H συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη στην τηλεόραση ΝeoTV και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Τράγκα.
ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κινείται στις ράγες που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας. Για παράδειγμα, άλλοι υπουργοί του λένε ότι θα ακολουθήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι βγαίνουν και αφορίζουν τη συμφωνία. Δυστυχώς, η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση έφερε μια μεγάλη ήττα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες και δεν έχουμε μάθει ακόμη ποια ήταν η θέση της Ελλάδας στο Ανώτατο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά το οποίο η Γαλλία άσκησε βέτο ως προς την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία. Με τη Γαλλία υπάρχει στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια άρα ήταν ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες με τις οποίες θα παρουσιαζόταν η θέση της χώρας μας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή των Βαλκανίων. Η συμφωνία των Πρεσπών έβαλε φρένο στα σχέδια της Τουρκίας για δημιουργία μουσουλμανικού τόξου στα βόρεια σύνορα μας και το ζήτημα θα έκλεινε οριστικά αν η Βόρεια Μακεδονία ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
To ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις, πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι πόλεμοι, πρέπει να αλλάξει και μια σκληρή οικονομική πολιτική που έχει και η Ευρώπη και άλλες χώρες της Δύσης για να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν στη χώρα τους. Κανείς δεν θέλει να φύγει από τον τόπο του. Η χώρα μας οφείλει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να προστατεύσει και την Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η Τουρκία έχει παραδοσιακά μια επεκτατική πολιτική και μια πολιτική που πιέζει και τη χώρα μας και τους υπόλοιπους γείτονες της. Το θέμα είναι πως εμείς μπορούμε να έχουμε εκείνες τις συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό γινόταν με τις πρωτοβουλίες που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και την εδραίωση συνεργασιών ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στο να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία που είχαν Ελλάδα και Κύπρος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Και το ίδιο ισχύει με τους εμπορικούς και παραγωγικούς δρόμους που ανοίγονταν και με τις δύο αυτές χώρες στην ενδοχώρα των Βαλκανίων. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η πολιτική για την ύπαρξη μεταφορικού δακτυλίου στα Βαλκάνια και η δημιουργία ενεργειακών δικτύων αερίου που δίνουν διέξοδο και στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΒΑΛΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Αν είχαν υλοποιηθεί όλα όσα προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά και είχαν γίνει πράξεις οι υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους θεσμούς θα είχαμε μη αναστρέψιμες καταστάσεις στη χώρα και σε επίπεδο οικονομίας και σε επίπεδο κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση που έφεραν ελάφρυνση σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μέσα από το μνημόνιο δεν χτυπήθηκε μόνο ο ελληνικός λαός οικονομικά, έγινε μια προσπάθεια να απαξιωθούν μεγάλοι παραγωγικοί τομείς της χώρας. Όταν αναλάβαμε είχαμε διαρκείς συναντήσεις για να βρούμε τα χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Τα έργα ήταν κολλημένα, λεφτά στα ταμεία δεν υπήρχαν και δεν μπορούσαμε να βρούμε έναν ισχυρό παράγοντα να πάρει μέρος στους διαγωνισμούς για τα αναπτυξιακά έργα. Καταφέραμε και στους διαγωνισμούς που κάναμε στη συνέχεια να εκδηλώνουν ενδιαφέρον μεγαθήρια παγκοσμίου βεληνεκούς.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 30% ΟΣΩΝ ΠΕΤΥΧΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
Είχαμε μια αδυναμία στο να επικοινωνηθεί το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος δεν γνωρίζει ούτε το 30% των όσων έκανε η κυβέρνηση μας στα έργα, στην ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος, στο εργασιακό πλαίσιο. Θα μπορούσαμε να είχαμε στόχο για μικρότερα υπερπλεονάσματα ώστε να ελαφρυνθούν νωρίτερα οι πολίτες. Όμως, το 2015 κανείς δεν περίμενε ότι τον Αύγουστο του 2018 θα βγαίναμε από το μνημόνιο, κανείς δεν περίμενε ότι το 2017 θα ολοκληρώνονταν τα μεγάλα έργα, κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε επαναφορά του εργασιακού πλαισίου. Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ανάπτυξη προεκλογικά αλλά μόνο ανάπτυξη δεν θα φέρει.