Δημοσιογράφος : Πάμε να συνομιλήσουμε με τον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Καλημέρα κε υπουργέ τι κάνετε;
Υπουργός : Καλημέρα σας. Μια χαρά κ. Παπαδόπουλε. Καλημέρα σε όλους.
Δημοσιογράφος : Να είστε καλά. Λοιπόν το μεγάλο τώρα θέμα γιατί εντάξει έληξε η συζήτηση γύρω από τα δάνεια των κομμάτων, των ΜΜΕ και νομίζω ότι αυτό που καίει τον κόσμο κ. υπουργέ είναι τι θα γίνει με την αξιολόγηση και το ερώτημα είναι αν μπορεί να υλοποιηθεί αυτό που λέει και ο Πρωθυπουργός ότι θα κλείσει χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο και δη δημοσιονομικό.
Υπουργός : κ. Παπαδόπουλε να μου επιτρέψετε να πω ότι τον κόσμο τον νοιάζει πάρα πολύ το πώς γινόταν η δανειοδότηση από τις τράπεζες και στα κόμματα και στα ΜΜΕ και σε άλλες εταιρείες, γιατί αυτά πληρώνουμε.
Δημοσιογράφος : Ναι και αυτά.
Υπουργός : Όχι και αυτά. Αυτά πληρώνουμε. Έχουμε μπει σε ένα σκληρό κύκλο ύφεσης τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνες όσων κυβερνούσαν την χώρα και ο στόχος ο βασικός ήταν και είναι το υγιές τραπεζικό σύστημα. Επομένως δεν είναι μια συζήτηση μόνο πολιτική για τα ΜΜΕ και τα κόμματα. Πρέπει να καταλάβει ο καθένας από εμάς ότι αυτή η λειτουργία μας κοστίζει όλο αυτό τον κύκλο ύφεσης και δυστυχίας που ζούμε τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν και συγκεκριμένες ευθύνες για αυτά. Δεν είναι μια απλή συζήτηση δηλαδή για το τι έκαναν τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, οι επιχειρηματίες για τα δάνεια κάποιων ΜΜΕ.
Δημοσιογράφος : Όχι απλώς έχει αξία όταν καταλήγει η συζήτηση και αποδίδοντα ευθύνες και όταν λέω ευθύνες δεν εννοώ μόνο πολιτικές γιατί πολιτικές μπορεί αν πει κανείς ότι είναι οι εκλογές που γίνονται κάθε χρόνο και αποδίδονται μέσω αυτής της διαδικασίας. Υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, αν υπάρχουν, σε όποιους υπάρχουν.
Υπουργός : Συμφωνώ αλλά δεν έχει γίνει τόσο κατανοητό ότι η δανειοδότηση χωρίς αντίκρισμα, με αέρα όπως κάποιοι κατέθεσαν στοίχισε στον ελληνικό λαό αυτά τα πάθη που υπομένει όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως θα ήταν πάρα πολύ καλό αντί κάποιοι που έχουν και την ευθύνη για το ότι έφτασε εδώ η χώρα και συμμετείχαν σε αυτό το πάρτι λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αντί να είναι επιθετικοί μάλλον να απολογούνται για αυτή την λειτουργία. Εκτός από τις ευθύνες τις ποινικές τις άλλες που έχουν όσοι μετείχαν σε αυτό το πάρτι.
Τώρα θεωρώ ότι η αξιολόγηση που είναι συνέπεια αυτών των πραγμάτων θα κλείσει πάρα πολύ σύντομα. Έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των υποχρεώσεων που έχει η χώρα. Είμαστε έτοιμοι αλλά το ουσιαστικό που έχουμε αυτή την φορά στην αξιολόγηση δεν είναι ένα επιμέρους ζήτημα τεχνοκρατικό αν θέλετε μεταξύ των θεσμών και της χώρας. Το πρόβλημα που υπάρχει πρόσθετα είναι ένα ρευστό πολιτικό τοπίο και κακές σχέσεις που χτίζονται αυτή την στιγμή μεταξύ της Αμερικής και της Γερμανίας. Επομένως έχουμε και πολιτικές επεκτάσεις σε όλο αυτό που γίνεται. Συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών οργάνων. Επομένως αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικότερα, να μην τα αντιλαμβανόμαστε και να μην τα αντιμετωπίζουμε μόνο ως θέματα της δικής μας χώρας και αυτός είναι και ο λόγος που … όπως γνωρίζετε βγήκε από την σύνοδο των χωρών της Νότιας Ευρώπης μια κοινή κατεύθυνση, ένα ενιαίο κείμενο που φιλοξενεί χώρες με πολύ διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες.
Δημοσιογράφος : Απλώς, εντάξει χρήσιμο είναι αυτό, το σχολίασα κι εγώ τις προάλλες, απλώς αυτή η στήριξη βλέπετε να μην αποτυπώνεται όταν οι υπουργοί οικονομικών των χωρών αυτών συμμετέχουν στα eurogroup, πάνε με την άλλη πλευρά και ουκ ολίγες φορές όπως συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη η Ελλάδα απομονώνεται, άντε να έχουμε μαζί μας την Γαλλία. Όμως εγώ επιμένω γιατί κ. υπουργέ είχαμε και τις χθεσινές δηλώσεις…
Υπουργός : Δεν νομίζω ότι απομονώνεται η Ελλάδα. Εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια που έχει φανεί με την πολιτική και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και με τη στάση της στα Ευρωπαϊκά όργανα ότι δεν είμαστε απομονωμένοι. Αν μη τι άλλο. Και δεν έχει κατά τη γνώμη μου τόσο μεγάλη σημασία η σύνοδος, η τελευταία σύνοδος, των υπουργών οικονομικών όταν έχουμε τόσο μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.
Δημοσιογράφος : Εντάξει, πολλές φορές ναι το υπερβαίνει αυτό το σώμα, όμως βλέπετε και τον κ. Ρέγκλινγκ να λέει ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις από όσα είχανε συμφωνηθεί το 2015, και αναφέρεται στην υλοποίησή τους, τον κ. Τσακαλώτο να παραδέχεται ότι έχουμε πολλές εκκρεμότητες, για αυτό αναρωτιόμαστε πλέον αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διότι πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και να φτάσει στον Ιούνιο και να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια και γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά τι παρενέργειες έχει αυτό στην πραγματική οικονομία.
Υπουργός : Όχι, όχι αυτό είναι ένα κλίμα ή ένα σενάριο αν θέλετε που πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι, μέσα στη χώρα, θέλουν να αναπαράγουν και πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρώπη. Όσοι δηλαδή θέλουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι θέλουν να πάνε σε μια άλλη λογική της Ε.Ε και αυτοί που προσπαθούν όλοι εδώ και χρόνια να χτίσουν την Ευρώπη των λαών και όχι μία γερμανική Ευρώπη με συγκεκριμένη κατεύθυνση που να εξυπηρετεί συγκεκριμένα τραπεζικά και όχι παραγωγικά συμφέροντα, αυτοί ονειρεύονται όχι τον Ιούνιο ούτε του χρόνου τον Ιούνιο. Πιστεύω ότι θα διαψευσθούν πάρα πολλοί.
Δημοσιογράφος : Δηλαδή μπορεί να κλείσει ακόμα και μέσα στον τρέχοντα μήνα ;
Υπουργός : Ναι, ναι πιστεύω ότι θα κλείσει μέσα στο Φεβρουάριο. Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν είναι αληθές ότι έχουμε πολλές εκκρεμότητες, το Υπουργείο που υπηρετώ εγώ δεν έχουμε ούτε μια εκκρεμότητα.
Δημοσιογράφος : Να προλάβω να σας ρωτήσω κάτι τελευταίο με αφορμή και τη συζήτηση που άνοιξε ο κ. Ξυδάκης. Εσείς λέτε έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ ή είναι μια συζήτηση που δεν πρέπει να γίνεται;
Υπουργός : Ακούστε. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα πει να μην εξετάζονται και να μην συζητιούνται τα πάντα όλες τις στιγμές. Πείτε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα κανένα στην οικονομία της χώρας, απολύτως κανένα, δεν θα ήταν απολύτως λογικό σε διάφορα φόρουμ ή πολλοί άνθρωποι να συζητούν για διάφορα σενάρια για την οικονομική πολιτική της χώρας ;
Δημοσιογράφος : Τα φόρουμ είναι κάτι διαφορετικό, η δεδομένη κατάσταση είναι γνωστή και είναι διαφορετικό να μιλάμε για κυβερνητικά στελέχη.
Υπουργός : Όχι, όχι. Αυτό γίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη, είναι και στελέχη πολιτικά, είναι και στελέχη της κοινωνίας, και ειδικά αυτά τα στελέχη, τα στελέχη της κυβέρνησης και της πολιτικής πρέπει να συζητούν, να..
Δημοσιογράφος : Ακόμα και αυτό το σενάριο λέτε, αυτό το ενδεχόμενο.
Υπουργός : Όλα τα σενάρια, όλα τα σενάρια, κάθε στιγμή.
Δημοσιογράφος : Μάλιστα.
Υπουργός : Όχι σήμερα. Κάθε στιγμή. Στη Γερμανία δεν γίνεται αυτό ; Δεν εξετάζουν όλα αυτά τα χρόνια πόσο τους συμφέρει να μετέχουν στο ευρώ ή τους συμφέρει να έχουν μάρκο ; Δεν υπάρχουν φόρουμ διαλόγου, δεν έχουν ανθρώπους και επιτροπές και ομάδες που επεξεργάζονται τέτοια σενάρια τι συμφέρει τη χώρα τους ή την Ευρώπη και πως θα αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα ; Πιστεύω ότι μόνες οι κοινωνίες που είναι εφησυχασμένες και δεν έχουν ούτε στόχο, ούτε όραμα, δεν θα γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις. Η γνώμη μου είναι λοιπόν ότι πρέπει να γίνονται τέτοιες συζητήσεις και δεν πρέπει αυτές οι συζητήσεις να διαστρεβλώνονται. Δηλαδή αν κάποιος πολιτικός συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση δεν σημαίνει ότι είναι υπέρ του να πάμε στη δραχμή, να μείνουμε στο ευρώ ή να έχουμε δολάριο, έτσι, γιατί όλα τα σενάρια ακούγονται από διάφορους αναλυτές και κύκλους, αλλά η γνώμη μου είναι ότι η πολιτική που υπηρετούμε είναι η χώρα να μείνει στην ευρωζώνη, να έχει ευρώ, το έχουμε πει από τις εποχές του δημοψηφίσματος, δύο χρόνια πριν και τότε δεν μας πίστευε κανείς, μας έλεγαν ότι υπηρετούμε ένα σχέδιο για το Grexit, για να πάμε στη δραχμή, όλοι αυτοί διαψεύστηκαν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιοι επανέρχονται. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, έτσι, είναι κάθετο αυτό, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Δημοσιογράφος : Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ κ. υπουργέ, κ. Σπίρτζη. Να είστε καλά.
Υπουργός : Κι εγώ κ. Παπαδόπουλε.