Οι δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στο κανάλι «Epsilon».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω κοντά μου τον Υπουργό Υποδομών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Θα μας πει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί πλέον και τι επιζητά η κυβέρνηση πλέον από τη συνέχεια εδώ των εργασιών στην περιοχή. Κύριε Σπίρτζη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γίνεται μία προσπάθεια και πιστεύω ότι αποδίδει, να αλλάξει το συντομότερο δυνατό η εικόνα της περιοχής. Ο στόχος είναι μέχρι τέλος Σεπτέμβρη να έχουν υλοτομηθεί στις αστικές περιοχές και να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες υλοτόμησης. Έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργεία για την αποκομιδή του αμιάντου και για τις κατεδαφίσεις των κτιρίων που έχουν κριθεί ότι δε μπορούν να επισκευαστούν. Για πρώτη φορά αυτές οι ενέργειες γίνονται από το Υπουργείο Υποδομών, από το Ελληνικό Δημόσιο. Συνεχίζουμε με τις αδειοδοτήσεις, πάλι, για πρώτη φορά από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι με….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έξοδα του πολίτη ο οποίος έχει πληγεί και έχει υποστεί όλη αυτή τη μεγάλη καταστροφή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να ξαναχτιστούν και να επισκευαστούν τα κτίρια με τις ζημιές. Πιστεύω ότι η ταχύτητα είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με άλλες καταστροφές που έχει ζήσει η χώρα στο παρελθόν. Ο στόχος όμως, ο κύριος στόχος και για το Μάτι ως συμβολική περιοχή για την τραγωδία που ζήσαμε, αλλά και για τις περιοχές όλης της χώρας που έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά, είναι, επιτέλους, να έχουμε άλλα χαρακτηριστικά σε αυτές τις περιοχές: Να υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός, να υπάρχουν ασφαλείς οδεύσεις διαφυγής, να υπάρχει μελέτη για το πράσινο που πρέπει να υπάρχει και όχι για φύτευση η οποία βάζει σε μεγάλη επικινδυνότητα τις αστικές περιοχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ είναι μία μάχη με το χρόνο. Έχουμε τη μάχη για την υλοτόμηση, πρέπει να έχει τελειώσει πάρα πολύ σύντομα γιατί έρχονται βροχές, συγκεκριμένα σε λίγο χρονικό διάστημα, θα φέρουν φερτά υλικά, θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα. Έχουμε το πρόβλημα των κατεδαφίσεων των σπιτιών, εκείνα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα, τα οποία είναι επικίνδυνα και έχει αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο να το κάνει για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, δεν θα υπάρξουν δηλαδή έξοδα από τον πολίτη. Υπάρχουν προβλήματα σε αυτό, υπάρχουν πολίτες που ενδεχομένως φοβούνται και δεν κατεδαφίζουν τα σπίτια τους γιατί νομίζουν ότι δεν θα πάρουν άδειες στο μέλλον;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν. Υπάρχουν γιατί οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις που για δεκαετίες υπήρχαν στη χώρα, σε αυτή την περιοχή αναδεικνύονται. Ψάχνουμε, το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Χωροταξίας και η Γενική Γραμματεία Δασών και η Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, προχωράνε τις απαραίτητες λύσεις προκειμένου να υπάρχει σύντμηση του χρόνου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Αυτό δεν μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο μεγαλύτερο κομμάτι των επισκευών, των ανακατασκευών των κτιρίων που υπήρχαν στην περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις οποίες άδειες, έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών, θα τις εκδίδει εκείνο, αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι είναι στο Μάτι για παράδειγμα θα πάρουν άδεια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Μάτι από τους χάρτες που μέχρι στιγμής υπάρχουν, δεν είναι μία δασική περιοχή στη συντριπτική του πλειοψηφία, άρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να εκδοθούν νέες οικοδομικές άδειες είτε για τα κτίρια που έχουν κατεδαφιστεί, είτε για αυτά που είναι να επισκευαστούν.