Για την ψήφο των αποδήμων και τα ελληνοτουρκικά μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής τόνισε: «Ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την συναίνεση και στα εθνικά θέματα, σε κρίσιμους τομείς και σχέδια νόμου. Έχει να κάνει με την αξιόπιστη στάση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Λίγους μήνες πριν, σε κρίσιμα θέματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς κανένα λόγο, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν «αγκαλιά» με τις ακροδεξιές φωνές και εκφράσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και όταν ανάλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας, άλλαξαν τελείως τη γραμμή τους λέγοντας ότι και θα ψηφίσουν την Συμφωνία και θα την τιμήσουν. Αυτό δείχνει και το πώς κάποιο αξιοποίησαν τα εθνικά θέματα προκειμένου να τα λαϊκίσουν και όχι προς όφελος του ελληνικού λαού. Εμείς κρατάμε μια άλλη στάση, που δίνει εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σαν χώρα μερικά θέματα για να χτιστεί μια εθνική γραμμή και μια κοινή θέση στο μεγάλο έργο του πολιτικού χώρου».
Ο πρώην υπουργός Υπόδομων αναφέρθηκε και στο θέμα των υδρογονανθράκων: «Είναι ένα θέμα που το ακούω από τότε που γεννήθηκε η δική μας γενιά. Κανείς δεν είχε φτιάξει προεδρικό διάταγμα ή νόμο, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα θέμα που έπρεπε να το χειριστούμε με την δέουσα προσοχή, ήμασταν σε συνεχείς και στενές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για διευθετηθεί η ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει ότι αν μια κυβέρνηση κυνήγησε να λυθούν τέτοιου είδους θέματα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Τουρκία δεν τόλμησε να κάνει αυτό που έκανε με τη Λιβύη όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα θέματα ήταν ανοιχτά, η Τουρκία προκαλούσε και πάλι και δεν τόλμησε κανείς να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες».
Για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Σπίρτζης σχολίασε: «Η στάση μας όλο αυτόν τον καιρό έχει ανατρέψει και την επικοινωνιακή λογική και πρακτική της ΝΔ ότι εμείς δεν θέλαμε να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες και διάφορες άλλες επιχειρούμενες κινήσεις. Επομένως, πιστεύω και με τη συζήτηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες και με τις αμυδρές υποχωρήσεις, να περάσει αυτό το σχέδιο νόμου. Πιστεύω ότι υπάρχουν τα περιθώρια να προσπαθήσουμε λίγο ακόμη μέχρι το βράδυ να πάμε σε μεγάλες συναινέσεις για να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες στις εθνικές εκλογές. Πιστεύω ότι αυτό και το θέμα των εκλογικών καταλόγων και τη διαδικασία να είναι κάτω από την σκεπή της διακομματικής επιτροπής και τη συναίνεση της, είναι δύο θέματα σημαντικά και πιστεύω να ανταποκριθεί η κυβέρνηση».
«Αν εγκαταλειφθεί ο σημερινός σχεδιασμός του ΒΟΑΚ το έργο δεν θα γίνει με κυβέρνηση την ΝΔ»
Ο κ. Σπίρτζης τοποθετήθηκε για τον ΒΟΑΚ λέγοντας: «Η δεξιά παραδοσιακά είχε ένα μεγάλο πρόβλημα με την αρχιτεκτονική, είτε αφορά την αρχιτεκτονική ως επιστήμη είτε την αρχιτεκτονική του πώς σχεδιάζεις την πορεία της χώρας. Είναι ένα βασικό πρόβλημα που είχε η συντριπτική παράταξη. Παλιά είχαμε ένα περιοδικό στο ΠΑΣΟΚ, από τις θεωρίες του Μπρέχτ, αυτό το εγκατέλειψε η ΝΔ είναι μόνο θεωρία και βασίζεται στο τρίπτυχο η πολιτική της, επικοινωνία – επικοινωνία και επικοινωνία. Μόνο που επικοινωνία δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα ή αυτό που έχει ανάγκη η κυβέρνηση. Επικοινωνία χωρίς δρώμενα και συγκεκριμένες δράσεις έχει όρια. Η ΝΔ στο χώρο των υποδομών κινείται σε μια λογική ακύρωσης διαγωνισμών δισεκατομμυρίων, ένα από αυτά είναι και ο ΒΟΑΚ. Έχει σταματήσει και προσπαθεί να σταματήσει έργα που υλοποιούνται, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι μια πραγματικά ανεξήγητη πολιτική πρακτική. Αν αυτά που διαρρέονται για τον ΒΟΑΚ, υλοποιηθούν ή ακυρωθούν οι διαγωνισμοί, αν συνδεθεί ο ΒΟΑΚ από το Καστέλλι Χανίων μέχρι την Σητεία και το συνδέσουν και με την Αττική Οδό, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που δεν αφορά την ΝΔ αλλά την επόμενη κυβέρνηση».
«Αν εγκαταλειφθεί αυτό το μοντέλο, που έχουμε προετοιμάσει εμείς προκειμένου να γίνει αυτοκινητόδρομος και θέλουν να το συνδέσουν και με την Αττική Οδό, αυτό σημαίνει αρκετές και χρονοβόρες τεχνογνωμικές μελέτες, πολύ μεγάλες διαπραγματεύσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εκδοθούν θέματα κρατικών ενισχύσεων κλπ. Που είναι πραγματικά μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και αν θέλετε την γνώμη μου είναι και αμφίβολο και αν θα εγκριθεί γιατί έχουν αλλάξει οι κανονισμοί και οι όροι χρηματοδότησης είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε από τις αγροτικές τράπεζες είτε από το ΕΣΠΑ αλλά είναι και αμφίβολο αν θα πάρει έγκριση κάποιος που θα επιχειρήσει τέτοιο πράγμα για να γίνει αυτοκινητόδρομος. Δηλαδή να έχουμε δύο λωρίδες τουλάχιστον με διαχωριστική νησίδα. Αυτά είναι γνωστά σε όσους είναι στο χώρο. Από εκεί και πέρα να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση, εμείς απλά δηλώνουμε απογοητευμένοι από τον τρόπο που η ΝΔ χειρίζεται τις υποδομές, από τον τρόπο που επανερχόμαστε στο παλιό μοντέλο των αποσπασματικών υποδομών, της ακύρωσης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου μεταφορών και υποδομών που είχε εγκριθεί κι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ώστε η χώρα να αναβαθμιστεί και όσον αφορά τις κοινωνικές ανάγκες αλλά και όσον αφορά τις μεταφορές και τις υποδομές» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.
Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπίρτζης σχολίασε: «Η γνώμη μου είναι ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε σήμερα, δεν έχει να κάνει με το παρελθόν δεν λέω όμως να το ξεχάσουμε. Σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που πραγματικά αν συνεχίσει την ίδια πολιτική και αντίληψη, θα είναι πολλά τα πλήγματα που θα υποστεί για πολλοστή φορά ο ελληνικός λαός. Οφείλουμε όλες οι πλευρές, όλα τα πολιτικά ρεύματα της προοδευτικής παράταξης να βρεθούμε κάτω από έναν ενιαίο μαζικό οργανωτικό φορέα να συνθέσουμε τις απόψεις, να συγκροτηθεί μια πλειοψηφική αντίληψη στην κοινωνία και στον προοδευτικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και αυτό που ζούμε σήμερα από τις κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ και να συγκροτήσουμε την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για να την εφαρμόσουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον προοδευτικό κόσμο και την κυβερνώσα αριστερά αν θέλετε, διαιρεμένη. Αυτό είναι μια αντίληψη που πλέον έχει γίνει συνείδηση από όλα τα ρεύματα, τα στελέχη, τους ανθρώπους που μετέχουν και ανταποκρίνονται στο προσκλητήριο του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα και είναι προφανές ότι μας συνδέουν πολλά. Πιστεύω ότι οι διαφοροποιήσεις είτε ιδεολογικές είτε άλλες είναι δευτερεύουσας σημασίας. Μπορούμε κάτω από ένα δημοκρατικό οργανωτικό φορέα που δεν θα απαξιώνει τα μέλη του, αλλά αξιοποιώντας και το εγχείρημα των νέων τεχνολογιών, να μπορούν να διαμορφώνουν τις θέσεις τους και την στρατηγική τους. Είναι ιστορικό το εγχείρημα, το να μαζέψεις τα τμήματα του προοδευτικού κόσμου είτε αυτά που προέρχονται από τα παλιά κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς είτε από τον σοσιαλισμό, για να μπορέσουμε να συνθέσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα και τα σοβαρά θέματα».