Η τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Σύσταση φορέα αναπλάσεων της πόλης των Αθηνών».
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, για μία ακόμα φορά έγινε μία συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, που εκ μέρους κάποιων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνεται η ίδια μίζερη – να μην πω κάτι πιο βαρύ – και ατεκμηρίωτη κριτική σε σχέδιο νόμου που έρχεται. Για να δούμε μερικά πράγματα γιατί κάποιοι μάλιστα εκπρόσωποι κομμάτων εκλέγονται και στην Α΄ Αθήνας, άρα θα γνωρίζουν από πρώτο χέρι όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις προσπάθειες και το τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Μπούρα γιατί νόμιζε ότι γελούσα ειρωνικά για αυτά που έλεγε. Γελούσα κύριε Μπούρα για άλλο λόγο, γελούσα γιατί με ικανοποίηση βλέπω πώς η Νέα Δημοκρατία μέσα από τον εκπρόσωπό της σήμερα στηρίζει τον Δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Καμίνη.
Θα πάμε τώρα να το εξηγήσουμε αυτό. Αυτό κατάλαβα βεβαίως και το επιβεβαίωσα και μετά με την τοποθέτηση της κυρίας Κεφαλογιάννη και με άλλα, αλλά για την ιστορία θα θυμίσω εγώ μερικά πράγματα από το πραγματικά μεγάλο έργο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με την Αθήνα, με την ανάπλαση της Αθήνας, με αυτά που λέτε σήμερα γι’ αυτό το φορέα και με τις λύσεις που δόθηκαν στα προβλήματα της Αθήνας, αλλά και πώς προχώρησαν οι αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας, σαν τις δύο που εμείς θέλουμε να υλοποιήσουμε.
Να θυμίσω μερικά. Κάποιες κυβερνήσεις κατήργησαν την ΕΑΧΑ. Δεν το θυμάται αυτό κανείς. Κάποιες κυβερνήσεις κατήργησαν τον ΟΚΧΕ. Ούτε αυτό το θυμάται κανείς. Κάποιες κυβερνήσεις κατήργησαν τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Επίσης δεν το θυμάται κανείς αυτό. Κάποιες κυβερνήσεις ξήλωσαν όλο το πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, ότι είχε χτιστεί για δεκαετίες, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και στον τουρισμό που υπηρέτησε η κυρία Κεφαλογιάννη, αλλά και στο πώς μεταφέρουμε αρμοδιότητες που υπήρχαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους αρμόδιους και ειδικούς φορείς, όπως ήταν ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Αθήνας σε κάποιους εκπληκτικούς φορείς που δημιουργήθηκαν και δε έχουν καμία σχέση με αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε εμείς σήμερα, που όντως θα παίζει κυρίως ένα ρόλο συντονιστικό και πίεσης στους αρμόδιους φορείς, που εμπλέκονται για τις αναπλάσεις και συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν στο κέντρο της Αθήνας.
Να θυμίσω το Rethink Athens, να δούμε πόσα χρήματα είχαν πέσει για να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις σε πλούσια ξενοδοχείο για το Rethink Athens και από πού.
Να θυμίσουμε τις μελέτες πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και τις αντιδράσεις που έγιναν. Να θυμίσουμε το «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.». Τα ξεχνάει αυτά ο κ. Μπούρας και οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. που, πραγματικά, για το έργο τους κανείς μπορεί να μιλάει χρόνια, όχι ώρες.
Αυτοί οι φορείς που είχατε ιδρύσει τότε, όντως ήταν στη λογική που μίλησε ο κ. Γεωργιάδης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, δηλαδή, ήταν στη λογική του «Real Estate». Εμείς δεν πάμε σε αυτή τη λογική. Εμείς πάμε να καλύψουμε την αναγκαιότητα πολιτικά, σε όλα αυτά που συζητά ο κόσμος που ζει στο κέντρο της Αθήνας, που έχει μεγαλώσει σε αυτό και ξέρει τι γίνεται στις γειτονιές της Αθήνας και κάποια στιγμή να υλοποιηθούν.
Να πω συγκεκριμένα παραδείγματα και να δούμε τι έγινε τα τελευταία χρόνια από την Δημοτική Αρχή, από τον Δήμο ή από όποιο άλλο φορέα είχε την ευθύνη. Μερικές δεκαετίες στο Τεχνικό Επιμελητήριο και όχι μόνο, συζητούσαμε πως θα αντιμετωπίσουμε στις γειτονιές της Αθήνας την ενοποίηση των ακάλυπτων χωρών, προκειμένου να ξανά δημιουργηθεί το «κύτταρο» της γειτονιάς και να ξανά αποκτήσουν οι κάτοικοι των γειτονιών της Αθήνας ανθρώπινες σχέσεις, να γνωριστούν και να μην αναπαράγεται το φαινόμενο που ζούμε σήμερα, όπου οικογένειες και άνθρωποι ζουν σε μια πολυκατοικία, ακόμα και στον ίδιο όροφο, και να μην γνωρίζονται.
Να δούμε τα πεζοδρόμια της Αθήνας σε τι κατάσταση βρίσκονται. Αν μπορεί, δηλαδή, ένας ανάπηρος, ένας ηλικιωμένος, μια γυναίκα με το παιδικό καρότσι ή τα παιδιά της να μπορεί να περπατήσει. Να δούμε τι γίνεται με τα προσφυγικά, όχι μόνο από την πλευρά της ιστορικής μνήμης που, όμως, είναι πολύ σημαντική, γιατί το έβαλε η κυρία Κανέλλη, αλλά και από το πως κάποια ιστορικά μνημεία, που είναι έτσι χαρακτηρισμένα, σώζονται και εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες, όπως είναι η φιλοξενία συγγενών, ανθρώπων που είναι δίπλα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο.
Να δούμε, π.χ. όταν ήταν Δήμαρχος ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, γιατί αν και υπάρχουν διαφωνίες, πρέπει να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχουν γίνει από συγκεκριμένους ανθρώπους. Πρόεδρος του ΤΕΕ, τότε, ήταν ο κ. Γιάννης Αλαβάνος και εγώ ήμουν Αντιπρόεδρος. Είχε γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά από το Τεχνικό Επιμελητήριο – και επειδή έχω ασκήσει και πολύ έντονη κριτική στον κ. Σουφλιά, οφείλω να πω ότι τότε είχε χρηματοδοτήσει το Επιμελητήριο και υπάρχει αυτή η μελέτη – για να γίνει μια άλλου είδους διπλή ανάπλαση. Δηλαδή, να δώσει το ΤΕΕ το οικόπεδο στην οδό Ναβαρίνου ως ελεύθερο χώρο, ως πάρκο και κάποιοι από μας, τότε, είχαμε μαλώσει με τη Ν.Δ. που ήθελε να χτιστεί κτήριο του ΤΕΕ εκεί, προκειμένου να πάρει τα προσφυγικά κτίρια, να τα αναμορφώσει για να μεταφέρει τα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητήριου, ώστε τα δύο κτήρια ή το ένα να γίνουν Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, που δεν υπάρχει στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και τα υπόλοιπα να γίνουν κτήρια φιλοξενίας συγγενών που νοσηλεύονται στο αντικαρκινικό. Υπάρχει αυτή η μελέτη;
Υπάρχει. Γιατί δεν εφαρμόστηκε από τους αρμόδιους φορείς; Αυτό, δεν μας το απαντάει η Ν.Δ.. Κάνει κριτική επειδή κάνουμε έναν φορέα που θα μετέχει ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα αρμόδια Υπουργεία, για να μπορούν να πιέσουν και να επισπεύσουν αυτές τις διαδικασίες, ως συντονιστικό σε όλους τους φορείς που πιθανά δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Πιθανά κάποιοι φορείς, να έχουν άλλη λογική, τη λογική Real Estate, άλλοι φορείς να έχουν τη λογική του «να γκρεμιστούν τα προσφυγικά κάποια στιγμή από μόνα τους», γιατί εάν δεν φτιαχτούν θα χαθούν και τα κτίρια και η ιστορική μνήμη. Ως το οικόπεδο του ΤΕΕ στη Ναβαρίνου να μένει έτσι σε εκκρεμότητα και να μη θεσμοθετηθεί, όπως έχει πάρει απόφαση το Τεχνικό Επιμελητήριο στο παρελθόν, ως Πάρκο Αλέξη Γρηγορόπουλου – είχαμε πάρει απόφαση και για το όνομα.
Απλά, μπαίνουν στο νομοσχέδιο δύο δράσεις που είναι πολύ συγκεκριμένες. Να δούμε, όμως, άλλα πράγματα από εδώ πέρα στη συζήτηση που έγινε. Νομίζεις ότι μιλάς για κάποιον άλλο Δήμο και όχι για την Αθήνα.
Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μ’ αυτά, που είχαν γίνει στο παρελθόν, υπάρχουν όμως. Κάποιος πρέπει, να πει, εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτά που είχε προγραμματίσει, να κάνει, συνεχίζει να θέλει, να τα κάνει, υπάρχει σχέδιο. Η επόμενη δημοτική αρχή απ’ αυτή που τα έκανε, εάν στοιχειωδώς τα εφαρμόζει ή όχι και να ληφθεί μια απόφαση, για το εάν θα το κάνουμε ή δεν θα το κάνουμε.. Να μην είναι έτσι στον αέρα.
Εάν θυμάμαι, λοιπόν, καλά η συγχωρεμένη ΕΑΧΑ που κατάργησε η Ν.Δ. είχε χρηματοδοτήσει μαζί με το Δήμο Αθηναίων και είχαν δει μια σειρά από έργα για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, όπως η πεζοδρόμηση της Οδού Αθηνάς, της Πανεπιστημίου, η ανάπλαση της Πλατείας Μοναστηρακίου και η σύνδεσή της με την Αποστόλου Παύλου και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αυτό δεν το είχε υπογράψει τότε ο τότε Υπουργός κ. Σουφλιάς, ο Δήμος, όμως, την έχει τη μελέτη. Δεν έχει απαντήσει πότε. Θα το κάνει αυτό; Δε θα το κάνει; Θα υπάρχει ένας φορέας, να το δει και να επισπεύσει αυτές τις διαδικασίες, γιατί την ΕΑΧΑ εμείς την κλάψαμε, όταν την καταργήσατε, όπως και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Αθήνας, αλλά τώρα μας εγκαλείτε, γιατί δεν έχουμε τους βέλτιστους κατά τη γνώμη σας κανόνες χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Είναι να τρελαίνεται κανείς.
Να θυμηθούμε, πως τότε ήταν, επίσης, ο Νικήτας ο Κακλαμάνης. Μου φαίνεται ότι είναι βουλευτής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.. Το λέω, γιατί ήταν σε πλήρη αντίθεση μ’ αυτά που έλεγε ο κ. Καμίνης ή δεν έκανε ο κ. Καμίνης, που στηρίξατε σήμερα.
Για να πάμε λίγο παρακάτω. Εγκαταλελειμμένα κτίρια: Υπάρχει ένας τόμος ολόκληρος, μεγάλη μελέτη. Ήταν μια Επιτροπή, που είχε γίνει και συμμετείχε ο αείμνηστος Τσάτσος. Η μελέτη έλεγε και πώς θ’ αξιοποιηθούν, πώς θα ξεπεραστούν προβλήματα συνταγματικά, μέσω προεδρικών διαταγμάτων και νομοθέτησης. Έλεγε ότι η πλειοψηφία των κτιρίων που είναι εγκαταλελειμμένα, ανήκουν σε φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, δεν είναι σε ιδιώτες. Η μειοψηφία είναι στους ιδιώτες, αλλά κι εκεί πρότεινε τρόπους και για τον τρόπο αξιοποίησης και πώς θα ξεπεραστούν συνταγματικά προβλήματα σε σχέση με τα κληροδοτήματα κ.λπ.. Γιατί δεν τα κάνει ο Δήμος, που ήρθε ο κ. Μπούρας εδώ και μας είπε «τα τρέχει αυτά τα πράγματα ο Δήμος». Πού τα τρέχει; Δηλαδή, τρέχει τόσο γρήγορα, με την ταχύτητα του φωτός, που δεν μπορούμε, να τον παρακολουθήσουμε εμείς κι αφήστε μας εμάς, «είμαστε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δογματικοί κομμουνιστές, αντιεκσυγχρονιστές σε αντίθεση μ’ εσάς και τους συνεργάτες σας στην προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά». Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε, να συνεργαστείτε και στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, καλό ταξίδι, – για αυτό χαμογελούσα κ. Μπούρα, το παρεξηγήσατε, δεν ήταν ειρωνικό το χαμόγελο – αλλά να μην πιστεύουμε και τα μάτια μας; Δηλαδή, έχετε δει απ’ το Δήμο, να αξιοποιούνται εγκαταλειμμένα κτίρια και να μην το έχει δει πουθενά κανείς; Ούτε ένας άστεγος, ούτε ένας φορέας, κάποιος και μας λέτε «γιατί κάνουμε αυτό το φορέα», ώστε να μπορέσει, να συντονίσει αυτές τις δράσεις; Σοβαρά μιλάτε;
Δεν έχει πάει κανείς καμιά βόλτα εδώ στις γειτονιές της Αθήνας; Ή θα μας κατηγορείτε και εσείς και ο Δήμαρχος Αθηναίων, ότι έχουμε αφήσει σε ακραίες, αριστερές, ακροαριστερές δυνάμεις στο έλεος τους την Αθήνα και δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πολίτες ή θα μας κατηγορείτε για το ανάποδο, ότι εσείς με τη φοβερή δουλειά που έχει γίνει για την αξιοποίηση τέτοιων θεμάτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχετε λύσει και έχετε αναβαθμίσει το Δήμο Αθηναίων. Είναι να τρελαίνετε κανείς. Για να μην λέμε λόγια του αέρα, εγώ θα έλεγα στις επόμενες συνεδριάσεις να φέρουν εδώ οι αρμόδιοι φορείς και η Νέα Δημοκρατία, τις μελέτες που είναι έτοιμες για να δούμε τι έχει προχωρήσει ο καθένας ανάλογα με την αρμοδιότητα που έχει.
Αυτό, λοιπόν, που εμείς θέλουμε, δεν χρειάζεται να το πούμε πολύ αναλυτικά, είναι να κάνουμε έναν πραγματικό διάλογο και με τους φορείς που θα κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση και με όλα τα κόμματα και εάν υπάρχει κάποιο θέμα διευκρίνησης δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το συμπληρώσουμε, επειδή μας κατηγορήσατε και για, πως το είπατε πάλι; Το είπατε, ως συνήθως ότι θέλουμε να κάνουμε ρουσφέτια. Μάλιστα! Ακούστε. Επειδή την τελευταία φορά, που το είπε το Τομεάρχής σας, ο αρμόδιος στη Θεσσαλονίκη για τον ΟΑΣΘ, βγάλαμε και φαξ για τον ΟΑΣΘ και το συγχαρητήριο φαξ μετά για το διορισμό τους, θα μας υποχρεώσετε να ξαναβγάλουμε τέτοια. Διότι οι επαγγελματίες ρουσφετολόγοι δεν μπορούν να κατηγορούν όταν δεν υπάρχει καμία πρόθεση, απολύτως καμία, να πάμε σε τέτοιες πολιτικές και σε τέτοιες τακτικές. Όπως είπε, η αγαπητή πρώην Υπουργός Τουρισμού, για τις αριστερές εργολαβίες, σίγουρα οι αριστερές εργολαβίες είναι αριστερές, έχουν μεγάλες εκπτώσεις, διαφάνεια και ολοκλήρωση των έργων. Σε αντίθεση με τις δεξιές εργολαβίες που είχαν μηδενικές εκπτώσεις, όπως οι παραχωρήσεις και δεν τα λέμε εμείς τα λέει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις πληρώσαμε 1,200 δις παραπάνω και δεν τις ολοκληρώνατε κιόλας.
Χθες ήταν μια αποκαλυπτική ημέρα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση και για άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι εγκρίθηκε και το «Πατρών-Πύργου» από τις Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να δούμε τί είναι
αριστερές εργολαβίες και τί δεξιές και με τί ποσοστά έκπτωσης συν όλα αυτά που λέγατε όλον αυτό τον καιρό.
Άρα, εμείς είμαστε στη λογική του να υλοποιηθούν πλέον μετά από 10ετίες και αυτά, συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζεται ο πολίτης της Αθήνας. Συγκεκριμένες δράσεις για να μην ερημώσει περαιτέρω ο Δήμος Αθηναίων, όπως τον βρήκαμε. Για να υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, του τί θα κάνουμε με την πεζοδρόμηση, για παράδειγμα, της Λεωφόρου Πανεπιστημίου ή της Λεωφόρου Σταδίου και πότε θα το κάνουμε; Θα το κάνουμε σε αυτή τη ζωή ή θα το κάνουν οι επόμενες γενιές μετά από πολλές επόμενες 10ετίες; Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε όλοι και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ότι το Μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι στην κατάντια που το άφησε, ιδιαίτερα τις γειτονιές της Αθήνας.
Σας ευχαριστώ.