Η συνέντευξη στον Real FM και τους δημοσιογράφους, Βασίλη Λυριτζή και Γιώργο Ψάλτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ μου καλημέρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ έχει ανοίξει μία ιστορία τι κάνετε στο Μάτι. Δηλαδή ούτε τα επιδόματα έχετε δώσει στον κόσμο, ότι δεν γίνονται δουλειές γρήγορα εκεί πέρα, ότι είναι κόσμος που μένει και σε κοντέινερ ακόμα φιλοξενείται και τα λοιπά, ότι δεν προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες, το γκρέμισμα και τα λοιπά. Για να ξεκινήσουμε καταρχήν με τα οικονομικά επιδόματα να ξέρουμε τι γίνεται για αυτή την υπόθεση. Έχουν υποβάλλει περίπου 4.000 – 4.500 χιλιάδες άνθρωποι αιτήσεις. Πόσοι από αυτούς έχουν πάρει λεφτά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουνε πάρει σχεδόν οι δύο χιλιάδες. Έχουν εξεταστεί όμως πάνω από 4.000 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει κύριε Λυριτζή, ότι ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει συμπληρώσει σωστά είτε τη φορολογική του δήλωση, είτε σε κάθε κτήριο που έχουμε κάποιον συνιδιοκτήτη, προφανώς, δεν έχει έρθει να κάνει και εκείνος αίτηση ή δεν αναφέρεται στην αίτηση τη μία που έχει γίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα υπάρχουν γραφειοκρατικοί λόγοι δηλαδή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν είναι γραφειοκρατικοί αυτοί οι λόγοι. Αυτοί είναι λόγοι έλεγχου. Καλεί το Υπουργείο συνέχεια τους πολίτες για να συμπληρώσουν είτε τη φορολογική δήλωση είτε να κάνουν οι συνιδιοκτήτες μία δεύτερη αίτηση, ή να παραιτηθούν από αυτό που δικαιούνται, για να τα πάρει ένας τα χρήματα. Η άλλη λύση ξέρετε, θα ήταν, να επαναλάβουμε ότι είχε γίνει στην Ηλεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα παίρνανε και τα πήρανε πίσω μετά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε ναι δε γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οι μισοί έχουν πάρει τα επιδόματα. Συγγνώμη τα επιδόματα των επιχειρήσεων τι γίνεται; Εκεί είναι άλλο, έχουν δοθεί Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως 45 επιχειρήσεις που έχουν κάνει αιτήσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια από τις επιχειρήσεις που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βέβαια, δυστυχώς, οι χρόνιες παθογένειες που είχαμε στη χώρα σε αυτή την περιοχή, είναι συγκεντρωμένες και αποκαλύπτονται μετά την πυρκαγιά. Δυστυχώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Εννοείται τα γνωστά ζητήματα: παράνομα, κλεισμένοι δρόμοι, κλεισμένες παραλίες και λοιπά. Αυτά εννοείτε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι εννοώ τα πολεοδομικά, τα χωροταξικά, τα ιδιοκτησιακά, είναι μία σειρά από παθογένειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πηγαίνετε εκεί καθόλου;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το γκρέμισμα Υπουργέ την οργάνωση αυτής της διαδικασίας του να πέσουν αυτά τα κόκκινα κτίρια τα οποία είναι αρκετά από ότι τουλάχιστον μαθαίνουμε, πώς πάει η ιστορία αυτή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουν γκρεμιστεί ήδη τέσσερα. Θα ήθελα πραγματικά να δούμε και να κάνουμε, να φέρουμε στη μνήμη μας λίγο, τι γίνεται όταν έχουμε φυσική καταστροφή. Το πρώτο που πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες, είναι, να βγει μία Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής είτε είναι πλημμύρα, είτε είναι πυρκαγιά, είτε είναι σεισμός, είτε οτιδήποτε. Αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση συνήθως κάνει από 6 έως 10 μήνες. Ας πούμε 8 μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι μέσος όρος. Χθες ο κ Μητσοτάκης μίλησε για ασυγχώρητη καθυστέρηση στην πορεία των εργασιών αποκατάστασης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε νομίζω ότι ο κ Μητσοτάκης έχει εικόνα των χρόνων αποκατάστασης. Όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και γενικότερα. Λοιπόν τα θεσμικό πλαίσιο που βρήκαμε, έτσι όπως είναι δομημένο, ορίζει ότι για να ξεκινήσει οτιδήποτε σε σχέση με την αποκατάσταση μιας φυσικής καταστροφής θέλει 6 με 10 μήνες για να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών, του Υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας. Αυτά είναι τα τρία αρμόδια Υπουργεία. Και στη συνέχεια ξεκινάνε οι διαδικασίες για την αδειοδότηση άρα και τα γκρεμίσματα για τις άδειες και για τις επισκευές- ανακατασκευές κτιρίων. Επομένως, να δούμε, ότι χθες κλείσαμε ένα μήνα από την τραγωδία που ζήσαμε και έχουν ολοκληρωθεί κοντά στους 5.000 ελέγχους. Έχουν ξεκινήσει οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι και ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως κόκκινα στον πρωτοβάθμιο έλεγχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οποία μετά πρέπει να γκρεμιστούν έτσι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι βέβαια. Έχουν βγει τα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης για 90 περίπου κτίρια. Έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις από το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς δαπάνη για τον πολίτη, που συνήθως είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του πολίτη. Έχουν γίνει δύο τμήματα για να βγουν οι αδειοδοτήσεις των κτιρίων είτε είναι πράσινα με ζημιές μικρής κλίμακας, είτε είναι επισκευές – κίτρινα, είτε είναι ανακατασκευές-κόκκινα που για πρώτη φορά πάλι οι μελέτες και οι άδειες θα βγουν από το ελληνικό δημόσιο εφόσον το επιθυμεί ο πολίτης και μετά θα γίνουν οι επισκευές και ανακατασκευές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι επισκευές ή οι ανακατασκευές, επειδή υπάρχει στο πρόγραμμα οικονομική ενίσχυση συνδέεται; Δηλαδή προχωράει κιόλας η διαδικασία; Έρχεται ο άλλος και σου λέει παιδιά το σπίτι θέλει επισκευή. Εσείς έχετε πει 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέχρι 150 τετραγωνικά. Αυτή η διαδικασία πώς πάει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εμείς έχουμε πει 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα σπίτια που έχουν καταστραφεί τελείως ναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τα κόκκινα. Πεντακόσια πενήντα για τις επισκευές και ένα μικρότερο ποσό για τα πράσινα με ζημιές. Σ΄ αυτή τη διαδικασία κύριε Λυριτζή έχει τρεις επιλογές ο πολίτης. Η μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει την κρατική αρωγή, η άλλη είναι τις εργασίες επισκευής να τις αναλάβει πάλι το ελληνικό δημόσιο και η τρίτη που δίνεται τώρα η δυνατότητα, γίνεται διαπραγμάτευση με το τραπεζικό σύστημα για να ολοκληρωθεί, είναι να πάρει κάποιος δάνειο που θα μπορέσει να καλύψει και πάνω από τα 150 τετραγωνικά ή άλλες δράσεις ή υποδομές που θέλει να έχει στο κτίριο του. Θα είναι χαμηλότοκο και θα πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι τα 150 τετραγωνικά και από τον ίδιο τα υπόλοιπα. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα μας και είναι βέβαιο, ότι δεν έχουν ξαναγίνει και ως επιλογή από τον πολίτη αλλά και ως ταχύτητα. Αυτά έχουν γίνει σε ένα μήνα και μέσα στο Δεκαπενταύγουστο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί στην περιοχή κύριε Υπουργέ στα κομμάτια των εργασιών που πρέπει να γίνουν, να κοπούν τα καμένα δέντρα και τα λοιπά, να ανοίξουν ζώνες στην περιοχή ώστε να μη ξανασυμβεί κάτι στο μέλλον, δεν ξέρεις αύριο-μεθαύριο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα πεύκα καταρχάς είναι σε μία διαδικασία κοπής, κάθε μέρα και περισσότεροι συνεταιρισμοί υλοτόμων και περισσότεροι υλοτόμοι συνδράμουν σε αυτήν την υπερπροσπάθεια. Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε είναι οι αστικές περιοχές από τις 15 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουνε ολοκληρωθεί οι υλοτομήσεις. Ο στόχος μετά από συνεννόηση που έγινε με τη Γενική Γραμματεία Δασών και την Αποκεντρωμένη, είναι, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου να έχουμε τις μελέτες για τα κορμοδέματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, την επόμενη φάση για το χειμώνα σωστό. Σωστό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς, για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα της δασοπροστασίας που πρέπει να γίνουν. Τα ρέματα κατάντη που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας συνέδραμε το Υπουργείο και έχουν καθαριστεί, και συνέβαλε και ο Ελληνικός Στρατός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι μπήκαν μηχανήματα εκεί και το ρέμα της Ραφήνας εκεί που είχε μεγάλο θέμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε δεν είναι μόνο το ρέμα της Ραφήνας είναι πάρα πολλά μικρότερα ρέματα τα οποία είχαν να καθαριστούν για δεκαετίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πρέπει να το δείτε όμως γενικά γιατί δεν καθαρίζονται και ποιος φταίει που δεν καθαρίζονται γιατί μαθαίνω ότι κονδύλια υπάρχουν, δίνονται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρουμε γιατί δεν καθαρίζονται τα ρέματα και ξέρουμε γιατί δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα. Και εμπίπτει στον ίδιο κύκλο συζήτησης που κάναμε πριν λίγο σε σχέση με τις παθογένειες αυτές…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά πρέπει κάποια στιγμή Υπουργέ αυτά να τελειώσουν εσείς έχετε και εμπειρία και πριν την εμπλοκή σας με την πολιτική. Τα λέμε να τα ξεμπερδέψουμε. Αφού ήρθε δυστυχώς αυτή η κακή συγκυρία και χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές ας βάλουμε μία τάξη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα αλλά υπάρχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει αρμοδιότητα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Συμφωνώ. Μαζί σας. Εγώ δεν νομίζω να έχει ένσταση η Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι η συγκεκριμένη, γενικότερα
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω, προφανώς δε λέω για τη συγκεκριμένη, γιατί η συγκεκριμένη και στους Δήμους και στην Περιφέρεια και από την πλευρά του δήμου Μεγαρέων που είναι ο κ. Σταμούλης δήμαρχος, έχουμε συνεργαστεί, ειδικά στα αντιπλημμυρικά έργα, άψογα. Αυτό έχει φέρει και σαν αποτέλεσμα να έχουμε ώριμες μελέτες τον Οκτώβρη για το Μέγα ρέμα Ραφήνας, να έχουμε στην ίδια χρονική περίοδο ώριμες μελέτες για εφτά ρέματα στο δήμο Μαραθώνα και να ξεκινήσουμε μια σοβαρή συνεργασία …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μην πλημμυρίσουμε το χειμώνα. Τελευταίο ερώτημα Υπουργέ γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο. Τι θα γίνει με το γκρέμισμα, μεγάλο θέμα, έχετε αναλάβει εσείς στην πλάτη σας, των αυθαιρέτων τώρα. Όχι το εξαγγείλαμε και το ξεχάσαμε. Και είναι μεγάλος αριθμός.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δεν το έχω αναλάβει εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, τέλος πάντων, για πέστε μου τώρα τι θα γίνει εκεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει αναλάβει ο Γιώργος ο Σταθάκης. Γι’ αυτό βγήκε η δεύτερη ΠΝΠ με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, να δει ποιες είναι οι τελεσίδικες αποφάσεις , ποια κτίρια από αυτά ιεραρχεί το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε σχέση με την ασφάλεια φαντάζομαι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι μόνο με την ασφάλεια και με το περιβάλλον…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε θα ξεκινήσουν τα γκρεμίσματα Υπουργέ; Τι εικόνα έχετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα αρχίσουν, ήδη από ότι έχετε δει, κάποιοι συμπολίτες μας έχουν ξεκινήσει να γκρεμίζουν μόνοι τους γιατί τα πρόστιμα είναι μεγάλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Σπίρτζη. Να είστε καλά.
Καλή δύναμη.