H απάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη με θέμα: «Εξαίρεση της κατασκευής του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο Νομό Λασιθίου»
Κύριε Πλακιωτάκη, εμείς διαιρούμε την Κρήτη γιατί κάνουμε τον Βόρειο Οδικό Άξονα και φαντάζομαι -ή έτσι ερμηνεύω τουλάχιστον- ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τον έκαναν, γιατί δε θέλουν να διαιρέσουν την Κρήτη, διότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.
Το πιθανότερο είναι, δηλαδή, εσείς να είχατε επιλέξει να μην κάνετε όλα αυτά τα χρόνια ούτε τον Βόρειο Οδικό Άξονα, ούτε το Καστέλι, ούτε τα λιμάνια, ούτε τίποτα, για να μη διαιρείτε τους Νομούς της Κρήτης. Το κατάλαβα τώρα.
Τώρα καταλαβαίνω γιατί κάνατε δύο χιλιόμετρα εδώ, τρία παρακάτω, τη μισή γέφυρα στο Λασίθι με στατικά προβλήματα. Τώρα το κατάλαβα..
Να δούμε λίγο τι βρήκαμε:
ΒΟΑΚ: Διάσπαρτες «κουτσουλιές» σε έναν δρόμο που είχε σχεδιαστεί από τη δεκαετία του 1960, όπου στα σημεία που ήταν να γίνει ο δρόμος έχουν γίνει ξενοδοχεία, διάφορες δραστηριότητες κ.λπ. Βρήκαμε σε σαράντα δύο χιλιόμετρα –όχι σε ενιαίο τμήμα, διάσπαρτα είναι αυτά, δύο χιλιόμετρα εδώ, τρία εκεί- αλλού να έχουν γίνει μελέτες, αλλού να έχουν ανατεθεί, αλλού να μην έχει γίνει τίποτα. Κανείς δεν ήξερε δύο χρόνια μετά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση τι γινόταν, ούτε ο ΟΑΚ που ήταν υπεύθυνος. Κανείς.
Βρήκαμε -και φαντάζομαι ότι θα το θυμάστε στα εγκαίνια του αεροδρομίου που αναφέρατε- ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη σύνδεση του αεροδρομίου.
Κι εδώ μπαίνουν ερωτήματα. Δηλαδή, γίνεται κάπου ένα αεροδρόμιο χωρίς δρόμο; Βγάλαμε τώρα το Καστέλι. Προβλέπεται και η οδοποιία για να πας στο αεροδρόμιο με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και από τη μια μεριά και από την άλλη και προς τον Bόρειο Oδικό Aξονα και προς το Λασίθι. Κάνατε ένα αεροδρόμιο – αυτά που κάνατε- κάνουμε ένα αεροδρόμιο και δεν ξέρουμε εάν θα έχουμε δρόμο. Το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι αυτό το αεροδρόμιο «να μη βγαίνει». Να μην έχει κίνηση. Βεβαίως δεν έχει κίνηση. Έχει πρόβλημα το αεροδρόμιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Να το κλείσουμε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια. Σιγά μην το κλείσουμε. Αλίμονο. Θα το αξιοποιήσουμε όπως πρέπει και όταν πρέπει.
Τι κάναμε, λοιπόν, εμείς, για να είναι απόλυτα κατανοητό: Το πρώτο είναι ότι κάναμε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΑΚ –να σας την καταθέσω κιόλας- που έχει να κάνει με την ολοκληρωμένη στρατηγική μελέτη. Αν περιμέναμε να κάνει την ολοκληρωμένη μελέτη για τον ΒΟΑΚ και τους κάθετους άξονες, σε πέντε-έξι χρόνια, θα ξανασυζητούσαμε εδώ πέρα πότε θα βγάλουμε τον διαγωνισμό του έργου. Είναι, λοιπόν, πολύ πιο συμφέρον για την Κρήτη και για τον τόπο, να «τρέξουμε» το μέρος του Bόρειου Oδικού Aξονα που ενώνει τους τέσσερις νομούς της Κρήτης -και τον Άγιο Νικόλαο δηλαδή, άρα δεν είναι εκτός το Λασίθι- που έχουν μελέτες βιωσιμότητας, που μπορούμε να προχωρήσουμε το έργο, προφανώς όχι στη χάραξη του 1960. Υπάρχουν σημεία που δεν συμφέρει με τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί να πας να γκρεμίσεις ξενοδοχεία και να τα απαλλοτριώσεις. Σε αυτά τα σημεία θα πρέπει, σημειακά, να βελτιωθεί η χάραξη που υπήρχε. Παράλληλα, να τρέξει και η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει και μετά τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία και τους κάθετους άξονες στην Ιεράπετρα, και άλλους κάθετους άξονες, καθώς και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κρήτης που θα έχουν και οι κάθετοι άξονες και όλα τα υπόλοιπα.
Πού φαίνεται αυτό; Στις 26 Ιουλίου 2017 έγινε η προγραμματική σύμβαση πάλι με τον ΟΑΚ για τη μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού του Bόρειου Oδικού άξονα. Αν δείτε τα στάδια που έχουμε, έχουμε μέσα -εκτός από το πρώτο στάδιο που είναι το Χανιά- Άγιος Νικόλαος για να μπει μέσα στο έργο- την κυκλοφοριακή μελέτη για όλο τον ΒΟΑΚ, όχι μόνο για το τμήμα Χανιά-Άγιος Νικόλαος, και μετά τον Άγιο Νικόλαο και μετά τα Χανιά. Για το Καστέλι Χανίων. Και για τους κάθετους άξονες. Εμείς, λοιπόν, θα κάνουμε έναν ολοκληρωμένο ΒΟΑΚ.
Αλλά με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω και μερικά άλλα πράγματα σε σχέση με το Λασίθι.
Δευτερολογία Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
κ. Χρήστου Σπίρτζη
Ακούστε, κύριε Πλακιωτάκη, πώς έχετε τιμήσει τους Λασιθιώτες. Αν ήμουν Λασιθιώτης, δηλαδή, αλλά και τώρα που δεν είμαι – επειδή έχω όμως ιδιαίτερες φιλίες στο Λασίθι- θα σας πω πώς διαχρονικά η παράταξή σας τίμησε τους Λασιθιώτες. Ακούστε.
Καμία ωριμότητα στις μελέτες. Βγάλατε μια γέφυρα, χρόνια τώρα, και καταφέρατε να κάνετε τη μισή γέφυρα και η μισή είχε στατικά προβλήματα.
{…}
Αφήστε Εμείς είμαστε «ανίκανοι». Δεν τελειώσαμε ούτε έργα ούτε τίποτα. Ευτυχώς που υπήρχατε εσείς και τα τελειώνατε όλα. Κρίνεται από τον ελληνικό λαό και από τους πολίτες η αξιοπιστία μας και η αποτελεσματικότητά μας.
Να δούμε τώρα πώς εσείς τιμήσατε τώρα τους Λασιθιώτες και τον λαό της Κρήτης. Κατασκευάσατε φράγματα που είναι τρύπια. Χάνουν νερό. Το ξέρετε κι αυτό. Κατασκευάσατε φράγματα χωρίς τα δίκτυα. Το ξέρετε κι αυτό. Κατασκευάσατε αεροδρόμια χωρίς να έχουν δρόμο να πάμε.
Ας δούμε τώρα ποιος τιμά τους Λασιθιώτες. Φαντάζομαι ότι θα έχετε πάει κάποια βόλτα, έστω να πιείτε έναν καφέ, στην Ιεράπετρα. Αν πάτε εκεί, για να δείτε πόσο τους έχετε τιμήσει, δεν θα σας πουν για τον δρόμο. Θα σας πουν ότι τριάντα χρόνια τώρα παρακαλούν οι άνθρωποι να γίνει μια συντήρηση, ένας νέος αγωγός ύδρευσης για να μη χάσουν τα θερμοκήπια και τη λειτουργία τους. Ούτε αυτό δεν κάνατε. Πήγατε και ζητήσατε και συζητήσατε για το οροπέδιο να γίνουν δίκτυα ως αντισταθμιστικό του μεγάλου φράγματος, αλλά ούτε αυτό το κάνατε που είστε εντάξει και τιμάτε τον λόγο σας. Ως κυβέρνηση εννοώ, όχι εσείς προσωπικά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Εσείς το υποσχεθήκατε, ο κ. Τσίπρας, ότι θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Πλακιωτάκη, εμείς βρήκαμε δυστυχώς μία Κρήτη που την είχατε αφήσει στη μέση της Αφρικής. Εκεί την είχατε αφήσει. Στη Σαχάρα την είχατε αφήσει από άποψη υποδομών.
Εμείς βγάλαμε το αεροδρόμιο του Καστελίου μετά από δεκαπέντε χρόνια, βγάζουμε τον ΒΟΑΚ, κάνουμε τα εγγειοβελτιωτικά έργα που χρειάζονται για τα έργα ύδρευσης-άρδευσης, αλλά δεν είμαστε Χουντίνι. Με μαγικό ραβδί δεν γίνονται αυτά. Τα είπαμε στον λαό της Κρήτης.
Επειδή είπατε και διάφορα άλλα, να σας πω τι κάνουμε. Τι κάνουμε για το άμεσο μέλλον. Το αρδευτικό δίκτυο της λιμνοδεξαμενής του Αγίου Γεωργίου στο οροπέδιο Λασιθίου -αυτό το είχατε τάξει εδώ και πενήντα-εξήντα χρόνια-, τις μελέτες συμπληρωματικών έργων για τον ταμιευτήρα Μπραμιάνου. Μπραμιανού συγνώμη και τα αντιπλημμυρικά έργα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου.
Μακάρι να κάνουμε λάθος στους τίτλους και να κάνουμε τα έργα. Χίλια συγγνώμη, αλλά εμείς αυτό κάνουμε. Όσο για τις μελέτες που λέτε, «τρέχουν» από την υπηρεσία, δεν έχει σταματήσει καμία. Και το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που είναι 14 χιλιόμετρα και το τμήμα Καλό Χωριό – Φρουζή που είναι 5,7 χιλιόμετρα και τη γέφυρα Φρουζή- Παχιά Άμμος 7 χιλιόμετρα και το τμήμα Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς που είναι 22 χιλιόμετρα και το τμήμα Παχιά Άμμος – Ιεράπετρα 14 χιλιόμετρα και το τμήμα Ιεράπετρα – Μύρτος που είναι 15,6 χιλιόμετρα. Και φυσικά έχει μπει στην τελική ευθεία και ολοκληρώνεται η περίφημη γέφυρα Χαμεζίου, αυτή η «Ακρόπολη» των δημοσίων έργων.
Είναι πραγματικά διεθνής πρωτοτυπία όταν κάνεις μια γέφυρα να κάνεις τη μισή μετά από δέκα χρόνια και να έχει και στατικό πρόβλημα. Συγχαρητήρια για την αποτελεσματικότητα που είχαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, για το νοιάξιμο που είχατε για το Λασίθι και την Κρήτη συνολικά και συγγνώμη που δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτήν την πολιτική τακτική των τελευταίων πενήντα χρόνων.
Ευχαριστώ πολύ.