Ιδιαίτερα επικριτικός στους χειρισμούς της κυβέρνησης στη ΔΕΗ ήταν κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ο τομέαρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τοποθέτηση του επί του σχεδίου νόμου “Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξετύλιξε το κουβάρι των διαχρονικών ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
«Δεν αφήσατε τη ΔΕΗ να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον λιγνίτη, δεν αφήσατε να ανανεώσει το προσωπικό της, δεν αφήσατε να γίνει διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας, την αναγκάσατε να επιδοτήσει υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα στις ΑΠΕ και ζητάτε και τα ρέστα» είπε χαρακτηριστικά.
«Όσοι από εμάς συνεργαστήκαμε και γνωρίσαμε την οικογένεια της ΔΕΗ ξέρουμε ότι αυτή η οικογένεια προσέφερε στη χώρα, στους πολίτες, στην έρευνα, στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στην εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού, στους μηχανικούς» ανέφερε στη συνέχεια για να συμπληρώσει πως η ΔΕΗ συνέβαλε στρατηγικά στην ανάπτυξη της χώρας, στον ενεργειακό σχεδιασμό και στη θέσπιση του εργασιακού πλαισίου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε, με εμφανώς σκωπτική διάθεση, το Κοινοβούλιο να καταγγείλει δύο δογματικούς κομμουνιστές που κυβέρνησαν τη χώρα, όπως χαρακτηριστικά είπε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Διάβασε, μάλιστα, απόσπασμα από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καλλία, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τίτλο “Η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας” στο οποίο γινόταν περιγραφή για την ανάγκη της παρουσίας του κράτους σε ηλεκτρισμό, σιδηρόδρομο, Ολυμπιακή, τηλεπικοινωνίες για να τονίσει με νόημα: «Τώρα που ο κύριος Πατέρας δεν έχει δουλειά, ας τον βάλετε να γράψει ένα νέο βιβλίο για την ιδεολογία της ΝΔ γιατί εκτίθεται ο κύριος Χατζηδάκης και η πολιτική της κυβέρνησης».
Εν συνεχεία, ο πρώην υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ και την είδηση ότι η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό τιμολόγιο στην Ευρώπη χωρίς να έχει εκσυγχρονισμένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. «Αυτό είναι το σχέδιο σας και για τη ΔΕΗ» συμπλήρωσε.
Αφού θύμισε ότι ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αυτός που το 1990 έδωσε έκπτωση στο ρεύμα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, κάλεσε τον κύριο Χατζηδάκη που καταργεί τα προνόμια αυτά να απαντήσει αν αυτό το μέτρο θα επεκταθεί και στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, στον ΟΤΕ και σε όλες τις εταιρείες – ακόμη και τις ιδιωτικές – που παρέχουν προνόμια στους εργαζομένους τους.
Τέλος, επέκρινε τον υπουργό Ενέργειας γιατί το σχέδιο νόμου ήρθε στη Βουλή χωρίς να συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος παραγωγής, τις προβλέψεις για ενεργειακή ζήτηση, τις δράσεις εξοικονόμησεις και σειρά άλλων δεδομένων που απαιτεί ένας σχεδιασμός σύμφωνα με τις βασικές αρχές του τομέα της ενέργειας.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ
Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου να κάνω μια έκκληση να αγοράσουμε έναν εκτυπωτή για το υπουργικό συμβούλιο, δεν είναι μεγάλο το κόστος για τον προϋπολογισμό του κοινοβουλίου. Άκουσα με προσοχή τον υπουργό, τον κύριο Χατζηδάκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, τον κύριο Λιβανό που μίλησε για συλλογική μνήμη και ότι το σχέδιο νόμου είναι ιδεολογική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας και καλώ όλες τις πτέρυγες της Βουλής εκτός από το ΚΚΕ να καταγγείλουμε από κοινού δύο δογματικούς κομμουνιστές που κυβέρνησαν τη χώρα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Διαβάζω, γιατί είναι τραγικά αυτά που ακούσαμε σήμερα: “Ιδού μερικά μέτρα τα οποία η ΝΔ πραγματοποιεί και τα οποία συνθέτουν μαζί με τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας τη μορφή της μεικτής. Α) Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες του κράτους. Θα αναφέρω παραδείγματα εντελώς πρόσφατα, την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Σιδηροδρόμων, την ανάληψη από το κράτος της έρευνας και στη συνέχεια της εκμετάλλευσης του δημόσιου πλούτου (Δημόσια επιχείρηση πετρελαίου), νέα νομοθεσία περί μεταλλείων και άλλα. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να προστεθούν σε παλαιότερες που έχουν φέρει στην κυριότητα του κράτους τον ηλεκτρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, τη βιομηχανία ζάχαρης και άλλα”.
Αυτά είναι από ένα βιβλίο του Κωνσταντίνου Καλλία, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τίτλο “Η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας”, φαντάζομαι τώρα που ο κύριος Πατέρας δεν έχει δουλειά, θα τον βάλετε να γράψει ένα νέο βιβλίο για την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας γιατί εκτίθεται και ο κύριος Χατζηδάκης και ο απολογισμός της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για όλα αυτά τα θέματα. Την Ολυμπιακή, τον σιδηρόδρομο, τις τηλεπικοινωνίες και όλα τα υπόλοιπα.
Σας καλώ επίσης να καταγγείλουμε γιατί άκουσα τον υπουργό να λέει για τις δογματικές, κομμουνιστικές, προνομιακές παροχές έκπτωσης του ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ που τις θέσπισε το 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δεύτερος δογματικός κομμουνιστής που κυβέρνησε τη χώρα.
Και για να σταματήσουμε λίγο τα ανέκδοτα που ακούμε από τη Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, θα πρέπει να συγκρίνουμε αυτό το πρότυπο ιδιωτικοποιήσεων, δεν λέω για την Ολυμπιακή με μηδέν ευρώ ή για τον σιδηρόδρομο, το πρότυπο για τη ΝΔ που είναι ο ΟΤΕ.
Αν πάρετε ένα τηλέφωνο κύριε υπουργέ έναν εργαζόμενο του ΟΤΕ θα διαπιστώσετε ότι συνεχίζει κομμουνιστικά και δογματικά τις εκπτώσεις στους εργαζομένους του στα τιμολόγια της σταθερής τηλεφωνίας, της κινητής τηλεφωνίας και του Cosmote tv. Tρομερό. Να πάρετε τον κύριο Τσαμάζ να τον επιπλήξετε, είναι δογματικός κομμουνιστής.
Χθες, πάλι τα κομμουνιστικά και δογματικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακοίνωσαν κάτι που δεν το ακούμε όλες αυτές τις δεκαετίες που μας λέτε για το πρότυπο της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ γιατί προφανώς κάποιοι ήθελαν να το κρύψουν, ότι είμαστε η χώρα με το πιο ακριβό τιμολόγιο στα δεδομένα και τις τηλεπικοινωνίες. Και αυτό είναι το σχέδιο σας και για τη ΔΕΗ. Αυτά που κάνατε με τον ΟΤΕ που ακόμη και το λογιστήριο είναι στο εξωτερικό, που δεν έμεινε εδώ ελληνικός δορυφόρος, που δεν εκσυγχρονίστηκαν τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών και έχουμε ακόμη χαλκό και όχι οπτικές ίνες και που πληρώνει ο καταναλωτής τα πιο ακριβά δεδομένα στην Ευρώπη, αυτό είναι το σχέδιο σας και για τη ΔΕΗ.
Και βέβαια φαντάζομαι ότι αυτό το φοβερό πρόγραμμα που έχετε θα επεκταθεί και θα καταργήσετε τα δωρεάν εισιτήρια στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τις εκπτώσεις που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα που απασχολούνται ακόμη και στις ιδιωτικές εταιρείες. Είναι λογικό κατά την άποψή σας.
Να θυμηθούμε, όμως, τι κάνατε. Δεν αφήσατε τη ΔΕΗ να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είχατε κάνει και με τον ΟΤΕ όταν ξεκίνησε η κινητή τηλεφωνία, δεν την αφήσατε να επενδύσει ούτε στον λιγνίτη, δεν αφήσατε να ανανεώσει το προσωπικό της, δεν αφήσατε να γίνει διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας, επιδοτήσατε υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα στις ΑΠΕ και βάλατε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σαν να είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ζητάτε και τα ρέστα, είναι τρομερό αυτό.
Θα έπρεπε, έτσι όπως σας παρακολουθούμε γιατί είσαστε πολύ καλοί τεχνοκράτες και Ευρωπαίοι πολιτικοί να μας φέρνατε κάποια στοιχεία για να φέρετε αυτό το σχέδιο νόμου. Εγώ, κύριοι συνάδερφοι, είχα την τιμή να υπηρετήσω στο Τεχνικό Επιμελητήριο και να συνεργαστώ με συναδέρφους μηχανικούς από όλο το πολιτικό φάσμα στη Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας του ΤΕΕ και να συνεργαστώ και ως ελεύθερος επαγγελματίας γιατί δεν δούλεψα ποτέ στο δημόσιο με στελέχη της ΔΕΗ στις μονάδες στη Δυτική Μακεδονία. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να πω γιατί αξίζει για αυτούς τους ανθρώπους να μνημονευθούν, έχουν φύγει οι περισσότεροι, ήταν λοιπόν ο Δημοσθένης ο Αγορής που ήταν και καθηγητής στη συνέχεια, ο Κώστας ο Αλεξόπουλος που ήταν γενικός γραμματέας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Χρήστος ο Σινάνης από τον Συνασπισμό, ο Νίκος ο Μπατιστάτος από το ΚΚΕ, αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι μας έλεγαν διάφορες βασικές αρχές για τον χώρο της ενέργειας. Και θα περίμενα από τον κύριο Χατζηδάκη να μας πει για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ – που έχει βιαστεί αυτός ο όρος – με ποιο κόστος παραγωγής, με ποιο ενεργειακό μείγμα σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποιες προβλέψεις ενεργειακής ζήτησης έχει, ποιες οι δράσεις εξοικονόμησης, ποια είναι η πρόταση για τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας από μαζούτ στη νησιώτικη Ελλάδα και ποιο το κόστος, πότε θα υλοποιηθούν τα δίκτυα διασύνδεσης, πότε θα υλοποιηθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου για να έχουμε πρωτογενή κατανάλωση, όλα αυτά που θα έπρεπε να τα είχαμε ως δεδομένα για να συζητάμε ένα τέτοιο σχέδιο νόμου.
Επειδή ο κύριος υπουργός έχει υπηρετήσει και στις Βρυξέλλες θα ήθελα να κάνω μια τελευταία ερώτηση γιατί παρουσίασε ακόμη και την εξαίρεση της ΔΕΗ από τον νόμο των προμηθειών ως εκσυγχρονισμό. Να μας πει ο κύριος Χατζηδάκης αν κάθε ΔΕΚΟ πρέπει να έχει τον δικό της κανονισμό προμηθειών. Να το πει για να τιμήσει την πορεία του στις Βρυξέλλες.