Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου που έφτασε στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος, ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι το σχέδιο νόμου δεν περιελάμβανε επείγουσες διατάξεις, μείζονος σημασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας ώστε να χαρακτηριστεί κατεπείγον, αντίθετα είναι ενδεικτικό του τρόπου που νομοθετεί η Νέα Δημοκρατία.
«Οι λέξεις διαφάνεια, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες που χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά έχουν πάει ταξίδι υπερατλαντικό» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής για να σημειώσει ότι το δόγμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το επιτελικό – κομματικό κράτος.
Οι λέξεις διαφάνεια, αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες έχουν πάει ταξίδι υπερατλαντικό. Η ομιλία στην Ολομέλεια #vouli
?https://t.co/TTaG9uR7Wr pic.twitter.com/CvtHmDG8bb
— Χρήστος Σπίρτζης (@c_spirtzis) December 10, 2019
Παράλληλα, τόνισε ότι το τρίπτυχο της κυβέρνησης είναι «επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία. Καμία ουσιαστική δράση ή παρέμβαση δεν γίνεται από την κυβέρνηση πέρα από την οικοδόμηση του γνωστού, κομματικού κράτους της δεξιάς».
«Η επικοινωνία μετά από πέντε μήνες δεν φτάνει, πρέπει να κυβερνήσετε κιόλας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι με άρθρα του νομοσχεδίου αλλάζει για έκτη ή έβδομη φορά ο νόμος για το επιτελικό κράτος ενώ συνεχίζεται η διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα «το απόλυτο χάος και στα υπουργεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Ο τομέαρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει σειρά ρουσφετολογικών προσλήψεων κατά παρέκκλιση κάθε νόμιμης διαδικασίας ενώ στην πράξη ακυρώνεται ο θεσμός της κινητικότητας. «Αν είχαμε φέρει εμείς αυτό το νομοσχέδιο, θα είχε γίνει πραγματική επανάσταση από όλους όσοι μας έκαναν κακοπροαίρετη κριτική για δήθεν κομματικούς διορισμούς» τόνισε.
«Είναι ο ορισμός της προχειρότητας, του ρουσφετιού και της πολιτικής της επικοινωνίας» κατέληξε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις».
Κληθήκαμε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα περίμενε κανείς, όπως ειπώθηκε και στη διάσκεψη των προέδρων, ότι θα έχουμε διατάξεις επείγουσες, μείζονος σημασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δυστυχώς μέσα στους λίγους μήνες που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία έχουμε να διαπιστώσουμε μερικά πράγματα, επ’ ευκαιρία και αυτού του σχεδίου νόμου. Πρώτον οι λέξεις διαφάνεια, αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες που επικαλούσασταν προεκλογικά έχουν πάει ταξίδι υπερατλαντικό. Δεύτερον, το δόγμα είναι επιτελικό – κομματικό κράτος, επιβεβαιώνεται σήμερα αυτό και το τρίτο είναι ότι το τρίπτυχο είναι επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία. Καμία ουσιαστική δράση ή παρέμβαση δεν γίνεται από την κυβέρνηση παρά μόνο οικοδόμηση του γνωστού, κομματικού κράτους της δεξιάς.
Φέρνετε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει για έκτη ή έβδομη φορά τον νόμο του επιτελικού κράτους, αλλάζει για έκτη ή έβδομη φορά την προσπάθεια σας να ακυρώσετε την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας ένα απόλυτο χάος και στα υπουργεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και για να τεκμηριώσουμε αυτό που σας είπα λίγο πριν ότι το τρίπτυχο που σας διαπερνά είναι το επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία, πιάνομαι από εκείνη την επικοινωνιακή καταιγίδα των πρώτων ημερών τόσο για το οικόπεδο για το Μάτι, λες και ήταν κανένας άθλος να αδειάσει το οικόπεδο στο Μάτι, που σήμερα μας φέρνετε παράταση, αλλά σήμερα έχει γεμίσει ένα άλλο οικόπεδο, αυτό του Οίκου του Ναύτη στην περιοχή χωρίς άδεια, με τον δήμο Μαραθώνα να λέει ότι το υπέδειξε το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Υποδομών να λέει ότι φταίει η εταιρεία “Μάτι ξανά”, αυτή που μετέχουν οι πολίτες στο διοικητικό συμβούλιο. Και όταν τα λέγαμε τότε, ήταν και οι πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, δεν σηκώνατε μύγα στο σπαθί σας. Σήμερα να δούμε με “Το Μάτι ξανά” πότε θα αδειάσει το οικόπεδο που δεν έχετε δώσει άδεια να χρησιμοποιείτε.
Αλλά αν ήταν μόνο αυτό θα έλεγα εντάξει, γίνονται αυτά. Είναι μια σειρά από άλλα θέματα. Μας είπατε στο σχέδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι κόπτεστε για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Πώς την καλύπτετε; Με το να βάζετε αντιδημάρχους χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία μελέτη και χωρίς να υπάρχει καμία θεσμική πρόβλεψη ή αναγκαιότητα; Για να συνεχίσουν και οι δήμαρχοι με το πλαίσιο που έχετε φτιάξει τη δική σας πολιτική; Μία πολιτική απονομής ρόλων, χωρίς να έχετε λάβει υπόψιν το κόστος για τους συμβούλους, τους συνεργάτες, όλα τα υπόλοιπα που συνεπάγεται μια τέτοια ρύθμιση. Και προφανώς δεν σας νοιάζει η κυβερνησιμότητα των δήμων, σας νοιάζει πως θα στήσετε κομματικούς μηχανισμούς και πως θα απαξιώσετε και την τοπική αυτοδιοίκηση περαιτέρω.
Και βέβαια πάμε στο μεγάλο θέμα της δημόσιας διοίκησης. Αν θυμάμαι καλά όποτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ή όποτε είχαμε κάποια, οποιαδήποτε ανακοίνωση στο Διαύγεια ακόμη και για μετακλητούς, είχαμε σωρεία δημοσιευμάτων για δήθεν κομματικούς διορισμούς. Και ερχόμαστε στο σήμερα, τι έχετε μέσα στο νομοσχέδιο που είναι και επείγον. Καταργείτε την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για το Enterprise Greece και προβλέπετε ειδικές διατάξεις. Καταστρατηγείται κάθε έννοια συνέχειας της διοίκησης. Η βασική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, καθώς αυθαίρετα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων αιτήσεις πλήθους συμπολιτών μας και μπαίνετε στη λογική του παζαριού, αν θέλετε, της πελατειακής λογικής. Προβλέπετε προσλήψεις προσωπικού στην ΕΑΒ κατά παρέκκλιση κάθε νόμιμης διαδικασίας. Υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων μόνο για λόγους νομιμότητας. Συστήνετε 800 θέσεις συνοριοφυλάκων, καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα αλλά μην μας το βάζει ο υπουργός έτσι διλημματικά, να καταλάβει και η κυβέρνηση την αναγκαιότητα αυτές οι προσλήψεις και οι διαδικασίες να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και με διαφάνεια. Προβλέπεται ΠΔ, δεν μας φτάνει η εγγύηση να λέει ο υπουργός μόνο ότι θα είναι διαφανής η διαδικασία. Τα ίδια και με τους εποχικούς πυροσβέστες, τα ίδια με την κινητικότητα που την ξηλώνετε τελείως, κάνετε το 50%, 65% για να μη μπορεί να γίνει μία κινητικότητα προκειμένου να δείτε τον νόμο που έχετε σε διαβούλευση που αλλάζετε τις επιτροπές πως επιλεκτικά θα κάνετε τις κρίσεις ακόμη και για την κινητικότητα.
Θεωρώ ότι είναι ένα νομοσχέδιο που δεν τιμά τη Νέα Δημοκρατία, την κυβέρνηση, αυτά που είχε εξαγγείλει, πιστεύω ότι οι βουλευτές που ήταν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και ασκούσαν την κακοπροαίρετη, κατά τη γνώμη μου, κριτική τους σε εμάς, αν σήμερα κατεβάζαμε εμείς αυτό το νομοσχέδιο θα είχε γίνει επανάσταση, πραγματικά επανάσταση. Και ολοκληρώνω δίνοντας συγχαρητήρια στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις διαχειριστικές αρχές, αυτή που είχε θεσπίσει ο κύριος Χατζηδάκης, που είχε μαζέψει όλες τις διαχειριστικές αρχές στο υπουργείο Οικονομίας, που δέσμευσε τη χώρα, που έφερε γραφειοκρατία και κωλυσιεργία στην υλοποίηση των έργων και που σήμερα που η ΝΔ ξηλώνει κάτω από το τραπέζι, σιγά, σιγά μην την πάρουν και χαμπάρι, κάνοντας τη διαχειριστική αρχή Ψηφιακής Πολιτικής τη μία ημέρα, του Εσωτερικών τη δεύτερη και να δούμε που θα τελειώσει αυτό το πράγμα. Είναι ο ορισμός της προχειρότητας, του ρουσφετιού, ο ορισμός της πολιτικής μόνο επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία, αλλά η επικοινωνία μετά από πέντε μήνες δεν φτάνει, πρέπει να κυβερνήσετε κιόλας.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ