Η παρουσία στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη «Άλλη Διάσταση», στην οποία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Χουδαλάκης και Σπύρος Γκουτζάνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ εσείς τι πρόσημο θα βάζατε σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολλά πρόσημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εμείς σαν δημοσιογράφοι έχουμε και μια ευχέρεια να κάνουμε και σύγκριση με τα άλλα, αλλά εσείς είσαστε υπουργός. Εσείς τι πρόσημο θα βάζατε ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι δημοσιογράφοι, ειδικά οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, έχουν και μία ιστορία ο καθένας τους, άρα θα ψέξω λίγο τον κ. Χουδαλάκη διότι απεμπόλησε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή ιστορία έχει…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: βεβαίως έχει καλή ιστορία αλλά επειδή ακριβώς έχει καλή ιστορία απεμπόλησε από το χώρο της σοσιαλιστικής αν θέλετε ενότητας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτικά λέτε τώρα; Γιατί του κάνετε κριτική, για αυτά που είπε ο Χουδαλάκης, θα μας τρελάνετε τώρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολιτικά λέω, τον όρο Αριστερά, ναι βέβαια, για αυτά που είπε πριν, γιατί όφειλε να μην το κάνει… Δηλαδή όσοι είχαν στη γενιά του κ. Χουδαλάκη, εγώ είμαι στη νεότερη, ναι, όσοι προέρχονταν από το χώρο του Σοσιαλισμού δεν απεμπολούσαν τόσο εύκολα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ποιου Σοσιαλισμού;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Του Σοσιαλισμού, του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ποιού Σοσιαλισμού;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Ποιού ΠΑΣΟΚ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι του δεξιού ΠΑΣΟΚ, της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας στη συνέχεια. Λοιπόν, για τη γενιά του κ. Χουδαλάκη λέμε. Δεν απεμπολούσαν εύκολα τον όρο Αριστερά. Άρα, εγώ θεωρώ, ότι μία ανάλυση που έχει να κάνει με αριθμητική σε σχέση με τα μέλη της κυβέρνησης δεν είναι μία ανάλυση που πρέπει να κάνουμε. Αυτό που κατά τη γνώμη μου βγαίνει ή αυτά που βγαίνουν ως πολιτικά μηνύματα από τις επιλογές που είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού είναι άλλα: Το πρώτο είναι μία διεύρυνση και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση. Και το λέω αυτό γιατί η κ. Παπακώστα είναι από το κομμάτι της πεφωτισμένης δεξιάς που λέγαμε κάποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ελάτε κ. Σπίρτζη τώρα.
ΥΠΟΥΡΓΟ: Όχι κ. Αρβανίτη, θα δείτε το κομμάτι και τη στήριξη της κ. Παπακώστα για το Μακεδονικό ας πούμε. Θα δούμε. Και τι και με ποιους ανθρώπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για να μην παρεξηγηθώ, έχω θετικό πρόσημο για την κ. Παπακώστα ως μια δεξιά πολιτικό και συνεπή, σε ζητήματα του υπουργείου υγείας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Με ποιους ανθρώπους η κ. Παπακώστα έχει συναντίληψη αυτή τη στιγμή. Με τον κ. Αντώναρο και με άλλους. Δεν είναι το κομμάτι της ακροδεξιάς που υπηρετεί αυτή τη στιγμή η ΝΔ και έχει ενθυλακώσει. Είναι σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση στο χώρο της συντηρητικής παράταξης. Αυτό είναι το ένα. Άρα το ένα πολιτικό μήνυμα που βγαίνει, είναι το κομμάτι της διεύρυνσης προς προοδευτική κατεύθυνση κι αυτό δεν είναι ένα μήνυμα αν δούμε τι γίνεται και στην Ευρώπη και τι γίνεται και σε χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή: από τη μία έχουμε ένα πλησίασμα της παραδοσιακής Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, κάτι που αυτοί που θέλουν να λένε ότι είναι Σοσιαλδημοκράτες στη χώρα μας, δεν το ακολουθούν, γιατί έχουν μία στρατηγική συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη και αυτές τις δυνάμεις, μέσα στην κρίση. Το δεύτερο διακύβευμα που έχουμε και το αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιτυχία από αυτή την κυβέρνηση και από τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση και κυρίως από τον Αλέξη τον Τσίπρα, είναι, ότι υπάρχει φραγμός στην ακροδεξιά και στην ανάπτυξη της ακροδεξιάς στη χώρα μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να το ξεκαθαρίσω, δεν κάνουμε συνέντευξη στον κ. Σπίρτζη, κάνουμε κουβέντα με τον κ. Σπίρτζη. Έτσι το έχω στο μυαλό μου εγώ. …
{….}
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν πάντα όμως άνθρωποι στη συντηρητική παράταξη που όπου εφαρμοζόταν το σύστημα της Απλής Αναλογικής π.χ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο Δικηγορικό Σύλλογο, σε επιστημονικούς φορείς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχαν το ένα πόδι τους και τη λογική τους στη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις. Κάτι που δεν το βλέπουν τα τελευταία χρόνια από τη ΝΔ όταν στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ήταν συγκεκριμένες….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ναι ο κ. Μπαλτάκος …
{…}
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν έχουν. Αυτό το μήνυμα που φεύγει σήμερα, αυτό βλέπετε εσείς; Ότι κρατιούνται ισορροπίες σε διάφορες ομάδες είτε στους ΑΝΕΛ είτε στο ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ βλέπουμε μία διεύρυνση που δίνει πολλά μηνύματα, προς πολλές κατευθύνσεις, βλέπουμε ανθρώπους που ήταν στην αριστερή Σοσιαλδημοκρατία όπως η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η κ. Ζορμπά, που μπαίνουν στην κυβέρνηση και σε κορυφαίες θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως για να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, σας ακούω με προσοχή, νομίζω ότι μιλάμε για τον ανασχηματισμό ο οποίος δεν είναι αποτέλεσμα, είναι εργαλείο. Ως εργαλείο έχει μια σειρά από γρανάζια και για τα γρανάζια ο καθένας από εμάς εδώ λέει τη γνώμη του, το παρουσιάζει έτσι ή αλλιώς. Το αποτέλεσμα προφανώς κανείς μας δεν το γνωρίζει, θα το δούμε στο μέλλον. Σε ότι αφορά αυτό που λέει ο Υπουργός για το θέμα της διεύρυνσης κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα ζήτημα τι μέγεθος ο καθένας από αυτά τα γρανάζια ο καθένας κουβαλάει. …
Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Σπίρτζη επειδή είπε ας πούμε πως εκεί ο Γιώργος ο Χουρδαλάκης τους αδίκησε και δεν έβαλε το Αριστερά στην αρχική του τοποθέτηση, εγώ θα ρωτούσα τον Υπουργό ότι εσείς πως προσδιορίζετε το Αριστερά σε μια κυβέρνηση η οποία εδώ και χρόνια εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική μνημονίου ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Για ποιον λέτε τώρα ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή που το εντοπίζετε το Αριστερά ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ε, όχι. Θα σας πω. Το Αριστερά το εντοπίζω σε όλες τις τομές που έγιναν και σε νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την προφύλαξη των ασθενέστερων και σε βαθιές θεσμικές τομές που έγιναν. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Θέλετε να μιλήσουμε για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που δεν είναι και το κρίσιμο πολιτικό υπουργείο, είναι πιο τεχνοκρατικό. Πόσες δεκαετίες υπήρχε μία εστία σχεδόν παρακράτους στη Θεσσαλονίκη, στις αστικές συγκοινωνίες; Πόσες δεκαετίες; Πόσες δεκαετίες έπρεπε να περάσουν για να σπάσουμε αντιλήψεις της ακροδεξιάς στο ρόλο που πρέπει να παίξει η βόρεια Ελλάδα μια που μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη. Πόσες δεκαετίες; Πόσες δεκαετίες θα έπρεπε τα βόρεια σύνορά μας να είναι παραμεθόριες περιοχές αντί να είναι συνδεδεμένες με τους γείτονές μας; Πόσες δεκαετίες; Πόσες δεκαετίες θα έπρεπε να περάσουν για να ολοκληρωθούν τα έργα που ο παλαιοκομματισμός εξήγγειλε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εγώ θα σας απαντήσω, γιατί αυτά δίνουν αριστερό πρόσημο και όχι απλά δημοκρατικό πρόσημο σε μία κυβέρνηση γιατί εγώ αν θα σας έλεγα, θα σας έλεγα ότι σχηματικά να μιλάμε το ζήτημα είναι ποιος κάνει κουμάντο στην οικονομία, ποιος διαχειρίζεται μία κατάσταση κατοχής. Δεν μπορώ να καταλάβω πως η Αριστερά ας πούμε μπορεί να δίνει προτεραιότητες στις δυνάμεις της αγοράς και στους δανειστές και να λέει ότι είμαστε Αριστερά. Πάω στα δομικά στοιχεία, έτσι. Δεν διαφωνώ στα επιμέρους που βάζετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας το εξηγήσω: Εμείς παραλάβαμε μία χώρα όχι απλά δεσμευμένη, κάτι χειρότερο, και υπό διάλυση, κοινωνική, θεσμική, μηχανισμών και όλα τα υπόλοιπα. Και αναλάβαμε την υποχρέωση από τον ελληνικό λαό να τη βγάλουμε έξω από τα μνημόνια. Και το καταφέραμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ούτε μια μάντρα δε ρίξατε κ. Υπουργέ τώρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Σας παρακαλώ κ. Αρβανίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα σας πω εγώ. 1η Σεπτέμβρη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ο κ. Σταθάκης έχει κάνει ένα πολύ καλό προγραμματισμό, ένα πάρα πολύ καλό προγραμματισμό, θα σας τον παρουσιάσει, τον έχουμε παρουσιάσει δημόσια. Δε λέτε όμως για την περιοχή που μέσα σε ένα μήνα έχουν αρχίσει οι κατεδαφίσεις των κόκκινων κτιρίων που θέλαμε δύο χρόνια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τα είπαμε αυτά χθες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Μέσα στην κρίση. Δε λέτε ότι τέλος Σεπτέμβρη… δεν έχετε δει ότι σε περιοχές που είχαν πληγεί από πυρκαγιές ακόμη δεν έχουν, μετά από πάρα πολλά χρόνια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, ο Σπύρος και ο Γιώργος έβαλαν ιδεολογικά ζητήματα και εσείς με πάτε τώρα να παίξουμε τα απόλυτα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα αν είναι να παίζετε το ένα – δύο. Εμείς είμαστε καλοί κόφτες να ξέρετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ όμως να σας πω κάτι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποια είναι τα πολιτικά μηνύματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πολιτικά μηνύματα είναι το ζητούμενο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποια είναι τα πολιτικά μηνύματα; Είναι ότι η χώρα μας επιτέλους μετά την έξοδο από τα μνημόνια θα μπορεί να έχει εργασιακό πλαίσιο που δεν είχε. Θα μπορεί να ανοίξει επιτέλους την κουβέντα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που θέλει να συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης. Άρα θα πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για την αντιμνημονιακή νεοδημοκρατική εποχή και αυτό που προτείνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν είναι Αριστερά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, αλλά είναι Προοδευτική παράταξη κ Αρβανίτη και είναι και Αριστερά. Δεν είναι Αριστερά το να έχουμε εργασιακό θεσμικό πλαίσιο; Σοβαρά μιλάτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, μπορεί και η πεφωτισμένη δεξιά που λέγατε, ενδεχομένως θα μπορούσε να βάλει
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέχρι ενός σημείου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Σοσιαλδημοκρατία που υπηρέτησε ως ένα βαθμό και στη Σουηδία και στην Ελλάδα είχε λύσει τέτοια ζητήματα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέχρι ενός σημείου. Δεν ήταν το ίδιο η Σοσιαλδημοκρατία στη Σουηδία και στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αναδιανομή του πλούτου ή Αριστερά, η σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, με τα συμφέροντα που δεν συγκρουστήκατε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως αναδιανομή του πλούτου… Δε συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα; Δεν βλέπετε ΣΚΑΙ εσείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κακώς, για να το καταλάβετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε συγκρουστήκατε και θα σας πω γιατί. Γιατί το είπε ο πρωθυπουργός στο κομμάτι της Παρασκευής που ήταν κομμάτι αυτοκριτικής, ουσίας πιστεύω, που είπε ότι δε συγκρουστήκαμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε συγκρουστήκαμε όσο θα θέλαμε γιατί είχαμε και δεμένα τα χέρια μας. Όχι δε συγκρουστήκαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή συζητάμε με αφορμή τον ανασχηματισμό εδώ έχουμε δυο πραγματάκια: Το ένα είναι φτιάχνεις καινούργια ομάδα για να κατέβεις να παίξεις. Και η ερώτηση είναι τι σύστημα θα παίξεις. Θα παίξεις με το αριστερό εξτρέμ; Θα παίξεις με τον άξονα; Θα παίξεις με το δεξί εξτρέμ; Πως θα παίξεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά για να πάει καλά η ομάδα θέλεις και αριστερό και δεξί εξτρέμ. Όταν η ομάδα παίζει μπάλα πολύ στο κέντρο το χάνεις το παιχνίδι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτε τοπογράφοι να ήσασταν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα επιμείνω σε αυτό που λέω. Αν κάποιος θέλει να κάνει μία δήλωση, αριστερό, προοδευτική παράταξη, σοσιαλδημοκρατία δεν ξέρω εγώ τι, αυτή τη δήλωση πρέπει να την κάνει στην πράξη. Με πολύ καθαρές επιλογές και επειδή είναι και σφιχτό το πλαίσιο. Μπορεί να είμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά δεν πέρασε η λιτότητα. Έχουμε μπροστά μας δύσκολα πράγματα. Νομίζω ότι εκεί θα φανεί και με πολύ σαφή τρόπο, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, εύγλωττο τρόπο, ποιος είναι ποιος και με ποιον πάει για να το πω πολύ απλά. Αν τα λεφτά φτάνουν για αυτούς που είναι μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο, για αυτούς που είναι μέχρι 15.000 ευρώ το χρόνο ή αυτούς που είναι μέχρι 20.000 ευρώ το χρόνο. Διαλέγεις και παίρνεις και εκεί διαλέγει και παίρνει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Εκεί θα δούμε τη σύγκρουση κατά τη γνώμη μου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να δούμε λοιπόν τη σύγκρουση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πώς θα παίξουν οι παίκτες, για τους οποίους συζητάμε σήμερα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να δούμε που είναι ο κατώτατος μισθός και που πρέπει να πάει. Ποια είναι η φορολογία και ποιους πρέπει να βαρύνει περισσότερο. Ποιες είναι οι συντάξεις και αν πρέπει να διασωθούν. Εκεί. Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συμφωνήσω αλλά η εικόνα σήμερα του ανασχηματισμού και να πω ότι αν έβγαζα εφημερίδα προφανώς θα έβαζα τη Γεροβασίλη με την Παπακώστα δίπλα – δίπλα και θα έβαζα και έναν τίτλο σαν αυτό που είχε πει ο Λεωνίδας Κύρκος ας πούμε: «Ποια Αριστερά;»
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοούμε για τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη, που είναι μείζον θέμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να δούμε τι εννοούμε Αριστερά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ πάντως αν έβγαζα εφημερίδα θα έβαζα δύο κυρίες δίπλα δίπλα, την κυρία Νοτοπούλου και την κυρία Αχτσιόγλου, αλλά για τον Υπουργό θα έλεγα ότι επειδή σας ακούω προσεκτικά αυτό που βάλατε ως Αριστερά είναι η προσπάθεια αναθεώρησης του εργασιακού πλαισίου προς το καλύτερο. Αυτό δίνει αριστερό πλαίσιο στην Κυβέρνηση και είναι κάτι το οποίο η Νέα Δημοκρατία δε θα το έκανε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν θα το έκανε. Το πρότεινε να είναι το ίδιο ακριβώς που προβλέπουν τα μνημόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι από τα σημεία που δείχνουν ότι κινείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και πέραν των δεσμεύσεων του μνημονίου. Κάποιες δεσμεύσεις τις ακολουθείτε εσείς, τις ακολουθούν και εκείνοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να είμαι δίκαιος απέναντι του λέει: θα υλοποιήσω τις δεσμεύσεις που έχω προς τους δανειστές μέχρι να ανακτήσω αξιοπιστία για να επαναδιαπραγματευτώ μια σειρά πράγματα. Άρα δε τον διακρίνει αυτό από εσάς. Ούτε εσάς από αυτόν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν είναι έτσι γιατί εκεί που ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να επαναδιαπραγματευτεί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί που διακρίνεται και δίνει το δικό του ιδεολογικό πρόσημο και είναι η διάκριση η δική σας είναι στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, στα θέματα της δημόσιας διοίκησης, όπου θέλει να κάνει outsourcing υπηρεσιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, στα θέματα όπως είπαμε τα εργασιακά και σε τέτοιου είδους ζητήματα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα θέματα της διαφάνειας, στα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπως επίσης στο Ασφαλιστικό, όπου μιλάει καθαρά για τρεις πυλώνες, δηλαδή ο πυλώνας ο ιδιωτικός, που ήδη έχετε αρχίσει και το βάζετε κι εσείς, αλλά εκείνος θέλει να το βάλει κανονικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εμείς δε το βάζουμε καθόλου, το εμμέσως, τι εμμέσως;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δούμε τα επαγγελματικά ταμεία και διάφορα επικουρικά θα δούμε ότι τον βάζουν και τον ιδιωτικό τομέα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν δημόσια επαγγελματικά ταμεία, αλλά να δούμε όμως μερικά παραδείγματα. Αν είναι τα μηνύματα αριστερά και προοδευτικά όπως το μήνυμα….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το καλό του κόσμου. Το αριστερά, δεξιά δεν παίζει και κάτι άλλο. Αν περνάει ο κόσμος καλά και αν είναι πιο ευτυχισμένος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει λοιπόν κ. Αρβανίτη μία βαθιά διαχωριστική γραμμή στις δυνάμεις που ιδεολογικά και πολιτικά συμφωνούν με το μνημόνιο και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία και ο παλαιοκομματισμός στη χώρα μας και με αυτούς που ανάκτησαν την εθνική κυριαρχία που είχε παραδοθεί και παλεύουν για να έχει η χώρα μία άλλη λογική, να έχει καταρχάς την ευχέρεια για να αποφασίσει το τι θέλει να κάνει. Να έχει κοινωνική πολιτική, που δε θέλουν κάποιοι να έχει, να έχει κοινωνική δικαιοσύνη, να στηθεί στα δικά της πόδια και να δομήσουμε επιτέλους παραγωγική δομή. Είναι αυτό που λέμε δίκαιη ανάπτυξη. Αυτό κ Μητσοτάκης δεν το θέλει και ο παλαιοκομματισμός δε το θέλει, γιατί ήταν μία ζωή μεταπράτες, πολιτικοί μεταπράτες. Άρα καλώς ή κακώς εκτός, από το αριστερά – δεξιά υπάρχει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή, που είναι η προοδευτική πλευρά της χώρας και η συντηρητική έως ακροδεξιά πλευρά της χώρας, που αυτή τη στιγμή η μία πλευρά θα εκφραστεί με κύριο κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι το μήνυμα, αν θέλετε, του ανασχηματισμού και η άλλη θα έχει την ακροδεξιά αν θέλετε κατεύθυνση που θέλει να έχει ή τις εκφράσεις που θέλει να έχει, που είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που έλεγα και περίπου συμφωνούμε με τον Υπουργό είναι ότι θα είναι πολύ ξεκάθαρες πολιτικές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι… επανέρχεται η πολιτική στο τραπέζι..
{…}
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πιτσιρικάδες που μιλάγαμε αυτές τις μέρες, τα παιδιά των εξετάσεων, οι αριστούχοι, αυτοί που τα κατάφεραν καλύτερα ή δεν τα καταφέρανε. Αυτόν που θα ακούνε να τους μιλάει θα πείθονται λέγοντας ότι θα ανεβάσω 20, 25, 30 ευρώ τον κατώτατο μισθό ή θα πείθονται από αυτόν που θα λέει ότι εγώ θα προκαλέσω ένα επιχειρηματικό μπουμ στην κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να πειστεί και από αυτόν που του έδωσε ψήφο στα 17.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί να μιλήσει όμως κ. Αρβανίτη, με μία σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μπήκαν στην κυβέρνηση, που είναι σε ηλικίες από 33 μέχρι 40 χρόνων και δεν είναι γόνοι ούτε πλούσιων οικογενειών, ούτε πολιτικών τζακιών. Να σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα για να δούμε και τα μηνύματα που στέλνει ο ανασχηματισμός: τον κύριο Γιαννακίδη από την Ξάνθη, την κυρία Νοτόπουλου από τη Θεσσαλονίκη, τον κύριο Καλογήρου σε διακριτή θέση, τον κύριο Χαρίτση σε διακριτή και κρίσιμη θέση ως Υπουργό, η κυρία Αχτσιόγλου, ο κ. Αραχωβίτης. Ποιος θα μιλήσει λοιπόν στη γενιά και στις παραγωγικές γενιές τις δικές μας; Ποιος θα μιλήσει στα παιδιά που έχουν τελειώσει πανεπιστήμια, έχουν κάνει μεταπτυχιακά και είναι άνεργα; Ποιος; ο γόνος του πρώην Υπουργού και του πρώην Πρωθυπουργού και μιας οικονομικής ελίτ της χώρας; Αυτοί θα δώσουν τη μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον βαθμό της Δημοκρατίας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ένα επιχείρημα…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι αυτό και άλλα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως θέλω να θυμίσω ότι και η Αριστερά δε ξεκινάει από το άφθαρτο πέπλο του αμόλυντου. Κυβέρνησε και καλώς κακώς κυβέρνησε με τον τρόπο του μνημονίου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και έκανε και λάθη. Πραγματικά έκανε λάθη και ελλείψεις, αλλά έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο που άλλοι την έβαλαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός που μας ακούει σήμερα, ξαναλέω ότι θα έχει να ακούσει και τα επιχειρήματα τα ιδεολογικά που παίζουν πάντα το ρόλο τους, δηλαδή αυτό που είπε ο Κώστας είναι σημαντικό. Πώς θα αντιμετωπίσεις τη νεολαία; Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, με μικρότερη εμπιστοσύνη..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με ευαισθησία, χωρίς ευαισθησία; Ποιος είναι αυτός που βάζει δύογυναίκες για πρώτη φορά στην ηγεσία ενός Υπουργείου, που χαρακτηριζόταν από την κρατική καταστολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα μετρήσουμε και την αποτελεσματικότητα του Υπουργείου, γιατί μπορεί να δούμε τελείως αντικρουόμενες απόψεις. Χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω γιατί η κουβέντα δεν θα πρέπει να εστιάζεται τόσο πολύ στην κυρία Παπακώστα. Στο μεταναστευτικό ζήτημα για παράδειγμα εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αν θα συγκλίνουν κάπου οι δύο κυρίες στο Υπουργείο. Η κυρία Γεροβασίλη νομίζω ότι έχει μία σχεδόν καθαρόαιμη αριστερή άποψη για το μεταναστευτικό. Η κυρία Παπακώστα έχει μία πολύ συντηρητική άποψη για το ρόλο των μεταναστών στην Ελλάδα.
{…}
Πάντως κ. Σπίρτζη να μου επιτρέψετε να σας πω με όλο τον σεβασμό, ότι έχετε μια διαφορά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία πολιτική υψηλής φορολογίας για να το χρησιμοποιήσει για κοινωνική πολιτική και για αυτό έχει τα υπερπλεονάσματα, τα οποία ξεπερνούν ακόμη και τους στόχους. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνονται οι αναπτυξιακοί ρυθμοί. Η ΝΔ τι λέει; Ότι δεν θα κάνει την αναδιανομή προς όφελος κάποιων πολιτικών πελατειών, αλλά θα κάνει μείωση της φορολογίας για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Δε ξέρω ποιο είναι το σωστό. Από την άποψη της κοινωνικής αποτελεσματικότητας ενδεχομένως να είναι του ΣΥΡΙΖΑ, από την άποψη της οικονομικής αποτελεσματικότητας μπορεί να είναι όμως η πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να το δούμε όμως αυτό γιατί όλοι έχουμε ένα παρελθόν. Υπάρχει καθόλου υπερφορολόγηση; Υπάρχει. Επιβλήθηκε στη χώρα; Επιβλήθηκε και μάλιστα επιβλήθηκε με μία σειρά από λάθη που έκανε και το ΔΝΤ και οι θεσμοί. Βγήκαμε από το μνημόνιο; Βγήκαμε. Έχουμε το περιθώριο εφόσον είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας να αποφασίσουμε εμείς που θα έχεις φοροελαφρύνσεις, σε ποιους κοινωνικούς τομείς θα επιστρέψεις. Το έχεις, το ανέκτησες. Ο κ. Μητσοτάκης τι λέει; Αυτό που έχουμε ζήσει τόσα χρόνια. Μικρή φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Οριζόντια φορολόγηση στους μικρούς και στους μεσαίους και αυτό το λέει ανάπτυξη. Ποια ήταν η ανάπτυξη που είχαμε; Ήταν μια ανάπτυξη που έφερε παραγωγική δομή στη χώρα; Ήταν μία ανάπτυξη που έκανα τη χώρα μας κέντρο των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής; Ήταν μία ανάπτυξη που έκανε έργα για να υπηρετήσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρίθηκε αυτό όμως Υπουργέ. Κρίθηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό όμως προτείνει πάλι κ. Αρβανίτη. Να σας πω ένα παράδειγμα: Όταν τρέξαμε το μεγάλο κατά τη γνώμη εθνικό έργο, με εντολή του Πρωθυπουργού, της σιδηροδρομικής Εγνατίας, μας κατήγγειλαν. Όταν τρέξαμε τις συνδέσεις, να ολοκληρωθούν επιτέλους οι συνδέσεις με τη Βουλγαρία, τρεις οδικές συνδέσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σημαντικό για μένα ήταν η διαφορά καρτών εισιτηρίων, όπου φαινόταν εκεί πέρα ότι γινόταν πάρτι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς λέτε για τα πλαστά εισιτήρια. Εδώ μας κατήγγειλαν ότι ήμασταν κουβαρντάδες για το ότι οι άνεργοι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το πω το νούμερο αυτό. Πόσα εισιτήρια είχαμε πριν; Πόσα εισιτήρια διαρκείας είχαμε σήμερα. Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό θα ανακοινωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δημοσιευτεί; Θα πάνε στη Δικαιοσύνη αυτοί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουνε πάει. Έχουν παραπεμφθεί. Βεβαίως. Έχουν ήδη παραπεμφθεί. Αλλά αυτά ξέρετε δεν γίνονται πρώτο θέμα. Μάλλον κρύβονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ζήτημα που έχει ο πολίτης. Δεξιός, αριστερός, αναρχικός, πολίτης, ΑΕΚτζης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Απολλωνιστής, Ηρακλειδής, Πανιώνιος ένα πράγμα είναι, «θέλω να πληρώσουν». Όχι θέλω να εκτελεστούν οι παρανομούντες. «Θέλω να δικαστούν. Θέλω να είναι ισότιμο με τον φτωχοδιάβολο απέναντι».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό όμως κ. Αρβανίτη δεν το έχει πει η Νέα Δημοκρατία. Δεν το έχει η Νέα Δημοκρατία αυτό για τα πλαστά εισιτήρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ο Φλώρος έξω δεν βγήκε με τη Νέα Δημοκρατία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι ο κύριος Φλώρος βγήκε από τη Δικαιοσύνη έξω δε βγήκε από το ΣΥΡΙΖΑ για όνομα του Θεού. Γιατί σε λίγο θα μας πείτε ότι ελέγχουμε τη Δικαιοσύνη, το κράτος, τα πάντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ το υπερέβαλα λίγο για να σας πω την αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο κ. Κοντονής για αυτό απομακρύνθηκε. Γιατί τα έλεγχε αυτά πάρα πολύ καλά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι τώρα, εντάξει μην τα λέτε αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα ζήτημα αυτό, αυτό της απονομής δικαιοσύνης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως είναι βασικό θέμα από την πολιτική ζωή και από την κοινωνική ζωή, το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη και από την οικονομική ζωή και την ανάπτυξη, που είναι κρίσιμο θέμα. Βεβαίως. Και θεωρώ ότι πολλές φορές οι αλλαγές που κάνει κάποιος Πρωθυπουργός τις κάνει και για να βαθύνει ή να επιταχύνει κάποια πράγματα και να δώσει ένα νέο πολιτικό στίγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η ομάδα κερδίζει στο παιχνίδι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαι βέβαιος. Είναι συγκριτικά πάντα τα πράγματα. Μιας που είπατε για τις μεταφορές, για τα πλαστά εισιτήρια. Εμένα με κατήγγειλαν γιατί βάλαμε τους ανέργους να μετακινούνται δωρεάν. Η Νέα Δημοκρατία. Ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας; Ποια ήταν η πρότασή της; Να μη μετακινούνται οι άνεργοι, να έχουμε κεφαλοκυνηγούς και πλαστά εισιτήρια. Η Ελλάδα της… να μην πούμε τώρα… .Μη το βαρύνουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι ευχαριστούμε πολύ.