H συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα τα ΝΕΑ και τον δημοσιογράφο, Χρήστο Τσιγουρή.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας βλέπει ο Χρήστος Σπίρτζης και τονίζει την ανάγκη διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων για προγραμματική σύγκλιση. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μέσω της συνέντευξής του στα ΝΕΑ ζητεί νέο κώδικα αξιών στο ποδόσφαιρο ενώ παίρνει διακριτικές αποστάσεις από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο προκρίνοντας τους χαμηλούς τόνους στη διαχείριση της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη.
ΕΡ: Πότε θα στηθούν οι κάλπες κ Σπίρτζη; Ποια περιθώρια υπάρχουν για εναλλακτικό πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο αν υπάρχει αυστηρή εποπτεία;
Εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας. Αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε να βγάλει τον ελληνικό λαό από την περιπέτεια που τον έβαλαν η ΝΔ και οι συνεργάτες της και θα το υλοποιήσει. Στην τελευταία πράξη αυτής της περιπέτειας οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο σκληρές από κάθε άλλη φορά. Είναι, πλέον, αντιληπτό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού δεν επιθυμούν τη λήξη των Μνημονίων γιατί δεν θα μπορούν να επιβάλλονται και να εφαρμόζονται οι πολιτικές τους όπως γίνεται από την πρώτη μέρα της περιπέτειας. Είναι επίσης γνωστή η τακτική επικοινωνίας των ίδιων κύκλων με διάφορους οργανισμούς κάτω από το τραπέζι για να εμποδιστούν οι βέλτιστες λύσεις και η τελική έξοδος από τον εφιάλτη. Όμως αυτό το ζούμε τρία χρόνια και τα έχουμε καταφέρει θα τα καταφέρουμε και τώρα σε πείσμα των συμφερόντων που λυμαίνονταν τη χώρα.
ΕΡ: Ποιοι χειρισμοί δεν έγιναν στο θέμα της ποδοσφαιρικής βίας;
Η ποδοσφαιρική βία και τα φαινόμενα που παρατηρούμε για χρόνια στο ποδόσφαιρο είναι συνέχεια και συνέπεια της γενικότερης πολιτικής που ασκήθηκε αφήνοντας τη χώρα χωρίς αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου με γκρίζες θεσμικές ζώνες για να αναπτύσσονται κυκλώματα και παραβατικές συμπεριφορές. Εντάσσονται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση με το πλαίσιο λειτουργίας στην υγεία, στα δημόσια έργα, στις αστικές συγκοινωνίες, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αυτή η πολιτική έφερε την κοινωνική κρίση της χώρας η παλαιοκομματική λογική των δήθεν μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του παλαιοκομματισμού. Αυτή είναι και η προσπάθειά μας για να ανατρέψουμε αντιλήψεις πρακτικές θεσμικά πλαίσια και ομάδες συμφερόντων που στήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και λειτουργούσαν ανενόχλητα. Οι αλλαγές όμως δεν μπορούν να γίνουν με μια προτεσταντική αντίληψη που έχουν όσοι τη δημιούργησαν την ανέχτηκαν και την αναπαρήγαγαν. Πρέπει να γίνουν με συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων των πολιτών και με διαδικασίες διαμόρφωσης ενός νέου κοινωνικού κώδικα αξιών που θα αποτελέσει μια νέα προοδευτική αντίληψη και συμμαχία και στην κοινωνία και στην πολιτική.
ΕΡ: Πλατιά προοδευτική συμμαχία όπως και τα πλατιά χαμόγελα του Αλέξη Τσίπρα και του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μαξίμου;
Εχω πει και στο παρελθόν ότι είναι για εμάς προφανής η ανάγκη ενός διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων και της προγραμματικής σύγκλισής τους. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε και να προσδιοριστούν ακόμη και τα σημεία διαφωνίας. Να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτές λύσεις και πολιτικές Αυτόν τον διάλογο δεν τον αναζητούν και δεν τον υλοποιούν όσοι θέλουν να κρύψουν τον σχεδιασμό τους για συμμαχία και κυβερνητική συνεργασία με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και του παλαιοκομματισμού επικαλούμενοι δήθεν διμέτωπο αγώνα ή προφασιζομενοι τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Η μεθόδευση αυτών των κύκλων είναι πλέον αντιληπτή από τον καθένα και σε όλους τους χώρους.
ΕΡ: Και οι ΑΝΕΛ;
Με τους ΑΝΕΛ έχουμε μια δοκιμασμένη έντιμη και συνεπή συνεργασία. Είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, είναι, όμως, γνωστές και οι συγκλίσεις που ακόμη και σε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης έχουν στις ημέρες μας έναν πατριωτικό χαρακτήρα. Προφανώς θα μπορούσαν να αναζητηθούν περαιτέρω συγκλίσεις σε πολιτικές που δεν διαλύουν την ελληνική κοινωνία, τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, τις κοινωνικές δομές.
ΕΡ: Ναι αλλά στο θέμα των δύο στρατιωτικών, άλλο ύφος χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εταίρος και άλλο ο Πρωθυπουργός.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το θέμα σχετίζεται με τη γενικότερη στάση και πολιτική της Τουρκίας και δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να αντιμετωπιστεί ως ένα επικοινωνιακό θέμα που είναι σημαντικό για την επικαιρότητα. Η αντιμετώπισή του με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους στο προσκήνιο όπως ακριβώς το χειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί αποτελεί τη βέλτιστη πρακτική.
ΕΡ: Θα αναζητήσετε διεύρυνση της κοινοβουλευτικής στήριξης από ανεξάρτητους και Ποτάμι αν ο Πάνος Καμμένος επιλέξει μακεδονική έξοδο από την κυβέρνηση;
Πού τεκμηριώνεται ότι ο Πάνος Καμμένος θα επιχειρήσει έξοδο από την κυβέρνηση και μάλιστα μακεδονική; Αν και όταν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από τις διαπραγματεύσεις της με τη FYROM τότε θα τοποθετηθούμε όλοι με αξιοπιστία. Μέχρι τότε τα υπεύθυνα πολιτικά κόμματα τοποθετούνται με βάση τις προγραμματικές τους αρχές και τα μη σοβαρά με βάση μια πρόσκαιρη δικολαβίστικου τύπου τακτική.
ΕΡ: Οι τομείς του δικού σας χαρτοφυλακίου επηρεάζονται από την εξέλιξη στα εθνικά θέματα;
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα που αναβαθμίζουν τη χώρα οικονομικά και γεωπολιτικά. Σε αυτό το πλαίσιο οι σύγχρονες συνδέσεις των λιμανιών μας με την Κεντρική Ευρώπη, με τον Εύξεινο Πόντο, με την ενδοχώρα των Βαλκανίων και την Ασία αποτελούν προτεραιότητα που διέρχεται από τις σχέσεις με τους γείτονές μας. Οι άριστες σχέσεις με τη Βουλγαρία απέδωσαν στη συνεργασία για την υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών των δύο χωρών. Απέδωσαν στην υλοποίηση τριών κάθετων οδικών αξόνων. Αποδίδουν, ήδη, στον τουρισμό και στις παραγωγικές συνεργασίες εταιρειών των δύο χωρών. Το ίδιο πρέπει να γίνει με τη FYROM, τη Σερβία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τις υπόλοιπες χώρες. Λειτουργούμε στον αντίποδα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαιώνιζε τα κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου αφήνοντας τη μισή Βόρεια Ελλάδα να παρακμάζει και να ερημώνει και όλη τη χώρα να βιώνει ως τερματικός σταθμός και όχι ως σταυροδρόμι πολιτισμών και δράσεων. Πρέπει να γιατρευτούν πληγές του παρελθόντος. Οι υποδομές και οι μεταφορές επηρεάζονται από τα εθνικά θέματα αλλά και τα επηρεάζουν.