Ευθείες βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας, για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, αλλά και στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, εκτοξεύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά σε ερωτήσεις για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα έργα της Μαγνησίας, που όπως υπογράμμισε ο ίδιος, πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαταλειφθεί για 10 τουλάχιστον χρόνια.
Συνέντευξη στον Αρχιμήδη Γ. Καρεκλίδη
Υπάρχει η προανακριτική επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση Novartis, η μη εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων και η βίαιη προσαγωγή τους, γεγονός που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαμαρτυρία στον Άρειο Πάγο. Το νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει τους μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους;
Προφανώς, είναι τραγικό σε μία ευνομούμενη πολιτεία που υπάρχουν νόμοι, Σύνταγμα, ίσα δικαιώματα, να είναι θεσμοθετημένος ο τρόπος των προστατευόμενων μαρτύρων – αυτό το νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ.- και η ίδια η ΝΔ να έρχεται σήμερα όχι να αναιρεί το πλαίσιο, αλλά να καταστρατηγεί το νόμο που ισχύει και που η ίδια εισηγήθηκε και ψήφισε… Είναι πραγματικά έξω από την κοινή λογική, τον δυτικό πολιτισμό, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το Σύνταγμα, η πρακτική αυτή της ΝΔ. Είναι ένας ακόμη τομέας που η ΝΔ δείχνει να μην σέβεται και τους νόμους και τη νομοθεσία και το Σύνταγμα και ό, τι κατά καιρούς έχει επικαλεστεί ότι δεν θα υπάρχει κανείς που δεν θα σέβεται τους νόμους. Δείχνει και τη σκοπιμότητα των προθέσεών της, αλλά την πίστη στο τρίπτυχο «επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία «και τίποτε άλλο.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση οχτώ περίπου μηνών διακυβέρνησης. Έχουμε κάποια θετικά σημάδια ως προς τα δημοσιονομικά, η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο κάτι για το οποίο η ίδια θριαμβολογεί. Από κει και πέρα στην πραγματική οικονομία τα πράγματα δεν φαίνεται να βαίνουν καλύτερα. Ποια είναι η άποψή σας;
Θα έλεγα ότι τα δημοσιονομικά ήταν έτοιμα. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που βρίσκει 38δις ευρώ, είναι η πρώτη κυβέρνηση που βρήκε τη χώρα μετά από εννιά χρόνια έξω από το μνημόνιο, με θετικό πρόσημο, αντίκτυπο και κατεύθυνση στις διεθνείς αγορές και στις ευρωπαϊκές αγορές. Είναι η πρώτη κυβέρνηση, που δεν δυσκολεύεται για το πως θα μπορέσει να προχωρήσει διευκολύνσεις είτε φορολογικές είτε άλλες στην ελληνική κοινωνία, παρά ταύτα βλέπουμε και σ’ αυτό τον τομέα οι διευκολύνσεις έχουν στόχο όχι αυτούς που πλήρωσαν να βγει η χώρα από την κρίση κι εννοώ , τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, αλλά αυτούς που είχαν φροντίσει να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό κι εννοώ τα στρώματα, που είχαν μεγάλα ποσά εκταμιευμένα ή εξυπηρετούν πολύ μεγάλες περιουσίες.
Πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει αισθητό στην ελληνική κοινωνία. Σε σχέση με την ανάπτυξη που ήταν ένας τομέας, που είχε επενδύσει η ΝΔ και που ακόμη και τώρα στη λογική του τρίπτυχου «επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία», έχουμε την εφαρμογή πολιτικών που μας έβαλαν στο μνημόνιο κι όχι που μας έβγαλαν από το μνημόνιο. Αυτές οι λογικές πάλι φέρνουν τη χώρα σε δυσμενή θέση, πάλι χωρίς σχεδιασμό, πάλι χωρίς να υπάρχει έγνοια για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Δηλαδή γυρνάμε πάλι σαν κοινωνία σε διαμόρφωση όρων που μας έβαλαν στο μνημόνιο και όχι σε μία λογική πως θα σταθούμε στα πόδια μας για να μην ξαναμπούμε στο μνημόνιο.
Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τη διαχείριση που γίνεται στο προσφυγικό;
Βλέπουμε μία διαχειριστική ανεπάρκεια και στο θέμα του προσφυγικού, που είναι πολύ έντονο το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η ΝΔ και οι δογματισμοί που έχει. Κι έχουμε αντιδράσεις κυρίως από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στη ΝΔ, γιατί διαπαιδαγώγησαν τα στελέχη της σε μια ακροδεξιά λογική ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες όταν οι συμπατριώτες μας στα νησιά του Αιγαίου έχουν πάρει τα συγχαρητήρια απ’ όλο τον κόσμο, έχουν δώσει μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Και τώρα θερίζουμε αυτούς τους ακροδεξιούς ανέμους που έσπειραν από τα δικά τους στελέχη.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι;
Καταρχάς δεν έπρεπε να σταματήσει όλη η λογική που αντιμετωπίζαμε το θέμα. Στο πυρήνα του το πρόβλημα είναι προσφυγικό κι όχι μεταναστευτικό. Υπήρχε μία συγκεκριμένη διαχειριστική λογική στο να φεύγουν πρόσφυγες από τα νησιά μας, που είχαν το δικαίωμα και να μετακινούνται στην ενδοχώρα. Υπήρχε η λογική ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κεντρικής Ευρώπης να πάρουν κι αυτές το δικό τους μερίδιο και υπήρχαν πολλές χιλιάδες ανθρώπων, που μετακινήθηκαν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Η ΝΔ πήγε σε μία λογική αντίληψης Ουγγαρίας , να δώσει το μήνυμα ότι πλέον οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται με άσχημο τρόπο, είναι ανεπιθύμητοι, για να μειώσει υποτίθεται τις προσφυγικές ροές. Και πέτυχε ακριβώς το αντίθετο.
Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Είχαμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις στην τελευταία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής κυρίως στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την εγγραφή νέων μελών. Το εγχείρημα της διεύρυνσης, του μετασχηματισμού ή όπως αλλιώς μπορούμε να το ονομάσουμε είναι κάτι που ξεκινάει τώρα ή έχει ξεκινήσει;
Δεν έχει γίνει διεύρυνση στη βάση, που έχει ενταχθεί στον πολιτικό φορέα. Έχει γίνει διεύρυνση στην κοινωνία και στις κοινωνικές δυνάμεις, που έχουν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και στις πολιτικές που άσκησε και στις εκλογικές αναμετρήσεις και σε μια σειρά από δράσεις. Αυτό όντως έχει επιτευχθεί και πιστεύω ότι είναι μοναδικό, το πως έχει ανταποκριθεί ο προοδευτικός χώρος στο κάλεσμα του προέδρου μας, του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κι αυτό που επιχειρούμε να γίνει, είναι να ενταχθούν αυτές οι κοινωνικές ομάδες , ο προοδευτικός κόσμος της χώρας σε έναν πολιτικό φορέα που θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος της προοδευτικής παράταξης, ένα μεγάλο ιδεολογικό εύρος και που αυτό θα βοηθήσει σε πολλά.
Το πρώτο εγχείρημα είναι να σταματήσουμε τον κατήφορο του θεσμού, που λέγεται κόμμα, στη χώρα μας. Το κόμμα δεν πρέπει να είναι ούτε εκλογικός μηχανισμός , ούτε εσωκομματικοί μηχανισμοί. Τα μέλη να μην είναι ούτε φίλαθλοι, ούτε μέλη ενός οργανισμού για να διανέμουν το κράτος. Πρέπει να διαμορφώνουν με τη συμμετοχή τους, τις θέσεις, την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος στα κρίσιμα θέματα. Σημαντικό είναι για τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, σε ένα πολιτικό φορέα να φιλοξενούνται ρεύματα, ιδέες από την κομμουνιστική αριστερά, από την σοσιαλιστική αριστερά, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, οι φωτισμένοι άνθρωποι από την κεντροδεξιά, που πολλές φορές έχουν δείξει και με τη στάση τους και με αυτά που προτείνουν ότι είναι πιο αριστεροί από τους αριστερούς και να διαμορφωθεί μία σύγχρονη πρόταση για το αύριο. Με την ευκαιρία να καλέσω όλους όσοι ανήκουν σε αυτούς τους χώρους να εγγραφούν στο isyriza και να συμμετάσχουν στον διάλογο που γίνεται, να πάρουν θέση στα θέματα που τίθενται προς διαβούλευση και έτσι να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις του κόμματος.
Υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ;
Αφήστε τα δημοσιεύματα, τις ερμηνείες και τα άρθρα. Υπάρχει η πραγματικότητα. Θεωρώ ότι η εμβέλεια και η πολιτική και η κοινωνική του προέδρου μας και το όραμα ενός κόμματος, ενός πολιτικού φορέα, που θα είναι ανοιχτό, θα μετασχηματιστεί, θα εκφράζονται μέσα σ’ αυτό όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις που μας έχουν στηρίξει και θέλουν να συμμετάσχουν είναι τόσο μεγάλη, που δεν νομίζω ότι μειοψηφικές αντιλήψεις, που θέλουν μία άλλη μορφή κόμματος πιο κλειστή, πιο περιχαρακωμένη, μπορούν να επικρατήσουν.
Μιλήστε μας για τα θέματα υποδομών της Μαγνησίας. Είχατε δώσει κάποιες υποσχέσεις για τον Περιφερειακό…
Δεν είχαμε δώσει υποσχέσεις. Είχαμε προχωρήσει σε υλοποίηση. Βρήκαμε χρηματοδότηση σε πολλά από αυτά, ξεκίνησε η ωρίμανση των έργων, οι μελέτες, έγιναν προγραμματικές για άλλες υποδομές, όπως τα θέματα του σιδηροδρόμου, που εντάχθηκε στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό να γίνει εμπορευματικό κέντρο στο Βόλο και να συνδεθεί με το λιμάνι, να φύγει ο σιδηρόδρομος μέσα από τον αστικό ιστό στη Ν. Ιωνία.
Το τελευταίο ζήτημα το έχετε παρακολουθήσει γιατί σε ερώτησή τους οι Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι κινδυνεύει να καταργηθεί το «S»…
Μα κινδυνεύει να καταργηθεί όλος ο σχεδιασμός, που είχαμε για όλη την χώρα, μ’ αυτά που κάνει η ΝΔ. Πόσο μάλλον στη Ν. Ιωνία και στο Βόλο που η ΝΔ διαχρονικά τον είχε εγκαταλείψει. Και μόνο η συμπεριφορά της ΝΔ στο θέμα του σιδηροδρόμου, γιατί στη Μαγνησία εκτός από τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν, ο σιδηρόδρομος έπαιζε έναν ιδιαίτερο ρόλο και στην ενδοχώρα της Μαγνησίας και στο Πήλιο. Ούτε αυτό δεν σεβάστηκε η ΝΔ. Είναι κρίμα να μην προχωρά αυτός ο σχεδιασμός και οι διαγωνισμοί και τα έργα που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι να κάνει η κοινωνία της Μαγνησίας λίγη υπομονή, μπόρα είναι θα περάσει…Θα τα υλοποιήσουμε εμείς ξανά.
Έγιναν βήματα; Γιατί στο θέμα του περιφερειακού υπάρχει η εντύπωση ότι δεν έγιναν με την ταχύτητα που έπρεπε.
Έχετε πολλά ανορθόδοξα στη Μαγνησία. Έχετε χιονοδρομική πίστα που διέρχεται οδικό δίκτυο, λιμάνια που δεν τα έχει δει ποτέ κανείς. Έναν περιφερειακό που σταματάει. Αυτά όμως, δεν ήταν έργα του Υπουργείου και κάποια στιγμή και οι Δήμοι και η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην είναι παρουσιαστές τηλεοπτικής εκπομπής ή να βγάζουν δελτία Τύπου. Κάποιοι είναι πολλά χρόνια δήμαρχοι και περιφερειάρχες και πρέπει να μας πουν τι είχαν προβλέψει για τον περιφερειακό. Δεν είναι ένα εθνικό έργο. Εμείς κληθήκαμε να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες σε σχέση με αδυναμίες με ολιγωρίες ή με εγκατάλειψη αυτών που όφειλαν να έχουν την ευθύνη για την ολοκλήρωση αυτών των έργων, την ωρίμανση και τη χρηματοδότηση. Κι έτσι μπήκαμε και μετά από την πίεση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Μαγνησίας κι άλλων φορέων και των πολιτών, στη λογική να εμπλακούμε ακόμη και με κόμβους, που δεν έκαναν ούτε Δήμος ούτε Περιφέρεια. Άρα μην μας λέτε αν μπορούσαμε να κάνουμε γρηγορότερα όταν βρήκαμε όλα τα έργα υποδομών για πάνω από 10-15 χρόνια σταματημένα και κολλημένα. Ίσα ίσα τρέξαμε να συνδράμουμε εκεί που είχαν εγκαταλείψει οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης .