Τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε σημαντικά θέματα όπως οι υποδομές, οι αερομεταφορές, οι αστικές συγκοινωνίες, τα μέσα σταθερής τροχιάς, αλλά και η οδική ασφάλεια δρομολόγησαν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Ελλάδας και Κύπρου, Χρήστος Σπίρτζης και Βασιλική Αναστασιάδου, που συναντήθηκαν στην Αθήνα.
Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και αποφάσισαν να συστήσουν ομάδες εργασίας που θα εξειδικεύσουν τα θέματα της συνεργασίας, τα οποία θα οριστικοποιηθούν κατά την επίσκεψη του κ. Σπίρτζη στην Κύπρο, σύντομα.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, «η συνεργασία των δύο πλευρών όλα αυτά τα χρόνια είναι άριστη, αλλά αυτό που δεν έχει γίνει είναι να υπάρχουν κοινές ομάδες εργασίας σε μια σειρά από τομείς. Είναι προφανές, ότι διευκολύνει πάρα πολύ τη συνεργασία το ότι είμαστε ένα έθνος με κοινή γλώσσα, άρα σε θέματα προδιαγραφών, νομοθεσίας, θεσμικού πλαισίου, μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία η μία χώρα της άλλης στα δύο υπουργεία, οι δημόσιοι φορείς, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή η συνεργασία στα θέματα των υπουργείων Μεταφορών είναι κρίσιμη για να παρακολουθούμε και τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές. Έχουν να κερδίσουν οι δύο χώρες από μία τέτοια στενή συνεργασία και οι δύο λαοί».
«Έχουμε πολύ μεγάλα έργα υποδομών για τις μεταφορές μπροστά μας και μεγάλα διακυβεύματα, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές και η συνεργασία για να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση, τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που έχουμε. Άρα, υπάρχει ανάγκη να τρέξουμε για τα θέματα των μεταφορών, αλλά και σε θέματα θεσμικού πλαισίου και λειτουργίας και σε υποδομές» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Πολύ σύντομα θα επισκεφτώ την Κύπρο, μετά από την πρόσκληση της Βασιλικής, για να είναι συγκεκριμένες και στελεχωμένες οι ομάδες εργασίας που προβλέπονται και στο μνημόνιο συνεργασίας για θέματα αερομεταφορών, για θέματα αστικών συγκοινωνιών και μέσων σταθερής τροχιάς. Για θέματα οδικής ασφάλειας, που είναι θέματα πολύ υψηλά στην ιεράρχηση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να υλοποιήσουμε αυτά που είναι κοινοί στόχοι για τους δύο λαούς».
Απο την πλευρά της, η κ. Αναστασιάδου σημείωσε ότι «το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε θα μας επιτρέψει να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας, να την τροχοδρομήσουμε και να τη συγκεκριμενοποιήσουμε πάνω σε τομείς των μεταφορών, των υποδομών, της βιώσιμης κινητικότητας, της οδικής ασφάλειας. Τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που ενδιαφέρουν τόσο εσάς όσο και εμάς, και που νομίζω ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, την τεχνογνωσία μας και τις εμπειρίες μας, θα καταφέρουμε πολύ περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του».
Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο Υπουργών
Β. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ: Μετά από μια συνάντηση όπου ανταλλάξαμε απόψεις και σκέψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, υπογράψαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο βεβαίως μέσα στα πλαίσια και των εθνικών νομοθεσιών μας και της ευρωπαϊκής πολιτικής, θα μας επιτρέψει να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας, να τη τροχοδρομήσουμε και να τη συγκεκριμενοποιήσουμε πάνω σε τομείς των Μεταφορών, των Υποδομών, της Βιώσιμης Κινητικότητας, της Οδικής Ασφάλειας.
Τομείς κοινού ενδιαφέροντος που ενδιαφέρουν τόσο εσάς, όσο και εμάς και που νομίζω, ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, την τεχνογνωσία μας και τις εμπειρίες μας θα καταφέρουμε πολύ περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του. Έτσι προσβλέπω στη συνεργασία, αναμένω ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση με ομάδες εργασίας και θα περιμένω τον αγαπητό μου συνάδελφο στην Κύπρο σύντομα για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και να καθορίσουμε ένα σχέδιο δράσης πάνω στην εφαρμογή του Μνημονίου αυτού, αλλά και για άλλα θέματα που μας ενώνουν και μας ενδιαφέρουν.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλώς ήρθατε κατ’ αρχάς και είναι ανοιχτή η πρόσκληση για όποτε θέλει η Υπουργός να επισκεφτεί την Αθήνα, την Ελλάδα. Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσουμε για τις άριστες σχέσεις που υπάρχουν και για τη συνεργασία που έχουμε. Αυτό όμως που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει, είναι να υπάρχουν κοινές ομάδες εργασίας σε μια σειρά από τομείς. Είναι προφανές, ότι διευκολύνει πάρα πολύ τη συνεργασία το ότι είμαστε ένα έθνος με κοινή γλώσσα, άρα σε θέματα προδιαγραφών, νομοθεσίας, θεσμικού πλαισίου, μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία η μία χώρα της άλλης στα δυο Υπουργεία, οι δημόσιοι φορείς αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες.
Αυτή η συνεργασία στα θέματα των Υπουργείων Μεταφορών είναι κρίσιμη για να παρακολουθούμε και τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές. Έχουν να κερδίσουν οι δυο χώρες από μια τέτοια στενή συνεργασία και οι δυο λαοί. Έχουμε πολύ μεγάλα έργα Υποδομών για τις Μεταφορές μπροστά μας και μεγάλα διακυβεύματα, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν οι Υποδομές και η συνεργασία για να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση, τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που έχουμε. Άρα, υπάρχει ανάγκη να τρέξουμε για τα θέματα των Μεταφορών αλλά και σε θέματα θεσμικού πλαισίου και λειτουργίας και σε Υποδομές. Άρα, πολύ σύντομα θα επισκεφτώ την Κύπρο, μετά από την πρόσκληση της Βασιλικής, για να είναι συγκεκριμένες και στελεχωμένες οι ομάδες εργασίας που προβλέπονται και στο Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Αερομεταφορών, για θέματα Αστικών Συγκοινωνιών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Για θέματα Οδικής Ασφάλειας που είναι θέματα πολύ υψηλά στην ιεράρχηση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να υλοποιήσουμε αυτά που είναι κοινοί στόχοι για τους δυο λαούς. Χάρηκα πάρα πολύ που ήρθες και έχουμε μια στενή συνεργασία και περιμένω να ξαναέρθεις πολύ σύντομα. Πάρα πολύ σύντομα.