H συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Κύριε υπουργέ είστε ακόμη στη Λέσβο ή έχετε επιστρέψει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι όχι, έχω επιστρέψει κύριε Χατζηνικολάου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου σας παρακαλώ τί είδατε εκεί και με ποιον τρόπο θα κινηθεί το ελληνικό κράτος, η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο σεισμός.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή και ψυχραιμία να ολοκληρωθεί το φαινόμενο, γιατί ακόμα έχουμε σε εξέλιξη μετασεισμική δραστηριότητα, και ταυτόχρονα να έχουν ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό οι καταγραφές των καταστροφών που έχουμε, προκειμένου να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία που έχει χτιστεί πάρα πολλά χρόνια, τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να περιλαμβάνουν την οριοθέτηση των περιοχών, το κόστος και τον προϋπολογισμό των αποζημιώσεων, όπως και να γίνουνε πάρα πολύ γρήγορα όλες οι προβλέψεις που απαιτούνται για την μεσοπρόθεσμη αποκατάσταση και βοήθεια στους συμπολίτες μας και στην οριστική μετά επανοικοδόμηση όσων κτιρίων έχουν πληγεί και όσων οικισμών έχουν πολύ μεγάλες καταστροφές. Η κατάσταση στην Λέσβο δεν είναι τραγική σε επίπεδο νησιού, είναι τραγική η κατάσταση σε συγκεκριμένους οικισμούς, σαν της Βρίσας, που για πάρα πολλούς λόγους έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό καταστροφής κτιρίων. Δεν είναι εκτεταμένες σε όλο το νησί. Εντοπίζονται μόνο στο νότιο μέρος του νησιού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλωμάρι, Βρίσα και γύρω περιοχές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς και αυτό πρέπει να το εξετάσουμε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου και με το ΕΜΠ και με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες γιατί πιθανόν να χρειαστεί να θεσμοθετήσουμε άλλους όρους για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων στις συγκεκριμένες περιοχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε θα πάρει πόσο χρόνο για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κτιρίων στην περιοχή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι αν δεν έχουμε κάποιο άλλο φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε ολοκληρώσει. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των μηχανικών που έχουν κινητοποιηθεί κι έχουν πάει στο νησί. Χθες ήταν πάω από 100 διπλωματούχοι μηχανικοί χωρισμένοι σε πολλά συνεργεία σε όλους τους οικισμούς που έχουν πληγεί. Είχαμε μια άριστη συνεργασία οι διευθύνσεις του υπουργείου και οι μηχανικοί που πήγαν πάνω με τις αντίστοιχες διευθύνσεις και των συναρμόδιων υπουργείων και της περιφέρειας και του δήμου. Ήταν άμεση η ανταπόκριση που έγινε σε ό,τι χρειαζόταν, διότι είναι εύκολο να λέμε κινητοποιήθηκε η κρατική μηχανή αλλά για να βρεις σε τέτοιες καταστάσεις 50 αυτοκίνητα π.χ. ώστε να μπορούν να μετακινηθούν τα κλιμάκια σε όλες τις γωνιές του νησιού, να ανταποκριθεί η Πολιτική Προστασία ταυτόχρονα στο να στηθούν πρόχειροι καταυλισμοί, στο να βρεθούν ξενοδοχεία , σπίτια και δωμάτια να φιλοξενηθούν οι συμπολίτες μας δεν είναι εύκολα πράγματα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα επόμενα βήματα ποια θα είναι αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς θα είναι, με την ευκαιρία του σεισμού, να αξιοποιήσουμε και το θετικό κομμάτι. Δηλαδή να κάνουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία, χτες το συζητήσαμε με βουλευτές και στελέχη από άλλους χώρους, για να πολεμήσουμε την γραφειοκρατία , να προσπαθήσουμε από το υπουργείο να ξαναφτιάξουμε τον παραδοσιακό οικισμό της Βρίσας σε άλλα πρότυπα. Να κάνουμε έναν πρότυπο οικισμό. Να συμπληρωθούν οι υποδομές που δεν υπήρχαν στον οικισμό σε σχέση με τα δίκτυα ή με κοινόχρηστους χώρους ή με άλλες προβλέψεις που μπορούμε να έχουμε και να μπορέσουμε επιτέλους όποτε έχουμε φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, να μην έχουμε την σπατάλη και ανθρωπο-ωρών και εργασίας αλλά και του ανθρώπινου πόνου σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που είχαμε μέχρι τώρα και ταλαιπωρούν τους πάντες. Αυτό είναι το στοίχημα και πιστεύω θα το καταφέρουμε γιατί είναι πολύ ελπιδοφόρο το ότι όλα τα υπουργεία, όλες οι υπηρεσίες αλλά και ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχουν βρεθεί σε αυτή την περίπτωση μαζί για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις φυσικές καταστροφές αλλά και τις καταστροφές που έχουν χτιστεί από τις διαδικασίες σε αυτή την χώρα τόσα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κονδύλια από την Ευρώπη για την ανοικοδόμηση των χωριών αυτών μπορούν να βρεθούν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορούν να βρεθούν. Χθες έγινε συζήτηση με την αρμόδια επίτροπο την κα Κρέτσου, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να μην διεκδικούμε κονδύλια μόνο για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών . Το θέμα είναι να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα προγράμματα με άλλες χώρες, όπως την Ιταλία, για την αντισεισμική ή την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές προληπτικά και όχι κατασταλτικά για να διορθώνουμε τις ζημίες που έχουμε. Είναι προτιμότερο για όλους και δεν θα έχουμε τον πόνο ή την επικινδυνότητα που έχουν οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα θέλω να πούμε και δυο λόγια για το euro group που έρχεται αύριο. Η κίνηση Σόιμπλε χθες να παρέμβει στα εσωτερικά της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση πριν από το κρίσιμο euro group και αυτό υποδηλώνει κατά την γνώμη μου ότι δύσκολα θα υπάρξει λύση στο θέμα του χρέους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Σόιμπλε έχει αναλάβει μια εργολαβία να το πω έτσι πιο κομψά για να μην παρεξηγηθώ, έχει μια συμπεριφορά η οποία δεν αρμόζει σε υπουργό οικονομικών μίας μεγάλης χώρας, όπως η Γερμανία. Πριν μερικές μέρες χαρακτήρισε με όχι καλούς τρόπους την ελληνική κυβέρνηση και τον έλληνα πρωθυπουργό, τώρα επιχειρεί άλλη τακτική, δεν έπιασε η προηγούμενη ούτε αυτή θα πιάσει. Κάνει τα πάντα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ακραίες προτάσεις που προσπαθεί να επιβάλλει στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω και θέλω να ελπίζω ότι η Ευρώπη έχει την ωριμότητα να δει πολύ καθαρά τις συνέπειες από τις πολιτικές των κύκλων που υπηρετεί ο κ. Σόιμπλε. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τους δογματισμούς της ακραίας νεοφιλελεύθερης παράταξης. Πρέπει να τελειώνουμε με τα μη παραγωγικά συμφέροντα της Ευρώπης . Πρέπει να μπούμε σε καιρούς παραγωγής και ανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από την λογική και την πολιτική που έχουν και τα στελέχη και τα κόμματα που υπηρετεί ο κ. Σόιμπλε. Πιστεύω αυτό δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας. Είναι θέμα όλης της Ευρώπης. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, η διεθνοποίηση του προβλήματος της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού Νότου, οι συνέπειες από αυτή την πολιτική σε όλο τον πλανήτη είναι πλέον πολύ ορατές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως θέσαμε σε λάθος στιγμή κύριε Σπίρτζη το θέμα του χρέους. Μήπως έπρεπε να αναμείνουμε τις γερμανικές εκλογές και μετά να ανακινήσουμε την διαδικασία αυτή; Πρώτον. Δεύτερον, γιατί φτάσαμε στον Ιούνιο όταν έλεγε ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης ότι πέραν του Δεκεμβρίου μπαίνουμε σε επικίνδυνη ζώνη εάν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση διότι έρχονται οι γερμανικές εκλογές και οι γερμανοί δεν θα είναι συζητήσιμοι, δεν θα διαπραγματεύονται τίποτα. Θέλω να πω έχει ευθύνες μόνο η άλλη πλευρά; Εμείς καμία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Αν παίζουνε πολύ σημαντικό ρόλο και στον τύπο και στην ουσία οι εκλογές στην Γερμανία, αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σόιμπλε χάνει κάθε άλλοθι που έχει στο ότι έχουν δίκιο οι προτάσεις που κάνει σε σχέση με το πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της μισής Ευρώπης και παραπάνω. Αν δηλαδή η πολιτική της Ευρώπης εξαρτάται από τι ποσοστό θα πάρει ο κ. Σόιμπλε στις γερμανικές εκλογές ε, υπάρχει θέμα και υπάρχει και θεσμικό θέμα. Αν καθορίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική ανάλογα με τις ορέξεις ενός κόμματος στην Γερμανία, όχι τις προτάσεις του για να βγούμε από την κρίση, αλλά του ότι έχει εκλογές υπάρχει ένα βαρύ θεσμικό θέμα, το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει και η Ευρώπη και η Γερμανία. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι σωστά βάλαμε το θέμα του χρέους από την πρώτη στιγμή. Αν δεν βρούμε μία λύση σε αυτό το θέμα, δεν θα βρούμε ποτέ λύση στο πρόβλημα που έχουμε. Αυτή είναι η άποψή μου. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να βρεις τρόπους επίλυσης του ζητήματος του χρέους. Αλλά πρέπει να βρεις και να είναι και συγκεκριμένοι. Πρέπει να δώσει η Ευρώπη το άλλοθι στις αγορές να ανοίξουν πάλι τις πόρτες τους στις χώρες του Νότου να επενδύσουν, να μεταφερθεί ένα μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού ιστού στις ευρωπαϊκές χώρες που έχει μεταφερθεί όπως γνωρίζετε πολύ καλά σε άλλες χώρες. Δεν γίνεται όλα αυτά τα ζητήματα να καθορίζονται από τις ορέξεις του κ. Σόιμπλε και τις γερμανικές εκλογές . Άρα σωστά μπήκε αυτό το θέμα, μπήκε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και από τη στιγμή που εμείς είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, είμαστε με το παραπάνω εντάξει και είμαστε μετά από πολλά χρόνια λιτότητας, αγκομαχά ο ελληνικός λαός στην καθημερινότητα του με τις υποχρεώσεις που έχει πάρει στις πλάτες του. Δε νομίζω ότι ένας λαός και το τι θα κάνει ο κ. Σόιμπλε στις εκλογές βαραίνει το ίδιο. Από εκεί και πέρα μου λέτε για τα θέματα τακτικής….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω για τις καθυστερήσεις και ότι φτάσαμε πάλι Ιούνιο και στο πάρα πέντε της εκταμίευσης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί καθυστερήσεις; Είμαστε εγκαιρότατα εντάξει. Πιστεύω ότι όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν, έχει πολύ μεγάλη αν θέλετε ευθύνη το εσωτερικό μέτωπο των δανειστών και οι διαφωνίες που υπήρχαν. Απλά αυτή την φορά δεν έγινε αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια να αθροιστούν οι απαιτήσεις και των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ και ο ελληνικός λαός χωρίς συγκεκριμένη λύση και διέξοδο να συνεχίζει να πληρώνει και να συνεχίζει να έχει το μαρτύριο που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Το βάσανο αυτό. Λοιπόν, πρέπει κάποια στιγμή η Ευρώπη να πάρει τις ευθύνες της και οι δανειστές και πρέπει και ο κ. Σόιμπλε να μπει στην δική του θέση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Σπίρτζη. Καλημέρα
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα.