«Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν έχει αφήσει την αστυνομία να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της στο φυσικό της αντικείμενο» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους δημοσιογράφους Αλφόνσο Βιτάλη και Θάνο Σιάφακα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.
«Μεγάλο μέρος της δύναμης του σώματος χρησιμοποιείται σε δράσεις που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Δεν είμαστε και δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το πως συμπεριφέρονται κάποιοι από όσους υπηρετούν στις δυνάμεις καταστολής που είναι υπερστελεχωμένες. Αποτέλεσμα είναι να μην αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των αστικών κέντρων» συμπλήρωσε.
Παράλληλα τόνισε με έμφαση πως: «υπάρχουν προσλήψεις συνοριοφυλάκων και ειδικών φρουρών με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και οι άνθρωποι είναι τελείως ανεκπαίδευτοι. Η κυβέρνηση τους προσλαμβάνει για να υπερηφανεύεται ότι υπάρχει αστυνομία παντού αλλά αυτό δεν είναι αστυνομία με στελέχη που έχουν περάσει μόνο δύο μήνες εκπαίδευση. Ένας πιάστηκε να εκβιάζει επιχειρηματίες, ο άλλος σκότωσε τον αδερφό του γιατί δεν είχε εκπαίδευση στα όπλα… Τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά είναι συνεχή».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής εξήγησε πως: «το πρώτο που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση είναι να στηρίξει τις δομές δημόσιας υγείας και αυτό δεν έχει γίνει με επάρκεια, να προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να χρησιμοποιήσει πιο έξυπνα μέτρα από αυτά που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί» ενώ κατήγγειλε ότι: «υπάρχουν, επίσης, δύο μέτρα και δύο σταθμά. 50 μέτρα από το Μαξίμου υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση σε κάποια κέντρα διασκέδασης χωρίς να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και με την αστυνομία να είναι δίπλα. Αντίστοιχα φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά».
Ο Χρήστος Σπίρτζης κλήθηκε, λόγω και της ιδιότητας του ως υπουργός Μεταφορών στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση και για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς: «Η κυβέρνηση δεν προχώρησε το δικό μας διαγωνισμό για προμήθεια 750 λεωφορείων. Ο κύριος Καραμανλής κατήργησε το διαγωνισμό, δεν τον επαναπροκήρυξε. Θα έπρεπε λόγω πανδημίας να επαναπροκηρυχθεί με την πρόβλεψη ο μειοδότης να παραδώσει άμεσα οχήματα. Οι συρμοί, τα λεωφορεία θα έπρεπε να έχουν συντηρηθεί και θα έπρεπε συνεχώς να γίνονται απολυμάνσεις. Δυστυχώς, δεν γίνεται ούτε μία φορά την ημέρα απολύμανση».
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί, λοιπόν, να κουνάει το δάκτυλο στους πολίτες για την ατομική ευθύνη όταν δεν έχουν δώσει ούτε καν την αίσθηση ότι προσπαθούν να λύσουν έστω τα απλά, διαχειριστικά ζητήματα. Δεν θέλουμε νέο lockdown αλλά δεν θέλουμε και μία κυβέρνηση η οποία χρησιμοποίησε το προηγούμενο lockdown για να κάνει εξυπηρετήσεις σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν θα έπρεπε να αυξηθεί η πληρότητα στα πλοία, δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πληρότητα 100% στις αεροπορικές εταιρείες, να δεχόμαστε όποιον τουρίστα ερχόταν χωρίς κάποιο διαγνωστικό τεστ» τόνισε, επίσης.
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό σε μια σειρά από θέματα: «Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει σύγκριση με τα τεστ που γίνονταν δύο εβδομάδες πριν, μία εβδομάδα πριν και τα τεστ που έγιναν τις τελευταίες ημέρες πριν το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού και την ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλή ο νόμος για το πτωχευτικό δίκαιο και τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας».
Τέλος, αναφερόμενος στον πτωχευτικό κώδικα που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε: «Δεν είναι δεύτερη ευκαιρία να πτωχεύει ως φυσικό πρόσωπo ο άνθρωπος που δεν μπορεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, δεν είναι δεύτερη ευκαιρία να του παίρνουν το σπίτι και να τον βάζουν να πληρώνει για 12 χρόνια ενοίκιο και μετά τα 12 χρόνια να το αγοράζει από την αρχή χωρίς να συνυπολογίζονται ούτε αυτά που έδωσε τα 12 χρόνια ούτε αυτά που είχε δώσει στο δάνειο του πριν».
Κλείνοντας ανέφερε πως: «επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Θεσπίζουν έναν κώδικα που είναι πραγματικά ανάλγητος. Εξυπηρετούν απόλυτα το τραπεζικό σύστημα. Ο κόσμος δεν έχει ζήσει ακόμη τις συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου. Δυστυχώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και την ημέρα που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας δεν πρόβαλαν το θέμα στη διάσταση που του άρμοζε».