Η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στην εκπομπή Live News του Ε και τους δημοσιογράφους, Αμαλία Κάτζου και Βαγγέλη Γιακουμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας κ. Σπίρτζη. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε Κυριακή και με ζέστη και ο Βαγγέλης Γιακουμής βεβαίως μαζί μας. Να ξεκινήσουμε από τους συμβασιούχους στους δήμους. Είναι τεράστιο θέμα. Δέχεστε πυρά ότι εσείς υποσχεθήκατε και δεν μπορείτε να το κάνετε, έχετε σε ομηρία τους ανθρώπους. Ποια είναι η απάντηση σας κ. Σπίρτζη
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απάντηση ήταν και είναι η ίδια, ότι δε μπορεί συγκεκριμένες πάγιες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να καλύπτονται μόνιμα από συμβασιούχους, όπως δε μπορεί και οι συμβασιούχοι με όποιες διαδικασίες, -γιατί ξέρετε συμβασιούχοι υπάρχουν πολλών ειδών και πολλών κατηγοριών-, υπάρχουν για ειδικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, υπάρχουν σαν τους συμβασιούχους που είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή, το τουρισμό και παντού. Επομένως δε μπορείς να μην τιμήσεις το Σύνταγμα της χώρας και να πεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ξέρατε από πριν γιατί σας κατηγορούν ότι το ξέρατε και από πριν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και από πριν τα λέγαμε, χίλια συγγνώμη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση. Να γίνουν δηλαδή διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο αλλά αυτή η διαδικασία δεν παίρνει χρόνο; Δηλαδή μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός, να προκηρυχτούν οι θέσεις, να προγραμματίσουν οι δήμοι για το μόνιμο προσωπικό θα περάσουν κάποιοι μήνες. Ωστόσο τα σκουπίδια θα είναι ακόμα στους δρόμους
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για αυτό θα έπρεπε ή να έχουν γίνει ήδη διαγωνισμοί από τους δήμους για να προκηρυχτούν θέσεις για νέους συμβασιούχους μέχρι να καλυφθούν μόνιμα και πάγια αυτές οι θέσεις ή αυτό που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, που είναι η ανανέωση των υπαρχόντων συμβασιούχων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι θα είναι αυτοί κ. Σπίρτζη που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό; Γιατί λένε ότι δε μπορείτε να απορροφήσετε όλους τους εργαζόμενους στου δήμους. Είναι μόνο 1700 αυτοί που θα πρέπει να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τόσους θα μπορέσουμε, αυτούς θα προσλάβουμε κι εμείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με μοριοδότηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτοί πάντα που έχουν μία προϋπηρεσία σε συγκεκριμένους τομείς, η εμπειρία δύναται να έχει περισσότερα μόρια, αλλά αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουν και οι συμβασιούχοι και η ελληνική κοινωνία και όλος ο κόσμος. Οι συμβασιούχοι είναι συμβασιούχοι. Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και οι μόνιμοι υπάλληλοι. Όταν έχεις συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και ορισμένου έργου, είναι γνωστός σε όλους, ότι δε μπορεί να γίνεται και να γίνει αενάως ανανέωση γιατί προσκρούει και στους νόμους που έχουμε, αλλά και στο σύνταγμα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κ. υπουργέ λέτε εσείς στην ουσία ότι οι συμβασιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή τελειώνει ο εργασιακός τους βίος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ξέρει ο συμβασιούχος και η έκκληση που θέλουμε να κάνουμε είναι πάρα πολύ απλή και πιστεύω, ότι είναι σε κάποια λογικά όρια και υπέρ των εργαζομένων. Είναι άλλο να υπάρχει μια λογική που λέει ότι δεν χρειαζόμαστε συμβασιούχους και θα πάμε να δώσουμε αυτό τον πολύ, κατά την γνώμη μου, χρήσιμο για την κοινωνία χώρο στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι αυτό δική μας λογική. Εμείς πιστεύουμε ότι κρίσιμοι τομείς σαν κι αυτούς, πρέπει να μείνουν στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, άρα όλοι πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες μας και η ΠΟΕ – ΟΤΑ και η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι. Κι εδώ θέλω να καταθέσω και έναν άλλο προβληματισμό. Όλο αυτό συνέβη μετά από μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που ακύρωσε στην ουσία την προηγούμενη ανανέωση…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Που ακύρωσε στην ουσία την προηγούμενη ανανέωση, γνωρίζοντας βεβαίως, ότι υπάρχουν μερικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που προφανώς είναι και σεβαστές και τηρούνται, αλλά είναι πολύ περίεργες. Πάρα πολύ περίεργες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξυπηρετούν σκοπιμότητες δηλαδή κατά τη γνώμη σας κ. υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ βάζω τον προβληματισμό στο τραπέζι και καλό θα είναι, κάθε πολίτης, να γνωρίζει τι αποφάσεις παίρνονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να βγάζει τα συμπεράσματα του. Έχω να αναφέρω κι αλλά παραδείγματα και τελείως τυχαία, ο συσχετισμός των αποφάσεων είναι ίδιος. Το έχω ξαναπεί. Παραδείγματος χάριν, όταν ήταν στην αρμοδιότητα μου, έστειλα να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο αν έπρεπε πριν πάει στη Βουλή για να επικυρωθεί ο διαγωνισμός της Digea, να έχει τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ίδιο έκανα για το διαγωνισμό, για τη σύμβαση αν θέλετε, για τον ΟΑΣΘ. Η απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον ίδιο συσχετισμό ψήφων και μάλιστα με τον εισηγητή να έχει εισήγηση διάφορη από την απόφαση που πάρθηκε, ήταν, ότι δε μπορεί να πάρει απόφαση σήμερα. Δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει δηλαδή επί της ουσίας για το αν έπρεπε ή όχι. Δηλαδή προτιμά το Ελεγκτικό Συνέδριο ακόμη και δικές του, αμιγώς δικές του δραστηριότητες, όταν έχουν μια συγκεκριμένη, αν θέλετε πολιτική απόχρωση, να προσπαθεί να αποφύγει να πάρει απόφαση και να πάρει και θέση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθουμε σε αυτό που έχει προκύψει, σε αυτή την αντιπαράθεση, αλλά πάντως υπάρχει έτσι μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε μια συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα», ουσιαστικά ένα κάλεσμα προς την κεντροαριστερά για μια κυβέρνηση συνεργασίας, προοδευτικών δυνάμεων. Η απάντηση ήρθε από την κ. Γεννηματά ή οποία είπε ότι δε θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός και ο κ. Λοβέρδος είπε με τίποτα. Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο. Θέλω την άποψη σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Ο Αλέξης ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη δομή του, στη βάση του ένα κόμμα, ένας χώρος, που αναζητά προοδευτικές συνεργασίες. Έτσι κι έγινε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ τουλάχιστον μικρόνοο, ένας χώρος που αυτοαποκαλείται, που αναπροσδιορίζεται ως προοδευτικός, να αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο στην Ευρώπη. Αν λοιπόν, πιστεύω ότι είναι πρόσκαιρο και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, για όσους ξέρουν τα τεκταινόμενα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα εσωτερικά που υπάρχουν εκεί, θεωρώ, ότι υπάρχει περιθώριο επιτέλους η Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας να δει διαφορετικά τον ρόλο της κι να μη συνεχίζει να είναι συνεπής στη γραμμή της συνεργασίας της με τη δεξιά και κυρίως με τη ΝΔ και κυρίως με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, αν μου επιτρέπετε όμως, υπάρχει ένα οξύμωρο σε αυτό που λέτε. Από την μία κατηγορείτε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι θέλει να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη δεξιά, με τη ΝΔ, από την άλλη όμως, εσείς ως κυβερνών κόμμα, ως ΣΥΡΙΖΑ, ως προοδευτική αριστερή κυβέρνηση, συνεργάζεστε με ένα κόμμα όπως είναι οι ΑΝΕΛ που δεν στο δημοκρατικό χώρο, με την έννοια όπως το βάζετε στο τόξο αριστερά – δεξιά και υπάρχει ένα προβληματισμός. Δηλαδή θέλετε να πάτε προς το κέντρο και αριστερά και απορρίπτετε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αυτό εννοώ. Όλοι μαζί μπορείτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να απαντήσω σε ένα – ένα από τα πολλά θέματα που βάλατε. Θέλουμε η Σοσιαλδημοκρατία να πάψει να είναι δεξιά Σοσιαλδημοκρατία και να αποκτήσει τα προοδευτικά και αριστερά χαρακτηριστικά που είχε κάποτε, γιατί πολλοί από εμάς, όπως ξέρετε, δεν προερχόμαστε ούτε από το ΚΚΕ εσωτερικού ούτε από τον παλιό Συνασπισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το κέντρο στην ουσία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι από το κέντρο δεν προερχόμαστε. Από την Αριστερά του ΠΑΣΟΚ προερχόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ φιλοξενούσε και κεντρώες δυνάμεις, που πολλές φορές για να είμαστε και δίκαιοι, κάποιες κεντρώες δυνάμεις που φιλοξενούσε το ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ πιο προοδευτικές, από αυτούς που κάποιοι έλεγαν ότι είναι αριστεροί και εκπροσωπούσαν το εκσυγχρονισμό. Γιατί έτσι είχε παρουσιαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται την περίοδο Σημίτη για να καταλαβαίνει και ο κόσμος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και όχι μόνο. Η νέου τύπου Σοσιαλδημοκρατία είχε μια κατεύθυνση αμιγώς νεοφιλελεύθερη και στην τακτική της και στη διακυβέρνηση της χώρας κι αυτό επικράτησε στο ΠΑΣΟΚ, για αυτό και το εγκατέλειψαν και οι κοινωνικές δυνάμεις και οι κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούνταν μέσα από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Τώρα για τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Δεν έχει αυτοπροσδιοριστεί ως αριστερό κόμμα το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όμως κύριε Γιακουμή, ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα.. ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάλανε πλάτη αδιαμφισβήτητα…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι έχουν υποστηρίξει τόσο προοδευτικές πολιτικές, που πραγματικά είναι ένα κόμμα άλλης λογικής από αυτή που είχαμε στο μυαλό μας για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για τον Πάνο Καμμένο. Δεν είναι μόνο η πλάτη που έβαλαν. Είναι και οι πολιτικές που εισηγήθηκαν, που στήριξαν, και που από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ προχωράμε στη διακυβέρνηση της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει χτυπήσει κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο εξαιτίας της υπόθεσης με τοNOOR 1 και τους διαλόγους του κ. Καμμένου και όλο αυτό που γίνεται , ότι θα πάει στη Βουλή, το φέρνει η ΝΔ. Υψηλοί τόνοι και μια μερίδα του Τύπου να είναι πολύ επικριτική απέναντι σε αυτές τις συνομιλίες του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ποια είναι η άποψη σας και γιατί σηκώνεται τόσο πολύ το θέμα και αν όντως, αυτό που ρωτούν όλοι, μπορεί ένας πολιτικός να συνομιλεί με ένα άνθρωπο που βρίσκεται στη φυλακή κ. Σπίρτζη ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πρώτη φορά που το ακούτε αυτό; ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται στη φυλακή συνομιλεί με κάποιον πολιτικό- και βεβαίως- αν είναι τόσο σημαντικά τα θέματα που θέλει να γνωστοποιήσει, δεν είναι και κακό. Δεν έχουμε κάτι μεμπτό σε αυτό το θέμα. Εγώ θέλω να βάλω ένα άλλον προβληματισμό κ. Κάντζου. Το τελευταίο καιρό έχουν γίνει πάρα πολλές αποκαλύψεις σε πάρα πολλούς τομείς. Δεν έχουμε μόνο αυτή την υπόθεση. Έχουμε την υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν με τον κύριο Μαρτίνη που κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής. Εχουμε μια σειρά από αποκαλύψεις, έχουμε την υπόθεση της ΣΤΑΣΥ και των εισιτηρίων που μερίδα του Τύπου μάλιστα θέλει να αντιστρέψει και αυτά που έχουν γίνει. Έχετε ακούσει εσείς τίποτα από τα συστημικά ΜΜΕ; Κενό γράμμα. Δηλαδή κενό. Δεν υπάρχει. Είναι σαν να μην υπάρχουν αυτά τα θέματα και θέλω να βάλω έναν προβληματισμό. Αν αυτά γίνονταν από κάποια στελέχη της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τι θα γινόταν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το δούμε στη Βουλή γιατί έρχεται αύριο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το συγκεκριμένο θέμα θα το απαντήσει ο Παναγιώτης ο Καμμένος και πιστεύω επαρκώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.