είναι αίτημα της Κρήτης δεκαετιών, μία αναγκαία υποδομή για την Κρήτη αλλά και για τη χώρα κατά τη γνώμη μου, για την ανάπτυξή της, για μία περιοχή η οποία έχει εισφέρει θετικά όλο αυτό το διάστημα και της κρίσης και όχι με ψευτοανάπτυξη όπως κάπου αλλού, με πραγματική, με παραγωγική δομή, με την αγωνία των Κρητικών να εισφέρουν για μια άλλη Ελλάδα, και στην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίηση και στον τουρισμό και σε μια σειρά από δράσεις που υπάρχουν στην Κρήτη. Λοιπόν, εκεί το οφείλει, αν θέλετε, όλη η Ελλάδα το να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος, ο ΒΟΑΚ, με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ασφαλής αυτοκινητόδρομος, ένας μεγάλος δρόμος και για τους Κρητικούς και για τους επισκέπτες της Κρήτης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Από εκεί και πέρα, αυτά είναι τα έργα. Τα επόμενα νομοσχέδια που περιμένουμε ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Αυτά είναι τα οδικά έργα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Μέρος των οδικών έργων, γιατί έχουμε την παράκαμψη Χαλκίδας που δημοπρατείται σε λίγο καιρό, έχουμε το Πάτρα – Πύργος που ολοκληρώνεται, παρά από ότι θυμάστε, τα όσα έλεγε πάλι η αντιπολίτευση. Έχουμε να τελειώσουμε το σχεδιασμό για τις απαραίτητες οδικές συνδέσεις που έχουν απομείνει, όπως είναι το Γιάννενα – Κακαβιά, όπως είναι μετά τον Πύργο το Πύργος – Τσακώνα – Καλό νερό, όπως είναι το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, έχουμε πιο μικρές διαδρομές αλλά είναι αναγκαία έργα και για τη χώρα και για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα στην Εγνατία, στην Ξάνθη. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 μια σειρά από τα αναγκαία οδικά έργα θα έχουν δρομολογηθεί. Τώρα, από εκεί και πέρα έχουμε κι άλλα έργα. Είναι στη Βουλή η σύμβαση του Εμπορευματικού Κέντρου για το Θριάσιο και ακολουθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη χρήση του διαμετακομιστικού κέντρου. Οδεύει επίσης προς τη Βουλή η σύμβαση για το αεροδρόμιο του Καστελίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου στα Σεπόλια, ολοκληρώνεται μετά από δεκαετίες η σιδηροδρομική γραμμή από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη ώστε τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου να έχουμε επιτέλους μια σιδηροδρομική σύνδεση σε 3 ώρες και 20 λεπτά.Ολοκληρώνονται τμήματα στο σιδηρόδρομο από Κόρινθο για Πάτρα και όχι μέχρι το Κιάτο όπως είναι σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Γενικά μπορείτε να μιλάτε ώρα από ότι κατάλαβα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Πάρα πολλή ώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κάπου εδώ θα πρέπει λίγο να σας διακόψω για να ρωτήσω λίγο πριν κλείσουμε, υπάρχει το θέμα με το Μάτι, τι γίνεται εκεί και επίσης το θέμα με τα διπλώματα οδήγησης. Όλο ακούμε για αλλαγές και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς και για το πως θα εξετάζονται, οι αλλαγές στις εξετάσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν το δίπλωμα, τι γίνεται τελικά με αυτά ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Να ξεκινήσουμε από τα σχέδια νόμου που οδεύουν στο Κοινοβούλιο. Για την ακρίβεια ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών οδήγησης είναι στο Κοινοβούλιο, ολοκληρώνεται ο έλεγχος από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, από την ΚΕΝΕ, και στη συνέχεια μπαίνει στις Επιτροπές. Εκεί έχουμε ένα άθλιο φαινόμενο πολύ μεγάλης στρέβλωσης για τον τρόπο που εκδίδονται οι άδειες οδήγησης. Και είναι πραγματικά δραματικό, η πρώτη επαφή που έχουν τα παιδιά μας με το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι να βγάλουν την άδεια οδήγησης, να γίνεται με μία διαδικασία που όλοι ξέρουν ότι είναι στρεβλή. Δεν έχει την αξιοπιστία και την ποιοτική διαδικασία που πρέπει να έχει. Και έχουμε επίσης πολλά κυκλώματα με αδιαφανείς διαδικασίες για την έκδοση αυτών των αδειών. Αλλάζουμε λοιπόν αυτόν τον τρόπο που υπάρχει μέχρι σήμερα. Οι εξεταστές έχουν δίκιο γιατί δεν έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα τα χρήματα της εργασίας τους εκτός ωραρίου, αυτά θα καλυφθούν μέσα στο νομοσχέδιο, θα υπάρχει και ένα μεταβατικό διάστημα, αλλά από εκεί και πέρα, όλη αυτή η αθλιότητα με τις άδειες οδήγησης και με τον τρόπο που βγαίνουν σήμερα πρέπει να τελειώσει. Όποιες και να είναι οι αντιδράσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και να κλείσουμε με Μάτι ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Να κλείσουμε με Μάτι. Στο Μάτι αύριο περνούν τρεις μήνες. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της περιοχής. Να σημειώσω ότι δεν είναι μόνο οι χιλιάδες αυτοψίες που έγιναν. Έχει αρχίσει και ολοκληρώνεται, αν θέλετε, ο σχεδιασμός, αυτό είναι το πιο βασικό. Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες. Τελειώνει η συνεργασία που έχει η Γενική Γραμματεία Υποδομών με τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για το ποιοι είναι οι τρόποι που δε θα απαγορεύσουν να έχουμε λίαν συντόμως, έναν σοβαρό πολεοδομικό σχεδιασμό σε αυτές τις περιοχές. Αρα να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των σπιτιών που έχουν καταστραφεί, χωρίς να είναι απαγορευτικό το να έχουμε ένα πολεοδομικό σχέδιο με τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά που έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να δείξει δηλαδή η πολιτεία ότι έμαθε το μάθημά της.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βεβαίως, και όχι μόνο η πολιτεία, και η κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Βέβαια. Αυτά πάνε μαζί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Γιατί υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα μικρό μέρος της κοινωνίας που θέλει να μην επιτρέψει το να έχουμε πολεοδομικά σχέδια, ασφαλείς οδεύσεις διαφυγής, ελεύθερους χώρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δηλαδή ακόμα και τώρα μετά από αυτή την εθνική τραγωδία συναντάτε στο Μάτι αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν να ανοίξουν δρόμους ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βεβαίως. Υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν να ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο πόλης, και εκεί που έχουμε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης δε θέλουν να γίνει πράξη εφαρμογής. Υπάρχει και μια σειρά από άλλες κατά τη γνώμη μου συμπεριφορές, που δείχνουν ότι η κοινωνία, πραγματικά η πλειοψηφία της έχει αλλάξει νοοτροπία, έχει αλλάξει σελίδα, θέλει να πάμε σε μια άλλη εποχή. Αλλά υπάρχουν ακόμη συμφέροντα και μια μικρή μειοψηφία που αντιστέκεται. Δεν έχει πάρει το μάθημα, τα διδάγματα, αν θέλετε, μετά τις καταστροφές που είχαμε και δεν μιλάω μόνο για την καταστροφή στο Μάτι. Μιλάω και για τις προηγούμενες καταστροφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και για τη Μάνδρα, για τις πλημμύρες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Και για τη Μάνδρα, για την Ηλεία πριν λίγα χρόνια και για ότι θα ζήσουμε αν δεν διορθωθούμε. Πιστεύω ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όχι μόνο από τα έργα υποδομών, αλλά από το θεσμικό πλαίσιο της χωροταξίας, των δασικών χαρτών, των πολεοδομικών σχεδίων, είναι βήματα που εκκρεμούσαν στη χώρα δεκαετίες, χωρίς λόγο, και έγιναν τώρα και στην ανατολική Αττική. Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στην ανατολική Αττική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μάλιστα. Κύριε Σπίρτζη, κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και για όσα μας είπατε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Να είστε καλά.