Tην απόλυτη ικανοποίηση του για τη μαζικότητα της πορείας για το Πολυτεχνείο εξέφρασε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κontra τόνισε ότι ο προοδευτικός κόσμος έδωσε ηχηρή, ειρηνική απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησε να καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία.
Ο πρώην υπουργός Υποδομών τόνισε ότι η παρουσία για πρώτη φορά ενός πρώην πρωθυπουργού στην πορεία είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ παράλληλα χαρακτήρισε χαμηλό το πολιτικό επίπεδο της κυβέρνησης η οποία – τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τουρισμό στο Λονδίνο – προέβη, μέσω κύκλων, σε άκομψους χαρακτηρισμούς για τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναφερόμενος στο θέμα της Novartis ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνήσεις που άφησαν μια πολυεθνική να έχει συγκεκριμένη δράση στη χώρα φέρουν την πολιτική ευθύνη ενώ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δείχνει ανοχή σε διαφόρων ειδών κυκλώματα απέναντι στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλη μάχη.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ:
– Την πορεία για το Πολυτεχνείο και τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα
Η λογική του “νόμος και τάξη” της Νέας Δημοκρατίας πήρε μία πολύ μεγάλη απάντηση τόσο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη μαζική συμμετοχή του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Ήταν η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων και ήταν απολύτως ειρηνική.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πρώην πρωθυπουργός που κατέβηκε σε πορεία του Πολυτεχνείου και αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Το σχόλιο κύκλων της Νέας Δημοκρατίας για τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο δείχνει το πολιτικό επίπεδο της κυβέρνησης: Στην επέτειο της Δημοκρατίας, στην επέτειο της εξέγερσης της νεολαίας απέναντι στη χούντα, μιλάνε με τέτοιους χαρακτηρισμούς για τον πρώην πρωθυπουργό την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι για τουρισμό στο Λονδίνο. Αυτό τα λέει όλα.
Η επιχειρησιακή τακτική της ΝΔ και η προσπάθεια της να τρομοκρατήσει τον κόσμο και να μην υπάρχει μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο έπεσε στο κενό και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
– Τα επεισόδια και το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου:
Τα επεισόδια έγιναν μετά την πορεία και αυτό αποδεικνύει το προφανές: Δεν φταίει το άσυλο για τις όποιες εντάσεις και τα όποια επεισόδια. Είναι πρόδηλο ότι την ημέρα που τιμάμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά ούτε στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή μέσα σε αυτά.
Η απόπειρα της κυβέρνησης να συνδέσει το φοιτητικό κίνημα με τους “μπαχαλάκηδες” ή και την τρομοκρατία εδράζεται στις απόψεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που προεκλογικά έλεγαν ότι δεν θέλουν να νικήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που έκανε αλλά για αυτά που πιστεύει. Αυτό είναι μια ακροδεξιά αντίληψη που πρέπει οι προοδευτικοί πολίτες να καταπολεμήσουν.
– Την υπόθεση Novartis:
Η υπόθεση Novartis είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη σημερινή ημέρα, τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και το κεντρικό σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” είναι συνδεδεμένα και με το τι έγινε την περίοδο και της μεταπολίτευσης και με την ύπαρξη σκανδάλων όπως αυτό της Novartis. Δυστυχώς, η Δημοκρατία μας δεν κατάφερε να εμποδίσει κάποιους να υπερπλουτίζουν εις βάρος του ελληνικού λαού ακόμη και την περίοδο που ο λαός αυτός υπέφερε κάτω από το βάρος οικονομικής κρίσης και μνημονίων.
Σε όλον τον πλανήτη μιλούν για το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis και κάποιοι στη χώρα μας επιμένουν να μιλάνε για σκευωρία. Το ερώτημα πως μια πολυεθνική εταιρεία μπόρεσε στη χώρα μας να έχει αυτή τη δράση παραμένει αναπάντητο και είναι προφανές ότι την πολιτική ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις που ανέχτηκαν αυτή τη δράση.
– Tη δράση κυκλωμάτων:
Δεν είναι μόνο η Novartis. Στο χώρο που εγώ υπηρέτησα στο υπουργείο Υποδομών υπήρχαν κυκλώματα στις άδειες οδήγησης. Δώσαμε μάχη, περάσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο και εντοπίσαμε πολλά από τα κυκλώματα αυτά.
Αν δεν είχαμε κάνει αυτήν την κίνηση, δεν θα είχα την πολιτική ευθύνη ως υπουργός; Και στη συνέχεια ήρθε η σημερινή κυβέρνηση και κατάργησε τους νόμους και τις διαδικασίες που είχαμε θεσμοθετήσει για να σταματήσει αυτή η παραβατική συμπεριφορά. Ποια είναι, λοιπόν, η πολιτική της ευθύνη; Είναι ευρέως γνωστό στην ελληνική κοινωνία ποιοι έδωσαν τη μάχη με τα λογής κυκλώματα, ποιοι τα ανέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι αφήνουν και πάλι τα κυκλώματα αυτά να επανέλθουν στο παλιό καθεστώς.