H συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στον Alpha και την εκπομπή Checkpoint με τη Γιάννα Παπαδάκου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που υπήρξαν και έγιναν αισθητές στην Αττική, αναστάτωσαν λίγο τον κόσμο ο οποίος ακούει και τη φημολογία που συνοδεύει συνήθως αυτή τη δραστηριότητα και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τελικά το 2018 είναι χρονιά που περιμένουμε μεγάλους σεισμούς.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν υπάρχουν προβλέψεις και δεν υπάρχει και κανένα σύστημα αξιόπιστο αυτή τη στιγμή, όχι στη χώρα μας, διεθνώς, που να μπορεί να προβλέψει σεισμούς. Άρα οι φημολογίες που υπάρχουν είναι ανυπόστατες και θα ήθελα να παροτρύνω τους σεισμολόγους, όλους τους σεισμολόγους, να ενημερώσουν τους πολίτες, ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σύστημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Μακάρι να μπορούσαμε να προβλέψουμε που θα γίνει σεισμός και πότε θα γίνει ο σεισμός.
Από εκεί και πέρα, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι σαν κράτος και ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, πρέπει να μάθουν να ζουν με τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας. Είμαστε μια χώρα που έχει σεισμούς, είμαστε μια χώρα που έχουμε ένα πολύ καλό κτηριακό απόθεμα, έχουμε Αντισεισμικούς Κανονισμούς αρκετά χρόνια και μπορούμε να έχουμε ασφαλείς κατασκευές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τα κτήρια τελικά στη χώρα μας είναι γερά κτήρια; Αντέχουν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως, είναι γερά κτήρια και αντέχουν. Αυτό πλέον δεν χρειάζεται να το συζητάμε. Έχει δοκιμαστεί η χώρα σε σεισμούς που σε άλλες χώρες θα είχαμε πολύ μεγάλες καταστροφές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για πείτε ένα παράδειγμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Της Κεφαλονιάς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μάλιστα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και άλλοι σεισμοί. Ολοι οι τελευταίοι σεισμοί που έγιναν, απέδειξαν ότι στη χώρα μας έχουμε ένα αξιόπιστο κτηριακό απόθεμα. Προφανώς υπάρχουν και περιοχές, ή παραδοσιακοί οικισμοί ή στα μεγάλα αστικά κέντρα παλιά κτήρια, τα οποία πρέπει να τα θωρακίσουμε αντισεισμικά. Έχουμε προχωρήσει σαν χώρα να έχουμε σύγχρονους Κανονισμούς που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και επομένως πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, ώστε τα παλιά κτήρια και αυτά να θωρακιστούν και να προχωρήσουμε.
Έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία στην ευρωπαϊκή οικογένεια για να χρηματοδοτηθούν, να υπάρχει πρόγραμμα για την αντισεισμική θωράκιση των παλαιότερων κτηρίων. Εχουμε συνεννοηθεί και με την Ιταλία που έχει αντίστοιχο πρόβλημα να είναι κοινή η πρωτοβουλία αυτή.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πάντως επειδή λέτε για Ιταλία, εκεί καταδικάστηκαν σεισμολόγοι γιατί δεν προειδοποίησαν τον κόσμο. Ξέρετε, υπήρξαν καταδίκες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι γιατί δεν προειδοποίησαν τον κόσμο, γιατί δεν είχαν ληφθεί άλλου είδους μέτρα όχι για την πρόβλεψη του σεισμού. Στο σχέδιο Νόμου που θα έρθει πολύ σύντομα για τα δημόσια έργα, είναι το συμπλήρωμα, υπάρχει ξανά, επανενεργοποιούμε, το παλιό Ινστιτούτο το ΙΤΣΑΚ (σ.σ Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών), που είχε καταργηθεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τι θα κάνει αυτό το Ινστιτούτο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα γίνει ένα πανελλαδικό Ινστιτούτο για να μπορεί να μας φτιάξει Κανονισμούς που λείπουν από τη χώρα…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σε σχέση με τους σεισμούς, είναι πάντα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε σχέση με τους σεισμούς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μάλιστα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχουμε ένα αντισεισμικό Κανονισμό για τα Δίκτυα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των καυσίμων αερίων.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Στις υποδομές, αυτό που λέτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Αυτά πρέπει να υπάρχουν σε ένα τέτοιο Ινστιτούτο, όλοι οι ειδικοί είτε είναι μηχανικοί είτε είναι γεωλόγοι για να μπορούν να εισηγούνται και τους Κανονισμούς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πότε βλέπετε να έρχεται το νομοσχέδιο στη Βουλή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πιστεύω μέσα στον Φεβρουάριο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τώρα, άμεσα δηλαδή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι άμεσα βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τον επόμενο μήνα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως και θα έχει έδρα στην Κεφαλονιά που έχει ταλαιπωρηθεί και αξίζει πραγματικά αυτή τη φιλοξενία αυτού του Ιδρύματος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Από την άλλη όμως όλο αυτό έχει ένα κόστος και αναρωτιέμαι, κάθε φορά ακούω στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «πάρτε κονδύλια για σεισμούς, για καταστροφές». Αυτή η χώρα η δική μας, η οποία είναι στο επίκεντρο και μεγάλων σεισμών και μεγάλων καταστροφών, γιατί δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτά τα κονδύλια; Ακούω εκατομμύρια που δεν έρχονται ποτέ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κυρία Παπαδάκου, υπάρχουν πολλοί μύθοι στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πώς λειτουργεί η Ευρώπη, το πώς λειτουργούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που υπάρχουν οικονομικοί πόροι, που υπάρχουν εύκολες διαδικασίες. Δεν ισχύουν αυτά.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι Κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,πότε δικαιούται μια περιοχή και μια χώρα να πάρει χρήματα για μια φυσική καταστροφή: είναι τόσο υψηλό το ποσοστό που ορίζεται για την περιφερειακή ενότητα που έχει υποστεί τη φυσική καταστροφή…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τι εννοείτε «υψηλό ποσοστό»; Πρέπει να είναι 80% καταστραμμένη, ας πούμε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ορίζει ένα ποσοστό του ΑΕΠ αν θυμάμαι καλά της κάθε Περιφέρειας. Δεν το πιάνουμε ποτέ αυτό, πρέπει να έχουμε μια τόσο μεγάλη καταστροφή, που δε μπορείς να το πιάσεις με ένα σεισμό σε ένα νησί. ή με δυο πλημμύρες ή με κάτι αντίστοιχο. Εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη λοιπόν, στα ευρωπαϊκά όργανα ή να υπάρχουν ξεχωριστά προγράμματα για την αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος, ή για να μειωθεί το ποσοστό του ΑΕΠ που προβλέπεται, ή για να προβλεφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποζημιώνονται και να υπάρχει έκτακτη συνδρομή για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Οι αποζημιώσεις που είχατε εσείς εξαγγείλει τώρα που μιλάτε για αποζημιώσεις, δόθηκαν στον κόσμο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βέβαια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σε τι ποσοστό; Το έχετε παρακολουθήσει;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βέβαια το έχω παρακολουθήσει. Αυτό που έχουμε προβλέψει να κάνουμε, είναι να κάνουμε ηλεκτρονικά συστήματα για την γρήγορη αδειοδότηση και σε συνεργασία με τα πέντε – έξι συναρμόδια Υπουργεία να δούμε μια διαφορετική αντιμετώπιση του πως βγαίνουν οι αποζημιώσεις για κάθε Υπουργείο..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σε μια χώρα όπου επί τριάντα χρόνια βιώνουμε καταστροφές, είναι δυνατό να μην έχει βρεθεί ένας τρόπος άμεσης και γρήγορης αποζημίωσης των ανθρώπων;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχει τρόπος άμεσης και γρήγορης αποζημίωσης των ανθρώπων, αλλά πρέπει αυτός ο τρόπος να διασφαλίζει κι άλλα πράγματα. Πρέπει να διασφαλίζονται κι άλλες συνθήκες για να δοθούν οι αποζημιώσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να υπάρχουν λέτε δικλείδες ασφαλείας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δικλείδες ασφαλείας και διαφάνειας.
*************
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν μπορεί να προβλεφθεί σεισμός, δυστυχώς δεν μπορεί να προβλεφθεί σεισμός. Είναι αν θέλετε όχι μόνο παρακινδυνευμένο, είναι και επικίνδυνο να υπάρχουν διάφορες φημολογίες. Να σας πω από τις φημολογίες ή από μια κουβέντα που μπορεί να παρεξηγήσει ένας πολίτης, ειδικά όταν έχουμε μια σεισμική ακολουθία, τι έγινε στη Μυτιλήνη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Υπήρξε μια φημολογία εκεί τραγική.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπήρξε μια φημολογία, επικοινώνησα με το Δήμαρχο Μυτιλήνης τότε, που με ενημέρωσε ότι όλος ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους από αυτή τη φημολογία, ότι δεν μπορούν τα συνεργεία να πάνε στις περιοχές που είχαν ανάγκη να πάνε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, και την αναστάτωση των κατοίκων που δεν υπάρχει κανένας λόγος να την προκαλούμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Η ομάδα Βαν αυτή που υπήρχε στη χώρα μας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν και η ομάδα Βαν και άλλες ομάδες έχουν προχωρήσει αρκετά, αλλά δυστυχώς, δεν έχει αποδώσει ακόμη, ένα σύστημα που μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τα αποτελέσματα, λέτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα όταν έχουμε σεισμό πρέπει ψύχραιμα να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Υπάρχει παιδεία πλέον στους Έλληνες, σε όλους μας, πως αντιμετωπίζουμε και τι κάνουμε όταν έχουμε μια σεισμική ακολουθία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, είναι, να βρούμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το κτηριακό απόθεμα της χώρα μας. Πραγματικά δεν πρέπει να φοβόμαστε τους σεισμούς, εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε,-και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας και η πολιτεία και οι πολίτες-, είναι να τηρούμε τους Κανονισμούς που έχουμε για να έχουμε ασφαλή κτήρια, να έχουμε μια αυστηρή νομοθεσία για τις ευθύνες των αρμόδιων μηχανικών και των αρμόδιων Υπηρεσιών και να μην απαξιώνουμε και να συντηρούμε τις εγκαταστάσεις μας.