“Η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μεγάλη γιατί ο προσανατολισμός της δεν είναι η ασφάλεια του πολίτη και αυτό έχει αποδειχθεί άπό την πολιτική που έχει ασκήσει 2 χρόνια” τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και τους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης. “Το δόγμα Νόμος και Τάξη είναι προσανατολισμένο μόνο στην καταστολή και όχι στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, το trafficking, τις γυναικοκτονίες, την ενδοοικογενειακή βία, την ασφάλεια των πολιτών” συμπλήρωσε.
Αναλυτικά είπε για:
– την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη μη αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων:
Το δελτίο Τύπου για τη γυναικοκτονία στη Ρόδο δεν ήταν λάθος. Λάθος ήταν μία λέξη στον τίτλο, το “σκοτώθηκε”. Όταν κάνω λάθος, δεν έχω πρόβλημα να το παραδέχομαι δημόσια. Καλό θα ήταν όσοι διαβάζουν μια ανακοίνωση να μη μένουν στον τίτλο αλλά να διαβάζουν την ανακοίνωση ολόκληρη.
Είναι προφανές ότι η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από την ΕΛΑΣ. Τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζονται σε βάθος χρόνου μέσα από αλλαγή προτύπων, κοινωνικών δογματισμών, μέσα από αγώνες ώστε να γίνει σαφές ότι η πατριαρχία δεν μπορεί να είναι ανεκτή.
Στην περίπτωση της γυναικοκτονίας στη Ρόδο, ο δράστης ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, είχε νόμιμη άδεια όπλου ενώ ήταν κατηγορούμενος για χρήση αυτού του όπλου σε απειλές κατά γυναικών στο παρελθόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω μνημονίων, δεν μπορούσε να κάνει προσλήψεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, έκανε 4.500 προσλήψεις σε ειδικούς φρουρούς. Πού είναι όλοι αυτοί; Τα όπλα βγαίνουν στο Σύνταγμα, στην οδό Μητροπόλεως, σε κάθε πλατεία, σε κάθε δρόμο των αστικών δρόμων της χώρας μας.
Αντί να πάνε οι χιλιάδες αυτοί αστυνομικοί στην ασφάλεια του πολίτη, πήγαν στην καταστολή και αυτό είναι πασίδηλο. Όποιος πάει σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, βλέπει με τα μάτια του το χάλι που επικρατεί. Σήμερα, στο ΑΤ Ομόνοιας, για παράδειγμα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από το παρελθόν παρά τις προσλήψεις.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΒΡΗΚΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΣΤΕΛΕΧΩΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε έτοιμες δομές για την ενδοοικογενειακή βία, θεσμοθετημένες από το ΠΔ που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Γεροβασίλη. Δομές που έπρεπε να έχει κάθε αστυνομικό τμήμα, οι γενικές διευθύνσεις και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δύο χρόνια κυβερνάει η ΝΔ και όχι μόνο δεν έχουν στελεχωθεί οι δομές αυτές (παρά τις 4.500 προσλήψεις) αλλά τον Αύγουστο του 2020 βγήκε ΦΕΚ για να υπάρχουν τμήματα για την ενδοοικογενειακή βία σε έξι μόνο τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Αν υπήρχε ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας ψυχίατρος στη Ρόδο, για παράδειγμα, θα υπήρχε η δυνατότητα να εξεταστεί η περίπτωση ενός ανθρώπου που ήξερε η ΕΛΑΣ το παρελθόν του. Θα υπήρχε η δυνατότητα να προσεγγιστεί αυτός ο άνθρωπος, να έχει εξεταστεί αν έχει πραγματικό πρόβλημα, να έχει προστατευτεί η συγκεκριμένη γυναίκα που δολοφονήθηκε. Έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί η ΕΛΑΣ και έτσι θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει και στον Βόλο και στη Δάφνη όπου πάλι οι υπηρεσίες της ελληνικής πολιτείας γνώριζαν και είχαν καταγγελίες για τη βία που ασκείται στις συγκεκριμένες γυναίκες-θύματα.
H ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μεγάλη γιατί ο προσανατολισμός της δεν είναι η ασφάλεια του πολίτη και αύτο έχει αποδειχθεί άπό την πολιτική που έχει ασκήσει 2 χρόνια. Το δόγμα Νόμος και Τάξη είναι προσανατολισμένο μόνο στην καταστολή και όχι στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, το trafficking, τις γυναικοκτονίες, την ενδοοικογενειακή βία. Τους ενδιαφέρει μόνο η υπερστελέχωση των τμημάτων καταστολής. Αστυνομικοί αποσπώνται από όλα τα αστυνομικά τμήματα με πάνω από 1.000 ευρώ αμοιβή το μήνα για να κάνουν ρουσφέτια οι βουλευτές της ΝΔ.
– την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος
Αν υπάρχουν παραβατικές στάσεις, συμπεριφορές, γεγονότα στο διαδίκτυο (όχι μόνο στο ζήτημα της πανδημίας) είναι ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας να τις έχουν ήδη εντοπίσει και να έχουν κινηθεί. Είναι τελείως διαφορετικό λόγω της πανδημίας να ολισθαίνουμε σε αντιδημοκρατικές μεθόδους, δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί μία άποψη αν δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση και είναι άλλο κάποιοι να κερδοσκοπούν επενδύοντας στον φόβο. Δεν φτάνει μόνο να αντιμετωπίσουμε το ηλεκτρονικό έγκλημα, πρέπει να υπάρχουν και συνεργασίες με την Europol και με αντίστοιχες υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών για να μπορούν να αντιμετωπιστούν φαίνομενα όπως αυτά με το δίκτυο των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το ερώτημα είναι πως μπορεί η ελληνική αστυνομία να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις του οργανωμένου εγκλήματος. Και η απάντηση και σε αυτό το ζήτημα (στο ηλεκτρονικό έγκλημα δηλαδή) και σε μία σειρά σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων είναι πως δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο σημείο που απαιτείται. Ενώ δεν ήμασταν στα μνημόνια, ενώ η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να γίνουν κατ’ εξαίρεση 4.500 προσλήψεις στην ΕΛΑΣ, δεν φρόντισε σε αυτές τις προσλήψεις να περιληφθούν οι επιστήμονες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα και να μπορέσει να βρεθεί η αστυνομία στο πλευρό των πολιτών.
Προσλήφθηκαν 4.500 στελέχη και δεν προσλήφθηκε ένας επιστήμονας της πληροφορικής, δεν προσλήφθηκε ένας ψυχολόγος, δεν προσλήφθηκε ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας ψυχίατρος, ένας δικηγόρος… Προσλήφθηκαν μόνο ειδικοί φρουροί που στελέχωσαν μόνο νέα σώματα όπως είναι η Δρόμος, η Δράση, η πανεπιστημιακή αστυνομία.
– την προοπτική σχηματισμού προοδευτικής διακυβέρνησης:
Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι αν θα έχουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση ή αν θα συνεχίσουμε να ζούμε όσα ζούμε εδώ και δύο χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Θα δείτε τα ποσοστά που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση του μεγάλου συνασπισμού αποκλείεται γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την ημερομηνία των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει μέχρι το τέλος της θητείας, είναι, όμως, πολύ δύσκολο να πάει μέχρι το τέλος της θητείας. Τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα μετά τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μεγάλη προσπάθεια να αποδομηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να αμφισβητήσω τα αποτελέσματα κάποιων δημοσκοπήσεων.