Η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον κύριο Χρήστο Σπίρτζη. Κύριε υπουργέ Καλημέρα σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, Καλημέρα στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε καινούργιο γύρο δημοσιευμάτων σήμερα, η Bild γράφει, αφήνει υπονοούμενα για ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας το καλοκαίρι, παραφράζοντας μια δήλωση του κύριου Τσακαλώτου η Handelsblatt γράφει, δεν έρχεται καλύτερη λύση για το χρέος, πολιτική ήττα για τον Τσίπρα, και το ερώτημα είναι μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο στις 15 Ιουνίου; ή θα πρέπει να αναμείνουμε τις Γερμανικές εκλογές σιωπηλοί και χάνοντας την ποσοτική χαλάρωση εντωμεταξύ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Κύριε Χατζηνικολάου, πιστεύω ότι εμείς σαν χώρα και σαν κυβέρνηση και κυρίως σαν λαός, έχουμε προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, δεσμεύσεις, που οφείλαμε, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει. Θα ήταν καλό, οι έγκριτες Γερμανικές εφημερίδες να σταματήσουν να παίζουν τον γνωστό ρόλο που παίζουν. Και οφείλουν οι δανειστές πλέον, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να κάνουν εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες και συνεργασίες, και να ανταποκριθούν, σε αυτό που επιτέλους πρέπει να ανταποκριθούν και εκείνοι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που και εκείνοι έχουν. Όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει καμία απολύτως πλευρά που να μην διακηρύσσει ότι η Ελλάδα αυτό που ήταν να κάνει στις υποχρεώσεις της, το έκανε. Επομένως το γήπεδο που παίζουμε τώρα δεν είναι ένα γήπεδο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, είναι ένα γήπεδο, αν θέλετε, αναμέτρησης μεταξύ των δανειστών, των διαφορετικών σχολών, των διαφορετικών πολιτικών, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε Διεθνές επίπεδο. Πρέπει εμείς να συνεχίσουμε τη πορεία που έχουμε διαλέξει, με σύνεση, οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως βλέπετε, πιάνουν τόπο, η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Άλλοι πλέον είναι απομονωμένοι, άλλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή ζορίζονται και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η λύση που θα προκριθεί για την Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει και τις λύσεις που θα παρακολουθήσουμε στο μέλλον για άλλες χώρες, που το πρόβλημα, δεν είναι στα μεγέθη που είναι της δικής μας χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αυτό το τελευταίο, θα πιαστώ από αυτό πού είπατε κ. Σπίρτζη, μήπως είναι μια πρόσθετη αιτία στο παιχνίδι των καθυστερήσεων των Γερμανών; Θέλω να πω μήπως φοβούνται ότι αν δώσουν στην Ελλάδα λύση για το χρέος, θα ζητήσουν στην συνέχεια για παράδειγμα μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ιταλία, η γειτονική μας Ιταλία ανάλογες λύσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν τα χρήματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι απόλυτα πιθανό αυτό που συζητάμε- και προφανές- δημιουργεί κάτι που ήδη γίνεται, ή θα έχει ήδη γίνει, όταν συζητηθεί το πρόβλημα της Ιταλίας, το πρόβλημα της Ισπανίας. Γνωρίζετε, ότι και μικρότερες χώρες, στο μέγεθος της δικής μας χώρας, η Πορτογαλία, έχει βγει θεωρητικά από το μνημόνιο αλλά ο δανεισμός της είναι υπερβολικά μεγάλος με πολύ μεγάλα ποσοστά, άρα ενδέχεται να ξανακυλήσουν χώρες που έχουν βγει από το μνημόνιο στην ίδια, στην πρότερη κατάσταση των δανειστών και των δεσμεύσεών τους. Αυτό σημαίνει ότι επιτέλους όλοι συνειδητοποιούν ότι δε μπορεί να υπάρχει λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες, για το Νότο, χωρίς να υπάρχει μια οριστική διευθέτηση και αντιμετώπιση του χρέους. Κι αυτό κ. Χατζηνικολάου δεν θα κουραστούμε να το λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αποφάσεις για το χρέος κ. Υπουργέ επηρεάζουν και άλλα πράγματα. Επηρεάζουν για παράδειγμα το επενδυτικό ρίσκο της χώρας, επηρεάζουν την πιστοληπτική ικανότητα, επηρεάζουν τη ρευστότητα, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, τα επιτόκια δανεισμού. Θέλω να πω, ότι εδώ είναι σαν να θέλει η άλλη πλευρά να μη γυρίσει σελίδα η Ελλάδα, σαν κάθε φορά που πάμε να βγάλουμε το κεφάλι έξω από το νερό, σαν κάποιος να μας δίνει μια σπρωξιά για να ξαναβουλιάξουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, πολλοί θα επιθυμούσαν, πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να έχουν όχι την Ελλάδα, το Νότο γενικότερα, σε εξάρτηση για τα επόμενα σαράντα, πενήντα, εξήντα χρόνια. Και πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έβλεπαν τόσα χρόνια ή δεν βλέπουν από δω και πέρα, όχι μόνο στη χώρα μας, ότι η λύση, η λύση για το Νότο, η λύση για την Ευρώπη είναι αυτή. Αυτή που συζητάμε. Η διευθέτηση του χρέους, η οριστική διευθέτηση του χρέους . Υπάρχει όμως κ. Χατζηνικολάου , εκτός από αυτά που αναφέρατε εσείς, που είναι προφανώς απόλυτα σωστά, υπάρχει και ένα θέμα πολύ μεγαλύτερο. Και το μεγαλύτερο θέμα έχει να κάνει με το πώς κάθε φορά ο καπιταλισμός ανακυκλώνει την κρίση ή τη ξεπερνά. Στο παρελθόν λοιπόν το ξεπέρασμα αυτού του είδους κρίσεων, ξεπεράστηκαν με πολύ χειρότερους όρους και συνθήκες και είναι καιρός, χώρες που έχουν ξαναπροκαλέσει τον όλεθρο στην Ευρώπη να φροντίσουν να μην την ξαναπροκαλέσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ κ Σπίρτζη. Καλημέρα σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου..