H συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στο Epsilon TV και την εκπομπή “Από νωρίς”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Υποδομών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος από την πρώτη ώρα της τραγωδίας που σημειώθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής βρέθηκε κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά και συντόνιζε –δεν είναι θέμα συντονισμού επιχειρησιακού αλλά πολιτικού- τους Δημάρχους γιατί έκανε συσκέψεις και με Δημάρχους, με τη Δούρου που ήταν στα τηλέφωνα, με τον Πρωθυπουργό και όλη την ώρα ήταν σε όλη αυτή την κατάσταση.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω ανθρώπινα πώς το ζήσατε αυτό πέραν του πολιτικού ρόλου, της πολιτικής ιδιότητας και του ότι είστε Υπουργός άμεσα εμπλεκόμενος, αλλά ανθρώπινα πώς το είδατε αυτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν ενεπλάκην στις αρμοδιότητες που έχει το Υπουργείο την άλλη μέρα για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, ήδη ήταν γνωστό ότι έχουμε δεκάδες νεκρούς, αγνώστου αριθμού. Είναι μια μεγάλη καταστροφή και περιβαλλοντική. Κυρίως όμως, αυτό που μετράει περισσότερο, ήταν οι άνθρωποι που χάθηκαν και οι συνθήκες που υπάρχουν σ’ αυτή την περιοχή, και οι χωροταξικές και οι πολεοδομικές, η οποία, δυστυχώς, δεν είναι η μόνη περιοχή της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για τις συνθήκες. Το υποστηρίζετε λοιπόν κι εσείς ότι φταίνε τ’ αυθαίρετα για ό,τι συνέβη;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Φταίει μια σειρά από λόγους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολυπαραγοντικοί οι ρόλοι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια. Το πρώτο είναι αυτό, βεβαίως, όταν δεν έχουμε οικισμούς σαν το Μάτι που να είναι πολεοδομημένοι, που να έχουν επαρκείς οδεύσεις διαφυγής, που να έχουν εξόδους προς το θαλάσσιο μέτωπο. Προφανώς δε μπορούμε να μιλάμε και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, δυστυχώς, στη χώρα μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάποιες στοιχειώδεις προδιαγραφές στους οικισμού μας, που μπορούν με ασφάλεια ν’ απομακρυνθούν οι κάτοικοι, όταν έχουμε ένα τέτοιο γεγονός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε γίνει viral τις τελευταίες μέρες με κάποιες δηλώσεις που είχατε κάνει το 2011 ως Πρόεδρος του ΤΕΕ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ τις έβγαλα, ξέρετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί εννοείτε εσείς τις βγάλατε; Εσείς το αναδείξατε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει viral λοιπόν που λέγατε πώς να νομιμοποιηθούν τ’ αυθαίρετα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν το έχετε καταλάβει καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και αναδεικνύει γεγονότα, σε σχέση με το πώς μεθόδευσε η Νέα Δημοκρατία. Και είχε συγκεκριμένη στοχοθεσία το ότι όλη αυτή η συμφορά που βρήκε τη χώρα μας, τους συμπολίτες μας, θέλει να της αποδώσει πολιτική χροιά και να πάει σε μια λογική, σε μια τακτική που αν θέλετε κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον είναι επιεικώς απαράδεκτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να πιάσουμε αυτό που είπατε για τ’ αυθαίρετα. Ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ένας νόμος, ήταν επί Υπουργίας Μανιάτη..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επί Υπουργίας ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα μιλήσω γι’ αυτό, βεβαίως. Κι ένας νόμος προηγούμενα, επί Υπουργίας Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Και στις δύο περιπτώσεις, και στο νόμο Σουφλιά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προγενέστερα με κυβέρνηση Καραμανλή…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Που ήμουν Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας ήταν αντίθετος με τέτοιου είδους νομοθεσίες. Και θα σας εξηγήσω γιατί: Η νομοθεσία αυτή δεν είχε καμία σχέση με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, δεν είχε προαπαιτούμενα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχε κρίση οικονομική.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπήρχε κρίση οικονομική, βεβαίως, στους δυο τελευταίους υπήρχε. Και μάλιστα αν ανατρέξετε στο Ζάππειο Ι ή στο Ζάππειο ΙΙ του κ. Σαμαρά, σε ένα από τα Ζάππεια τέλος πάντων, μπορούμε να τ’ αναδείξουμε κιόλας αυτά, έδειχνε ότι τ’ αυθαίρετα τ’ αντιμετώπιζαν μόνο ως εισπρακτικό μέτρο..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή νομιμοποίησέ το και φέρε μου χρήματα ως πολιτεία. .
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είχαμε βάλει και συγκεκριμένο στόχο αν θέλετε οικονομικών εσόδων από τ’ αυθαίρετα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μιλάτε σοβαρά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Απολύτως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε βάλει στόχο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πριν βγει κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, πριν βγει, ότι «στόχος μας είναι να εισπράξουμε τόσα χρήματα από τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων»;.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Γιατί, η Νέα Δημοκρατία με αυτό που λέμε χωροταξία και Πολεοδομία, ή έχει πάρει διαζύγιο εδώ και δεκαετίες ή δε θέλει ν’ ακούει τους όρους. Και θα εξηγήσω και γιατί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη εσείς κυβερνάτε όμως, και κάηκαν πάνω από 80 άνθρωποι..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως και επειδή κυβερνάμε αυτή τη στιγμή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε πολύ, μας είχαν συγκλονίσει κι άλλες εικόνες προηγούμενες, 23 νεκροί στη Μάνδρα. Πάλι υπήρχε πρόβλημα χωροταξικό και πολεοδομικό. Δε χτύπησε ένα καμπανάκι στην κυβέρνηση ώστε να προωθηθούν κάποιες λύσεις;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποιος σας είπε ότι δεν έχουν προωθηθεί; Αλλά δε έχουν ολοκληρωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τις έχουμε δει όμως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τις έχετε δει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γκρεμίσατε αυθαίρετα δηλαδή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω. Και αυτός είναι και ο λόγος που δεν παίρνουμε την πολιτική ευθύνη, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα την πήρατε την πολιτική ευθύνη, ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε με αφήσατε να ολοκληρώσω το προηγούμενο. Εμείς λοιπόν ως Τεχνικό Επιμελητήριο είχαμε λάβει θέση απέναντι σ’ αυτούς τους νόμους. Αυτό που αναδεικνυόταν από τα κανάλια, που σήμερα είναι γραφεία Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ήταν οι χρηστικές πληροφορίες στο ηλεκτρονικό σύστημα που είχαμε κάνει. Γιατί κάναμε το ηλεκτρονικό σύστημα ενώ ήμαστε αντίθετοι με το νόμο; Γιατί το κάναμε; Γιατί αν δεν το κάναμε ο κόσμος όχι μόνο θα ταλαιπωριόταν, θα έμπαινε σε όλη την αδιαφάνεια, για να μην πω κάτι πιο βαρύ, που υπήρχε στα πολεοδομικά γραφεία..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε πιο βαρύ, εννοείτε και διάφορες άλλες συναλλαγές;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν γνωστά όλα αυτά, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ό,τι είχε χτίσει η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια και η παράταξη η συγκεκριμένη και συγκεκριμένα στελέχη για να κάνει άγρα ψήφων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αναλάβατε χτες..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έρχεται σήμερα και λέει «γιατί ψηφίσατε νόμο αυθαιρέτων;». Διότι όταν υπάρχουν τρεις νόμοι αυθαιρέτων, έχει ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία, δε μπορείς ξαφνικά να πει σ’ εσάς που έχετε αυθαίρετο «εσύ δε θα μπορείς να το δηλώσεις τώρα». Ο νόμος όμως που εισηγήθηκε ο κ. Σταθάκης, που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, έχει φοβερές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους προηγούμενους. Έχει φοβερές και χωροταξικές και πολεοδομικές και δεν είναι στην κατεύθυνση της εισπρακτικής λογικής των προηγούμενων νόμων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας πω ότι μετράει το ότι εδώ τώρα έχουμε χάσει τόσες αθώες ψυχές. Σίγουρα η ευθύνη είναι μεγάλη, σίγουρα θ’ αποδοθεί την κατάλληλη στιγμή σύμφωνα με τα όσα λέει και ο Πρωθυπουργός ο οποίος ανέλαβε στο ακέραιο όπως είπε την πολιτική ευθύνη και κάλεσε τους Υπουργούς να την αναλάβετε, ωστόσο όμως αυτό που σας κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ναι, καλά κάνετε και αντιλαμβάνεστε την πολιτική ευθύνη, γιατί δεν παραιτείστε. Πριν λίγα λεπτά ήταν η κα Σπυράκη εδώ και είπε ακριβώς το ίδιο. Γιατί δεν παραιτείται κάποιος;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλά κάνουμε και αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για πράξεις και παραλείψεις που έκανε η Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν κάνατε λάθη και παραλείψεις κε Σπίρτζη;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ:. Στη συγκεκριμένη περιοχή δε χτίστηκαν αυθαίρετα επί ΣΥΡΙΖΑ. Η μάντρα που κάηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, δεν είναι τυχαίου ανθρώπου σε σχέση με το πολιτικό σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί εννοείτε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εννοώ ότι έχει σχέσεις με πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οικόπεδο εννοείτε, εκεί που κάηκαν…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκεί που κάηκαν 26 συμπολίτες μας. Είναι συγκεκριμένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έχει διατελέσει Νομάρχης στην περιοχή, που έχει διατελέσει Βουλευτής στην περιοχή, που ήταν Αντιπρόεδρος της Βουλής της Νέας Δημοκρατίας και που προφανώς η ιδιοκτήτρια μπορεί και να ήταν, να το ψάξετε, υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας, αν όχι εκλεγμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ιδιοκτήτρια είναι συγγενής λέτε με το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Έρχεται τώρα και μιλάει η κα Σπυράκη, όταν όλη η Ανατολική Αττική και όλη η Ελλάδα κατά τόπους, έχει παραδοσιακά ένα ή δυο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν συμβάλλει στο πώς θα γίνονταν αυθαίρετα, στο πώς θα γίνονταν κατατμήσεις οικοπέδων, στο πώς θα χτίζονταν αυθαίρετα κτίσματα οπουδήποτε για να πηγαίνουμε σε μια παλαιοκομματική λογική στη συνέχεια, πελατειακής σχέσης με τους πολίτες… Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ολοκλήρωσαν το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο; Γιατί δεν έγιναν πολεοδομικές μελέτες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Δασολόγιο ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες αν θυμάμαι καλά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αναρτήθηκαν. Ήταν οι μελέτες έτοιμες στην Ανατολική Αττική, τα είπε ο κ. Φάμελλος χτες, από το 2010, και δεν είχαν μπει στον κόπο να κάνουν ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αν μη τι άλλο, ας σεβαστούν τους νεκρούς που είχαμε, ας σεβαστούν τον κόσμο που πονάει αυτή τη στιγμή, ας αφήσουν αυτή την τακτική για να γυρίσουμε σελίδα, να κάνουμε μια προσπάθεια σαν κοινωνία πώς αλλάζουμε αυτά που χτίστηκαν δεκαετίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το βασικότερο, η επόμενη μέρα παρά τις ανοιχτές πληγές.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, η Νέα Δημοκρατία τα λέει αυτά; Ο κ. Μητσοτάκης τα λέει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, ναι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης που βρήκε σε συνέντευξη Τύπου και είπε ότι οργάνωσε λέει ένα σχέδιο το ’07; Με βάση την πυρκαγιά που έγινε στην Ηλεία, ήταν άλλα τα δεδομένα τότε; Γιατί δεν το εφάρμοσε το 2007; Γιατί δεν το εφάρμοσε το 2015; Τί έλεγε ο κ. Μητσοτάκης όταν έδιωχνε 5.000 πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία; Για πείτε μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής: Το επεσήμανε και σήμερα το πρωί εδώ ο κ. Φιλίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης και εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά γιατί είστε συναρμόδιος Υπουργός. Λέει ο κ. Φιλίππου: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, δεν είμαι συναρμόδιος, δεν είμαι αρμόδιος καν. Δεν έχω συναρμοδιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ πολιτικά είστε μέλος της κυβέρνησης και γι’ αυτό θέλω να σας ρωτήσω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολιτικά είμαι μέλος της κυβέρνησης και ξέρω και αρκετά καλά αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε λόγω της θέσης σας που είχατε προηγούμενα στο ΤΕΕ. Λέει λοιπόν ο κ. Φιλίππου, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξουν κατεδαφίσεις όταν χτες τρεις Υπουργοί προανήγγειλαν 3.200 κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και ότι εν πάση περιπτώσει, λόγω της πολυνομίας…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είπαν αυτό οι τρεις Υπουργοί χτες. Οι τρεις Υπουργοί χτες είπαν ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια 3.200, μπορεί και παραπάνω στην Αττική μόνο, τελεσίδικες αποφάσεις για κατεδαφίσεις. Αυτό σημαίνει ότι εδώ και πάνω από 17 χρόνια περίπου, δε μπήκαν στον κόπο να κάνουν μια αξιολόγηση οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τί είναι αυτά τ’ αυθαίρετα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη, με το χέρι στην καρδιά: Πώς σ’ αυτή την καμένη γη, στο Μάτι, σ’ αυτή την απόλυτη καταστροφή και την τραγωδία, καταλαβαίνω ότι θέλετε να κινηθείτε όσον αφορά και τ’ αυθαίρετα, είδαμε την τροπολογία, διαβάζουμε ότι από Δευτέρα θα υπάρχουν αυτά τα 100 σπίτια που πρέπει να κατεδαφιστούν. Αυτή όμως πιστεύετε, με το χέρι στην καρδιά, ότι είναι η ώρα που μπορεί να μπει μια μπουλντόζα σ’ αυτή την καμένη γη που ο άλλος δίπλα μπορεί να έχει χάσει το δικό του άνθρωπο, να έχει χάσει το σπίτι του, το βιος του και να κατεδαφίσει το αυθαίρετο σπίτι του; Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί;
Γιατί ο κ. Φιλίππου που είναι αρμόδιος για την υλοποίηση, όταν του κάναμε την αντίστοιχη ερώτηση εδώ, μας είπε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Εσείς ως Υπουργός της κυβέρνησης, πώς το βλέπετε; Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να υλοποιηθεί; Ότι ο κόσμος δε θα εξοργιστεί;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πιστεύω ότι είναι δυνατό να υλοποιηθεί και δεν πρέπει να υλοποιηθεί μόνο στο Μάτι. Υπάρχουν πάρα πολλοί οικισμοί που είναι επικίνδυνοι και πριν δοκιμαστούμε με ακραίες καιρικές συνθήκες, με τις ελλείψεις που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία κι όλα τα υπόλοιπα, σε μια νέα Ηλεία ή σ’ ένα νέο Μάτι, πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες μέρες θα γίνουν; Η πολιτική πρόταση μπορεί να υπάρχει και η διάθεση αν θέλετε, τεχνικά όμως γίνεται; Γιατί ο κ. Φιλίππου έλεγε ότι την τελική ευθύνη για το αν θα γίνουν κατεδαφίσεις θα την έχει ο μπουλντοζιέρης κ. Υπουργέ. Αυτός θα πάει μέσα αν πάει λόγω της πολυνομίας..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για όνομα του θεού..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνετε τί σας λέω.. Είπε ότι αν δεν έχει την εντολή δε μπορεί να μπει να κατεδαφίσεις.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς δεν την έχει ο μπουλντοζιέρης. Προφανώς την ευθύνη την έχουν τα όργανα της πολιτείας, χωρίς να εξαιρούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από αυτά. Γιατί οι Υπηρεσίες Δόμησης πλέον, είναι στους Δήμους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως απάντηση δεν πήραμε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί εννοείτε δεν πήρατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξουν μπουλντόζες τις επόμενες μέρες στο ΜάτΙ για τ’ αυθαίρετα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα υπάρξουν μπουλντόζες στις περιοχές κατ’ αρχάς με την αξιολόγηση που θα γίνει από τις 3.200 τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, γιατί είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχει κάτι πάνω στην παραλία, μέσα στο ρέμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή κάνατε την καταγγελία αυτή, ότι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου αυτού που πέθαναν τόσοι άνθρωποι..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εσείς δεν το έχετε ξανακούσει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το διαβάζουμε και γι’ αυτό, επειδή είστε πολιτικός γι’ αυτό σας ρωτάω..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, επειδή κάποιοι έχουν μέσα σ’ αυτή τη θλίψη που περνάμε και στην προσπάθεια που γίνεται για να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, έχουν τα μούτρα να βάζουν στο τραπέζι τέτοια θέματα και να πολιτικοποιούν τον τραγικό θάνατο συμπολιτών μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στο συγκεκριμένο οικόπεδο και τις σχέσεις τις πολιτικές που έχει ο ιδιοκτήτης..
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμείς αναλάβαμε δια στόματος Πρωθυπουργού τις πολιτικές ευθύνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τον αντίλογο νομίζω, θα πάρετε απάντηση τώρα.
Μας άκουγε για τα όσα είπατε κ. Υπουργέ ο κ. Μαμάκος, είναι ο δικηγόρος της οικογένειας του συγκεκριμένου οικοπέδου που δυστυχώς είχαμε αυτή την αποτρόπαια κατάσταση.
κ. ΜΑΜΑΚΟΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλουμε να έχουμε μια απάντηση δική σας, ένα σχόλιό σας στα όσα αναφέρθηκαν και από τον Υπουργό αλλά και στα όσα διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες στις εφημερίδες, ότι όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για το συγκεκριμένο οικόπεδο που έχετε πελάτη τον ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε πολιτικές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν συγγενής ατόμου που είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος της Βουλής επί Νέας Δημοκρατίας κι όλα αυτά εν πάση περιπτώσει δεν έγινε απόλυτα τυχαία όλο αυτό που έγινε με το οικόπεδο.
κ. ΜΑΜΑΚΟΣ: Πιστεύω ότι οι στιγμές είναι τέτοιες που τόσο ο δημοσιογραφικός κόσμος όσο πολύ περισσότερο και οι εκπρόσωποι της συντεταγμένης πολιτείας, όταν αναφέρονται σε τέτοια ζητήματα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απολύτως ενήμεροι. Μπροστά λοιπόν σ’ αυτό τον ανείπωτο πόνο, φορέας του οποίου είναι και οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι μπορεί να μην είχαν θύματα, πλην όμως θυματοποιήθηκαν και οι ίδιοι, διότι αυτό το οποίο συνέβη στο οικόπεδό τους είναι κάτι το οποίο στιγματίζει τη ζωή του.
Αυτό λοιπόν που λέω ρητά και κατηγορηματικά είναι ότι οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου αυτού δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες. Άκουσα, διάβασα ότι ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας, μέχρι και ότι ήταν υποψήφιος Βουλευτής. Διαψεύδεται κατηγορηματικά το στοιχείο αυτό. Το γεγονός ότι έχει συγγένεια με κάποιον ο οποίος διετέλεσε στέλεχος στην Αυτοδιοίκηση, εάν αυτό θεωρούμε ότι με αυτά που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, με αυτά που διαβάζουμε, είναι ικανό να μεταθέσει ευθύνες ή πολύ περισσότερο να διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων που πρέπει ν’ αναλάβουν ευθύνες, τότε με συγχωρείτε, θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τη χώρα που ζούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω το πιο σημαντικό είναι αν ήταν όλα νόμιμα στο συγκεκριμένο οικόπεδο.
κ. ΜΑΜΑΚΟΣ: Σας απαντώ και σ’ αυτό ευθέως. Το συγκεκριμένο ακίνητο, η συγκεκριμένη ιδιοκτησία έχει νόμιμο τίτλο ο οποίος έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο προ αμνημονεύτων ετών.. .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε δόθηκε ο τίτλος;
κ. ΜΑΜΑΚΟΣ: Δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης, υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θυμάστε από πότε;
κ. ΜΑΜΑΚΟΣ: Από το 1938 υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλά χρόνια πίσω.
κ. ΜΑΜΑΚΟΣ: Τη δεκαετία του ’40 χτίστηκε το σπίτι. Και τέλος πάντων, ας πούμε και κάτι το οποίο ενδεχομένως μας διαφεύγει. Εάν δεν υπήρχε η δίοδος αυτή εκεί, θα μιλάγαμε μόνο για 26 άτομα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί σώθηκαν κι άλλα 25 που έκαναν 5 μέτρα πιο κει και βρήκαν τη διέξοδο κατά τύχη.
κ. ΜΑΜΑΚΟΣ: Παραπάνω είναι. Από τα 25 αυτά άτομα να δείτε και πόσοι μπήκαν στη θάλασσα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε για την παρέμβασή σας, να είστε καλά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εμένα δε λέει αυτά η ενημέρωσή μου. Εμένα η ενημέρωσή μου, λέει ότι δεν υπάρχει ένα οικόπεδο εκεί που κάηκαν οι συμπολίτες μας, είναι απ’ ό,τι γνωρίζω δυο διαφορετικά οικόπεδα με τους ίδιους ιδιοκτήτες. Και υπάρχει και πρωτόδικη δικαστική απόφαση που δείχνει ότι είναι δασική και δημόσια έκταση. Το λέω με τις επιφυλάξεις που υπάρχουν, γιατί όπως ξέρετε και οι ελεγκτές, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν αναλάβει να διερευνήσουν και άλλες Υπηρεσίες που έχω απευθυνθεί εγώ, το ίδιο, άρα όπως είδατε δεν διαψεύστηκε αυτό που είπαμε, να είναι πιο σεμνοί.
Ας θυμηθεί την προηγούμενη ηγεσία της η Νέα Δημοκρατία, «σεμνά και ταπεινά». Γιατί σεμνά και ταπεινά, πρέπει να λειτουργούμε όλοι, μπροστά σ’ αυτό που έγινε.
Είπαμε ν’ αναλάβουμε, γιατί έτσι πρέπει, απέναντι στους συμπολίτες μας, την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό που έγινε. Μη μας προκαλούν όμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί εννοείτε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό που λέω. Μη μας προκαλούν. Μην πάνε να εκμεταλλευθούν λαϊκίζοντας πολιτικά, επειδή κρατάμε χαμηλά τους τόνους. Δίνουμε τη μάχη αυτή τη στιγμή για να βρεθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας, έγινε μια τεράστια προσπάθεια από τους κρατικούς λειτουργούς, από τους δημοσίους υπαλλήλους, από τους Μηχανικούς, να γίνουν την άλλη στιγμή οι καταγραφές. Σήμερα γίνεται η προσπάθεια, δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, να δοθεί το πρώτο επίδομα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για την επόμενη μέρα τώρα, ωστόσο πολλά ερωτηματικά προκαλεί και στους πολίτες τί ακριβώς έγινε. Είστε ικανοποιημένος από τη δράση σας την ημέρα τη δραματική της φονικής πυρκαγιάς;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Νομίζετε ότι θέλουμε να καλύψουμε κάποιον; Όποιος έχει ευθύνη για οποιονδήποτε λόγο, όποιος ολιγώρησε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε ότι κάποιος ενδεχομένως να ολιγώρησε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα δεν είναι δική μας δουλειά αυτό. Υπάρχουν δικαστικές Αρχές, υπάρχουν εμπειρογνώμονες για να δουν αν κάποια Υπηρεσία ή κάποιος μηχανισμός έκανε λάθος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Τόσκας δηλώνει ικανοποιημένος σε συνέντευξη Τύπου από τη συνολική δράση και σήμερα μας λέτε ότι θα το δουν οι Αρχές…
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι δικαστικές Αρχές έχουν ήδη αρχίσει διερεύνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε στη Χαλκιδική, γιατί γίνονται κατεδαφίσεις κ. Υπουργέ.
Προβάλλεται ρεπορτάζ
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι αλλαγή σελίδας. Είναι αλλαγή σελίδας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει τάχιστα στα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια, να έχουμε επαρκείς δρόμους για να μπορούμε σε τέτοιες καταστάσεις να έχουμε διαφυγή. Να συμφωνήσουμε στο τραπέζι ότι θα πρέπει να βάλουμε χρήματα για την υλικοτεχνική υποδομή και για το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να είναι συμφωνημένο ότι τέτοιες Υπηρεσίες, κρίσιμες Υπηρεσίες για τη δημόσια ασφάλεια, δε μπορεί να είναι υπό-στελεχωμένες. Δεν είναι αυτονόητο αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κρίση όμως τα ισοπεδώνει όλα κ. Υπουργέ, το ξέρετε πολύ καλά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας. Μακάρι να πάνε όλα καλά και με γρήγορους ρυθμούς η πολιτεία να κάνει αυτά που πρέπει, να είναι στο πλευρό των ανθρώπων.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.