Είναι άλλο η διευκόλυνση ώστε να ψηφίσει αυτός που η κρίση έδιωξε στο εξωτερικό και άλλο να ψηφίζουν άνθρωποι από το εξωτερικό που δεν έχουν επισκεφτεί καν την Ελλάδα, είπε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
Αντίστοιχα, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τα έργα υποδομών, είναι άλλο τα προγραμματισμένα από την κυβέρνηση Τσίπρα έργα 9 δισ. ευρώ μόνο φέτος και άλλο η αποκλειστική προβολή του Ελληνικού σε βάθος πολλών ετών.
Powered by Embed YouTube Video
«Το εντός και εκτός εκλογικών καταλόγων, πρέπει να το εξηγήσουμε λίγο, είπε ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη φημολογία και τις διαρροές για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να συμπεριληφθεί όποιος έχει ελληνική ιθαγένεια. Αν λοιπόν ο δικός μου παππούς ήταν μετανάστης στην Αμερική και έχω γεννηθεί στην Αμερική, τρίτης γενιάς μετανάστης χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο και δραστηριότητα στην Ελλάδα, από την στιγμή που θα αποδείξω ότι ο παππούς μου ήταν Έλληνας και έχω ιθαγένεια, συμπεριλαμβάνομαι στους εκλογικούς καταλόγους», όπως είπε ο ίδιος αναφέροντας ένα απλό παράδειγμα απόδημου Έλληνα τρίτης γενιάς. Ωστόσο, «αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά με την θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
Τόνισε ότι «είμαστε χώρα -όπως και άλλες- που οι μετανάστες μας είναι μία χώρα ακόμη … Προφανώς, είναι τελείως διαφορετικό με κάποιον που λόγω της κρίσης εγκαταστάθηκε σε μία άλλη χώρα, να βρει εργασία, να ζήσει την οικογένειά του, πρέπει να τον διευκολύνουμε να ψηφίσει. Είναι διαφορετικό να είναι δεύτερη ή τρίτη γενιά μετανάστης, να μην έχει κάτι εδώ και να προβλέπουμε ότι με επιστολική ψήφο μπορεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα των εκλογών».
Είναι επίσης άλλο το να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο ο Απόδημος Ελληνισμός, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η πρόταση-σχέδιο νόμου με την άποψη της επιστημονικής επιτροπής (εκπροσώπηση με επιπρόσθετους βουλευτές από κάθε ήπειρο ή χώρα με μεγάλο αριθμό αποδήμων) και τελείως διαφορετικό να ψηφίζουν άνθρωποι από το εξωτερικό που δεν έχουν επισκεφτεί καν την Ελλάδα, προσέθεσε.
Στην αρχή της συνέντευξης ο ίδιος αναφέρθηκε στα του χαρτοφυλακίου του στην κυβέρνηση Τσίπρα, δηλαδή τις υποδομές, τις μεταφορές και τα δίκτυα, τονίζοντας ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου «ανατρέπει όποιο εθνικό σχεδιασμό υπήρχε για τις υποδομές και τις μεταφορές … τομείς που μπορούν να στηρίξουν την χώρα σε τέτοιες περιόδους, όντας τομείς εντάσεως εργασίας, που μπορούν εύκολα να απορροφήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στο ασφαλιστικό και το κράτος. Το σημαντικότερο, να στηρίξουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις για να πάμε σε άλλη λογική ανάπτυξης».
Μάλιστα, κατέδειξε και την άμεση ζημιά για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι τα έργα υποδομών που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «μόνο για φέτος ήταν πάνω από 6 δισ. ευρώ και θα άγγιζαν τα 9 δισ. ευρώ (και μάλιστα χωρίς τις επεκτάσεις των παραχωρήσεων (πλην Αττικής Οδού και χωρίς την δημοπράτηση άλλων έργων που είναι φυσική επέκτασή της)». Την ίδια ώρα, Μητσοτάκης και ΝΔ προτάσσουν το Ελληνικό που το συνολικό ύψος επένδυσης είναι πολύ μικρότερο «και σε βάθος πολλών ετών, δεν είναι ώριμο έργο», όπως τόνισε.
Επίσης, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην υπόθεση της Uber, σημειώνοντας ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να μειώσει την ελάχιστη τιμή που είχαμε θέσει.