Η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στην εκπομπή «GPS» του Πρώτου Προγράμματος και τους δημοσιογράφους, Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να ρωτήσουμε είναι πως εσείς εκτιμάτε. Ποια είναι η δική σας αποτίμηση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή. Πώς βλέπετε να διαγράφεται η επόμενη μέρα για την υπόθεση Νovartis.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι χθες ήταν μία μέρα που σε όλες τις διαστάσεις φάνηκε η πολιτική ευθύνη που υπάρχει. Είναι αποδεκτό από όλους ότι υπάρχει σκάνδαλο Νovartis. Και από εκεί και πέρα, πιστεύω, ότι οι διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα και οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης θα προχωρήσουν για τη διερεύνηση του σκανδάλου. Θεωρώ ότι έπεσαν όλες οι κατηγορίες περί δήθεν σκευωρίας. Πιστεύω ότι είναι και γελοίες κατηγορίες. Αν μπορούσε η κυβέρνηση σήμερα να ελέγξει μέσα σε τρία χρόνια τη Δικαιοσύνη και όλους τους μηχανισμούς όπως υπονοήθηκε για να στήσει μία τέτοια ιστορία, μάλλον, είναι πολύ δύσκολο να στήσει ένα τέτοιο σκάνδαλο, που έχει παγκόσμιες πραγματικά διαστάσεις και διερευνάται από δεκάδες χώρες και από υπηρεσίες άλλων χωρών. Άρα, εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, που οφείλαμε να κάνουμε προς τον ελληνικό λαό το πράξαμε. Από εκεί και πέρα η διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων θα είναι στην εξεταστική επιτροπή και στη Δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως κρίνετε την πολιτική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ήταν παρούσα, αλλά δεν ψήφισε και στο κόμμα του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που βρέθηκε εκεί και ψήφισε με άκυρο ψηφοδέλτιο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι είναι προφανής ο στόχος των δύο χώρων που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια: είναι να μην αναδειχθούν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό που υπάρχουν και για αυτή την υπόθεση και για άλλες υποθέσεις. Επομένως αυτό που επιχειρήθηκε οργανωτίστικα ή τακτικίστικα θα έλεγα, ήταν ο έλεγχος της ψηφοφορίας των βουλευτών που μετέχουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επομένως, στη μία περίπτωση, στη ΝΔ δεν προσήλθε να ψηφίσει κανείς στην κάλπη, κάνοντας μια δήλωση, άρα επί της ουσίας, απείχαν. Στη δε δεύτερη περίπτωση ρίχνοντας άκυρο ψηφοδέλτιο ή κάτι αντίστοιχο για να μπορέσουν να ελέγξουν ποιοι ψήφισαν και τι ψήφισαν. Θεωρώ ότι αυτά είναι πράξεις που θυμίζουν φοιτητικό αμφιθέατρο και όχι μια υπεύθυνη κοινοβουλευτική στάση από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Αυτό είναι το ένα συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε. Το δεύτερο είναι, η αμηχανία στο πως θα έπρεπε να συμπεριφερθούν και να τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ειλικρινής βούληση, κατά την άποψη σας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο επίπεδο της διαλεύκανσης της υπόθεσης Novartis; Εκτιμάτε ότι οι ομιλίες, οι συμπεριφορές, οι πολιτικές συμπεριφορές ήταν ειλικρινείς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, υπήρχαν τοποθετήσεις οι οποίες ήταν ειλικρινείς. Υπήρχαν και τοποθετήσεις που μας «μετέφεραν» πολλά χρόνια πριν γεννηθούμε. Και η στάση αρκετών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως. στους διαδρόμους και στους χώρους του κοινοβουλίου. Μάλλον κάποιοι νοσταλγούν μετεμφυλιακές εποχές. Αυτό το είδαμε και σε μερικές τοποθετήσεις και στη συμπεριφορά που χρησιμοποίησαν. Σε μία διάθεση δήθεν εκφοβισμού της Κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτά είναι πρακτικές και συμπεριφορές που είναι εύκολα αναγνώσιμες. Δε φοβίζουν κανένα. Και είναι πλέον ορατό στα μάτια του ελληνικού λαού, ποιοι φοβούνται να πέσει άπλετο φως, σε όποια υπόθεση απασχολεί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία φοβάται να πέσει άπλετο φως; Σας θέτω ευθέως το ερώτημα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, δεν έχει δείξει πάντως ότι θα ήθελε να πέσει άπλετο φως με αυτή τη συμπεριφορά. Δεν έχει δείξει ότι όλες οι πλευρές της, οι τάσεις της, όλες οι ομάδες που εμπεριέχονται αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία είναι σε αυτή τη λογική. Είδαμε χθες ακραίες τοποθετήσεις. Θα μπορούσε κάποιος να τις αιτιολογήσει ανθρώπινα. Δεν θα μπορούσε να τις αιτιολογήσει σε καμία περίπτωση πολιτικά, σαν συγκεκριμένη πολιτική στάση ενός μεγάλου χώρου και ενός μεγάλου κόμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με αφορμή αυτό που λέτε, η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος πάρα πολλές φορές, – το επεσήμανε και ο πρωθυπουργός το βράδυ, – είπε τη λέξη «θα λογοδοτήσετε». Αν δεν κάνω λάθος ίσως και είκοσι και παραπάνω φορές. Και μάλιστα μίλησε για ειδικά δικαστήρια και όχι μόνο με επίκεντρο την υπόθεση Νovartis αλλά και για άλλα ζητήματα. Αυτή η ομιλία πως έφτασε στα αυτιά σας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η όποια νοσταλγία τέτοιων, αν θέλετε, συμπεριφορών στον πολιτικό κόσμο της χώρας, δεν νομίζω ότι μπορεί να τύχει καμιάς θετικής αποδοχής, ούτε από την πλειοψηφία του χώρου του κυρίου Σαμαρά.
Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι το ακροδεξιό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή, μάλλον παίρνει το πάνω χέρι στα εσωτερικά τους. Είδαμε μία προσπάθεια να υποκατασταθούν οι Πρόεδροι τόσο τη Νέας Δημοκρατίας όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τους προηγούμενους προέδρους των κομμάτων. Είδαμε και να επικοινωνείται μία, εντός εισαγωγικών, ρεβανσιστική διάθεση. Μία διάθεση απειλής προς τη σημερινή κυβέρνηση. Απλά χαμογελάμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να χαμογελάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε το μία σου και μία μου, διότι οι υπαινιγμοί αυτοί είχαν αυτό το χαρακτηριστικό, ότι όταν εμείς έρθουμε στα πράγματα τότε θα δείτε ότι και θα λογοδοτήσετε και οι αρχισυμμορίτες θα βρεθούν στο σκαμνί είπε ο κύριος Λοβέρδος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μόνο ο χαρακτηρισμός συμμορίτες και αρχισυμμορίτες δείχνει και το παραλήρημα αν θέλετε, το πολιτικό παραλήρημα, των συγκεκριμένων στελεχών των δύο κομμάτων. Μπορεί να υπάρχει και να έχουν τέτοια διάθεση. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι, ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος φόβου σε εμάς, για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι- και είναι πάρα πολύ απλό, ότι όποιος μετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου, πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να λογοδοτήσει απ’ όποια θέσει έχει υπηρετήσει. Είναι καθήκον του.
Το δεύτερο και σημαντικότερο, είναι, ότι μ’ αυτή τη στάση, με αυτή την πολιτική, με αυτή την αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα και για την πολιτική ζωή της χώρας από τα συγκεκριμένα κόμματα και τους συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους μέσα στη ΝΔ, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση, ο ελληνικός λαός να τους δώσει εντολή να κυβερνήσουν ποτέ τη χώρα. Δεν υπάρχει πιθανότητα δηλαδή, ομάδες και άνθρωποι που νοσταλγούν το 1940 και το 1950, να αναλάβουν από τον ελληνικό λαό τη διακυβέρνηση της χώρας σε τόσο κρίσιμες στιγμές, όταν η χώρα μας είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την ταλαιπωρία που οι ίδιοι την έβαλαν, από πρακτικές και σκάνδαλα σαν και αυτά που συζητήσαμε χθες ή και από νοοτροπίες σαν κι αυτές που επικαλέστηκαν οι συγκεκριμένοι πολιτικοί που αναφέρατε πριν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σπίρτζη νομικός δεν είστε αλλά η αντιπολίτευση ουσιαστικά ανέφερε χθες μια σειρά από ζητήματα που έχουν όπως είπε χαρακτηριστικά το χαρακτήρα παρατυπίας, παρατυπιών. Για παράδειγμα ότι είδανε τις καταθέσεις των μαρτύρων να δημοσιεύονται σε πρωτοσέλιδα πριν αυτές επισυμβούν. Για παράδειγμα ότι μπήκαν οι μάρτυρες σε καθεστώς προστασίας στην πορεία, όχι στο ξεκίνημα της διαδικασίας, ή ένα άλλο θέμα που έθεσε και ο κ. Λοβέρδος είναι ότι ενώ η Δικαιοσύνη έφτασε σε πολιτικό πρόσωπο τον Νοέμβριο δεν εστάλη αμελλητί στη Βουλή. Σε αυτά εσείς τι απαντάτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, μπορεί να απαντήσεις σε ένα -ένα από αυτά, μπορεί να απαντήσεις και γενικότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συνολικά. Όταν διαβιβάστηκε ο φάκελος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πρόσβαση είχαν και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ήταν και οι πρώτοι, που ενδιαφέρθηκαν να διαβάσουν τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας. Δεν πήγα ούτε εγώ ούτε κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να τρέξει να δει τι είχε η δικογραφία. Από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν προήλθαν από πληροφορίες βουλευτών της ΝΔ; ή του ΠΑΣΟΚ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, διότι ας πούμε για παράδειγμα το Ντοκουμέντο θεωρείται ότι είναι μία εφημερίδα η οποία διάκειται φιλικά προς την κυβέρνηση, με αυτή την έννοια το αναφέρουν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εγώ δε θέλω να κάνω αναφορά σε συγκεκριμένα Μέσα, αλλά εκτός από το Ντοκουμέντο, υπήρχαν άλλα sites και άλλες εφημερίδες που δημοσίευσαν τμήματα ή αυτούσιες σελίδες του τι περιέχεται στη δικογραφία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί δεν έφτασε η υπόθεση μέχρι τον κ. Κουρουμπλή για παράδειγμα, μια άλλη αναφορά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μιλήσουμε για αυτό. Και δεν είναι καθόλου φιλικά στην κυβέρνηση, καθόλου. Μάλλον είναι ακραία αντιπολιτευτικά αυτά τα Μέσα, και φαντάζομαι ότι μάλλον η επικοινωνία είναι με κάποιους βουλευτές που δεν ανήκουν στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τώρα το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων είναι ένα καθεστώς και βασίζεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επομένως, είναι πραγματικά παρανοϊκό, να ακούμε αυτούς που θεσμοθέτησαν το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων να έρχονται τώρα και να λένε για αυτό τον ίδιο τον θεσμό που οι ίδιοι θέσπισαν, ότι είναι κουκουλοφόροι. Είναι προφανές, ότι κάποιοι από αυτούς είναι προστατευόμενοι μάρτυρες, από αυτά που έχουμε μάθει τουλάχιστον, από ξένες αρχές, από αρχές άλλων χωρών και είναι κάποιοι άλλοι που είναι από τις δικές μας στο πλαίσιο της διερεύνησης αλλά από τις δικές μας δικαστικές αρχές. Εκεί αν θεωρεί κάποιος ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτό το καθεστώς, να βγει να προτείνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Δε μπορεί όμως μέχρι να ανοίξει αυτή η υπόθεση, να έχουν ψηφίσει οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι ίδιοι πολιτικοί χώροι ένα θεσμικό πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο και μετά να έρχονται να καταγγέλλουν την εφαρμογή του. Κάτι, κάτι, δεν πάει καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τον πρώην υπουργό υγείας τον κ. Κουρουμπλή γιατί μπήκε στο κάδρο χθες από πολλές έτσι, από πολλούς πολιτικούς, συναδέλφους σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Ακούστε ο κ. Κουρουμπλής δεν αναφέρεται κάπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Π.Κ, στο Π.Κ της δικογραφίας προφανώς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει. Το Π.Κ μπορεί να είναι και άλλα ονόματα, μπορεί να είναι πολλά. Προφανώς δεν υπάρχει κάποια διάθεση, ούτε συγκάλυψης για κανέναν, ούτε τίποτε άλλο. Να κάνω μία ερώτηση; Γιατί δεν έκαναν αντίστοιχο αίτημα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Κουρουμπλή; Είναι ένα πολύ απλό ερώτημα. Γιατί δεν το τόλμησαν αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θέλω να κλείσουμε κ. Σπίρτζη γιατί ξέρω ότι σε λίγο πετάτε, έχετε μια υποχρέωση. Στο ερώτημα που κλασσικά θέτει ο Έλληνας πολίτης, ο απλός Έλληνας πολίτης, το υπαινίχθηκε χθες ο κ. Πολάκης ότι αυτά που ακούμε από τους πολίτες είναι πρώτον εάν θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που χάθηκαν και αν θα τιμωρηθούν οι ένοχοι. Εκτιμάτε ότι πέρα από το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης το οποίο το έθεσε ο πρωθυπουργός, εκτιμάτε ότι θα μπορούσε αυτή η υπόθεση να μας οδηγήσει, αναφέρομαι σε ευρύτερο στο πολιτικό μας σκηνικό, στο πολιτικό μας σύστημα, και σε ποινικές ευθύνες;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. H ελληνική κυβέρνηση δε θα κάνει ούτε τον εισαγγελέα, ούτε τον δικαστή. Εμείς αυτό που οφείλουμε να διασφαλίσουμε, είναι, ότι όποια γκρίζα ιστορία ή υπόθεση υπάρχει θα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη να τη διερευνήσει. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο που έχει να κάνει με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αυτό είναι ζήτημα, ναι. Εμείς δε θα πάμε στη λογική του συμβιβασμού για να χάσει το ελληνικό δημόσιο όπως έγινε με την υπόθεση Siemens.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τύπου Siemens.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Θα διεκδικηθούν τα χρήματα που χάθηκαν από τον ελληνικό λαό, που χάθηκαν από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, από τα ταμεία μας και μάλιστα τις εποχές και τους χρόνους που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε απαγορεύσει όποιος χρωστούσε ένα ευρώ στις ασφαλιστικές εισφορές να μην έχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ξέρετε ήμουν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τότε. Ήταν δεκάδες οι συνάδελφοι που έκαναν τηλέφωνο στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους όσοι έπασχαν από καρκίνο και δε μπορούσαν. Ήταν πολλοί οι συνάδελφοι που προσπαθούσαν να σφραγίσουν το βιβλιάριο υγείας τους και η διοίκηση που είχε μπει από την τότε κυβέρνηση από τον κ. Βρούτση στο ΕΤΑΑ δεν άφηνε κανένα περιθώριο για να μπορέσουν οι ίδιοι αυτοί οι άνθρωποι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θεωρώ, ότι είναι από τις μεγάλες αλλαγές υπέρ του κοινωνικού συνόλου αυτό που έκανε η δική μας κυβέρνηση που ανεξάρτητα αν κάποιος έχει χρέος στις ασφαλιστικές του εισφορές μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν αποκλείεται από την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, από το να πάει στο νοσοκομείο, να κάνει τη θεραπεία του, να μπορεί να έχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Αυτά μας τα θύμισε χθες η παρουσία του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο χέρι – χέρι στη χθεσινή συνεδρίαση. Ήταν πολύ σημαντικό, και ως εικόνα, να τη θυμηθούμε, και ως συγκεκριμένες πράξεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης, του τι έζησε ο ελληνικός λαός και όλοι μας με αυτό τον τρόπο και με αυτή τη λογική που κυβέρνησαν τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν κύριε υπουργέ, κύριε Σπίρτζη θερμά ευχαριστούμε για την παρέμβασή σας αυτή. Να είστε καλά, καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Ευχαριστούμε..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Να είστε και εσείς καλά.